Reolink RLC-822A 4K PoE turret 3x zoom beveiligingscamera review

Reolink RLC-822A PoE beveiligingscamera

Reolink RLC-822A is een 4K PoE turret beveiligingscamera met AI voor slimme detectie van mensen en voertuigen. Het bijzondere aan deze camera is de 3x optische zoom. Deze camera is technisch heel nauw verbonden aan de RLC-811A, nog altijd onze favoriete beveiligingscamera. Hoe zal de RLC-822A zich daarmee laten vergelijken? We gaan het in deze review verder ontdekken.

Koop bij Reolink  Koop via Koop via Amazon

Disclaimer: we hebben deze camera van Reolink ter beschikking gekregen om deze review te schrijven. Echter zonder beperkingen; dus alles wat ik schrijf is echt mijn mening en geen sales-praat.

What’s in the box

Reolink RLC-822A beveiligingscamera
Reolink RLC-822A Turret 4K PoE beveiligingscamera

In de doos vinden we de camera zelf, de blauwe netwerkkabel die we bij elke Reolink camera vinden, schroefsetje en het bekende blauwe mapje met documenten. Die documentatie bestaat zoals altijd uit nuttige verplichte informatie, een handige schroeftemplate en een Engelstalige handleiding.

De schroeftemplate (drill template) helpt je om te bepalen waar je de schroefgaten moet boren, mocht dat nodig zijn om de camera op te hangen. In de handleiding lezen we vooral dat we de Reolink app moeten downloaden. Met de app scan je de QR code die op de camera zit en korte tijd later zal de camera in de app beschikbaar zijn.

Reolink introductie en Reolink app voor Android en Windows

Bij SpotOnTech hebben we al meerdere Reolink camera’s mogen reviewen. We willen graag voorkomen dat we in elke review (bijna) exact dezelfde informatie herhalen. Daarom hebben we een blog over de Reolink apps (en een introductie tot het merk) geschreven waar we je graag naar willen verwijzen. Op deze manier is het ook gemakkelijker om te zorgen dat de informatie in onze reviews relevant en up-to-date blijft. Immers zal de camera zelf niet meer wijzigen, maar de apps worden wel onderhouden en geüpdatet.

De gebruiksvriendelijkheid van de Reolink mobiele app en de Windows desktop app is wat mij betreft een van de belangrijkste voordelen die Reolink heeft ten opzichte van veel ander merken, dus sla dit stuk niet over. Kort gezegd: Reolink heeft iets minder veel geavanceerde instellingen, alles staat gemiddeld genomen gewoon direct goed ingesteld. Toch blijft er genoeg over om zelf mee te knutselen mocht je dat willen.

Verder beschrijven we in dit blog ook de geavanceerde AI detectie van mensen en voertuigen (en huisdieren!) die de Reolink camera’s hebben. Je krijgt alleen een notificatie op je telefoon als er een persoon herkend wordt, die de gedetecteerde beweging veroorzaakt. Of een voertuig, als je dat wenst. Voor meer details: blog over Reolink apps.

Reolink introductie
De Reolink camera’s en apps zijn zeer gebruiksvriendelijk. Lees hier de details.

Specificaties RLC-822A (via Reolink.com)

  • Resolutie max 3840 x 2160 (4K, 8 Megapixels) bij 25 frames/sec
  • Zoals bij alle Reolink camera’s is er 1 sub-stream beschikbaar
  • Focus lengte 2.8 tot 8mm (3x optische zoom)
  • 1/2.8″ CMOS sensor
  • Field of View horizontaal: 94°-50° en verticaal: 53°-30°
  • H.265 videocompressie
  • AI bewegingsdetectie: persoon, voertuig (en huisdier)
  • PoE 802.3af (48V), gewone 12V 1A adapter kan ook
  • IR 30 meter bereik met 18 mini LEDs
  • IP66 stof en spatwaterdicht
  • Ingebouwde microfoon
  • SD-kaart max. 256GB
  • RTSP en ONVIF
  • Afmetingen 105 mm diameter, 95 mm hoogte
  • Gewicht 686 gram

De beeldkwaliteit is 4K of 8 megapixel met een resolutie van 3840 bij 2160. Dat is tegenwoordig nauwelijks nog bijzonder te noemen. Beveiligingscamera’s voor buiten zijn nu meestal voorzien van een 4K of 2K resolutie.

Opvallend vind ik het verlies van een paar graden aan zichtbereik (field of view) door de iets mindere lens aperture van 2.8mm t.o.v. 2.7mm bij de RLC-811A. Hierdoor verliezen we iets van het maximale beeld horizontaal (105 graden) en ook verticaal (55 graden).

De RLC-811A blijft de winnaar op het gebied van een breed horizontaal zicht met 1 lens. Is dat overzicht voor je het allerbelangrijkste en zou je nog breder willen? Kijk dan eens naar de nieuwste Reolink Duo serie met een panorama breedbeeld van 180 graden (!).

Kennisdeling: wat je moet weten over beveiligingscamera’s, wat is PoE, waarom wil je PoE?

Mocht je nog niet zoveel weten van beveiligingscamera’s en behoefte hebben aan een algemene introductie, lees dan onze blog “Beveiligingscamera’s: Wat je moet weten“. We leggen je alle basisbegrippen uit en helpen je om zelf te bepalen welke beveiligingscamera voor jou een goede keus is. Verder leggen we je het nut uit van een aantal accessoires en andere randapparatuur.

Naast deze algemene introductie hebben we een blog geschreven speciaal over PoE. Power over Ethernet maakt het mogelijk om met maar 1 enkel kabeltje (de netwerkkabel) de camera van stroom te voorzien. Hoe werkt het en wat heb je er voor nodig? Je leest het hier in ons blog over PoE.

Turret vorm

Gezien de overeenkomsten in techniek met de RLC-811A en de RLC-842A blijf ik met deze 2 camera’s vergelijken. Het grootste verschil met die beide camera’s is dat deze RLC-822A een turret vormfactor heeft. De 811A is een bullet (langwerpig), de 842A een dome (ronde anti-vandalisme bol). Een turret lijkt nog het meest op de dome, met een een ronde vorm. Maar een turret is iets kleiner en heeft niet de beschermende bol.

Deze vorm heeft enkele voordelen, zoals dat de camera minder groot is en daardoor minder opvalt. Veel mensen vinden een turret ‘mooier’. De turret is ook makkelijker te draaien en omhoog of omlaag te bewegen, zodat je de camera exact kunt richten op wat je belangrijk vindt. Dit doe je handmatig, deze camera is geen automatische PTZ (pan-tilt-zoom) camera, alleen de zoom functie is in de app aanwezig.

Reolink RLC-822A PoE beveiligingscamera is instelbaar met handmatige pan en tilt
RLC-822A is instelbaar met handmatige pan en tilt

Het makkelijk draaien (pan) en richten (tilt) heeft ook een enorm nadeel bij de RLC-822A. De basis is namelijk niet vast te zetten. Een kwaadwillende kan de camera net zo gemakkelijk draaien, als deze bij de camera kan komen. Denk hier dus goed over na, waar moet de camera gemonteerd worden? Kan iemand er ongezien gemakkelijk bij?

Turret montage

Zoals ik hierboven al schreef het monteren van een turret iets minder gemakkelijk. De basis moet er eerst afgehaald worden, die monteren en schroeven er in. Dan de camera zelf er weer terug op. Een bullet-camera is verreweg het gemakkelijkst op te hangen en in te stellen. Echter is de RLC-822A basis heel makkelijk los te halen. Montage is dus een eitje.

Het netjes wegwerken van kabels is wel weer een stapje meer werk. Mocht je de kabel van onderaf niet kwijt kunnen en naar opzij moeten, heeft Reolink een wegbreekschot toegevoegd. Mijn advies is dan om een zogenoemde junction box te gebruiken. D20 in dit geval. Voor meer informatie, zie mijn review van de junction box B10 en D20.

3x optische zoom en auto-focus

Zoals in de vorige paragraaf beschreven is deze RLC-822A camera geen volledig PTZ model. Er is uitsluitend 3x optische zoom, die via de app op afstand instelbaar is. Er is geen ondersteuning om automatisch op een gebeurtenis (gedetecteerde beweging) in te zoomen, dat zal je als gebruiker zelf moeten doen met de app.

Zoek je een PTZ camera met automatisch volgen en inzoomen? Kijk dan eens naar de Reolink TrackMix (review hiervan volgt binnenkort).

De RLC-822A focust zelf geheel automatisch bij het gebruik van de optische zoom, zodat het beeld altijd optimaal en scherp is. Tijdens het testen heeft dat zonder uitzondering elke keer exact het gewenste resultaat opgeleverd. Zowel bij goed licht als ’s nachts bij het gebruik van infrarood (IR). Indien nodig kun je nog handmatig de focus bijstellen, maar dat heb ik totaal niet nodig gehad.

Ervaringen en screenshots

Reolink RLC-822A 4K PoE beveiligingscamera - overdag
Overdag, bewolkt
RLC-822A contrast (sub-stream)
RLC-822A: Reolink is nu ook bij hoog contrast prima (sub-stream)

Een eerdere conclusie die ook al trok bij de RLC-811A is ook bij deze RLC-822A van toepassing. Ik quote mijzelf: “Ik zou haast willen zeggen ’traditioneel’, was Reolink vrij slecht in schaduwen en fel zonlicht tegelijk goed weergeven. Dat probleem is eindelijk opgelost. Er zijn in de app ook nog wat opties toegevoegd om dat verder te tweaken, maar de standaard instellingen zijn goed genoeg.” Dit screenshot is overigens per ongeluk van de sub-stream genomen, hierdoor is de resolutie en kwaliteit aanzienlijk lager.

Reolink RLC-822A - weinig licht geen verblinding
Geen verblinding bij weinig omgevingslicht met felle tuinverlichting
Reolink RLC-822A - nacht met IR aan geheel ingezoomd
Nacht met IR aan en optisch 3x ingezoomd
Reolink RLC-822A - nacht met IR aan
Nacht met IR aan, geheel uitgezoomd

Een standaard vraag die ik krijg is of de camera ook zonder de infrarood kan. De RLC-842A kan niet zonder de infrarood. Ik zou hier een bijna zwart plaatje kunnen invoegen.

Conclusie

Voor wie de RLC-811A bullet te groot is, of een voorkeur heeft voor de turret vormfactor is de RLC-822A een geweldige keus. Zoals ik in de review van de RLC-842A al schreef is een dome alleen nuttig voor wie een “vandal proof” oplossing zoekt. Een turret heeft voordelen qua gebruik in benodigde ruimte. En veel mensen vinden een turret simpelweg er mooier uitzien en/of minder opvallend.

Met de RLC-822A ten opzichte van de RLC-811A verlies je een paar keer extra optische zoom, de speaker(sirene/2-weg audio) en de spotlight functie. Persoonlijk vind ik de 3x optische zoom nog genoeg, maar het verliezen van de spotlights is voor mij wel een gemis. Daarnaast vind ik het niet handig dat de basis van de RLC-822A niet goed vast te zetten is. Wegdraaien van de camera door een kwaadwillende is veel te gemakkelijk. Zorg dus dat de camera buiten bereik van grijpgrage handen hangt.

Dat de techniek verder gelijk is aan de RLC-811A maakt deze RLC-822A weldegelijk tot een top product. 3 optische zoom in zo’n klein (turret) pakketje is een prima resultaat. De RLC-811A blijft onze favoriet als de beste over-all camera, maar als turret is de RLC-822A een prima keus.

Met de optische zoom ligt de adviesprijs een stuk hoger dan onze prijsfavoriet (RLC-810A), op 129 euro. Reolink biedt met regelmaat korting van zo’n 15% aan, dan is een prijs van ongeveer 110 euro al een stukje vriendelijker.

Ik trek een halve ster af voor het niet makkelijk vast kunnen zetten van de basis. Toch, als turret camera is dit een van de betere die we sinds 2020 hebben getest. 4.5 uit 5 sterren.

Koop bij Reolink  Koop via Koop via Amazon

Pluspunten

  • 3840 x 2160 (4K, 8 megapixels) bij 25 fps max
  • 3x optische zoom
  • Brede kijkhoek
  • Google Assistant / smart home integratie
  • Gebruiksvriendelijke apps voor smartphone & desktop
  • H.265 compressie
  • Ingebouwde microfoon
  • PoE of een gewone 12v adapter
  • RTSP en ONVIF ondersteuning

Minpunten

  • Base van de turret is te gemakkelijk weg te draaien
  • Geen speaker / sirene

Linkjes op deze pagina geven ons een kleine affiliatie vergoeding. Het kost jou niets extra. Koop dus aub via een van onze linkjes. Dat maakt het ons mogelijk om deze informatie gratis aan jou aan te blijven bieden.

Onze beoordeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.