Philips Hue Gradient Lightstrip vs Hue Lightstrip Plus en Ambilight Hue Extension

Philips Hue Gradiant lightstrip

In deze review komen de verschillen tussen de Philips Hue Lightstrip Plus en de Philips Hue Gradient Lightstrip aan bod en de mogelijkheid tot het combineren van Hue verlichting met een Philips Amblight Tv.

Deze lichtslang producten verschillen aanzienlijk, en niet alleen in prijs. Is de Gradient het geld waard?

  Koop via Koop via Amazon Bestel via

Disclaimer: ik heb de producten genoemd in deze post zelf aangeschaft. Niet dat het uitmaakt, ook bij ter beschikking gestelde producten is alles wat ik schrijf mijn eigen mening en geen sales-praat.

Introductie

Light strip producten zijn al lange tijd op de markt en in vele soorten en lengtes. Onderling verschillen de producten vrij weinig. Bijna alle lichtslangen, of light strips, zijn onderdeel van een bepaald smart home ecosysteem en bij 9 van de 10 zijn deze gebaseerd op het Tuya protocol voor smart home producten, zoals bijvoorbeeld de Hombli light strip. Zie Spot on Tuya voor een overzicht van al onze reviews van producten die op het Tuya smart home protocol zijn gebaseerd.

Philips Hue is een van de weinige reeks aan producten die niet bij Tuya of Smart Life horen. Wanneer ik schrijf Philips, bedoel ik eigenlijk Signify die de daadwerkelijke producent is van alle verlichtingsproducten die onder de naam Philips verkocht worden. Enkele jaren geleden is de Philips Lighting afdeling als Signify zelfstandig verder gegaan. Voor de herkenbaarheid van de consument wordt nog altijd het Philips logo gebruikt.

What’s in the box

Philips Hue Gradiant lightstrip - whats in the box
Philips Hue Gradiant lightstrip – wat zit er in de doos
Philips Hue Lightstrip Plus - whats in the box
Philips Hue Lightstrip Plus – wat zit er in de doos

Bij de Lightstrip Plus is opvallend het verlengstukje dat aanwezig is, om de lichtslang mee te kunnen verlengen. Bij de Gradient is dit niet beschikbaar. Verder zien we bij beide de driver (transformator) in de vorm van het rechthoekige kleine kastje. De 3M tape aan de onderkant van de lichtslangen is al geplaatst, je hoeft alleen nog de stukjes folie eraf te halen om de lichtslangen op te kunnen hangen.

Hue Extension en Ambilight Tv

Recent heb ik een Philips 77OLED807 Ambilight televisie aangeschaft. Met de Hue Extension functie is het mogelijk om een Philips Hue lamp of Hue LED armatuur te synchroniseren met de Philips Ambilight televisie. Deze functionaliteit was voor mij de reden om een Ambilight Tv aan te schaffen. Ik had eerder een LG Tv met op de achterkant de Lytmi Neo sync box, wat- mij qua verlichting zo goed beviel dat ik ‘absoluut’ dit bij een volgende Tv weer wilde. Tel daarbij dat ik meerdere Hue producten in de woonkamer in gebruik heb en ineens was de keus voor een Philips Amblight Tv de meest logische.

Midden van 2023 is bekend geworden dat op toekomstige Philips Ambilight TVs deze functie waarschijnlijk niet langer ondersteund zal worden. Daarmee zou de huidige OLED807 generatie wel eens de laatste kunnen gaan zijn, helaas. Aan de andere kant is de samenwerking tussen Samsung SmartThings en Signify groeiende, dus hopelijk gaat Hue Extension uitgebreider beschikbaar worden voor meer smart home toepassingen.

Overigens geldt ook hier hetzelfde als voor de verlichting. Philips Tv’s worden niet meer door Philips zelf gemaakt, maar door TP Vision en die plakken er een Philips logo op.

Philips Hue Gradient Lightstrip vs Hue Lightstrip Plus

Na de Ambilight televisie aangeschaft te hebben, wilde ik ook een light strip aanschaffen om verlichting te hebben aan de onderkant van het hangende meubel onder mijn Tv. Met een kleine negatieve verrassing over hoe duur de Philips Hue Lightstrip Plus was, deze toch maar besteld. Nadat deze binnenkwam werd ik wederom negatief verrast door de kwaliteit. Ik had de Lytmi lichtlang in gedachten en verwachte een enigszins diffuus licht en kwalitatief mooi product. Het betaalde bedrag was immers aanzienlijk hoger dan de 50 euro die de 5 meter lange Hombli Smart LED Strip kost. Waarbij deze Hue strip zelfs maar 2 meter is.

In plaats daarvan kreeg ik de letterlijke strip met heldere LEDjes die de Plus blijkbaar is – en alle LEDjes kunnen ook maar 1 enkele kleur weergeven. Dat wil zeggen: alle LEDs op de lichtslang zijn dezelfde kleur op een moment. Dat was niet wat ik in gedachten had. Zeker niet voor deze kosten.

Met de strip gepland te gaan hangen aan de onderkant van mijn hangende audio-video meubel, zag ik de individuele LEDs weerspiegelt worden op het PVC van mijn vloer. Als perfectionistisch aangelegd persoon wist ik direct zeker dat dit mij zou gaan irriteren. Gelukkig had ik deze nog niet direct vastgeplakt…

Na een korte zoektocht kwam ik uit bij de Philips Hue Gradient Lightstrip. Zo mogelijk nog duurder. Maar al wel veel dichterbij wat ik in gedachten had. Een mooi diffuus licht en in staat om verschillende kleuren weer te geven, verdeeld in 3 secties. Dat betekent effectief dat de lichtslang op een moment 3 kleuren kan weergeven en er meer overgang mogelijk is per LED. Bij gebruikmaking van de Hue Extension van Ambilight, wordt de gehele Gradient lightstrip met 1 kleur aangestuurd helaas, maar dan wel mooi diffuus.

Ervaringen: Philips Hue Gradient Lightstrip vs Lightstrip Plus

Het verschil tussen de beide producten in een korte video:

Vooraan ligt de Lightstrip Plus, waar de individuele LEDs duidelijk te zien zijn en de weerspiegeling op de vloer ook al duidelijk is. Er achter ligt de Gradient Lightstrip waar de bronnen van het licht wel te zien zijn als je er recht naar kijkt, maar al veel minder sterk. Ook zijn er meer bronnen voor het licht.

Philips Hue Lightstrip Plus - individuele LEDs zijn goed te zien
Philips Hue Lightstrip Plus – individuele LEDs zijn goed te zien
Philips Hue Gradiant lightstrip - mooi diffuus licht
Philips Hue Gradiant lightstrip – mooi diffuus licht

Bij installatie ontdekte ik nog een ander groot voordeel voor de Gradient: voor het op maat knippen van de lichtslang, zijn er meer punten om dit veilig te kunnen doen. Mijn audio-video meubel is 180 cm lang, wat zou betekenen dat ik zo’n 25 cm extra weg zou moeten knippen bij de Lightstrip Plus. In het geval van de Gradient lightstrip kon ik op bijna exact 180 cm afknippen, waardoor het verlies aan strip minimaal blijft. Wel zo fijn als je 120 euro hebt betaald, dat je dan niet een kwart weg moet knippen.

Ervaring: app

Alle functies van de Hue app uitleggen of bespreken vind ik voor deze review niet direct van toepassing, dus ik zal het alleen houden op de verschillen tussen de beide lightstrips in de app.

Philips Hue app - Lightstrip Plus vs Gradiant lightstrip
In de Hue app worden de kleur(on)mogelijkheden direct duidelijk

Zoals op de 2 screenshots hierboven te zien: Lightstrip Plus kan slechts 1 kleur toegekend krijgen. Voor de Gradient lightstrip kan er over een verdeling van 3 gedeelten een kleur ingesteld worden.

Een standaard functie die bij alle moderne Hue lampen en armaturen mogelijk is, is om het effect ‘open haard’ te activeren (viade 3 plusjes/sterren in het screenshot hierboven). Bij een losse lamp of armatuur is het resultaat daarvan wat mij betreft niet echt speciaal. Bij de Gradient lightstrip geeft dit echter echt een effect van een lopend lichtje en dynamiek. Het lijkt alsof ik een haard vuurtje heb branden onder mijn hangende meubel.

Beschikbaarheid

Deze links zijn de basis sets, waar eventueel verlengstukken voor kunnen worden aangeschaft. Een basis set is minimaal nodig.

Conclusie

Als je een lichtslang zoekt die past bij je Ambilight Tv, of past bij je andere Hue lampen en armaturen, dan heb je keus. Lightstrip Plus is een prima lichtslang, maar het zal altijd frustrerend blijven om te weten dat er een nog iets mooier en beter product is. Wanneer je een langere afstand in aantallen meters wilt overbruggen kan ik mij voorstellen dat de kosten bij de Gradient lightstrip te hard oplopen en je toch voor de gewone Lightstrip Plus gaat. Echter zoals in mijn geval waar de light strip direct vol in het zicht komt onder mijn audio-video meubel, dan is er voor mij maar 1 keus: de Philips Hue Gradient lightstrip.

Heb je geen Ambilight Tv en heb je niet al een kamer vol met Hue producten? Kijk dan misschien even naar de Hombli LED Strip, waar je direct al 5 meter krijgt voor een lagere prijs. Of een ander alternatief om te overwegen is het b-merk van Signify en kijk naar de 4 meter lange INNR (Amazon.de 69,99) die zelfs aan de Hue app toegevoegd kan worden.

  Koop via Koop via Amazon Bestel via

Pluspunten

  • Hoog aantal lumen
  • Gradient is mooi met een diffuus licht
  • Hue Extension bij Ambilight Tvs

Minpunten

  • Prijzig, prijzig, prijzig

 

Linkjes op deze pagina geven ons een kleine affiliatie vergoeding. Het kost jou niets extra. Koop dus aub via een van onze linkjes. Dat maakt het ons mogelijk om deze informatie gratis aan jou aan te blijven bieden.

Onze beoordeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.