Tristar PD-8929 draadloze steelstofzuiger review prima zuiger van Action

Tristar PD-8929 premium draadloze steelstofzuiger Action

Tristar PD-8929 ‘premium’ draadloze steelstofzuiger van de Action is een low-budget steelstofzuiger en kruimelzuiger in een. Deze steelstofzuiger lijkt een speciaal voor Action ontworpen uitvoering van de Tristar SZ-2100 draadloze steelstofzuiger te zijn, met als volledige naam Tristar PD-8929 Mix Action draadloze Flex-Stick VC. Ondanks de lage prijs heeft deze steelstofzuiger een knikbare steel om makkelijk onder kasten of bed te kunnen zuigen, prima zuigvermogen en een accuduur van ruim 40 minuten.

Koop bij Action

Disclaimer: ik heb het product aangeschaft voor privé gebruik. Dit is geen gesponsorde review. Niet dat het iets uitmaakt, want alle reviews op SpotOnTech zijn even eerlijk en oprecht. Gesponsord of niet.

Intro

In deze korte review wil ik je graag vertellen over dit prima apparaat dat je voor nog geen 60 euro kunt oppikken bij de Action! Ik was voor een 1-persoonshuishouden, een relatief klein appartement, op zoek naar een simpele steelstofzuiger. Terwijl ik bij Action was voor de Tristar multi gril (review hier) ontdekte ik deze Tristar ‘premium’ steelstofzuiger. Na enig zoeken ontdekte ik deze Tristar PD-8929 premium draadloze steelstofzuiger van Action ook op de website van Tristar zelf.

What’s in the box

Tristar PD-8929 steelstofzuiger
In de doos van de 60 euro kostende Tristar PD-8929 premium draadloze steelstofzuiger van Action

Verrassend genoeg is het een heel net pakket. In de doos vinden we een combiborstel die zowel als kierenzuiger of zachte borstel dienst kan doen. Op de foto hierboven is deze opzetborstel ‘uitgetrokken’, zodat de horen krassen voorkomen. Deze combiborstel kan zowel op het uiteinde van de kruimelzuiger als de steel geplaatst worden.

Verder zijn er een accu en stofzuigerborstel, handleidingen en een wandmontage beugel die ook als oplader dienst doet. Deze laatste heeft als nadeel dat de accu perse in deze houder geschoven moet worden om op te kunnen laden. Daarover later meer.

Specificaties Tristar PD-8929 Mix Action draadloze Flex-Stick VC steelstofzuiger (via Tristar.eu)

 • Draadloos dankzij 22,2 V accu
 • 45 minuten batterijduur (op laagste stand)
 • Zakloos
 • HEPA filter
 • 3 snelheden
 • Kruimelzuiger functie
 • 150 watt vermogen
 • 10 kPa zuigvermogen

Uitvoeringen en beschikbaarheid

Tristar heeft een enorm groot productaanbod. Ook op het gebied van de draadloze en zakloze steelstofzuigers zijn er meerdere varianten en uitvoeringen. Action biedt met deze uitvoering een prima product aan voor heel weinig geld, dat toch compleet is. Je kan helaas niet kiezen uit meerdere kleuren. Mocht je iets te kiezen willen hebben qua kleuren, dan kom je bij een wat duurder product uit als de SZ-2010 voor 85 euro.

Tristar PD-8929 steelstofzuiger - totale lengte
Uitsluitend in deze kleurencombinatie verkrijgbaar

Voor deze Tristar PD-8929 premium draadloze steelstofzuiger kun je bij de lokale Action winkel terecht. Ik heb deze steelstofzuiger voor een aanbiedingsprijs van 49,95 kunnen aanschaffen, maar de reguliere prijs is 59,95 euro.

De totale lengte is iets meer dan 120 cm met de ‘flex stick’ op 60 cm. Hiermee doet deze Tristar niet onder voor de veel duurdere Dyson (review hier) of Rowenta (review hier) steelstofzuigers.

Tristar Flex Stick
Flex stick helpt je gemakkelijk 60 cm onder bed of kasten zuigen

Ervaringen Tristar PD-8929 premium draadloze steelstofzuiger van Action

Een draadloze steelstofzuiger van nog geen 60 euro. Wat kun je daar nou van verwachten? Tot mijn verrassing: heel veel. Nou was mijn verwachting heel erg laag, dus misschien kon het al alleen maar meevallen, maar ik had niet verwacht dit product als ‘goed genoeg’ te gaan beschouwen. Natuurlijk heeft het product enkele tekortkomingen als je gaat vergelijken met de eerder genoemde veel duurdere concurrenten. Neem je de prijs mee in je overweging, dan heb je ineens een prima product voor niet teveel geld.

The good

Wat het belangrijkste is aan een stofzuiger is natuurlijk de zuigkracht. Deze is voldoende. Er zijn 3 standen beschikbaar. Op een harde vloer kan met de gewone roller/borstel op stand 1 al het stof en kleine kruimels goed genoeg opgezogen worden. Stand 2 heb ik vrijwel niet gebruikt, want bij het zuigen van de trap (met stoffen bekleding) vond ik stand 3 noodzakelijk om hier stof en dergelijke ook goed uit te krijgen. Stand 3 was hier echter wel degelijk voldoende voor. Ik miste geen tijdelijke turbo stand.

Tristar PD-8929 steelstofzuiger met 3 vermogenstanden
3 vermogenstanden en acculading in 4 LEDs

Op stand 1 is de steelstofzuiger ook heerlijk rustig. Ik heb het aantal dB niet gemeten, maar je kan nog zonder stemverheffing met iemand in je nabijheid praten.

Veel mensen kopen een losse kleine kruimeldief om makkelijk even snel iets schoon te maken. Maar waarom? Koop een steelstofzuiger en koop een model waarbij het bovenste deel als kruimelzuiger te gebruiken is. Of… koop deze steelstofzuiger als een kruimelzuiger en dan krijg je er een steel en borstel ‘gratis’ bij. Doordat alles aan dit product gericht is op kostenbesparingen, is het een zeer lichtgewicht product geworden. Helemaal als je de steel eraf haalt.

Tristar PD-8929 steelstofzuiger - kruimelzuiger
Kruimelzuiger Tristar PD-8929 met gratis steel: de draadloze steelstofzuiger

Al eerder noemde ik de combiborstel die zowel op de kruimelzuiger of aan de steel bevestigd kan worden. Het is mogelijk om de de haren naar het uiteinde te schuiven, zodat deze krassen helpen voorkomen. Door dit deel omlaag te schuiven ontstaat een smalle opening om bijvoorbeeld tussen kussens van een bank te zuigen met al het zuigvermogen geconcentreerd door een smalle opening.

The bad

Zoals met elk apparaat zijn er ook bij deze Tristar PD-8929 premium draadloze steelstofzuiger van Action wel tekortkomingen. Om met de minst erge te beginnen, waarbij ik zei van stand 1 dat deze vrij rustig was, stand 3 is lawaaierig. Stand 1 vond mijn kat nog niet intimiderend, met stand 3 ging ze er direct vandoor. Volgens de specificaties zou deze stand 72 dB produceren.

Wat op zich een heel positief iets is, is dat er een HEPA filter in deze steelstofzuiger is geplaatst. Maar na nog geen 10 minuten zuigen van de gang (harde vloer) en de trap naar boven (vloerbedekking) zat het filter helemaal vol met kattenhaar en stof. Door de manier waarop het filter in de houder zit is dit erg onhandig om weer schoon te maken. Ik zie geen makkelijke manier om het witte HEPA filter uit de omhulsing te halen. Volgens de specificaties is het filter wel wasbaar, maar ik snap niet waarom zo’n groot oppervlak dicht plastic is en er relatief kleine openingen tussen zijn. Ik denk dat voor iemand met een kat dit product goedkoop-duurkoop zal zijn.

Tristar PD-8929 steelstofzuiger - HEPA filter in onhandig omhulsel
HEPA filter in onhandig omhulsel

Tot slot mijn grootste klacht of ergernis. De kostenbesparingen hebben ook geresulteerd in het gebruiken van heel goedkoop plastic dat nogal snel statisch lijk te zijn. Of tenminste: het trekt stof aan. Dat is niet handig voor een stofzuiger. Ik wil niet de stof en dierenharen van de buitenkant van de stofzuiger moeten poetsen.

Goedkoop plastic trekt stof en haren aan
Statisch of andere reden? Goedkoop plastic

Ik heb geen foto van het bovenste deel van de stofzuiger na de zuigbeurt, maar deze zat flink onder het stof. Natuurlijk was dat met een doekje er makkelijk af te vegen… maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. Met andere steelstofzuigers die ik heb kunnen uitproberen of in eigen bezit heb, heb ik dit nooit ervaren.

Overigens zie je in de foto hierboven ook nog de 4 LEDs in de borstel. Ze werken en ja, in een donkere hoek kun je net even iets meer zien, maar ik vind het meer gimmick dan echt nuttig. Dat geldt overigens voor alle stofzuigers en niet specifiek dit model.

The ugly

Ik wil dit punt benoemen, omdat ik het niet weet. Zijn er reserveonderdelen verkrijgbaar? Wat als de accu stuk gaat of het filter niet langer wasbaar is en het toch eens tijd wordt om te vervangen? Bij Action betwijfel ik dat je reserveonderdelen kunt verkrijgen of bestellen. Op de website van Tristar is onder ‘Accessoires en onderdelen’ voor dit model ook niets selecteerbaar. Mogelijk is er via klantenservice alsnog wel iets te krijgen, maar ik betwijfel het. Zeker een jaar of 5 van nu. Weggooien en nieuwe kopen, zou wel eens het antwoord kunnen zijn.

Conclusie

Puur vergelijkend op prijs is het ongelooflijk wat je krijgt. Bij andere merken betaal je al meer voor een losse vervangende accu, Tristar geeft je er een complete stofzuiger bij. Natuurlijk zie je aan meerdere punten dat er op de kosten is bezuinigd. Logisch. Zou je niet naar de prijs kijken en dit apparaat direct vergelijken met een Rowenta of Dyson, dan wordt de uitslag natuurlijk iets minder positief voor deze Tristar. Maar op zo’n manier vergelijken met een apparaat dat 5 tot 8 keer duurder is, is niet eerlijk of reëel.

Het zuigvermogen is goed genoeg, het gewicht (door de vrij kleine accu en goedkope dunne plastic) maakt het apparaat heel handzaam. De stofzuiger doet simpelweg wat het moet doen. Voor iemand met een studio of klein appartement is dit apparaat voldoende. Tenminste: als je vooral harde vloeren hebt. Heb je overal hoogpolig tapijt, dan moet je echt even een slagje of 2 duurder gaan kijken.

Tristar PD-8929 steelstofzuiger - borstel model 85 is niet de meest luxe
Stofzuigerborstel model 85 is niet de meest luxe

Eindwaardering

Bij een product met zo’n lage prijs is duurzaamheid op de lange termijn natuurlijk een punt van twijfel. Na deze korte test in gebruik kan ik daar nog niets over zeggen. Maar met een kostprijs van 60 euro (of 50 in de aanbieding) voor deze Tristar draadloze steelstofzuiger kan ik bijna niet anders dan de volle sterren geven. Toch voelt net iets teveel aan de stofzuiger als goedkoop aan en de twijfel over reserve onderdelen op de lange termijn, dus ik trek een half puntje af en kom uit op 4,5 uit 5 sterren.

Koop bij Action

Pluspunten

 • Geweldige prijs-kwaliteit verhouding
 • Doet wat het moet doen
 • Lichtgewicht
 • Makkelijk in gebruik
 • Kruimelzuiger met combi-borstel

Minpunten

 • Goedkoop plastic trekt dierenharen en stof te makkelijk aan
 • Geen losse oplader
 • LEDjes zijn meer gimmick dan nuttig
 • Zijn reserve onderdelen beschikbaar, zoals filter?
 • Wel HEPA filter, maar ik kan het niet aanraden voor iemand met een kat

 

Linkjes op deze pagina geven mij (mogelijk) een kleine affiliatie vergoeding. Het kost jou niets extra. Koop dus aub via een van deze linkjes. Dat maakt het mogelijk om deze informatie gratis aan jou aan te blijven bieden.

Onze beoordeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.