Jabra Elite 10 earbuds review meer dan alleen premium zakelijk comfort

Jabra Elite 10 zijn de meest premium en nieuwste Jabra GN earbuds, voorzien van Dolby Atmos Surround sound en geavanceerde actieve noise cancelling. Deze earbuds doen niet onder voor de premium earbuds van andere merken. Zoals alle Jabra producten, kenmerken ook deze Elite 10 zich als perfect voor zakelijke communicatie en hoge mate van comfort.

Koop rechtstreeks bij Jabra logo  Bestel via

Disclaimer: ik heb het product zelf aangeschaft voor eigen (privé) gebruik. Dit is geen gesponsorde review. Niet dat het iets uitmaakt, want alle reviews op SpotOnTech zijn even eerlijk en oprecht. Gesponsord of niet.

Intro

Iedereen die in een hybride team werkt (thuiswerken, kantoor, gemixt) zal bekend zijn met Jabra als fabrikant van zakelijke en professionele headsets en speakerphone, geoptimaliseerd voor gebruik in combinatie met Microsoft Teams. De laatste jaren is het gebruik van earbuds aanzienlijk gestegen, omdat deze in kwaliteit aanzienlijk zijn verbeterd. Waar je eerder onverstaanbaar was, of er veel omgevingsgeluid werd opgepikt, of het geluid voor jou zelf dramatisch slecht was, is dat alles veel beter geworden.

We zijn nu zo ver dat earbuds ook als vervanger van de traditionele grote headset bruikbaar zijn geworden. Hierbij geldt nog wel: goedkoop is duurkoop. Bij veel van de budget earbuds klinken de mensen alsof ze hun hoofd in een wc-pot houden terwijl ze aan het praten zijn. Voor professionele communicatie is het dringend aan te raden niet voor de goedkoopste earbuds bij de Action te gaan.

Jabra earbuds

Jabra maakt over het algemeen weinig budget producten, maar heeft een aanzienlijke range in midden tot hogere kwaliteit professionele en premium audio producten. Veel bedrijven die een headset aan hun medewerkers ter beschikking stellen, geven een van de relatief goedkope Jabra headsets met een draadje (of de draadloze Jabra Evolve 65 variant als je geluk hebt). Voor wie een teamlead is of een hybride team faciliteert komt daar vaak een speakerphone bij zoals de Jabra Speak 510 MS om gemakkelijk met meerdere mensen tegelijk vanuit 1 kamer in een (Teams) meeting deel te kunnen nemen.

Aangezien ik veel tijd met een headset op zit, heb ik de premium draadloze Jabra Evolve2 85 zelf aangeschaft, omdat deze aan 2 apparaten tegelijk kan worden gekoppeld (telefoon en laptop). Jabra Evolve2 85 zit een hele dag lang comfortabel op je hoofd, ook als het erg warm is in de zomer. Eigenlijk is er maar 1 enkel negatief punt over de Evolve2 85 te bedenken: de headset is erg groot van formaat. Met recente bewegingen dat werkgevers doen alsof er nooit corona en thuiswerken is geweest en ze weer meer vereisen van medewerkers naar kantoor te komen, heb ik steeds meer online meetings die ik vanuit kantoor bijwoon. Daardoor moet ik zeulen met de grote headset en speakerphone. Dat moest anders kunnen was mijn gedachte. Tijd voor een set earbuds: Jabra Elite 10 earbuds.

Jabra familie aan producten
Jabra familie aan producten

Als je goed zoekt op de foto hierboven zijn de Jabra Elite 10 earbuds ook nog ergens te vinden… Zoals overduidelijk te zien: earbuds in de heerlijk kleine case nemen aanzienlijk minder ruimte in dan de Evolve2 85 in de grote transport case.

What’s in the box

In de vrij kleine vierkante verpakking vinden we alleen de case met daarin de Jabra Elite 10 earbuds, USB-C kabeltje en 3 sets aan alternatieve siliconen EarGels oordopjes. Aan de binnenkant van het doosje is een QR code geprint om snel bij de Sound+ app terecht te kunnen komen voor het installeren en configureren van je nieuwe earbuds.

Jabra Elite 10 earbuds whats in the box
Het doosje van de Jabra Elite 10 earbuds bevat weinig overbodigs

Specificaties Jabra Elite 10 earbuds (via Jabra NL)

 • 6 microfoons voor actieve noise cancelling (ANC)
 • 10-mm drivers (de speakers)
 • Qi draadloos opladen of via USB-C kabel
 • Dolby Atmos 3D surround sound
 • Bluetooth 5.3 low energy
 • Bluetooth Multipoint (2 apparaten verbinden)
 • ComfortFit voor ultiem draagcomfort
 • IP57 vochtbestendigheid classificatie
 • 6 uur actief gebruik met ANC aan
 • 27 uur gebruik met tussendoor opladen via de case
 • gewicht: 5,7 gram

UitvoeringenJabra familie earbuds

Er zijn een groot aantal verschillende earbuds van Jabra. Iets vertellen over de onderlinge verschillen zou een blog post op zichzelf moeten worden.

Samenvattend hou ik het er op dat deze nieuwe Jabra Elite 10 kunnen wedijveren met de premium earbuds tegenhangers van Samsung, Apple, Sony, Sennheiser, Google Pixel, etc. Van de Jabra Elite 10 earbuds zelf zijn er meerdere uitvoeringen in diverse kleuren. In deze review kijk ik naar de Titanium Zwart. Verder zijn er Crème, Glanzend Zwart, Mat Zwart en op Jabra’s eigen website is er de exclusieve Cocoa Bruin.

Ervaringen: Sound+ app

Voor het configureren van de Jabra Elite 10 earbuds scan je de QR-code om Sound+ app te downloaden, zorg dat bluetooth op je telefoon aan staat en een paar seconden later zijn je earbuds toegevoegd en klaar voor gebruik.

Op je mobiel krijg je een handige widget zodra je earbuds in gebruik zijn, om gemakkelijk een aantal instellingen te kunnen wijzigen en het resterende accupercentage te kunnen controleren.

Jabra Sound+ notification area widget
Sound+ app widget op mobiel

Sound+ app is ook beschikbaar voor Windows, zodat je configuratie voor je laptop ook net zo gemakkelijk kunt doen.

Ervaringen: Jabra Elite 10 earbuds in-ear

Drivers

Naar verhouding met vergelijkbare earbuds hebben de Jabra Elite 10 vrij grote drivers – dan heb ik het over de daadwerkelijke speakers. Dit heeft een positief effect op de geluidskwaliteit en het bereik van die mini speakers in je oren. De bas is niet het sterkte van alle earbuds die ik ooit heb mogen uitproberen, maar het geluid is mooi in balans. Het geluid is vol en warm. Luister ik een DJ set van OneWorldRadio is het niet dat ik me afvraag waar de bas gebleven is, het kan wel net iets meer. Natuurlijk is dat instelbaar in de Sound+ app om het softwarematig een boost te geven, maar dat vermindert de algemene geluidskwaliteit naar mijn mening.

Bij de standaard instellingen is het genieten van muziek. Alle details, dynamiek en hoge en lage tonen zijn allemaal perfect te horen. 3D surround sound maakt het helemaal af, ook voor het gebruik van de earbuds bij kijken naar films of series.

Jabra Elite 10 earbuds heeft diverse makkelijk bereikbare functies
Jabra Elite 10 earbuds heeft diverse makkelijk bereikbare functies

N.b. ‘makkelijk’ is hier enigszins sarcastisch bedoelt. Met name volume omhoog en volume omlaag werkt zeer onhandig.

Draagcomfort & sporten

Het draagcomfort is geweldig. De vorm van de siliconen oordopjes zijn door Jabra geoptimaliseerd met iets wat Jabra ComfortFit noemt. Hierdoor hoeven de dopjes niet ver in het oor, blijven toch zitten en geven optimaal geluid. Een nadeel hiervan is dat ik de Jabra Elite 10 niet kan adviseren voor heel actief sporten waarbij het hoofd veel bewogen wordt, zoals rennen. Of als je verwacht veel te transpireren, kijk dan naar de Jabra Elite 8 Active. Dit wil niet zeggen dat je helemaal niet kunt sporten met deze earbuds, er is gewoon een betere optie.

Terug naar het comfort. Jabra levert 4 sets aan siliconen oordopjes mee. Hiermee is er altijd wel een oordopje die goed past. En na een volle werkdag met de earbuds in rondgelopen te hebben, actief deelnemend in meetings of tussendoor luisterend naar muziek terwijl ik mijn overige werk uitvoerde, was ik eigenlijk vergeten de earbuds in te hebben. Het comfort is ongekend. Andere earbuds die ik heb gehad was ik doorgaans nonstop aan het vechten met een oordopje die vooral continue uit mijn oor leek te willen vallen, of een gevoel van irritatie, of beide. Niets van dat alles.

Zoals met alle kleinere apparaten met een accu is en blijft accuduur een uitdaging. Heb je actieve noise cancelling (ANC) aan, dan houden de Jabra Elite 10 earbuds het zo’n 6 uur uit. Tussen de meetings door is het zaak om de earbuds even terug te doen in de case zodat ze kunnen bijladen, zodat je het einde van de werkdag haalt en eventueel de reis terug naar huis.

Teams & Noise Cancelling

Zoals geschreven besteed ik (te)veel tijd in Teams calls. Een test die ik heb gedaan was dat ik tussen 2 meetings door met deels dezelfde mensen van mijn Evolv2 85 naar de Elite 10 switchte. Het viel niemand op dat ik misschien anders klonk. Er waren geen klachten over mijn verstaanbaarheid. Top. Alle Jabra producten hebben de overeenkomst dat er een focus is om menselijke stemmen helder en verstaanbaar weer te geven – en ook jouw stem voor anderen. Voor mij is er geen verschil in kwaliteit of helderheid in stemmen tussen de over-ear headset (Evolve2 85) of deze in-ear earbuds.

Dankzij Jabra Active Noise Cancelling (ANC) horen de mensen waar je mee in gesprek bent weinig van geluiden om jou heen en ook voor jezelf wordt veel geluid om je heen daardoor gedempt. Als er iemand direct naast je zit zal het geluid niet geheel geblokkeerd worden met earbuds in, daarvoor isoleren earbuds niet goed genoeg (of je moet het volume vrij luid zetten). Gezien het kleine formaat van de earbuds vind ik het resultaat zeer acceptabel. Als je volledige geluidsisolatie zoekt, dan wil je een over-ear headset zoals de Evolve2 85. Ik hoor dan volslagen niets meer van wat er om me heen gebeurd dankzij de geluidsisolatie in combinatie met ANC.

Jabra Elite 10 heeft ook ruisonderdrukking die geluid van wind verminderen kan. Voor de ANC en deze ruisonderdrukking heeft Jabra in de Elite 10 earbuds 6 microfoons aan de buitenkant geplaatst die het geluid in je omgeving opvangen en jouw stem. Slimmigheidjes pakken dan wel jouw stem op en minder het geluid om je heen. Binnenin de earbuds zijn nog eens 2 microfoons geplaatst die de ervaring verder optimaliseren ‘wanneer dit nodig is’. De earbuds doen dit automatisch voor je. Dit werkt allemaal verrassend goed. Bij niet al te veel wind heb ik fietsen een gesprek gevoerd en ik bleef verstaanbaar. Of dat bij een stormachtige wind nog zo is moet ik nog ervaren.

Overige ervaringen

Naast de enigszins beperkte accuduur heb ik vrij weinig klachten over dit product. Eigenlijk maar 2:

 • Spotify Tap om direct muziek te starten werkt alleen met Spotify. Hier zou ik liever zien dat Jabra gekozen had om de muziekdienst configureerbaar te maken ipv uitsluitend Spotify te promoten.
 • Volume verhogen of verlagen werkt erg onhandig. Gelukkig heeft Jabra gekozen om 2 echte knoppen te monteren. Maar het zou erg fijn zijn geweest als bijvoorbeeld een van de twee ipv in te drukken omhoog/omlaag zou kunnen als een joystick oid. Dat had volume makkelijker aanpasbaar kunnen maken. Het aanpassen van het volume kan nu wel door je vinger korte tijd op de earbuds te houden, maar het is extreem onhandig als je meerdere niveaus omhoog of omlaag wilt. Hiervoor moet je de volumeknoppen op je telefoon gebruiken, of eventueel Google Assistant aanroepen.
Google Assistant en Spotify Tap
Google Assistant en Spotify Tap

Het kunnen gebruiken van de Google Assistant op de earbuds vind ik prettig. Het werkt vrij goed met dicteren, ontvangen en laten oplezen van notificaties werkt ook prima.

Beschikbaarheid

Bij de meeste websites zie je dat de adviesverkoopprijs (249,99 euro) wordt gevraagd. Mocht je iets anders willen overwegen, dan is er genoeg keus bij Amazon.nl beschikbaar. Als er geen kortingsacties beschikbaar zijn, maakt dat aanschaffen via Jabra eigen website het meest interessant:

N.b. op het moment van publicatie van deze review is de prijs bij Bol weer naar de adviesverkoopprijs gegaan. Ik heb zelf geluk gehad met een aanschafprijs van 206 euro.

Je vindt bij Jabra zelf ook diverse accessoires of reserve onderdelen zoals een nieuwe set aan siliconen EarGels oordopjes.

Eindwaardering

Voor zakelijke toepassing zijn deze earbuds vrijwel perfect. Comfort en stemmen – zowel je eigen als anderen – is allemaal uitmuntend. De hardware valt weinig aan te verbeteren op misschien de accuduur na. Softwarematig zijn er wel een aantal zaken die ik graag anders had gezien, makkelijker het geluidsniveau verhogen of verlagen en een muziekdienst configureerbaar. Ik twijfel over 4 of zelfs 4,5 uit 5 sterren. Als je de earbuds voor een kleine korting weet te krijgen, zo rond de 200 euro, dan zijn deze earbuds zeker de 4,5 ster waard.

Koop rechtstreeks bij Jabra logo  Bestel via

Pluspunten

 • Super comfortabel
 • Warm mooi geluid voor muziek
 • Heldere stemmen (zang en Teams)
 • Actieve noise cancelling
 • Dolby Atmos in je oren
 • Dolby Head Tracking
 • Qi draadloos opladen
 • Opladen via de case

Minpunten

 • Vrij kostbaar
 • Bas enigszins beperkt
 • Volume aanpassen moeizaam op de earbuds zelf
 • Niet bedoelt voor joggen/actief sporten (zie Elite 8 Active)
 • Alleen Spotify Tap short cut (geen YouTube Music oid)
 • Accuduur van alle kleine gadgets blijft beperkt met huidige accutechnologie

 

Linkjes op deze pagina geven mij (mogelijk) een kleine affiliatie vergoeding. Het kost jou niets extra. Koop dus aub via een van deze linkjes. Dat maakt het mogelijk om deze informatie gratis aan jou aan te blijven bieden.

Onze beoordeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.