Qidi Tech X-Smart 3 3D-printer review

Qidi Tech X-Smart 3 3D-printer is het instapmodel van de 3e generatie van de X 3D-printers van QIDI en kost minder dan 400 euro! Voor een 3D-printer die je gewoon thuis kunt gebruiken. Deze nieuwe generatie is er in 3 varianten die vooral 3 dingen gemeen hebben:

  • Zeer hoge printsnelheid dankzij de CoreXY opzet.
  • Hele nette prijs.
  • Vanuit de doos direct werkend in een volledig gesloten behuizing.

Zie onderaan deze review in de paragraaf over Beschikbaarheid voor de Geekmaxi coupon kortingscode, waarmee je voor slechts 351 euro deze prachtige 3D-printer bij jou thuis kunt hebben staan.

Bestel bij Geekmaxi

Disclaimer: dit product is door Geekmaxi ter beschikking gesteld om deze review te schrijven. Echter zonder beperkingen; alles wat ik schrijf is mijn mening en geen sales-praat. Alle producten die je bij Geekmaxi besteld worden gratis verzonden vanuit voorraad binnen Europa, dus korte leveringstijden en geen problemen met douanekosten.

Intro

3D-printers, je komt zo ineens overal tegen. Niet alleen bij bedrijven maar ook steeds meer bij particulieren. De ontwikkelingen gaan dankzij deze adoptie idioot hard. Heb je een paar jaar geleden een 3D-printer voor misschien wel een paar duizend euro gekocht… dan heb ik medelijden met je. Je vindt nu 3D-printers voor 399 tot 1500 euro die vele malen sneller en preciezer (mooier) printen dan dat dure en zware bakbeest van een paar jaar oud. In veel gevallen zelfs direct vanuit de doos al compleet geassembleerd en in een mooie behuizing – niet meer als een zelfbouw pakket (kit).

Qidi Tech maakt al meerdere jaren 3D-printers en hoewel de vorige series zeker niet slecht waren, is het bedrijf met de eerdere series niet echt doorgebroken. Met deze nieuwe 3-serie zijn er eindelijk opvolgers van de 2-serie uit 2017. En… ze zijn super snel! De Qidi Tech X-Smart 3, X-Plus 3 en X-Max 3 zijn duidelijk gericht op snelheid en gebruiksvriendelijkheid voor een lage prijs, zonder teveel op kwaliteit te verliezen. Alle 3 komen ze standaard al geassembleerd en voorzien van een behuizing met touchscreen.

Mijn review model is een iets nieuwere uitvoering dan het pre-productiemodel van de Qidi Tech X-Smart 3 3D-printer dat een paar maanden geleden naar grote review kanalen is gestuurd. Zo is de filament cutter verdwenen en wordt er nog 250 gram filament meegeleverd. In ruil daarvoor is prijs gelukkig ook (nog) ietsje lager geworden en is de Klipper firmware verder geoptimaliseerd. De financiële stap van de X-Smart 3 naar de X-Plus 3 is ongeveer hetzelfde gebleven met 400 euro vs 700 euro. Het model in deze review is dus degene die ook bij jou thuis kan komen te staan als je de Qidi X-Smart 3 besteld (bijvoorbeeld bij Geekmaxi.com).

Software: QIDISlicer & G-Code

Veel 3D-printers voor de hobbymarkt werken met G-Code. De 3D-modellen die je download om te printen zijn normaal STL-bestanden (Standard Tessellation Language). Aangezien een 3D-printer niet in 1 keer een blok plastic in de perfecte vorm kan gieten, moeten het model in printbare laagjes worden opgedeeld. Dit noemen we slicen. Je kunt dit gelukkig laten doen met meerdere gratis programma’s zoals Cura of Meshmixer. QIDI heeft hiervoor hun eigen QIDISlicer (wordt meegeleverd bij de QIDI X-Smart 3 op een USB stick), wat gebaseerd is op het populaire Ultimaker Cura. Het kan zowel .STL als .3FM bestanden lezen en slicen om de benodigde G-Code te genereren. Handig is dat er meerdere modus in zitten, voor beginners en voor ervaren gebruikers die net iets meer opties nodig hebben.

Mocht je liever een andere slicer gebruiken, dan kun je via de website van QIDI printer profielen downloaden voor andere software. Je vindt hier ook nieuwere firmware.

Als je al meerdere van mijn reviews hebt gelezen en G-Code bekend vinden klinken, dat klopt, ook bij laser graveermachines wordt dit gebruikt voor het aansturen van de hardware (zie mijn review van Mecpow X3 Pro laser graveermachine).

What’s in the box

Qidi Tech X-Smart 3 3D-printer komt compleet geassembleerd uit de doos en is voorzien van een gesloten behuizing met ingebouwd touchscreen.

QIDI X-smart 3 3D-printer - pre-install
QIDI X-smart 3 3D-printer komt compleet geassembleerd uit de doos in een gesloten behuizing

Dankzij de gesloten behuizing is er minder sprake van temperatuurschommelingen, minder stof en haartjes van huisdieren. Bij het 3D-printen van ongezonder plastic als ABS is het gemakkelijker om een goede ventilatie te maken.

QIDI X-Smart 3 3D-printer - accessoires
What’s in the box: accessoires te over

Het pakket is bijna overcompleet met zelfs een lijmstift (om de eerste laag van moeilijk printbare modellen beter te laten hechten), een USB-stick, schraper, filament, onderhoudssetje, etc. De quick start guide is zowaar dat: een gids om je snel op weg te helpen. Hoewel het touchscreen display je ook stap voor stap verteld wat er moet gebeuren. Ok, alsnog papierbakvulling.

Op de foto hierboven zie je schaduwwerking dankzij het display dat de helft van de accessoires goed verlicht. De meegeleverde zilvergrijze USB stick bevat de QIDI eigen QIDISlicer met geoptimaliseerde profielen voor de X-3 serie (QIDI X-Smart 3, X-Plus 3 en X-Max 3).

Specificaties Qidi Tech X-Smart 3 3D-printer (via Geekmaxi)

  • CoreXY structuur FDM 3D-printer
  • 500 mm/s printsnelheid
  • 20000 mm/s² printversnelling (acceleratie)
  • 30 mm³/s extruder high flow
  • Cortex-A53 64-bit processor @ 1,5 GHz
  • 8GB EMMC, 1GB DDR3
  • TMC2209 stepper motor driver
  • flexibel HF magnetisch printbord
  • 175 bij 180 bij 170mm printbed
  • automatisch nivelleren met 16 drukpunten
  • Klipper firmware
  • 2 jaar garantie
  • 4.3 inch touchscreen
  • 350 watt power supply
  • 10.5 kilogram
  • afmetingen 37 bij 36.2 bij 39.7 cm

Design & Techniek

In de machine zijn meerdere control boards te vinden. Voor de aansturing is er de Cortex-A53 64-bit processor op 1.5 GHz. Niet zo lang geleden waren alle 3D printers nog voorzien van 8-bit processor architectuur, maar ontwikkelingen gaan hard en nu dus een ARM 64-bit CPU’s die ook in Arduino en Raspberry Pi mini computers worden gebruikt. Gezien de enorme printsnelheid van deze 3D-printer is het vrijwel noodzakelijk om meer rekencapaciteit te hebben.

QIDI X-Smart 3 - touchscreen
Het 4,3″ touchscreen is groot en goed te lezen

Het grote touchscreen van 4,3″ aan de voorkant van de machine is goed leesbaar, soms is het indrukken van de getoonde knoppen wat ongemakkelijk en moet je een 2e keer drukken. Heel vaak is dit niet nodig, dus ik zie het niet als een groot probleem. Irritant is het soms wel.

Qidi Tech X-Smart 3 3D-printer draait op Klipper firmware, wat de nieuwe standaard lijkt te gaan worden voor het aansturen van snelle 3D printers. Dankzij deze moderne firmware zijn ook moderne control boards te gebruiken, wat hergebruik van goed beschikbare componenten mogelijk maakt zodat kosten laag blijven en performance (heel) hoog. Een voorbeeld hiervan is de TMC2209 stepper motor driver die de printkop super snel en heel stil kan laten bewegen, om tot de genoemde snelheden te kunnen komen. Daarentegen heeft QIDI voor de extruder een eigen ontwerp toegepast om deze hoge snelheden aan te kunnen. Vervangende onderdelen zijn via QIDI te bestellen, zowel nozzle als heatbreak als gehele extruder en andere onderdelen.

Printbed Qidi Tech X-Smart 3 met goede ondersteuning

Het printbed is het oppervlak waarop je 3D-model wordt geprint. Het is belangrijk om het printbed schoon en glad te kunnen maken om ervoor te zorgen dat je 3D-model goed hecht. Qidi Tech X-Smart 3 is de kleinste 3D-printer van de X 3 serie met een printbed van 175 mm bij 180 mm bij 170 mm hoog. X-Smart 3 heeft een verwarmd printbed tot maximaal 120 graden Celsius, wat ook helpt bij een beter printresultaat en bij sommige soorten filament noodzakelijk is. Het flexibele HF magnetische printbord is een hoge kwaliteit printbed cover die goed past en is makkelijk eruit te halen en terug te plaatsen. De stangen ter ondersteuning van het printbed zijn ongewoon dik (dat is positief) en zijn op alle hoeken van het bed aanwezig voor een optimale stabiliteit.

Zoals eerder genoemd is de X-Smart 3 voorzien van een gesloten behuizing. Toch is het een niet al te zwaar apparaat van ongeveer 15 kilogram. Voor het makkelijker kunnen verplaatsen was een handvat c.q. plek om je vingers te kunnen plaatsen wel handig geweest.

Een deel van het zijn van een lichtgewicht 3D-printer zit in het slim toepassen van carbonvezels (carbon fiber) in plaats van staal of andere zware materialen. Dit maakt dat de bewegende structuur rondom de printkop, de zogeheten Gantry, slechts 600 gram weegt tegen een gewicht bij de gemiddelde 3D printer van 1,5 kg. Het heeft wel een nadeel, de stangen zijn NIET zelf te vervangen. Hiervoor zou de printer retour moeten naar de fabriek. QIDI heeft op meerdere plekken de herinnering opgenomen dat hierom deze stangen niet beschadigd mogen worden. De kans op ernstige beschadigingen lijkt mij vrij klein, door het toepassen van de volledig behuizing.

Verder zijn de zijpanelen, het voorste deurtje en de bovenklep van dun plexiglas. Dit werkt prima, ook bij veelvuldig gebruik. Wat mij betreft is dit een goede manier om nog wat meer gewicht te besparen. Maar het gaat wel ten koste van een gevoel van premium bouwkwaliteit. Het is dun en een beetje goedkoop aanvoelend plastic.

Met het touchscreen van 4,3″ aan de voorkant van X-Smart 3 wordt je door de eerste setup geloodst, helpt bij filament laden en ontladen en je kan tijdens (en voor) het printen de snelheid van de ventilatoren aanpassen en de temperatuur van nozzle en printbed aanpassen.

Terminologie

Dit stukje zal ik ook nog aan de ‘goed om te weten’ sectie van deze website gaan toevoegen voor 3D-printen, maar voor wie nieuw is in de wereld van 3D-printers is dit waarschijnlijk wel handig om te begrijpen – wat is wat? Ik hanteer de Engelse termen, voor het grootste deel is mij onbekend of er wel Nederlandse termen voor zijn:

  • extruder
    • filament wordt door de extruder in de 3D-printer geladen en helpt bij het ontladen/wisselen van filament
  • filament
    • materiaal dat wordt gebruikt om je 3D-model mee te printen, vergelijkbaar met inkt in een inktjet printer
  • gantry
    • bij een CoreXY-printer het deel met motoren die de printkop over de x-as en y-as bewegen langs staven van staal of carbon
  • heatbreak
    • kort stukje isolerend materiaal tussen de hotend (nozzle) en de extruder, wat voorkomt dat de filament in de extruder smelt
  • heatsink
    • koellichaam op de hotend, helpt om de buitenkant te koelen en helpt oververhitting te voorkomen
  • hotend
    • onderste deel van de printkop, onder de extruder, zorgt voor de verhitting van de nozzle, de nozzle is hier doorgaans met schroefdraad ingedraaid
  • nozzle
    • het heetste puntje van de 3D-printer, zorgt voor het smelten van de filament en gecontroleerd in laagjes loslaten van het materiaal op het printbed/model, is vervangbaar omdat het slijt
  • printbed
    • rechthoekig oppervlak waarop de hotend/nozzle de filament op plaatst, laagje voor laagje
  • printbord
    • dun oppervlak bovenop het printbed dat buigzaam is (handig om je geprinte modellen los te kunnen ‘breken’), is vervangbaar omdat het slijt

EDIT: inmiddels heb ik dit deel van deze review ook ondergebracht in een losse pagina met deze informatie. Je vindt het onder het menu Wat je moet weten.

3D-printers: een introductie in terminologie

Software en modellen – gratis!

Je kan gratis 3D-modellen downloaden via bijvoorbeeld printables.com, thingiverse en thangs. Zelf kun je ook 3D-modellen maken met bijvoorbeeld Fusion 360 of FreeCAD, TinkerCad, Sketchup.

Natuurlijk zijn er meer sites en software, ook veel echte kwaliteit tegen lage kosten. Ik zag ook nog een tip voorbij komen, ga naar Fiverr of UpWork en vind iemand die voor een paar dollar een 3D model voor jou kan maken. Heb je zelf toevoegingen? Laat het weten in de comments.

Ervaringen: eerste setup Qidi Tech X-Smart 3 3D-printer

Zoals geschreven is de Qidi Tech X-Smart 3 3D-printer al direct compleet geassembleerd wanneer je het apparaat uit de doos haalt. De behuizing heeft een ingebouwd touchscreen dat je door de eerste setup heen begeleid. Er moeten een aantal tie-wrap doorgeknipt worden, bedoelt om de printer veilig bij jou te krijgen tijdens ruw transport. Daarna verwijder je 4 schroeven van het printbed en een stuk schuim eronder.

QIDI X-Smart 3 heeft automatisch leveling, waar de machine 16 meetpunten voor gebruikt. Maar tijdens de eerste configuratie wordt je gevraagd om ook met een papiertest te zorgen dat de kop op de ideale afstand van het printbed staat. Dit wordt uitgelegd in zowel de handleiding als via het 4.3 inch touchscreen.

Daarna moet de filament ingeladen worden, wat ook ondersteund wordt via het touchscreen. En dan ben je klaar om een testprint te maken vanaf de meegeleverde USB stick, of je eigen 3D-model downloaden, slicen en op de USB-stick zetten. Printen maar!

Via het touchscreen is het ook mogelijk om Wi-Fi toegang in te stellen, dan zou je vanaf je computer/laptop/tablet de g-code naar de 3D-printer kunnen sturen. In eerste instantie kreeg ik dat niet werkend. Omdat ik niet extreem vaak print, is het geen probleem voor mij om met de USB-stick bestanden over te brengen vanaf laptop naar de 3D-printer.

Edit: om de Wi-Fi connectie mogelijk te maken moet je het IP adres dat in de configuratie getoond wordt van de poort 10088 voorzien. Dus bijvoorbeeld https://192.168.1.107:10088

Ervaringen: gebruik Qidi Tech X-Smart 3 3D-printer

Wat. Een. Bijzonder. Proces.  Mijn eerste prints heb ik steeds zitten staren naar hoe die super dunne laagjes bovenop elkaar gelegd worden en er daarna langzaam iets ontstaat. Het is ongelooflijk om te zien gebeuren, recht voor je ogen. Een heel bijzondere gewaarwording. En nog steeds iets waar ik van kan genieten.

Qidi Tech X-Smart 3 3D-printer - de eerste lagen
Printen van de eerste lagen is het meest spannend

Tijdens mijn eerste onderzoeken kreeg ik de tip: let op de acceleratie, belangrijker nog dan een pure hoge printsnelheid. En dat is zeker waar! Met de nuance dat moderne CoreXY 3D-printers bijna altijd wel snel genoeg zijn, super snel. Dit is ook waar voor de QIDI X-Smart 3. Hoewel het slechts het instapmodel is van de X-3 serie, is dit een hele leuke 3D-printer voor thuis. Snel, gemakkelijk in gebruik, groot genoeg om bijna alles te kunnen printen en klein genoeg om niet een compleet bureau in beslag te nemen. Met zo’n 15 kg is de kast gemakkelijk genoeg verplaatsbaar.

Textured PEI plate

Waar je bij bijvoorbeeld Bambu Lab X1 Carbon een gladde, smooth plate als printbed meegeleverd krijgt en voor de Textured PEI Plate extra moet betalen, is dat de standaard die je van QIDI krijgt. Dit verhoogt de kans op een succesvolle eerste laag aanzienlijk, doordat de aanhechting op het printbed beter is.

Klipper

Zoals eerder beschreven vindt je veel moderne control boards binnenin de printer. Klipper als aansturing start ook snel, dus met minder dan 30 seconden is de printer klaar voor gebruik. Door het gebruik van Klipper en alles open source beschikbaar te maken, zou je ook je eigen aansturing kunnen opzetten. QIDI heeft de Klipper web toegang via Fluidd ook open laten staan, dus vanaf je browser (of APIs) kun je de printer benaderen en het proces monitoren. Op Git kun je alles vinden wat je zou willen.

CoreXY

De nozzle kan tot 280 graden verhit worden volgens de specs, maar instellen op 300 graden lijkt prima te werken. Dan moet je handmatig de hoofdventilator (nr1) uitzetten om die temperatuur te behouden. Het meeste filament heeft zo’n hoge temperatuur echter toch niet nodig. Voor je simpeler thuis prints zul je waarschijnlijk PLA of PETG materiaal gebruiken en dat valt ruim binnen het temperatuurbereik. Let op dat je bij ander materiaal (ABS bijvoorbeeld) giftige deeltjes in de lucht kunt krijgen tijdens het printen. Mocht je daar iets mee van plan zijn, zorg dan voor een goede ventilatie via een slang direct naar buiten – of beter nog: via een koolstof filter. Of hou het bij PLA.

Gemiddelde 3D-printers van de huidige en vorige generatie hebben een ‘High Flow output’ van 10 mm3/sec aan materiaal, Qidi Tech X-Smart 3 doet 30 mm3 per seconde. Dit is natuurlijk noodzakelijk voor de hoge printsnelheid en zeer hoge versnelling (acceleratie).  Qidi heeft dezelfde bewegingscompensatie die andere CoreXY printers bieden, die zulke hoge snelheden kunnen halen. Of dat simpelweg kopiëren en jatten is geweest of inmiddels een industriestandaard is geworden is mij onbekend, maar je ziet deze techniek ineens op vrijwel alle nieuwere 3D-printers. Een geweldige ontwikkeling voor ons! Hierdoor duurt het maken van een 3D-print ineens maar ongeveer een uurtje in plaats van een hele dag.

Temperaturen

Het verwarmen van het printbed tot 60 graden gaat super snel, een kwestie van enkele seconden. Om tot 80 graden te verwarmen (voor ander filament is een hogere temperatuur van het printbed soms noodzakelijk) duurt het al wel een stuk langer. Het verwarmen van de nozzle tot 250 graden gaat ook ongelooflijk snel. Binnen een minuut kan de printer bezig zijn.

De zijpanelen, boven paneel en het deurtje aan de voorkant zijn allemaal doorzichtig, zodat je de print in de gaten kunt houden. Er is een case fan (ventilator) aan de achterkant, om oververhitting binnenin de behuizing te voorkomen. Bij simpel PLA printen is dat genoeg, voor ingewikkeldere prints bij ander filament moet je mogelijk ook het boven paneel of het deurtje openen om meer ventilatie mogelijk te maken – ik heb dat nog niet nodig gehad. Je hoeft niet bang te zijn voor onderdruk, bijvoorbeeld het voordeurtje sluit niet hermetisch. Dit deurtje is voorzien van magneten en het is een soort dun plexiglas. Qidi Tech X-Smart 3 is tenslotte een entry level 3D-printer.

Tijdens het printen van PLA en PCTG heb ik niet veel problemen gehad met oververhitting in de behuizing, maar vooral bij ingewikkelde langdurige prints zou dit een probleem kunnen worden. Daar zal je handmatig op moeten ingrijpen door de ventilatoren van 60% naar 100% te zetten, of het deurtje en/of de bovenklep openen. QIDI X-Smart 3 heeft geen actieve temperatuurbeheersing, daarvoor moet je bij de duurdere Plus of Max zijn.

Bij het openschroeven van de onderkant zien we veel uitbreidingsmogelijkheden op het control board. Er zit een kleine wifi-adapter in een USB slot en er loopt een USB-verlengkabel direct naar de USB-poort aan de buitenkant van het apparaat. Ditzelfde bord zit ook in de duurdere Plus en Max. Op mijn vragen aan QIDI kreeg ik terug dat er geen plannen zijn om uitbreidingen mogelijk te maken voor de X-Smart 3. Wederom: dit is een entry level 3D-printer. Maar je bent dan ook niet meer dan 400 euro kwijt voor dit apparaat. Mogelijk iets om te overwegen is om de ventilatoren onderin het apparaat te vervangen voor stillere. Deze ventilatoren hier zijn erg lawaaierig.

Ruimte voor verbetering

Deze genoemde punten zijn geen probleem. Het is alleen een teken dat er duurdere broertjes te koop zijn. Wat ik onhandig en jammer vindt is het simpele ophangmechanisme aan de achterkant van de printer om je filament spoel aan te hangen. Het is wel een stevig ophangmechanisme dus een 1 kilogram spoel is geen probleem, maar het is een simpel stangetje. QIDI verkoopt een filament dryer box die gebruikt kan worden met… ja, je hebt het goed, uitsluitend de Plus en de Max. Erg spijtig. Voor simpel PLA printen is dit goed genoeg, maar bij sommige andere filament als PETG, PCTG of ASA en ABS wil je graag je filament gedroogd hebben en houden.

TOEVOEGING: Mijn eerdere statement dat alle uitbreidingen niet voor de X-Smart 3 geschikt zijn, is niet geheel waar. Gelukkig. QIDI heeft recent een camera aangekondigd, die ook voor de X-Smart 3 geschikt zal zijn. De camera kan dan met de Fluidd webinterface benaderd worden dankzij het gebruik van Klipper. QIDI zegt dat ze nog aan ‘spagetti detectie’ werken die gebruik maakt van de camera.

QIDI X-Smart 3 - achterzijde en filament spoel
Achterzijde en stang voor de filament

Qidi Tech X-Smart 3 kan zeker andere materialen printen als PETG en ABS, maar het is duidelijk dat QIDI deze 3D-printer vooral richt op thuisgebruik met PLA. Waar niets mis mee is. PLA is goedkoop en makkelijk te printen.

Wat ik wel een tekortkoming vind is dat er geen ‘filament poop chute’ bakje is. Andere merken 3D-printers hebben vaak een soort riool of afvoer waar de nozzle vlak voor het beginnen van een nieuwe print bij langs gehaald wordt, om eventuele strings ‘af te vegen’ die aan de nozzle hangen. Mocht er namelijk iets aan de nozzle hangen op het moment van beginnen van een nieuwe print, dan kan dit direct de print verpesten. Om dit te voorkomen haal ik zelf met enige regelmaat een microvezeldoekje onder de nozzle door om het handmatig af te vegen. Wel doet de printer een super dun lijntje neerleggen op het printbed direct naast je print. Hiermee worden problemen deels wel voorkomen, maar dat is geen garantie.

Echter heeft dit ook een voordeel: de hoeveelheid filament die daarmee verloren zou gaan wordt beperkt. QIDI X-Smart 3 heeft heel weinig aan filament dat verloren gaat. Ten aanzien van bijvoorbeeld Bambu Lab X1 Carbon is dit een groot verschil.

Printvoorbeelden

Mijn allereerste prints zie je hieronder. De houder voor de oplader van de Samsung Smart Watch6 (review Watch6 hier) was de eerste waar ik supports voor moest printen. Geen enkel probleem.

QIDI X-Smart 3 - printresultaten

Printresultaten 1

QIDI X-Smart 3 - printresultaten
Printresultaten 2

Glad, precies, netjes. Ook de cat key hook was geen probleem om te printen.

Onderhoud en ervaringen: clogging verhelpen

Helaas is dit niet een geval van of het ooit gaat gebeuren, maar eerder wanneer het gaat gebeuren: verstopping. Dit is een algemeen probleem bij alle 3D-printers. En vooral als je zelf nog niet zo ervaren bent is de kans nog ietsje groter.

QIDI X-smart 3 - clogging
Clogging – verstoppingen verhelpen hoort erbij

Mijn problemen waren beperkt tot het wisselen van het filament. Vooral bij het printen van PTCG dat niet droog genoeg was ging het verre van ideaal. Dat moet eigenlijk ook gedroogd worden, wat ik niet had gedaan. De onderstaande filmpjes helpen bij het oplossen van problemen:

Clogged hot-end

Clogged nozzle

Beschikbaarheid Qidi Tech X-Smart 3 3D-printer

Het is mogelijk om de 3D-printer en accessoires en filament rechtstreeks bij Qidi te bestellen, maar makkelijker is bij Geekmaxi.com. Geekmaxi verstuurd vanuit Duitsland of Polen en er is gratis verzending binnen Europa, dus zonder douane problemen. Via zowel Amazon.de als Amazon.nl is er geen beschikbaarheid van de printer zelf.

Bij Geekmaxi.com vindt je ook de luxere Qidi Tech X-Plus 3 voor 699,- en X-Max 3.

Vervangende onderdelen

Er zijn accessoires te koop bij Amazon.de, zoals een printbed, filament, hothead en nog wat andere zaken. Let echter heel erg goed op dat je niet maar zo een ‘compatible’ product koopt. Van de nozzles die ik op Amazon.de zie zijn de meesten niet compatible met de X-Smart 3, op deze na: gehard staal nozzle. Maar inclusief verzenden ben je dan ruim 35 euro kwijt.

Koop je accessoires en filament beter rechtstreeks bij Qidi. Geekmaxi verkoopt momenteel uitsluitend de printers zelf, maar gaat op termijn ook nozzles, printbed en andere accessoires verkopen.

Conclusie

Kijk ik naar de kosten van de Qidi Tech X-Smart 3, dan heb je voor slechts 351 euro (als je de kortingscode gebruikt) een ronduit geweldige 3D-printer. Je kan er vrijwel alles mee doen binnen de 17 cm van het printbed. Dit brengt 3D-printen ineens binnen handbereik voor thuis.

Mijn grootste klachten zijn dat de filament spoel aan de achterkant van de machine zit, dat filament wisselen niet vloeiend gemakkelijk is en het ontbreken van een filament poop afvalkbakje.

In vergelijking met de marktleiders als Bambu Labs en Prusa zijn vergelijkbare CoreXY modellen als de P1P/P1S meer dan de helft duurder, met minder functionaliteit en/of zonder een behuizing. Ik hanteer zelf altijd de stelregel “nooit de goedkoopste, nooit de duurste”, dus ik zou zelf niet voor de QIDI X-Smart 3 zijn gegaan maar voor de QIDI X-Plus 3. Toch is deze X-Smart 3 prima en heb ik me er al prima mee vermaakt.

Eindbeoordeling

Zoals in de vorige paragraaf al aangegeven, is de Qidi Tech X-Smart 3 3D-printer aanzienlijk goedkoper dan de marktleiders. Het is niet zo dat bij die marktleiders je ineens extreem veel voordelen hebt. Bouwkwaliteit is niet extreem veel beter, klantenservice is zeer waarschijnlijk veel minder (Bambu Labs heeft een fameus slechte klantenservice) en QIDI levert zelfs bij de lagere prijs van de X-Smart 3 een volledig geassembleerd apparaat (Prusa levert een kit, zonder behuizing). Dat alles tegen elkaar afwegend en vooral de prijs onder 400 euro, vind ik de X-Smart 3 minimaal 4 uit 5 sterren waard. Voor deze lage prijs heb je een prachtige 3D-printer. Prima voor een beginner, of als upgrade voor een ouder model van iemand die niet extreem vaak print.

Bestel bij Geekmaxi

Pluspunten

  • Volledig geassembleerd bij uit de doos halen
  • Printbed wordt goed ondersteund, er is geen kans op scheef hangen
  • Volledige dichte behuizing
  • Verwarmd printbed en oppervlak kan makkelijk schoongemaakt worden
  • Geluid van het printen zelf wordt gedempt door dichte behuizing
  • Snelle verwarming van printbed en nozzle
  • Klipper open source software
  • Textured PEI Plate standaard
  • Weinig verlies aan filament door ontbreken ‘poop chute’

Minpunten

  • Filament spoel aan de achterkant
  • Doorvoer van filament alleen via de touchscreen
  • Reserveonderdelen extruder en nozzle alleen via QIDI te koop (op termijn ook via Geekmaxi, enkele via Amazon.de)
  • Niet erg stille machine door goedkope luide ventilatoren
  • Niet alle uitbreidingsopties zijn geschikt voor X-Smart 3 (filament dryer)
  • Geen filament stringing/poop afvalbakje
  • Bouwkwaliteit is redelijk, voor deze kostprijs, maar wel veel goedkoop plastic

Linkjes op deze pagina geven mij (mogelijk) een kleine affiliatie vergoeding. Het kost jou niets extra. Koop dus aub via een van deze linkjes. Dat maakt het mogelijk om deze informatie gratis aan jou aan te blijven bieden.

 

Onze beoordeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.