Starten met Bitcoin of andere crypto

Met dit blog leggen we uit hoe je gemakkelijk kunt beginnen met het handelen in Bitcoin en andere cryptovaluta, coins.

Disclaimer

We geven geen beleggingsadvies. Een algemeen advies: beleg alleen met geld dat je kan missen. Je kan je inleg verliezen, of het kan aanzienlijk minder waard worden. Handelen in crypto is risicovol. De mogelijke winsten zijn veel groter dan bij de meer traditionele beleggingsfondsen, maar de mogelijke verliezen ook. Bewegingen van 10 of 20%, zowel omhoog als omlaag, zijn geen uitzonderingen. Soms binnen 1 dag tijd.

Terwijl je de rest van deze pagina leest, begin alvast met het aanmaken van een account op Bitvavo en misschien ook gelijk op Coinbase.

Geld verdienen: handelen of rente

Geld verdienen met cryptomunten kan op grofweg 2 manieren: kopen + verkopen, of kopen en vasthouden voor een rentevergoeding. Dit is het zogenaamde ‘staken’ of ‘staking’. Dat laatste kan niet met elke coin en de hoogte van de vergoeding verschilt per coin en vaak ook per beurs waar jij handelt.

Coins?

Ja, er zijn meer crypto coins dan alleen Bitcoin. Er zijn vele honderden cryptomunten inmiddels. Het aantal coins die je als beginnende crypto handelaar kan overwegen om in te handelen is een stuk overzichtelijker met misschien zo’n 250 stuks wereldwijd. Door via een gerenommeerde beurs (‘exchange’) te handelen zal dat aantal al voor je worden beperkt; een exchange heeft meestal een set van zo’n 50 a 250 verschillende munten die ze aanbieden. Sommige exchanges bieden letterlijk alleen Bitcoin en Ethereum, anderen hebben hele lange lijsten om uit te kiezen.

Exchange: de beurs

De meest toegankelijke manier van handelen in crypto is via een reguliere exchange. Daar zijn er wereldwijd tientallen van. Voor de beginnende handelaar is mijn advies om het jezelf makkelijk te maken en handel via een Nederlandse exchange. Er zijn er enkelen die meer dan prima zijn; wel elk met hun eigen voor- en nadelen.

Een belangrijk voordeel van een Nederlandse exchange is dat je er makkelijk (en gratis!) geld kan storten simpel via iDeal. Bij buitenlandse exchanges ben je bijna altijd gebonden aan storten met credit card, of via SEPA betalingen die enkele dagen duren en meestal niet gratis zijn. Soms moet je hiervoor dan zelfs nog bij een tussenpersoon (bedrijf) een account aanmaken om het geld daadwerkelijk door te sluizen. Elke tussenpersoon kent kosten. Betalen via credit card of PayPal kost zeker geld in de vorm van een percentage van het te storten bedrag – en dat kan hard oplopen.

Kortom: Nederlandse exchange heeft de voorkeur voor een startende handelaar. Hetzelfde geldt voor geld opnemen bij een Nederlandse exchange, net zo gemakkelijk als storten en het staat ook per direct op je rekening.

Bitvavo

Welke exchange je kiest is persoonlijk, maar wel belangrijk. Kies je bijvoorbeeld voor het Nederlandse Bitvavo (mijn persoonlijke favoriet), dan kun je gratis storten en opnemen via iDeal. Verder heb je lage transactiekosten voor elke keer dat je koopt of verkoopt. Bitvavo is goedkoop met de transactiekosten in vergelijking met veel andere (buitenlandse) exchanges.

Mijn voorkeur bij Bitvavo is om te handelen via de desktop website, maar sinds maart 2022 heeft Bitvavo een nieuwe mobiele app die prettig werkt.

Bitvavo biedt een Nederlandstalige (en eventueel ook Engelstalige) helpdesk, ook handig.

Coinbase Coinbase

Vergelijk je dit met bijvoorbeeld Coinbase, wat een van de grootste exchanges wereldwijd is, dan heb je bij Coinbase een goede mobiele app en ook ‘Wallet’ functionaliteit. Er zijn veel coins om uit te kiezen en een leuk ‘Learn’ traject waar je gratis coins mee kan verdienen. Maar daar staat tegenover dat je bij elke transactie die je op Coinbase doet enorm hoge transactiekosten betalen moet (percentage van de aankoop, en ook weer een percentage van de verkoop). Daarnaast zijn iDeal stortingen of opnames niet mogelijk; dus je bent afhankelijk van SEPA betalingen voor zowel storten als ook voor kunnen opnemen van je geld. Je ‘verliest’ een vrij groot percentage van je zuurverdiende winst.

Als echte Hollander wil je natuurlijk zo goedkoop mogelijk handelen, zodat je zo min mogelijk van jouw winst kwijt raakt. Toch? Daarom raad ik Bitvavo aan voor nieuwe handelaren.

Let wel, het gaat hier bij deze transactiekosten echt niet om maar een paar euro. Waar je bij Coinbase op 1000 euro handelen maar zo 68 euro commissie betaald (transactiekosten), betaal je voor diezelfde handelsdeal bij Bitvavo maar 2,50 euro. Zotheid!

Andere beurzen

Bitvavo en Coinbase zijn twee van de weinige beurzen die geheel transparant hun bedragen aan commissie laten zien. Veel andere beurzen verstoppen het of zijn er gewoon extreem wazig over. Coinmerce (afrader!) verbergt de commissie en vermeld alleen dat de prijs kan afwijken als je veel coins wilt kopen. Coinmerce moet de coins namelijk via een andere beurs kopen omdat ze zelf niet genoeg volume hebben. Als beginnende handelaar: blijf er bij weg.

Een andere grote en bekende beurs is Binance. Deze beurs heeft officieel geen licentie in Nederland en dit resulteert regelmatig in problemen. Zelf heb ik bij Binance een kostbare ervaring gehad. Na het verkopen van mijn coins moest ik in totaal bijna 20% aan kosten maken om mijn geld terug te krijgen! Ook hier het advies voor de beginnende handelaar: blijf er bij weg.

Wallet

Er zijn meerdere manieren om te handelen in crypto, of om je coins van een beurs af te halen en in je eigen portemonnee op te slaan. Dit werkt met een Wallet. Als beginnende handelaar heb je geen Wallet nodig. Je zal de term wel regelmatig tegen komen, dus daarom hier kort de beschrijving.

Redenen om gebruik te maken van een Wallet zijn divers, maar 1 is bijvoorbeeld dat je langere tijd niet van plan bent om te gaan handelen en toch je coins niet wilt verkopen en de coins ook niet via de beurs wilt (of niet kunt) ‘staken’.

Hier zit nog een extra waarschuwing over handelen in crypto. De reden dat je de coins van een exchange afhaalt als je langere tijd niet gaat handelen, is dat een exchange gehackt kan worden en de coins op die exchange gestolen kunnen worden. Crypto is niet gereguleerd en valt niet onder Nederlandse bankgaranties. Weg is weg. Bij de grotere exchanges wordt er vaak wel een regeling getroffen en gedupeerden worden schadeloos gesteld…. maar reken er niet op. Had ik al vermeld dat crypto risicovol beleggen is? Maar door bij een fatsoenlijke beurs te beleggen, te zorgen voor een goed wachtwoord en ook “2factor”authenticatie aan te zetten maak je het allemaal al een stuk veiliger voor jezelf.

Coinbase heeft een Wallet functie die vrij algemeen geaccepteerd wordt.

Staken of Staking

Staking hebben we al een paar keer genoemd maar nog niet in detail uitgelegd. Belangrijk om te weten is dat het niet met elke coin kan en ook niet op elke beurs. Kijk je naar het eerder genoemde Bitvavo dan zijn er ongeveer 20 coins waarmee staking mogelijk is en de vergoedingen lopen uiteen van 0,49% tot 10% per jaar.

Bij de meeste beurzen moet je minimaal aangeven dat je aan staking mee wilt doen en bij een aantal moet je per coin aangeven dat je deze voor staking wilt gebruiken. In het 2e geval is je coin dan ook “vast” gezet (als een soort deposito spaarrekening bij een normale bank) en zul je deze coin uit staking moeten uithalen voordat je deze zou kunnen verkopen.

Bij Bitvavo is het makkelijk gemaakt en hier hoef je uitsluitend een ‘ja ik wil automatisch staking’ knopje in te drukken. Zodra jij een coin koopt die op het staking lijstje voorkomt, ga je automatisch per week een staking vergoeding krijgen. Lekker makkelijk en nergens over nadenken dus. Eerlijkheidshalve gezegd, de vergoedingen voor staking van een aantal van de munten via Bitvavo zijn wel iets lager dan je bij andere beurzen zou kunnen krijgen – en voor een aantal hoger dan bij andere beurzen.

Maar dat gezegd hebbende – staking is eigenlijk niet echt een doel op zich als je in crypto wilt handelen. Hooguit een leuke extra aan gratis geld.

Welke crypto coins moet ik kopen?

Ik ben zelf pas in 2021 begonnen met handelen in crypto en kan mezelf wel ernstig pijnigen dat ik niet al in 2018 of eerder ben begonnen. Maar in 2018 en in 2019 vond ik het allemaal wel ‘eng’. Ik begreep niet hoe het allemaal werkte en ik wilde me er niet in verdiepen. Het was toen soms ook nog erg ingewikkeld om te handelen bij allerlei obscure en ongebruiksvriendelijke websites. En daarnaast: “Beleggen in crypto is beleggen in lucht”. Voor een groot deel heb ik nog altijd die mening. Het is wel waardevolle lucht geworden 😉

Maar, een aantal coins gaan wel degelijk ergens over. Render Token (RNDR) maakt het mogelijk om rekenkracht te kopen voor het laten renderen van plaatjes en video’s en allerlei grafische bewerkingen. StormX is een cashback app. Recentere coin XYO heb je misschien wel eens een reclame van gezien op bijvoorbeeld Discovery of National Geographic waar de app COIN wordt aanbevolen. Met die app kun je coins verdienen terwijl je rijdt. XYO gebruikt de geografische gegevens die je verzameld om een soort alternatief voor GPS satellieten op te bouwen. DENT verkoopt eSIMs en wil de gevestigde orde van telefoonbedrijven aanpakken.

Daarnaast zijn er veel coins die betalingen faciliteren, zogeheten DeFi (Decentralized Finance). Lang verhaal kort: ze bieden een platform waar andere coins bovenop gebouwd kunnen worden om financiële handelingen te verrichten; of ze zijn zelf de financiële functionaliteit of dienst. Hier zijn er heel veel van, maar een aantal bekendere: Ethereum (ETH), Solana (SOL), Cardano (ADA), Fantom (FTM)…. etc.

Mijn persoonlijke favorieten (NEE – dit is geen beleggingsadvies!) zijn momenteel Render, Cardano, Waves en Band. Ik heb en hou al heel lang een aantal Icon vast, voor het eerder genoemde staking. Door dalingen van de crypto markt zijn die met zo’n 50% in waarde gedaald. Als je medelijden met me hebt, zie het grote PayPal logo hieronder waar je een donatie aan me mag doen. Bij voorbaat dank :-).

Momentje van transparantie

Oh ja, transparantie. Wat is mijn belang? Eigenlijk heel simpel, als je je gaat registreren bij een beurs gebruik dan aub mijn ‘affiliate link’. Dan krijg ik een vergoeding voor het binnen halen van een nieuwe klant. Die vergoeding verschilt per beurs. Rijk ga ik er niet van worden, maar gratis geld wordt altijd gewaardeerd. Het kost jou niets, sterker nog: jij hebt ook voordeel.

Exchanges met linkje:

  • Bitvavo – jouw voordeel: de eerste 1000 euro die je verhandelt betaal je geen commissie (dus geen transactiekosten).
  • Coinbase – jouw voordeel: zodra je 100 dollar aan coins hebt gekocht krijgen jij en ik elk 10 dollar aan Bitcoin gratis.

Registratieproces

De registratieprocessen bij de diverse beurzen zijn tergend. Sorry, maar ik kan het niet anders beschrijven. Anti-witwas en anti-terrorismewetgeving heeft de registratieprocessen extreem vervelend gemaakt. Het begint met een scan van je paspoort. Dan gaat het naar een document met daarop duidelijk je naam en adres dat maximaal 3 maanden oud mag zijn. Een PDF mag ook, bijvoorbeeld van Ziggo / KPN of van je energiebedrijf.

Bij de meeste beurzen moet je ook een opname van jezelf maken via een webcam waarbij je je hoofd van links naar rechts beweegt om een 3D scan van je hoofd te kunnen maken, om identiteitsfraude te voorkomen. Dat wil zeggen dat iemand met jouw gestolen informatie een account zou aanmaken, zoals een kopie van jouw paspoort. Een 3D scan van jouw hoofd maken kan niet met een papieren kopie.

Bij veel beurzen duurt het vaak enkele uren voordat je gegevens gecontroleerd zijn. Bitvavo is wel supersnel met controles, bij Coinbase ben ik persoonlijk enkele weken bezig geweest om mijn account geaccepteerd te krijgen. Er was een spelfout in mijn achternaam gekomen en dat herstellen was dramatisch moeilijk. Ik denk dat hun automatische scan van mijn paspoort niet goed heeft gewerkt, zij zeggen dat het mijn eigen fout was. #frustratie.

And then what?

Je bent erdoor, je hebt een account. Na de verificatie ben je ingelogd. En nu? Je stort een bedrag en dan kun je starten met cryptovaluta verhandelen.

Starten met cryptovaluta

Uitgaande van Bitvavo: klik op Deposit Credits, vul een Amount (bedrag) in, kies voor iDeal en voer een betaling uit zoals bij elke andere webshop. Bij een “klein” bedrag van ~1000 euro staat het er zo goed als letterlijk direct op, bij iets grotere bedragen lijkt er iets van validatie of controles te zijn en duurt het soms 2 a 3 minuten voor het geld daadwerkelijk bij de Credits staat.

Dus even wachten en een paar keer de website (of app – zodra je die hebt gedownload) refreshen. Misschien kun je in de tussentijd even op je eigen naam klikken, rechts bovenaan, en via de drop down naar “Settings” gaan. Onder Account Settings kun je Staking op Enabled zetten. Terug via het Dashboard linkje ga je naar de voorpagina waar je uit een van de vele coins kunt kiezen die Bitvavo aanbiedt. Doe een intelligente keuze qua coin en koop deze. Via het simpele koop/verkoop scherm, of via Advanced.

Bitvavo biedt ook Advanced, een orderboek functie die ook bij gewone aandelenhandel beschikbaar is waarmee je Limit, Market of Stop Limit orders kunt inleggen. Met een Limit order kun je bijvoorbeeld een paar procent onder de huidige koers een kooporder inleggen. Daarna is het hopen dat de volatiliteit van de crypto coin van jouw keuze ervoor zorgt dat de prijs nog iets omlaag gaat tot onder de jouw gewenste aankoopprijs. Dan is de coin van jou, voor het gehele (of een gedeelte van) bedrag waarvoor je wilde aankopen.

Gefeliciteerd met je eerste crypto aankoop!

 

PayPal donatie
Waardeer je de bovenstaande informatie? Wij waarderen een donatie.