Beveiligingscamera’s – Wat je moet weten

Je wilt een beveiligingscamera. En nu?

Beveiligingscamera’s: wat je moet weten over terminologie, typen en soorten camera’s

De beste beveiligingscamera

“Al die details, niet belangrijk! Zeg me gewoon wat de beste is.” – daar is niet 1 enkel antwoord op. Nou ja, misschien de AXIS P3248, die kost ruim 1100 euro per camera. Toch maar even verder lezen? Een camera tussen de 70 a 130 euro kan namelijk ook ‘de beste’ zijn voor jouw situatie.

De drie favoriete camera’s van Spot On Tech zijn momenteel (2022):

811 en 810
De Reolink RLC-811A met zoom en spotlight (links) en RLC-810A

Bullet, PoE, Dome, PTZ, Spotlight, Turret…. wattuh?

Eerst maar even wat terminologie.

  • AI, artificiële intelligentie – herkent of beweging een persoon of voertuig is
  • Bullet / Dome / Turret – vorm van een beveiligingscamera
  • Firmware – ingebouwde software in de camera
  • H.265 en H.264  – beeldcompressie. H.265 benodigd minder opslagruimte
  • IR, infrarood – de camera kan in grijstinten in het donker ‘zien’
  • Junction box – montagedoos om de camera netjes op te kunnen hangen
  • Motion Detection – bewegingsdetectie
  • NAS, network attached storage – mini-computer met harde schijf
  • NVR, network video recorder – opslagsysteem voor beveiligingsbeelden
  • ONVIF – protocol om data tussen camera en opslagsysteem uit te wisselen
  • PoE, power over ethernet – methode die stroom via netwerkkabel stuurt
  • PTZ, pan tilt zoom – pan en tilt draait de camera en zoom kan inzoomen
  • RJ45 – aansluiting connector van een netwerkkabel
  • SD-kaart – geheugenkaartje voor opslaan van beelden in de camera
  • Spotlight – sterke witte LED verlichting voor licht bij beweging ’s nachts
  • UTP, STP, FTP – typen netwerkkabel (unshielded, shielded, foiled)

Let op: niet elke camera heeft of ondersteund alle bovengenoemde opties. Bijvoorbeeld AI is niet standaard, PTZ is op goedkopere camera’s bijna nooit aanwezig, er zijn camera’s die uitsluitend een zoom-functie hebben zonder P/T. Niet elke camera heeft ONVIF of RTSP ondersteuning en zeker heeft niet elke camera een spotlight.

Poe poe… wat is Power over Ethernet?

Dit onderwerp verdient een eigen blog. Lees hier meer over wat is Power over Ethernet en waarom wil je PoE?

Turret, Dome, Bullet

De vorm van een beveiligingscamera is over het algemeen vooral cosmetisch. De bullet is langwerpig, dome heeft ronde bol, turret is een afgeplatte ronde vorm. Per vorm is er soms een beperking in hoe de camera opgehangen kan/moet worden.

Een turret hangt typisch ergens onder, bijvoorbeeld aan een plafond of afdak en eigenlijk niet aan een verticale muur (maar kan wel, met wat creativiteit). Een bullet kan vrij gemakkelijk gericht worden hoe dan ook gewenst is en kan ergens onder hangen of bovenop of aan een verticale muur. Een dome is vergelijkbaar met een turret; meestal wordt een dome ingezet op plaatsen waar er veel kans is op vandalisme en/of om te garanderen dat niemand de camera een andere kant op kan duwen/wegdraaien. Natuurlijk is het niet heel gemakkelijk om een bullet of turret maar zo weg te draaien, maar bij een dome is het gegarandeerd. Een dome heeft dan weer nadelen als iets minder scherp beeld en veel minder gemakkelijk te monteren.

Annke C800 Bullet (I91BL) en Turret (I91BM)
Annke C800 Bullet (I91BL) en Turret (I91BM)

De Annke C800 bullet en turret zijn technisch exact gelijk; de turret is wat compacter (Annke C800 turret review).

842A op D20 en 542WA
Reolink RLC-842A dome camera bovenop D20 junction box en RLC-542WA

De RLC-842A van Reolink wordt aangeprezen als een “vandal proof” camera, dus dat vandalisme de camera niet maar zo kunnen beschadigen of een andere kant op kan richten. Dit geldt ook voor de RLC-542WA, maar de wifi antennes zijn natuurlijk alles behalve vandalisme bestendig. De 542WA kan optioneel met een netwerkkabel aangesloten worden zodat de Wi-Fi verbinding niet nodig is, dan zou je de antennes kunnen zien als een vorm van uitlokking of gewoon voor afleiding. Verder is hier ook de Reolink D20 junction box te zien (review Reolink junction box hier) en in de achtergrond is de Annke NC800-serie bullet camera zichtbaar (review Annke NC800 hier).

Het nadeel van een dome camera is dat er een soort van ‘waas’ over de lens van de camera ligt omdat er immers een extra laag in de vorm van de anti-vandalisme bol aanwezig is. Dit zorgt voor een net iets minder scherp beeld. Een dome zal normaal gesproken ook niet verticaal opgehangen worden zoals hier het geval op mijn test locatie. Het kan wel.

Welke soort camera is het meest geschikt voor …?

Om bij de juiste keuze van een camera te komen zijn er een setje vragen relevant. Bij een deel van de vragen zal ook de vorm van de camera, zoals in de vorige paragraaf genoemd, van toepassing zijn, maar belangrijker zijn de vragen rond netwerkconnectie en stroomvoorziening.

Wat is het doel van de camera? Iedereen heeft andere wensen of eisen aan een beveiligingscamera. Professioneel? Tellen van mensen in een winkel? Gezichtsherkenning? Is kleur ’s nachts noodzakelijk of is infrarood met grijstinten ok? Of wil je gewoon zien welke buur m/v hun hond tegen jouw heg laat z**ken?
Hierop volgt: waar ga je de camera ophangen? Heb je daar een netwerkverbinding, of mogelijkheid om er een netwerkkabel naartoe te leggen? Of alleen wifi? Is er wel wifi ontvangst? Heb je er wel stroom? Misschien direct zonlicht dat je kan gebruiken? Kan een kwaad willend iemand makkelijk bij de camera? En… wat mag het kosten?

Afhankelijk van het antwoord op de bovenstaande vragen komt er een ander antwoord op de vraag welke de meest geschikte (soort) camera is.

Belangrijkste uitgangspunt is dat een beveiligingscamera zelf zo veel mogelijk vrij moet zijn van manipulatie, vandalisme of zelfs diefstal van de camera zelf. Met vrij zijn van manipulatie bedoelen we vooral 2 dingen: 1) dat de camera niet ongewenst een andere kant op kan worden gericht door iemand en 2) dat de netwerkverbinding niet verstoord kan worden. Om bij de 2e te beginnen, denk aan Wi-Fi oplossingen. Een Wi-Fi signaal kan worden verstoord. Betrouwbaarder is om de camera van een netwerkkabel te voorzien i.p.v. afhankelijk te zijn van WiFi.

Voor het eerste punt (niet ongewenst kunnen wegdraaien van de camera) kan de oplossing gezocht worden in de basis van de camera simpelweg goed vast zetten (bullet & turret) of een vandalisme proof model (dome). Of uh… je hangt de camera uit bereik van grijpgrage handen.

Daarnaast zijn er veel andere overwegingen. Zo zijn er camera’s met een Spotlight LED, extra witte verlichting die bij gedetecteerde beweging ingeschakeld kan worden, zodat ook in de nacht de camera met kleur kan opnemen. Voorbeelden hiervan zijn de Reolink RLC-811A, wat een bedrade PoE camera is, of de Reolink Lumus, wat een Wi-Fi camera is.

Reolink Lumus
Reolink Lumus is een full HD Wi-Fi camera met spotlight

Er zijn ook camera’s die met een minimale hoeveelheid aan licht toch ook in kleur kunnen filmen, een van de betere camera’s hiervoor is de Annke NC800-serie die zowel in bullet als turret stijl leverbaar is. Als kleur ’s nachts niet perse nodig is, is de hierboven genoemde Reolink RLC-811A een geweldige oplossing, maar kan met een iets lagere investering de Reolink RLC-810A ook een prima oplossing zijn.

Op de genoemde Lumus na zijn dit allemaal camera’s met een draad, een netwerkkabel. Er zijn zeker prima Wi-Fi camera’s, maar ze hebben niet de voorkeur voor een serieuze en betrouwbare oplossing. Toch is er soms geen andere mogelijkheid. Maar wat nu als er naast geen netwerkaansluiting ook nog eens geen stroom is? Ook daarvoor zijn oplossingen.

De eerste review voor een volledig draadloze batterij en wifi camera die we hebben gepubliceerd was de Vacos Cam IR. Niet bepaald een aanrader! Maar de Reolink Argus 3 Pro daarentegen is al een betere oplossing, tenminste als er echt geen netwerkaansluiting  en stroomvoorziening mogelijk is op de plek waar de camera moet komen. Een accu/batterij camera met wifi is nooit de perfecte en geen 100% betrouwbare oplossing. Maar als er geen andere keuze is, dan is dit tenminste iets.

Mocht er ook geen Wi-Fi zijn, kan nog naar een draadloze 4G-oplossing gegrepen worden. Dat is een camera met simkaart, zoals een telefoon. Naar onze mening is dat niet meer een gewone consumenten-oplossing, maar toch zien we steeds meer interesse in deze producten. Een review van de Annke 4G camera vindt je hier: Annke 4G LTE I81HF. We verwachten binnenkort ook een review van de Reolink Go PT Plus te publiceren.

Accu of batterij camera’s

Je wilt een beveiligingscamera zonder draden, zonder netwerkkabel en ook zonder stroom. Dat kan. Maar ook hier zijn er een paar zaken om rekening mee te houden. Een camera met een accu / batterij, is traag. Immers moet de camera zo efficiënt mogelijk met beschikbare energie om gaan om het zo lang mogelijk uit te houden met de accucapaciteit. De camera staat daarom permanent in een soort stand-by en alleen de bewegingsdetectie op de PIR sensor is actief. Zodra er beweging wordt gedetecteerd komt de camera uit z’n slaap en gaat deze opnemen.

Wat hier een grote tekortkoming is ten opzichte van permanent actieve camera’s is dat die camera’s een soort buffer hebben van 5 a 10 seconden en daardoor met terugwerkende kracht hun opname 5 a 10 seconden in het verleden kunnen starten. De accucamera kan dat niet en loopt dus al zeker een seconde achter de feiten aan voordat de opname begint; dan nog verbinding met wifi maken. Voordat je de notificatie op je telefoon ontvangt ben je meerdere seconden verder. Helaas blijken ook de opnames zelfs soms – niet consequent elke keer, maar wel te vaak – enkele seconden achter te lopen. Komt iemand hard hollend voorbij, is de kans aanwezig dat de camera niet snel genoeg is om deze persoon te detecteren en de opname te starten.

En natuurlijk, een accu/batterij loopt leeg bij gebruik. Zo’n oplossing zal regelmatig opgeladen moeten worden. Dit kan handmatig: elke paar maanden met een trap de geveltoerist uithangen, de camera opladen (tijdens deze periode van opladen is er geen camerabewaking!) en na een aantal uren de camera weer terughangen. Hoe snel denk je dat je het vergeet en de camera hangt als een inactieve dummy aan de geval zonder iets te doen? Een oplossing daarvoor zou een zonnepaneeltje kunnen zijn die bijpassend bij de accu camera aangeschaft kan worden. Een voorwaarde: er moet direct zonlicht opvallen. In de schaduw gaat het niet of nauwelijks werken en zal de camera alsnog langzaam leeg lopen.

 

Vacos Cam IR
Vacos Cam IR met zonnepaneeltje

De zonnepaneeltjes kosten meestal niet veel, rond de 25 a 30 euro. Bij sommige merken zoals Eufy loopt het op naar 50 euro. De accu/batterij camera’s zelf zijn duurder (en zwaarder) dan de gewone camera’s zonder accu, specifiek door die ingebouwde accu.

Tot slot zijn er nog extra overwegingen bij accu/batterij camera’s rond het opnemen en opslaan van opnames. Dit soort camera’s ondersteunt geen mogelijkheid voor 24/7 continu opnemen doordat dit teveel stroom zou vergen en zijn daarom afhankelijk van bewegingsdetectie. De luxere varianten kunnen bij die bewegingsdetectie onderscheid maken tussen algemene beweging, of specifiek personen en/of voertuigen en dan uitsluitend voor een persoon en/of een voertuig een notificatie naar jou als gebruiker sturen – en daarbij ook dan opnemen op de lokale SD-kaart. Dit voorkomt onnodig energie gebruik van de camera, onnodig data wegschrijven op de SD-kaart en ook onnodig notificaties sturen. Daarbij komt dat dit opnemen op de lokale SD-kaart de voornaamste manier is hoe data van een accu/batterij camera wordt verwerkt.

PoE camera’s of Wi-Fi camera’s hebben (meestal) wel de mogelijkheid om 24/7 op te nemen en die opnames door te sturen naar een opslagsysteem zoals een NAS via ONVIF of een merk-eigen NVR. Accu/batterij camera’s geldt dit niet voor. Reolink bijvoorbeeld heeft een speciaal opslagsysteem voor de accu camera’s (Reolink NVR Go) en andere merken hebben mogelijk niet eens een oplossing: je bent dan beperkt tot je opnames op de SD-kaart op te slaan. Wordt de camera door de vandaal / inbreker (ook) gestolen, ben je daarmee je bewijs kwijt die in de camera ligt opgeslagen. Meer details over opslaan van je opnames in de paragraaf hieronder.

Conclusie wat ons betreft is dat een accu-wifi-camera niet de eerste keus moet zijn, maar als er geen alternatief is, dan is dit ’tenminste iets’.

Accu Wi-Fi camera reviews:

Camera van binnen in huis naar buiten laten filmen

Tot zover noemen we uitsluitend camera’s die geschikt zijn voor buiten. Outdoor camera’s met IP44 ratings of beter. Het is ook mogelijk om een simpele (en veel goedkopere) camera voor binnenshuis te kopen.

Je wilt een beveiligingscamera voor binnen, een ‘indoor‘ camera. Hou er dan rekening mee dat een camera vanaf binnen naar buiten laten kijken niet goed werkt. Hetzelfde geldt ook voor een buitencamera binnen opstellen. Een raam veroorzaakt schittering of reflectie. ’s Nachts ben je afhankelijk van omgevingslicht dat er buiten al is. Infrarood zal geheel reflecteren op de ramen en de camera effectief blind maken. En hoewel door het raam heen kijken en beeld opnemen wel kan werken,  bewegingsdetectie zal zo goed als niets of helemaal niets doen.

Door een raam heen vanuit binnen laten opnemen werkt op zich wel, maar doe je in die kamer waar de camera staat/hangt het licht aan, krijg je altijd weerspiegeling op het raam van het licht en kan het raam als een soort spiegel fungeren. De camera ziet op dat moment niets buiten en neemt de weerspiegeling op. Heeft de camera slimme AI functies van bewegingsdetectie en persoon- en voertuigdetectie dan zullen die soms wel, maar vaak niet werken.

Al met al is een indoor camera vooral voor wat het is: binnen. Het gebruik kan zijn om je huisdier of kind in de gaten te houden of voor een zakelijke toepassing met bijvoorbeeld een magazijn. Gaat het om de wens om een baby in de gaten te kunnen houden, ga dan ook daadwerkelijk voor een baby monitor en schaf geen indoor camera aan. Een indoor camera voor iets buiten het huis in de gaten houden is niet de logische keuze.

Opslaan van je opnames: SD-kaart

Je wilt een beveiligingscamera en de beelden opslaan. Met name voor bewijsvoering van vandalisme of diefstal. De meeste beveiligingscamera’s hebben de mogelijkheid om een SD-kaart te plaatsen en hierop momenten van bewegingsdetectie op te slaan. Dit zijn korte filmpjes, clips, van een aantal seconden. Een SD-kaart in je beveiligingscamera is echter vooral bedoeld voor back-up bij uitval van je (Wi-Fi) netwerk en om in een mobiele app ‘even snel’ de clip die hoort bij een beweging notificatie terug te kunnen kijken.

De SD-kaart is niet een serieuze 1e keuze om je beelden veilig op te slaan. Daar zijn ten minste drie redenen voor. De eerste is hierboven al genoemd: wordt de camera door de vandaal / inbreker (ook) gestolen, ben je daarmee je bewijs kwijt die in de camera ligt opgeslagen. Verder is een SD-kaart niet bedoeld om permanent en continue op weg te schrijven. Bij heel veel schrijfacties zal de SD kaart vanzelf vroeg of laat kapot gaan. Denk verder ook aan de maximale capaciteit van de SD-kaart en hoe(weinig)veel er op een SD-kaart past.

Wat dan wel? De beste oplossingen zijn een NVR die bij het merk van de camera past en/of een NAS. Persoonlijk heb ik beide oplossingen met zowel een NVR als Synology NAS.

Opslaan van je opnames: Synology NAS

Met een Synology NAS met daarop Surveillance Station geïnstalleerd kun je standaard de stream van maximaal 2 camera’s 24/7 mee opnemen. De enige beperkingen zijn de wettelijke (max 28 dagen bewaren), de hoeveelheid harde schijfruimte die je hebt en eventueel voor meer camera’s extra licenties voor Surveillance Station. Extra Synology licenties aanschaffen laat de kosten snel oplopen. Dan ben je waarschijnlijk beter af met een NVR aan te schaffen. Koop een NVR die past bij het merk van je camera’s. Hopelijk zijn al je camera’s van hetzelfde merk?

Er is nog 1 extra beperking voor opnemen op een NAS: de camera moet ONVIF ondersteunen. Als je dit van plan bent let dan op de aanwezigheid van ONVIF functie op de beveiligingscamera. Of eventueel RTSP. Beide zijn protocollen voor communicatie met de beveiligingscamera.

Terugkijken van beelden in de mobiele app van de fabrikant van de camera werkt altijd wel met die genoemde SD-card in de camera, of een NVR van diezelfde fabrikant; terugkijken van opgenomen beelden op een Synology werkt alleen met de app van Synology.


Opslaan van je opnames: Cloud

Bij een aantal leveranciers van beveiligingscamera’s is er ook een mogelijkheid om een abonnement af te sluiten op ‘de cloud’. Dat wil zeggen dat de beelden die met je camera worden opgenomen ergens op het internet worden opgeslagen en dan is de bedoeling dat alleen jij het kan terugkijken. Deze optie ben ik zelf geen fan van, de beelden van mijn camera’s worden “ergens” opgeslagen buiten mijn direct invloed. En daarnaast kost het maandelijks geld, zo lang als dat je de camera’s actief wilt houden.

Een aantal merken bieden een gratis optie aan met beperkingen. Bijvoorbeeld Reolink heeft voor 1 camera de mogelijkheid om alleen beweging events gratis naar de cloud te laten kopiëren. Wil je een goede oplossing dan kost het echter geld, per maand, elke maand weer. Een goed voorbeeld hiervan is de Ring slimme deurbel, alleen kijken naar wie er ‘nu’ voor de deur staat is gratis. Wil je meer, dan moet je een abonnement voor een cloud oplossing nemen.

Je kan echter ook je eigen ‘privé cloud’ maken. Meer daarover in de volgende paragraaf.

Opslaan van je opnames: Net Video Recorder (NVR)

Als je opslag in de Cloud overweegt, is de aanschaf van een NVR vaak al snel terugverdiend. Met een NVR heb je je eigen cloud, met ook al het beheer over je eigen beelden.

RLN8-410
Reolink NVR RLN8-410

Voorbeelden van een NVR zijn de Annke 4K NVR voor 4 Annke cameras (of de 8-kanaals variant) en de Reolink RLN8-410. Een voordeel van de Reolink NVR is dat deze geschikt is voor alle Reolink camera’s, zelfs ook de Reolink Lumus. De Lumus heeft geen ONVIF, dus de streams hiervan kunnen niet worden opgenomen op de Synology NAS. De merk-eigen NVR kan het wel.

Helaas kunnen de meeste accu camera’s niet opnemen op de NVR systemen. Reolink heeft hiervoor een speciale NVR-Go Drive.

Een algemeen probleem met ONVIF: detectie van personen/voertuigen is niet zichtbaar in Synology Surveillance Station. Op de Synology zie je in de tijdlijn van het gebeurtenispaneel alleen “bewegingsdetectie” en het maakt niet uit of dat meneer spin, een persoon, een enorme vrachtwagen of regendruppels zijn. Er is beweging gedetecteerd. Meer kan Surveillance Station je niet vertellen. Hier heb je geen last van op een NVR.

De beveiligingscamera geeft via de mobiele app een melding “Persoon gedetecteerd”; maar je zult geen lijst met persoon detectie gebeurtenissen vinden in Synology Surveillance Station, of enige andere op ONVIF gebaseerde tool – alleen de eigen (merk specifieke) NVR heeft dergelijke ondersteuning voor de AI-opties. Dit is een extra reden om die extra investering te doen voor een goede NVR bij je beveiligingscamera’s.

Mijn eigen setup

Zelf heb ik een combinatie van meerdere opslagmethoden. In de basis heb ik 3 camera’s permanent hangen en voor testing zijn dat er met (grote 😉 ) regelmaat meer.

Slechts 1 camera is echt permanent. De goedkoopste van allemaal. De Reolink Lumus is mijn favoriet. Mocht Reolink hier ooit 1 op 1 een PoE versie van gaan uitbrengen, zou dat mijn upgrade zijn. Verder is dit camera’tje perfect op de plek waar deze hangt, bij de schuttingdeur. Voor in het donker heeft de camera verlichting (spotlight) en weinig false positives. De kijkhoek is genoeg om mijn tuin in de gaten te houden en niet de voordeur van de buren te filmen. Perfect.

Mijn andere semi permanente is de slimme deurbel. Eerder was dit de Hombli Smart Doorbell 2 (kopen doe je hier). Sinds enige tijd is dit de nieuwere Reolink slimme deurbel.

De derde camera is de meest vaak wisselende camera, hoewel dit nu al een hele tijd de Annke NC800 NightChroma is (kopen doe je hier). Voorheen was dit de Reolink RLC-811A . De NC800 waardeer ik vanwege de kleur bij nacht, maar eigenlijk is het net iets te donker in de achtertuin. Reolink RLC-811A waardeer ik vanwege de fijne Reolink app en vooral de spotlight op de camera. Kijkhoek van de NC800 en RLC-811A zijn nagenoeg gelijk. Wanneer de Reolink deurbel er is, zal de RLC-811A ook weer zijn herintrede doen, i.v.m. de NVR. Update: inmiddels hangen de RLC-811A en de Reolink Doorbell er; de Lumus is onveranderd een favoriet.

Met de Annke NC800 heb ik (dus) ook de Annke NVR in gebruik. En voor de Reolink Lumus is er de Reolink RLN8-410 NVR. Dit lijkt overkill. En is het misschien ook wel. Waarom het niet perse overkill is, is dat in beide NVR de opslagcapaciteit beperkt is. Beelden van een bewakingscamera mogen wettelijk maximaal 28 dagen bewaard worden. Met alle camera’s op 1 NVR zou een 1 a 2 TB harde schijf niet genoeg zijn. Daarmee is het een voordeel dat ik 2 NVR in gebruik heb.

Maar de overkill wordt nog groter 🙂

Er is namelijk ook een Synology DS418play NAS met 4 harde schijven aanwezig. Origineel had ik alleen de Reolink NVR en daarop 3 camera’s (2 achter, 1 opzij van het huis). Mijn totale opslagcapaciteit was dan te beperkt om meer dan een week aan hoge kwaliteit 24/7 beeld op te nemen. De Reolink NVR heeft het voordeel dat elk kanaal (= camera) als ONVIF uit te lezen is. Alle 3 Reolink camera’s schreven het beeld naar de NVR en Surveillance Station haalde de streams op als lange termijn backup. Na 28 dagen verwijdert mijn Synology NAS de opgenomen beelden.

In alle eerlijkheid is dit echt niet nodig. Er zijn in de afgelopen 4 jaren 3x incidenten geweest waarbij de camerabeelden van belang waren. Dat was elke keer binnen 24 uur al duidelijk. Dan zijn de beelden nog wel aanwezig op de Reolink NVR, zelfs met 3 camera’s. Maar… het kan, dus waarom niet?

Tot slot zit in de Reolink Lumus een SD-kaart. Niet nodig, maar dit is als een ‘duurtest’. Hoe lang houdt de SD-kaart het vol? Voorlopig al ruim anderhalf jaar, tot mijn verrassing.

Opslagcapaciteit

Regelmatig is er de vraag hoeveel ruimte je moet reserveren voor de opnames van een beveiligingscamera. Het antwoord is het hatelijke “dat ligt er aan”. Het belangrijkste is de resolutie. Voor een 1080p camera is de hoeveelheid data tot 4x kleiner dan voor een 4K / 8 megapixel camera. Daarna is een belangrijke vraag of je met H.264 of H.265 compressie kunt opnemen. Met H.265 worden de bestanden al veel kleiner.

Daarnaast kan er veel beperkt worden in opslag door de bitrate instellingen te wijzigen. Opties als ‘fixed’ of variabel. Zet je alles voluit aan dan verschilt het nog per periode of het volop overdag is, of nacht met IR aan. Midden in de zomer heb je langere dagen met volop licht en daarom veel meer opslagcapaciteit nodig. De benodigde opslag kan ook beperkt worden door geluidsinstellingen te wijzigen. Bijvoorbeeld door geen geluid op te nemen, of geluid met lagere kwaliteit.

Voor de Reolink 810A (8 mp 4K) is het overdag tussen 700MB en 2 GB PER 30 MINUTEN. ’s Nachts gaat het naar 500-600 MB. De Reolink Lumus – een 1080p camera – doet het met ongeveer 450MB zowel overdag als ’s nachts per 30 minuten. Voor het behouden van 28 dagen, 24×7 beelden, reken maar op minimaal 2 TB per 4K camera.

28 dagen en Camera in Beeld

De Nederlandse wetgeving schrijft voor dat je maximaal 28 dagen de opnamen van je camera mag behouden. Meldt je camera ook aan bij Camera in Beeld van de Nationale Politie. Dan krijg je een handige sticker thuisgestuurd. Hou er rekening mee dat je bent wettelijk verplicht om duidelijk kenbaar te maken dat je een beveiligingscamera hebt hangen.

In Nederland is er bij mijn weten geen beperking op het opnemen van geluid met je beveiligingscamera. In sommige landen is dit verboden. Het is natuurlijk niet de bedoeling (en niet toegestaan) om de camera zo neer te hangen dat je de buren kunt afluisteren. Persoonlijk denk ik dat de wetgever dit onderwerp heeft gemist.

Beveiligingscamera’s van Aliexpress

Koop geen camera via Aliexpress! Ja, kost weinig, maar de beeldkwaliteit is daar dan meestal ook naar en/of slechte software, mobiele app, etc. Ik heb zelf eerder een “Chinese Dahua” camera via Ali gekocht. Ik wist dat de software gehackt is om de Chinese firmware te vervangen door Engelstalige, maar de kosten waren ‘slechts’ 100 euro voor een camera die in Nederland 400+ euro zou kosten.

Helaas was niet alleen de firmware vervangen, maar ook de hardware was van een veel mindere kwaliteit dan de echte Dahua die je in de Europese webshops koopt. Het beeld was wollig, onscherp. Die ‘echte’ Dahua of Hikvision kosten vrij veel geld; maar er zijn ook prima merken waarmee je met een veel lagere investering ook je eigendommen kunt beveiligen. Hier op Spot On Tech lees je reviews van bijvoorbeeld camera’s van merken als Reolink en Annke en Imou. Zijn die een goed alternatief? Ja. En vaak nauwelijks duurder dan die Ali camera’s.

Waarom 1080p of 4 megapixels of 4K ?

Allereerst: je leest vaak nog (verouderde) informatie over dat in de nacht een 1080p / 2 megapixel camera beter werkt dan een camera met hogere resolutie. Dat is achterhaald. 4K camera’s zouden ’s nachts te snel verblind worden door de infrarood functionaliteit, etc. Dat is niet het geval met een moderne camera.

Wat je niet opneemt, heb je ook niet. Wil je softwarematig inzoomen op een stukje van het scherm en je hebt in 1080p opgenomen, krijg je dikke grote vierkante blokken – pixels. Neem je in 4K op en je gaat wat softwarematig inzoomen zal er nog steeds wel iets van te zien zijn. 4 megapixels is overigens slechts 2K, dus laat je niet verwarren met een 4mp camera.

Overigens kan een 2K camera prima zijn en goed genoeg. Ik zeg zeker niet dat je perse in 8K UHD moet gaan opnemen. 4K zou mijn voorkeur zijn. Maar aan de zijkant van mijn eigen huis heb ik een leuk klein Wi-Fi cameraatje hangen dat slechts 1080p / full HD doet (de eerder genoemde Reolink Lumus) en dat is voldoende voor wat het moet doen: de zijkant van het huis, tuin en toegangsdeur tot de schutting in de gaten houden. Door de ingebouwde spotlight gaat het licht aan als iemand er in het donker bij langs loopt. Reolink Smart Video Doorbell is ook een 2K camera, wat voor een deurbel meer dan genoeg is.

Focus lengte, apertuur, 2.8m, 3.6mm, 5mm

Als je een camera voor een tussenwoning zoekt dan is een 2.8mm lens met een enorm brede kijkhoek mogelijk overkill en gaan je buren bijna ongetwijfeld (terecht) zeuren als ze zien wat jij allemaal opneemt. Hou daar dus rekening mee. Dan is een camera met een kleinere kijkhoek (lens apertuur van f=4mm of 5mm) een betere keus. Voor mijzelf is 2.8 geweldig. Alles staat op beeld, vanaf uiterst links tot helemaal rechts in de tuin. Over de schutting heen is er niet teveel dat opgenomen wordt en is sowieso de openbare straat.

https://tweakers.net/i/G_petG4F59WGRVNH3TTHYajpiKE=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/580143/1McM611u0oHMMtVlIig52Hx2PNtUHtdECjRUBI5NUMoAxRY263.jpeg?f=620xautohttps://tweakers.net/i/EVcmEG-Cvzo8ncA9YjT6xZmIbP8=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/580143/1McM612fNb4J9P3BrWOM4tdCJSGwG720iPHrouuuaAQIYPkM0z.jpeg?f=620xauto

De RLC-810 is een 8 megapixel breedbeeldcamera (links), de RLC-1210A (rechts) is een 12 megapixel 4:3 camera met veel kleinere kijkhoek.

Bij de meeste camera’s is er wel een Privacy Mask optie. Dit maakt het mogelijk om een zwart-balkje te creëren. Zowel in de weergave via de app, als op de opnamen zelf, zal er op die plek een zwart gat ontstaan. Ideaal als het echt niet anders kan dan dat je een raam van de buren opneemt. Niet elke camera heeft deze mogelijkheid.

Een andere optie is om een camera met zoom functie aan te schaffen. Door de focus van de camera in te zetten, kan alleen de deur in de schutting en alles daar direct omheen worden gefilmd. De eerder genoemde Reolink RLC-811A is zo’n (bullet) camera met optische zoom en de Reolink app biedt ook de privacy mask; ook de genoemde dome camera’s Reolink RLC-842A en RLC-542WA hebben deze functies. Zoek je een turret model met optische zoom, lees dan de review van de RLC-822A.

Conclusie

Een bedrade beveiligingscamera heeft altijd de voorkeur. Een Wi-Fi signaal zou verstoort of gestoord kunnen worden door een kwaadwillende. Een accu/batterij camera is alleen de overweging waard als er echt geen andere optie is.

 

PayPal donatie
Waardeer je de bovenstaande informatie? Wij waarderen een donatie.

Linkjes op deze pagina geven ons een kleine affiliatie vergoeding. Het kost jou niets extra. Koop dus aub via een van onze linkjes. Dat maakt het ons mogelijk om deze informatie gratis aan jou aan te blijven bieden.