Annke Speakerphone 2 makkelijk met zn allen via Teams

Annke Speakerphone 2 BSP001 BSP002

Annke Speakerphone 2 is een geheel draadloze teleconferentie oplossing voor het hybride nieuwe werken. Zet de Speakerphone middenin een vergaderruimte en iedereen die remote inbelt op de Teams/Zoom meeting kan meeluisteren naar wat er gezegd wordt dankzij de 8 microfoons die 360 graden rondom in het apparaat zijn ingebouwd. Geen gedoe met microfoons die in een laptop zijn ingebouwd en niemand remote fatsoenlijk kan meeluisteren of verstaanbaar is voor de aanwezigen. Weergave van wat de ingebelde mensen zeggen is ook perfect verstaanbaar met dank aan de Speakerphone. Vaak zijn vergaderruimtes wel voorzien van een conferentie ‘spider’, maar even zo vaak ook niet. Dan is een eigen Speakerphone een onmisbare oplossing voor hybride teams.

Voor wie een product als deze al kent zal waarschijnlijk vooral bekend zijn met de Jabra Speak oplossingen. Voor wie Annke kent, zal waarschijnlijk vooral aan beveiligingscamera’s denken. In deze review gaan we kijken of de Annke Speakerphone 2 een waardig alternatief is voor de marktleider.

Update: Annke verkoopt de Speakerphone producten niet meer. Kijk eens naar Jabra Speak2 40 of 55. Klik hier: Jabra Speak2 40.

Disclaimer: we hebben dit product van Annke ter beschikking gekregen om deze review te schrijven. Echter zonder beperkingen; alles wat ik schrijf is echt mijn mening en geen sales-praat.

Koop rechtstreeks via Annke

Introductie

Annke is bekend van de beveiligingscamera’s, maar produceert meer dan alleen dat (zie Spot on Annke voor een overzicht van al onze reviews van Annke producten). De Annke Speakerphone 2 voor teleconferenties  (Teams / Zoom meetings) is daar een voorbeeld van. Kijkend naar de productnaam is gelijk duidelijk dat deze BSP002 de 2e incarnatie is van dit product.

Vergelijken we met de eerste Annke Speakerphone dan zijn enkele verbeteringen op Speakerphone 2 de toevoeging van een aan/uit knop, een ingebouwde accu en bluetooth draadloze connectie. De 8 microfoons zijn hetzelfde gebleven, geluidsweergave lijkt een bescheiden verbetering te hebben gekregen. Tot slot is de USB-A opgewaardeerd naar USB-C.

Annke Speakerphone 2: what’s in the box?

Annke Speakerphone 2 - whats in the box
Annke Speakerphone 2 – whats in the box, de BSP002

Niet geheel verrassend vinden we in de doos een draadloze (bluetooth) speaker met een USB kabel, een mini handleiding (Engelstalig en Duitstalig) en een USB dongle voor de bluetooth connectie. Het tasje om de Speakerphone in op te bergen is het meest opvallend. Deze is mooi afgewerkt en voelt degelijk aan. Het geeft het geheel een premium gevoel.

Smaken verschillen, maar ik vind het product er zeer smaakvol uitzien. Het voelt kwalitatief goed en degelijk aan. Het grijs, zwart en antraciet draagt bij aan dat premium gevoel.

Specificaties Annke Speakerphone 2 (via Annke Nederland Deutschland)

We hebben gereviewd de Freisprecheinrichtung 2 Speakerphone 2 BSP002. Modelnummer DS-UAC-S1.

Annke heeft recent het Nederlandse sub domein beëindigd en stuurt bijna heel West-Europa nu naar de Deutschtalige versie door. Als argumentatie wordt gegeven dat de meeste Nederlanders in Duitsland (lees: amazon.de) bestellen. Ik heb Annke dringend verzocht om een knopje met Engelstalig aan te bieden en/of de re-direct van annke.com dan tenminste te annuleren. Op de.annke.com vindt je onder ‘Videokonferenzen’ de ‘Freisprecheinrichtung’, of BSP002 voor vrienden.

 • 8 microfoons omnidirectional
 • Frequentie gevoeligheid 100 Hz tot 8 kHz (menselijke stem geoptimaliseerd)
 • Sampling rate 48 kHz
 • Harmonische distortion <1% bij 1 kHz
 • Loudness 81 dBSPL bij 1 kHz
 • Sensitiviteit -38 dBV/Pa   (dit zegt mij helemaal niets, als jij het weet? graag een toelichting in de comments!)
 • Vermogen 3 Watt RMS
 • Bluetooth bereik +/- 10 meter
 • Accu 3800 mAh (ongeveer 10 uur gebruik)
 • Afmetingen 142.2 mm × 93.9 mm × 69.2 mm
 • Gewicht 645 gram
Annke Speakerphone 2 - onderzijde
Annke Speakerphone 2 met aan de onderzijde de USB dongle verstopt

Ervaringen: installatie

Annke raadt aan om voor een eerste installatie de Speakerphone via de USB kabel aan een computer te koppelen. Installatie gaat dan snel en gemakkelijk en de accu kan gelijk beginnen met bijladen. De Speakerphone als een USB-luidspreker gebruiken werkt prima. Daarna de USB dongle in de laptop steken, Teams afsluiten en opnieuw starten en – de multi-microphone speakerphone is als opname/weergave apparaat te kiezen op het moment dat ik de meeting wil joinen. Top. Geen enkel issue.

Annke Speakerphone 2 met USB dongle
Speakerphone 2 is draadloos, met USB-C connector en bluetooth dongle

Ervaringen: app

Hier kunnen we kort over zijn. Er is geen app. Je maakt gebruik van de standaard functionaliteit die Windows (10 / 11) bieden voor een bluetooth audio apparaat. Dit werkt helemaal prima. Jammer is dat het kunnen instellen van de noise reduction niet met een duidelijke knop of functie werkt, maar door de microfoonknop bovenop de speaker 5 seconden vast te houden. Daarna weet je niet of de functie aan staat, of uit. Een app had hier uitkomst kunnen bieden. Of een (leesbare…) LED indicator.

Ook de accucapaciteit is niet goed te zien. De kleur van de LED van de powerknop zou van wit naar geel moeten gaan om het resterende vermogen in de accu aan te geven. Het verschil is bijna geheel onzichtbaar bij veel zonlicht. Zodra de accu bijna leeg is komt er ook een treurig windows-geluidje voorbij. Na de eerste keer heb je nog een kleine twintig minuten voordat de accu geheel leeg is. Voor die tijd volgt nog een 2e geluidsindicatie.

Volgens Annke werkt de BSP002 ook met macOS 10+, Linux 4.14+. Als een bluetooth apparaat, werkt de Annke Speakerphone 2 goed samen met mijn Android smartphone toestel. Vreemd genoeg staat nergens iets over de iPhone, ik heb het ook niet kunnen testen aangezien Apple producten er bij mij niet inkomen. Sorry 😉 .

Ervaringen: Teams integratie

Helaas is een algemeen bekend probleem dat knoppen van bluetooth/USB audio producten niet met Microsoft Teams samenwerken. Annke Speaker 2 is geen uitzondering. Knoppen voor Mute en Pickup/Reject van een call werken niet met Teams. Mocht je de Annke Speakerphone 2 aan je (Android) mobiel verbonden hebben via Bluetooth dan werken de knoppen daar wel mee samen.

Voor de duidelijkheid: de Annke Speakerphone 2 BSP002 werkt wel prima met Teams, alleen voor het beëindigen van een call of het accepteren van een call via Teams kun je geen gebruik maken van de knoppen op de BSP002. Ophangen/oppakken moet je doen met je laptop waar je Teams op hebt. Dit is echter geen beperking van Annke, maar een algemeen probleem van bluetooth audio apparatuur die niet speciaal voor Teams gemaakt is.

Ervaringen: verstaanbaarheid

Klachten heb ik tijdens het gebruik niet gehoord ontvangen over dat ik niet verstaanbaar was. Ook waren er geen klachten over echo’s of mensen die zichzelf hoorden. Tot zover prima. Wel kreeg ik eens de reactie dat ik ‘wat ver weg’ of enigszins ‘hol’ klonk. Door het niet beschikbaar zijn van een duidelijke indicatie of de smart noise reduction aan of uit stond, vind ik het moeilijk om aan te geven wat het effect van deze functionaliteit is. Verstaanbaarheid is tenminste ‘goed genoeg’, ook zittend op enige afstand van de speaker. Met 8 microfoons rondom het apparaat is er geen verschil aan welke kant van het apparaat een conferencing deelnemer zit. Tijdens mijn testen heb ik het vanaf een meter of 4 geprobeerd en was het nog prima te verstaan (test o.a. via de Teams callback test functie, maar ook tijdens echte calls met collega’s). Annke geeft aan dat de microfoons gevoelig genoeg zijn voor een afstand van ruim 5 meter.

Ervaringen: geluidskwaliteit

Voor het weergeven van het geluid tijdens meetings is het erg simpel: heel goed. De speaker kan in meerdere standen van luidheid worden gezet. Zelfs bij 100% volume waren er geen klachten over echo’s. Het geluid is kraakhelder, luid & duidelijk en weergave van stemmen is van goede kwaliteit. Voor het afspelen van muziek is de speaker niet bedoelt, maar natuurlijk werkt dit wel. Midden tonen zijn wel ok, lagere en hogere worden al minder en een bass is er nauwelijks. Speakerphones zijn hier niet voor bedoelt, ook de Annke niet. In vergelijk met de Jabra speakerphone is de geluidsweergave van de Annke veel mooier, voller, duidelijker.

Edit: Het statement dat er nauwelijks bass is, blijft staan, maar de kwaliteit van het afspelen van muziek is heel aardig zodra je geen Teams verbinding meer open hebt staan. Een ‘echte’ bluetooth speaker zal natuurlijk een veel beter geluid produceren voor muziek, maar het klinkt niet te blikkerig. Opvallend is dat de kwaliteit van het afspelen van muziek nog beter wordt zodra je de speaker via de USB-kabel aansluit. Helaas is er geen mogelijkheid van een equaliser of andere snel-functie via een app of knoppen om het geluid te optimaliseren voor muziek dan wel Teams-calls.

Beschikbaarheid

Het product is op dit moment niet meer te koop.

Helaas is de beschikbaarheid van de Speakerphone op dit moment beperkt tot de Annke eigen website, zelfs niet via Amazon. 

Over Hot Deal gesproken: op het moment van dit schrijven is de Speakerphone 1 ook voor slechts 39,95 euro te koop via de Duitse Annke website. Een zeer interessante deal om te overwegen als je niet perse een draadloze oplossing zoekt.

Conclusie

Een draadloze Speakerphone maakt het gemakkelijk om deze ergens strategisch neer te zetten in een vergaderzaal en/of in de hand mee te nemen wanneer de discussie zich naar een whiteboard of zoiets verplaatst. Dat is een groot voordeel boven andere vergelijkbare producten. Kijk ik naar mijn eigen situatie, dan zou ik mijn laptop op mijn werkplek kunnen laten staan en met het scrum team naar de naastgelegen vergaderkamer kunnen gaan. De bluetooth verbinding tussen laptop en Annke Speakerphone 2 overbrugt de afstand prima.

Hou wel in gedachten dat als deze Annke Speakerphone 2 permanent in je (rug)tas zit, dat je een ruime halve kilo aan accu meesleept voor deze vrijheid. Staat de Speakerphone in een kast geparkeerd op kantoor, is dat natuurlijk niet relevant. Vergelijken we op prijs met bijvoorbeeld de Jabra Speak 510, dan is de Annke Speakerphone 2 zeer competitief geprijsd. Een ingebouwde accu maakt het apparaat immers veel duurder. En zwaarder.

Annke Speakerphone 2 BSP002 in the bag
BSP002: it’s in the bag

Kwaliteit van geluidsweergave is aanzienlijk beter van de Annke dan wat de marktleider biedt. Het opnemen van geluid (de microfoons) is vergelijkbaar tussen de producten, maar de noise reduction van omgevingsgeluid van de Annke lijkt iets beter. Als een bluetooth speaker voor muziek voldoen de meeste Speakerphone producten totaal niet. Daar is zo’n product als deze eigenlijk niet voor bedoelt. Als je niet teveel eisen aan de bass stelt, is de BSP002 Annke Speakerphone 2 echter heel netjes. Zoals meermaals geschreven is de weergave van menselijke stemmen onberispelijk. En daar gaat het helemaal om bij een product als dit.

Eindoordeel

De niet heel bruikbare accucapaciteit indicator en dat de Teams integratie niet goed werkt zijn jammer, maar geen groot probleem. Vooral het vrij hoge gewicht door de ingebouwde accu is onhandig. Je wilt niet alle dagen dit gewicht in een tas of koffer meeslepen. De geluidskwaliteit is wel uitstekend. Mede door de hoge prijs kom ik als eindwaardering ik uit op 3 uit 5 sterren.

Koop rechtstreeks via Annke

Pluspunten

 • Geheel draadloos te gebruiken (Bluetooth)
 • Ook bekabeld te gebruiken (USB-C)
 • Ingebouwde accu
 • Slimme noise reduction
 • Tasje meegeleverd
 • USB-C connector
 • USB kabel meegeleverd met convertor
 • Competitieve prijsstelling

Minpunten

 • Niet duidelijke accu indicatie
 • Relatief zwaar door de ingebouwde accu
 • Mute en calls aanpakken/ophangen knoppen op het apparaat zelf werken niet met Teams
 • Vrij kostbaar door de ingebouwde accu

 

Linkjes op deze pagina geven ons een kleine affiliatie vergoeding. Het kost jou niets extra. Koop dus aub via een van onze linkjes. Dat maakt het ons mogelijk om deze informatie gratis aan jou aan te blijven bieden.

Onze beoordeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.