Dreame H12 Pro nat droog steelstofzuiger review dweil die ook kan stofzuigen

Dreametech Dreame H12 Pro is een steelstofzuiger die ook kan dweilen, een zogenaamde nat-droog stofzuiger. Van Philips is de Aqua serie bekend en populair, Dreame doet hetzelfde alleen voor minder geld en misschien wel beter. Dreame H12 Pro is geen standaard steelstofzuiger, maar bedoelt als een hulp om te dweilen en vochtige plekken, lekken of ongelukjes te helpen opruimen. En natuurlijk kun je er ook gewoon mee stofzuigen. Meer daarover in deze review.

  Koop via Koop via Amazon  Bestel via

Disclaimer: dit product is door Dreametech ter beschikking gesteld om deze review te schrijven. Echter zonder beperkingen; alles wat ik schrijf is mijn mening en geen sales-praat.

Intro

Dreame lijkt gek op dweilen. Of ze hebben er een grote hekel aan en is dat de reden waarom ze zoveel goede oplossingen hebben om te dweilen. Bij mijn review van de DreameBot L10s Ultra had ik de conclusie dat als een dweilrobot de L10s geweldig is, maar dat op het gebied van het effectief stofzuigen er nog wel iets ruimte voor verbetering is. Mijn eerste gevoel bij de Dreame H12 Pro was dat mogelijk hetzelfde mijn eindconclusie zou gaan worden voor dit product. Natuurlijk is het niet redelijk om een “nat en droog steelstofzuiger” op de pure toepassing als stofzuiger te waarderen en daarbij 1 op 1 te vergelijken met een gewone steelstofzuiger. Toch gaan we dat in deze review wel ten dele doen. Maar het is goed om je te realiseren dat de Dreame H12 Pro vooral bedoelt is om te dweilen.

Dreametech logo

Mocht je je afvragen waarom dweilen belangrijk is, ik gebruik een copy/paste van mijn vorige review:

Wie heeft er immers zin aan om elke week zich bezig te houden met water en schoonmaakmiddel en de luiwagen en mop te pakken en dan gaan dweilen? Zeg nou zelf, wanneer was het de laatste keer dat je dat deed? En toch is het heel belangrijk. Dweilen helpt de luchtkwaliteit in huis te verbeteren door het verwijderen van allergenen, stofjes en andere viezigheid die met enkel stofzuigen niet geheel verdwijnen.

Dit is zeker niet de eerste nat-droog steelstofzuiger van Dreametech. Tot recent was ook de H10 nog te koop. Op dit moment zijn nog een paar uitvoeringen van de H11 en meerdere uitvoeringen van de H12 te koop. Voor alle reviews van Dreame producten zie Spot on Dreametech.

What’s in the box

Het formaat van de doos is vrij fors. De body met roller is een geheel, daarbovenop komt de stok. Verder vinden we ook een grote basis die voor het opladen van de accu in de H12 Pro is, en ook voor het schoonmaken en drogen van de roller.

Dreame H12 Pro - doos
Karton en heel veel plastic zakjes
Dreame H12 Pro - wat zit er in de doos
Dreame H12 Pro – wat zit er in de doos

Naast deze lijst met accessoires is er ook nog wat semi-nuttige papierbakvulling aanwezig in de doos. Nuttiger zijn de reserve roller en reserve HEPA filter. Erg netjes dat een extra set meegeleverd wordt.

Dreame H12 Pro - accessoires
Dreame H12 Pro accessoires

Waar ik weinig mee heb zijn de 2 rare bakjes. Deze kunnen links en rechts aan het basisstation worden vastgeklikt. Ze hebben niet exact de juiste vorm of grote om de accessoires in op te bergen. Volgens de handleiding zijn ze daar wel voor bedoelt. Ik zie de meerwaarde van deze bakjes niet. Als dan tenminste ze iets beter vormgegeven waren om het HEPA filter en de reserve roller goed op te kunnen bergen zouden ze nuttig zijn.

Van het schoonmaakmiddel is per rondje dweilen slechts 10 ml nodig. Dat wil zeggen dat je nog heel lang door kunt met de meegeleverde fles. De dop geldt als maatbekertje. Ten slotte is er de rager die door de koker in het midden van het waterreservoir gehaald kan worden. Dit helpt bij het schoonmaken van de Dreame H12 Pro. De rager is het enige item dat goed in het accessoire bakje past. Misschien iets om 3D te modelleren en zelf een beter bakje met een 3D-printer voor te printen, waar de roller en filter beter in passen er ook ruimte is voor het schoonmaakmiddel.

Specificaties Dreame H12 Pro (via Dreametech.com)

  • 300 watt
  • 4,9 kg gewicht (zonder water)
  • HEPA filter
  • zuigkracht 26 kPa
  • 900 ml watertank
  • 3 uur opladen
  • 1 uur drogen

Ondersteunde modus: Auto, Ultra, Suction, Self-clean

Suction stopt de borstel en het toevoegen van water. Deze modus zou voor stukje tapijt gebruikt kunnen worden.

Dit is de officiële video van Dreametech met een stukje van alles in de video. Unboxing tot aan gebruik.

Uitvoeringen Dreame H12 Pro

Dreametech biedt 3 uitvoeringen van de H12. De standaard H12 als instapmodel is redelijk vergelijkbaar met de Dreame H12 Pro, maar heeft een iets lager vermogen (200 watt vs 300 watt) en is over het algeheel net 1 stap minder dan de luxere broer. Daarnaast is er deze H12 Pro die we in deze review behandelen. En ook is er een set die Dreametech de H12 Dual noemt.

Bij de Dreame H12 Dual kan de hoofdunit van de Dreame H12 Pro losgekoppeld worden en is het mogelijk om deze met enkele hulpstukken om te bouwen tot een kruimeldief of een “gewone” steelstofzuiger. Mocht dat laatste je hoofdtoepassing zijn, dan zou ik dringend willen aanraden om een gewone steelstofzuiger (ook?) aan te schaffen, want dit wordt een vrij basis model steelstofzuiger zonder allerlei handige functies en een beperkte accuduur. Als een soort van back-up is deze functie van de H12 Dual wel weer heel handig om te hebben. Voor meer details, zie de website van Dreametech: Dreame H12 Dual.

Ervaringen: vies he?

Zoals in de introductie al aangegeven had ik wat twijfels bij het nut van een nat en droog steelstofzuiger. De marketing die ik ontving was namelijk gericht op het zijn van een keukenhulpje. Voorbeelden die werden gegeven waren bijvoorbeeld als je een half gebakken ei uit je koekenpan op de grond hebt laten vallen met de dooier uitgespreid over de keukenvloer en vettigheid overal. Uh…. nee. Dan zou ik niet dit apparaat pakken, maar een dweil of oude doek die je daarna bij het afval kan gooien of op 90 graden in de wasmachine gaat uitwassen. Die roller van de Dreame H12 Pro moet anders immers ook schoongemaakt worden en ik twijfel (niet) over wat meer werk is.

Echter als een dweilhulp – dan zie ik het nut van dit apparaat wel. Helemaal met huisdieren en/of kleine kinderen die met vieze (modder)poten het huis in en uit lopen. Ik heb al de beschikking over de Dreame L10s Ultra als dweilrobot, dus ook daarom twijfelde ik over wat ik met een nat-droog steelstofzuiger zou moeten. Ok, misschien voor de bovenverdieping – dacht ik. Maar zo’n luxe en vrij duur apparaat leek me daarvoor wel enigszins overkill – wederom: dacht ik. Nou….. #schaamrood hier invoegen.

Vies he?
Erg smerig water, stof, kattenharen

Bij actief gebruik meet ik een accuduur van ongeveer 45 minuten, wat voor de meeste huishoudens voldoende is, maar voor grotere huizen misschien te kort is. Zet je Ultra mode aan gaat het heel hard omlaag met je accuduur. Voor regulier schoonmaken zal Ultra niet nodig zijn, hooguit voor een zeer vieze plek of het opruimen van een ongelukje. Tijdens de Auto modus bedenkt de Dreame H12 Pro zelf ook al af en toe dat het nodig is om wat extra vermogen bij te schakelen. Ik heb zelf de Ultra mode eigenlijk nooit ingeschakeld gehad, naast 1x om het te testen.

Ervaringen: nadelen

Naast alle voordelen van een schoon huis met vrij veel gemak, is er nog wel een belangrijk nadeel van eigenlijk vrijwel alle nat-droog steelstofzuigers: het apparaat kan niet volledig vlak of plat. Bij de meeste steelstofzuigers zijn er methodes bedacht dat ze zo plat mogelijk kunnen worden gehouden om ook onder een bed of verhoogde meubels te kunnen zuigen. Met een nat-droog steelstofzuiger kan dit vrijwel nooit, omdat er een waterreservoir in zo’n apparaat zit. Aan de ene kant veroorzaakt dit een grote bult alsof het een kameel of dromedaris is. En er is ook nog een opvang nodig voor vies water. Aan de andere kant wil je ook voorkomen dat het apparaat gaat lekken. Hoe platter je het apparaat zou houden, hoe groter de kans is dat er ergens speling is of ontstaat en er lekkages ontstaan.

Platter dan dit kan niet
Platter dan dit kan niet

De icoontjes op de Dreame H12 Pro vind ik niet helemaal duidelijk, wat doet nou wat? Aan het einde van een dweilbeurt praat het apparaat tegen je dat je het terug moet plaatsen op het oplaadstation zodat het zichzelf schoon kan maken en drogen. Doe je dit niet, dan ga je bij de volgende keer dat jet het apparaat pakt direct ruiken dat het niet gebeurd is. De geur is dan niet al te prettig.

Knoppen en functies

Het vullen van het schoonwaterreservoir is gemakkelijk. De opening is groot genoeg en het reservoir kan los gehaald worden van de H12 Pro. Het vieswaterreservoir geldt hetzelfde voor.

Reservoirs voor schoon en smerig water
Reservoirs voor schoon en smerig water

Zodra je de Dreame H12 Pro inschakelt en de borstel begint te draaien, dan is het alsof je een hond aan de lijn hebt die je voort trekt. Dit maakt het dweilen nog een stapje makkelijker. Je hoeft eigenlijk het apparaat alleen in de richting te laten gaan waar je naar toe wilt en het apparaat trekt zichzelf voorwaarts. In de overzichtstekening van knoppen en functies zie je bij nummer 8, de afdekplaat van de borstel. Dit steekt een beetje vooruit. Een nadeel hiervan is dat je zelf voorzichtig moet zijn waar je de Dreame H12 Pro tegenaan laat lopen en met hoeveel vaart. De afdekplaat valt er anders vrij gemakkelijk af.

Naast dat de afdekplaat een centimeter aan ruimte tot randjes en muren veroorzaakt, kan de borstel zelf ook niet perfect in een hoekje komen of direct langs een muur. Of onder een laag randje of meubel. Kijk je naar een swiffer product of iets dergelijks, dan zijn deze typisch vierkant en plat. Daarmee kun je in hoekjes en dicht langs randen komen. En onder de buitenste kant van een laag meubel. Dat kan allemaal niet met de Dreame H12 Pro – en eigenlijk met al die soort producten kan dat niet. Dat maakt dit soort producten een luxe hulpje. Geen exclusieve vervanger van het normale schoonmaakwerk helaas.

Dreame H12 Pro - borstel en afdekplaat
Afdekplaat boven de borstel

Nadat de afdekplaat er is afgehaald kan de borstel zelf ook makkelijk verwijdert worden, om deze schoon te maken of te vervangen wanneer dit noodzakelijk is.

Natuurlijk kun je met een nat-droog stofzuiger het tapijt of matten niet dweilen. Dat zou je met een normale dweil ook niet doen. Heb je een combinatie van harde vloeren en tapijt als vloerbedekking in huis, dan is het hebben van uitsluitend de Dreame H12 Pro niet genoeg. Een gewone stofzuiger of een krachtige steelstofzuiger ernaast, is eigenlijk noodzakelijk.

Aan het einde van de schoonmaakbeurt praat de Dreame H12 Pro tegen je, met het verzoek om de nat-droog steelstofzuiger terug te plaatsen op het basisstation om de borstel te reinigen en te laten drogen. Het drogen gebeurd met een soort föhn dit is ingebouwd. Dit proces duurt vrij lang (een uur) en is niet geheel stil. Staat het basisstation in de buurt van waar je zit/ligt, dan kan dit een storend geluid zijn. Bij mijn weten is dit niet instelbaar. Weet iemand wel hoe dit kan worden aangepast? Ik lees het graag in de comments!

In tegenstelling tot veel steelstofzuigers waarvan het oplaadsysteem aan een muur kan worden bevestigd en de steelstofzuiger erin gehangen kan worden, is dit niet mogelijk bij de H12 Pro. Het apparaat is hier te zwaar voor met zo’n 5 kilogram aan puur gewicht en mogelijk nog een extra kilo bij volle waterreservoirs.

Beschikbaarheid

Bij Bol.com is de Dreame H12 Pro te koop voor 399,- euro. Dreame H12 Dual wordt hier niet verkocht. De goedkopere gewone H12 staat bij bol.com te koop als ‘M12’ voor 329 euro. Gezien het prijsverschil niet doen en niet te lang over nadenken. Tik die laatste 70 euro ook af en ga voor de Dreame H12 Pro.

Via Amazon.de is de prijs van Dreame H12 Pro ook 399,- euro. Misschien niet helemaal een verrassing, maar op Amazon.nl zijn de kosten ook 399,- euro. Voor de eerder genoemde minder sterke Dreame H12 betaal je op Amazon.nl 324,99 euro.

Voor de Dreame H12 Pro en M12 kun je accessoires als een nieuwe borstel kopen voor 16,99 euro bij Amazon.de of het HEPA filter voor 12,65 euro bij Amazon.de.

Conclusie

Dreame H12 Pro is een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een all-in-one oplossing voor het schoonmaken van een huis met harde vloeren. De krachtige draadloze steelstofzuiger met een ingebouwde dweilfunctie is een snelle hulp in de huishouding. Als stofzuiger is de zuigkracht tot 26 kPa, wat voldoende is om alle vuil en stof op te zuigen. De dweilfunctie helpt bij een betere luchtkwaliteit en kan natuurlijk ook kleine ongelukjes en vloeistoffen helpen opruimen. Wat ik verbazingwekkend vind is dat dit een relatief lichtgewicht product is, in ogenschouw nemend dat er (vrij veel) water in zit en natuurlijk een accu omdat Dreame H12 Pro draadloos is.

Een nadeel is dat een vieze borstel uiteindelijk zal moeten worden vervangen. Ja, het is logisch en hetzelfde geldt voor een gewone dweil die ook slijt. Maar dat is minder kostbaar. Aan de positieve kant is dat bij de Dreame nat-droog steelstofzuigers schoonmaakmiddel aan het waterkan worden toegevoegd. Hierdoor kan er “écht” worden gedweild.

Wat uiteindelijk het dweil-stofzuigen nog wat minder zwaar helpt te maken is het motortje dat jou voorttrekt door het huis. Het maakt de moeite die je moet doen nog wat minder, het dweilen wordt hierdoor geen zwaar werkje meer. Aan de andere kant kan de Dreame H12 Pro niet onder (lage) meubels, dus je wordt niet helemaal permanent verlost van dit werkje. Maar ‘even snel de looppaden door huis’ is hiermee wel degelijk ‘even’ en ‘snel’.

Eindwaardering

Ik twijfel over hoe gemakkelijk het is om de borstel schoon te houden en hoe vaak het nodig zal blijken te zijn om de borstel te vervangen. Jammer is dat je deze niet even in de wasmachine kunt gooien zonder dat slijtage groot wordt. Ik vind eigenlijk de aanschafkosten vrij hoog met bijna 400 euro, omdat je niet je hele huis hiermee kunt stofzuigen (tapijt, onder lage meubels). Als een toevoeging op je normale schoonmaakroutine helpt dit hulpje zeker. Met de Dreame H12 Pro is eigenlijk niet veel mis, maar vooral op een gevoel hou ik het op 4 uit 5 sterren.

  Koop via Koop via Amazon  Bestel via

Pluspunten

  • Dweilen is veel minder vervelend
  • Dreame H12 Pro trekt jou voort
  • Reserve borstel en filter meegeleverd
  • Mogelijk om schoonmaakmiddel aan het water toe te voegen
  • Borstel drooggeblazen op het oplaadstation

Minpunten

  • Niet geschikt om onder bedden of meubels te zuigen en dweilen
  • Vieze borstel schoonmaken is niet zo makkelijk
  • Accuduur is enigszins beperkt
  • Icoontjes zijn niet helemaal duidelijk zonder handleiding

 

Linkjes op deze pagina geven mij (mogelijk) een kleine affiliatie vergoeding. Het kost jou niets extra. Koop dus aub via een van deze linkjes. Dat maakt het mogelijk om deze informatie gratis aan jou aan te blijven bieden.

Onze beoordeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.