Annke AC800 I91BY 4K PoE bullet beveiligingscamera review

Annke AC800 PoE darkfighter beveilignigscamera

Annke AC800 is een 4K PoE serie beveiligingscamera’s met spotlight, sirene en microfoon. De AC800 is de opvolger van de vrij succesvolle C800-serie van Annke die we eerder reviewden. Een van de voornaamste verschillen is het grotere diafragma, dat meer licht naar binnen laat, zodat de camera bij minder veel omgevingslicht nog steeds goede kleurenopnames kan maken. Dit heeft o.a. als voordeel dat de camera minder snel naar infrarood moet overschakelen, of de ingebouwde witte LED aan moet zetten om in kleur te kunnen blijven opnemen.

Koop rechtstreeks via Annke

Disclaimer: dit product hebben we van Annke ter beschikking gekregen om te testen en deze review te schrijven. We schrijven echter zonder opgelegde beperkingen. Deze review is geheel onze eigen mening.

p.s. Mocht je nog niet zoveel weten van beveiligingscamera’s en behoefte hebben aan een algemene introductie en uitleg over alle afkortingen, lees dan onze blog “Beveiligingscamera’s: Wat je moet weten“. Je vindt deze link ook bovenaan in het menu onder de categorie Beveiligingscamera’s. Daar vindt je ook een uitleg over Wat is Power over Ethernet en Waarom wil je PoE?

Intro

De AC800 is een vrij nieuwe serie, pas uitgebracht in de zomer van 2022, als opvolger van de C800. Voorlopig blijft de C800 leverbaar als de budget lijn. Het prijskaartje van de AC800 plaatst deze serie duidelijk boven de C800, maar nog wel onder de NightChroma serie zoals de NC800. Annke omschrijft de AC800 zelf als “AC800 – 4K Sirene& Stroboscoop Alarm Cam” in de PoE categorie.

Zoals altijd heeft Annke meerdere uitvoeringen beschikbaar van exact dezelfde camera. Alle uitvoeringen krijgen “AC800” mee als aanduiding van de serie en een code die de uitvoering aanduidt. De Annke AC800 I91BY is de bullet uitvoering en de I91DB is de turret uitvoering.

Annke AC800 uitvoeringen
Annke AC800 uitvoeringen: I91DB turret en I91BY bullet – beide met microfoon en speaker

Voor zover mij bekend zijn er geen plannen om versies uit te brengen met minder functionaliteit. De AC800 is al vrij rijk uitgerust, extra functionaliteit verwacht ik niet direct. Dit is een ingewikkelde manier van zeggen dat ik denk dat het bij de I91BY en I91DB blijft in de AC800 serie. In het geval van de C800 zijn er ook versies uitgebracht zonder microfoon en geen speaker. Later is in de C800 serie pas een turret en bullet met microfoon uitgebracht.

Technische zijn beide uitvoeringen geheel gelijk. Spot on Tech kreeg de Annke AC800 I91BY beveiligingscamera bullet uitvoering voor deze review.

Wat zit er in de doos van de Annke AC800 I91BY

Annke AC800 I91BY Whats in the box
Annke AC800 I91BY: What’s in the box

In de doos vinden we weinig opvallends. Naast de camera is er een netwerkkabel, schroevensetje en waterdichte connector, verplichte documentatie en stickersetje in meerdere talen (geen Nederlands) en het schroefgattemplate. Een sticker is in de meeste landen (ook Nederland) verplicht om ergens zichtbaar te hebben, om mensen te laten weten dat er een beveiligingscamera hangt die opnamen maakt.

Als opmerking wil ik benadrukken dat er geen 12v adapter meegeleverd wordt. Dit is normaal bij alle moderne PoE camera’s. Een stroomadapter wordt vrijwel uitsluitend nog meegeleverd bij WiFi (niet-PoE) camera’s. Een 12v 1A adapter kan aangesloten worden (het onderste kabeltje in de foto is voor stroom), of PoE via de netwerkkabel. Zie de eerder genoemde link over PoE over hoe je stroom in een netwerkkabel kunt stoppen: Wat is Power over Ethernet en Waarom wil je PoE?.

Specificaties Annke AC800 I91BY beveiligingscamera (via Annke.com)

 • 4K 8 megapixels 3180 x 2160 pixels resolutie
 • 25 fps (frames per seconde) bij de maximale resolutie
 • 1/1.8” BSI Sensor
 • f/1.6 aperture
 • Slechts 0.003 Lux minimale belichting nodig!
 • 134° graden diagonaal field of view, 2.8mm lens
 • Sirene 95 dB en stroboscoop alarm
 • Spotlight verlichting
 • Twee-weg audio (microfoon & speaker)
 • AI mens & voertuig detectie
 • WDR, DNR, BLC en HLC belichtingsinstellingen
 • RTSP & ONVIF

Vergelijking met andere 800 series beveiligingscamera

Met de AC800 heeft Annke een cameraserie tussen de C800 en NC800 geplaatst. ‘800’ in de serienaam staat voor 8 megapixel, oftewel 4K. Het lijkt me goed even stil te staan bij de verschillen onderling.

Voor wat betreft de resolutie is er geen verschil tussen C, AC en NC: 3840 × 2160 pixels, ook de lens is in alle gevallen 2.8 mm.

De NC800 NightCroma serie (review van NC800 hier) is de echte darkfighter, maar de AC800 heeft ook een heel nette waarde van minimale lux waarbij het nog in staat is om in kleur te kunnen opnemen. Lux is de hoeveelheid aan omgevingslicht die noodzakelijk is voor de camera om een goed beeld te kunnen produceren. Zoals in de opening gezegd, is hiervoor een groter diafragma in de AC800 opgenomen, in vergelijking met de C800.

Onderling vergelijk met alleen de belangrijkste verschillen:

C800 AC800 NC800
Sensor 1/2.5″ 1/1.8″ 1/1.2″
Minimale lux 0.01 Lux 0.003 Lux 0.0005 Lux
Kijkhoek  102° 110° 102°
Sub-stream n/a 1 (640×480) 2 (640×480)
Compressie

ondersteuning

H.265

H.264

H.265/+

H.264/+

H.265/+

H.264/+

Adviesprijs

€89,99

€199,99 €279,99

Er zijn nog wat kleine verschillen in software en protocollen. Daarbij is te zien dat de AC800 voorzien is van een modernere processor dan de C800. Over het algemeen vind ik de verschillen tussen de camera’s vrij beperkt. Kijken we naar het prijskaartje, dan is het verschil tussen de C800 en AC800 aanzienlijk groter. Annke lijkt zich verder in het professionele(re) segment te willen begeven qua prijs.

Eerlijk is eerlijk, de software is voorzien van alle professionele instellingen die je maar zou kunnen wensen. Al die professionele instellingen brengen echter ook een negatieve kant met zich mee.

Standaard instellingen en gebruiksvriendelijkheid

Wat mijn standaard klacht over alle Annke camera’s is, geldt helaas ook voor de AC800. De standaard instellingen zijn waardeloos niet zo optimaal. Wil je het beste uit deze hoge kwaliteit camera halen, dan moet je aan het sleutelen gaan om de instellingen te optimaliseren. Vraag dan echter niet om een handleiding met in details uitgelegd wat elke instelling doet… die is er niet. Daniel beschreef deze klacht recent ook in zijn review van de Annke 4G LTE draadloze camera.

Annke camera’s zijn vrijwel allemaal recente modellen van Hikvision, die door Annke met minimale aanpassingen op de markt gebracht worden onder hun eigen merk. Aan (zeer) uitgebreide opties is geen gebrek. Bedenk een mogelijke optie die je zou willen in je beveiligingscamera en Annke heeft het wel. Het configureren van die set aan opties kan een grote uitdaging zijn.

Gebruiksvriendelijkheid is daarom naar mijn mening de grootste vijand van Annke. Als poweruser of professionele gebruiker zijn deze camera’s geweldig. Je betaald de helft van wat je voor een Hikvision moet betalen, met wel bijna of exact dezelfde hardware en mogelijkheden. Wanneer je een gewone gebruiker bent die een simpele maar goede beveiligingscamera zoekt en je wilt de camera uit de doos halen, ophangen en klaar? Dan is Annke eigenlijk niet de beste keus voor jou. Kijk in dat geval eens hier.

Wil je meer reviews van ons lezen van Annke producten, check dan deze link: Spot on Annke.

Nader bekeken: de onderkant

Annke AC800 I91BY onderkant
Annke AC800 I91BY onderkant

Bij veel van de goedkopere beveiligingscamera’s vinden we tegenwoordig eigenlijk geen schroefjes meer op een SD-kaart slot. Een slechte ontwikkeling wat mij betreft. De Annke AC800 heeft dit gelukkig nog wel. Je SD-kaart is verstopt achter een een klepje met schroefjes. Natuurlijk, iemand die echt wil, haalt de SD-kaart er alsnog wel uit. Maar het kost tenminste iets meer moeite. De SD-kaart is optioneel, maximale toegestane capaciteit is 256 GB.

Achter hetzelfde klepje is ook de reset knop aanwezig. Verder zien we de speaker, die zowel voor de tweeweg audiocommunicatie is, als om de helse 95 dB sirene te laten gillen. Namens je buren het verzoek om de sirene uit te laten. Bij voorbaat dank.

Het ophangmechanisme is (helaas) de goedkopere, algemene gebruikte draaibeugel. In principe ok, het werkt zoals het zou moeten. Maar recent (sinds ~2021) zien we bij de luxere camera’s steeds meer een betere basis met een inbussleuteltje. Het kogelgewricht is wel van extra ribbels voorzien, wat de kans op wegdraaien van de camera door een kwaadwillende verder verkleind.

Gebruik: screenshots

Avond low light condities
Bij weinig licht lijkt het nog steeds overdag
Overbelichting
Screen capture avond. Geen probleem met overbelichting
AC800 bij nacht met IR aan
Screen capture bij nacht met IR aan
Annke AC800 nacht met kleur
DE reden om deze camera aan te schaffen: ook in de nacht is kleur mogelijk

Deze laatste screen capture is waarom je deze camera zou willen aanschaffen: ook in de nacht kleur. Infrarood uit, enkel omgevingslicht.

Spotlight / Stroboscoop LED

Let wel: als het stikdonker is, zonder enige lichtvervuiling, dan zal deze darkfighter moeite hebben om enig beeld te tonen. Standaard is de AC800 ingesteld om infrarood beeld te tonen en kan bij bewegingsdetectie de ingebouwde spotlight genoeg omgevingslicht produceren om kleurbeeld bij nacht te produceren. Deze ene spotlight led is niet echt super helder, maar genoeg om te doen wat het moet doen.

De stroboscoop LED is ook voor gebruik in combinatie met bewegingsdetectie, als methode om indringers te verjagen door de LED snel te laten knipperen. Naast de stroboscoop heeft de AC800 ook een sirene, maar namens je buren het vriendelijk verzoek om die uit te laten.

Gebruik: app

De Annke Vision app voor Android en iOS is om de camera te installeren en het bekijken van de streams. Configureren van de camera kan beperkt, veel van de geavanceerde opties zijn niet, of beperkt, beschikbaar in de app. Stop je een memory card in de camera kun je gemakkelijk opnames terugkijken en bij (bewegings)notificaties in de app ook gemakkelijk de clips van de moment van beweging terugkijken.

Eventueel is het mogelijk om het IP adres van de camera in de browser in te typen en rechtstreeks de camera te benaderen. Het is dan mogelijk om zonder app de camera te kunnen installeren en configureren. Het IP adres achterhalen is erg onhandig, dit is niet in de mobiele app te vinden. Natuurlijk is zoeken in je router mogelijk, maar een betere optie is het gebruik van de SADP Tool (een Hikvision tool). Deze is ook via de website van Annke te vinden onder download center -> software. Deze tool zoekt alle Annke (en Hikvision) beveiligingscamera’s op het netwerk.

Hetzelfde geldt voor de Annke Vision Windows desktop app. Configuratie van de camera kan in beperkte mate. Voor de meer geavanceerde configuratie opties moet je via de browser inloggen. De Annke Vision desktop app is vrij nieuw (ook via download center te vinden), dus ik hoop dat in de nabije toekomst meer mogelijk gaat worden via de mobiele en/of desktop app.

Onze standaard klacht die we bij elke Annke camera opnieuw noemen blijft van toepassing: gebruiksvriendelijkheid is beperkt. De camera is een semi-professionele oplossing met elke mogelijke instelling beschikbaar (maar alleen via de browser). Helaas zijn die geweldige aantallen aan instellingen, standaard niet optimaal. Het tweede deel van onze klacht is dat er geen enkele gedetailleerde handleiding is voor al deze geweldige instellingen. Ben je een professional dan ken je waarschijnlijk de instellingen en weet je wat je er mee moet doen. Voor een normale gebruiker is het een grote uitdaging.

Protocollen & Synology Surveillance Station

Als moderne camera ondersteund de AC800 serie alle gangbare protocollen, inclusief RTSP en ONVIF. Voor de video encryptie (om minder opslagcapaciteit nodig te hebben) wordt op de hoofdstream H.264+ en H.265+ ondersteund. Op de sub-stream gaat de maximum resolutie naar 640×480 en verlies je het +’je bij de encryptie opties.

Annke is nog altijd niet te vinden als merk in Synology Surveillance Station. Native ondersteuning vindt je niet. Het is me niet gelukt om te ontdekken wel typenummer van Hikvision de AC800 het meest op lijkt. Mocht jij het wel weten? We lezen het graag in de comments. In Surveillance Station configureer je de camera als een Hikvision Generic en het gaat wel werken, maar zoals met alles bij deze camera: instellen kost even iets meer moeite.

Conclusie

Annke AC800 serie I91BY en I91DB brengt ons geweldige camera’s voor de powerusers die de camera zelf optimaal kunnen configureren. Gebruiksvriendelijkheid blijft een belangrijke beperking voor mensen die een ‘gewoon goede camera’ zoeken. Het prijskaartje van deze camera is erg fors geworden. Ik denk dat Annke zich hiermee uit de markt prijst. De echte professional zal naar Dahua of Hikvision kijken, enthousiastelingen zijn er mogelijk niet genoeg en gewone gebruikers kunnen waarschijnlijk maar moeilijk uit de voeten met de eindeloze lijst aan instellingen.

Kijk ik naar de mogelijkheden en verschillen tussen de AC800 en wat de NC800 biedt, dan zou ik persoonlijk de ongeveer 80 euro extra voor de NC800 neerleggen. Het verlies van een stroboscoop spotlight om indringers mee te verjagen, zie ik niet als een echt gemis. Voor jouw gewenste toepassing is dat mogelijk wel van belang.

Mocht je al gekozen hebben voor het Annke ecosysteem en een Annke NVR hebben, dan is de AC800 een prima keus als toevoeging of als upgrade van je C800 serie. Met het hoge prijskaartje en gebrekkige gebruiksvriendelijkheid, kan ik deze camera niet van harte aanbevelen aan de ‘gemiddelde gebruiker’. Ben je een power user en/of vindt je het leuk om eindeloos met instellingen te kunnen knutselen, dan heb je een professionele camera voor een aantrekkelijke prijs. Ik trek in mijn eindoordeel een halve ster af voor de slechte standaard instellingen en een halve ster voor het hoge prijskaartje. Daarmee breng ik mijn eindoordeel op 4 ster uit 5.

Koop rechtstreeks via Annke

Pluspunten

 • Bij vrij weinig licht, alsnog (’s nachts) opnames in kleur
 • Geweldige camera voor powerusers
 • Spotlight bruikbaar als stroboscoop
 • Stroom via PoE of een 1A 12V adapter

Minpunten

 • Gebruiksvriendelijkheid blijft een belangrijke beperking voor niet-powerusers
 • Standaard instellingen zijn verre van optimaal
 • Weinig tot geen documentatie
 • Prijs

 

Onze beoordeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.