Eurom Alutherm 2500 Wi-Fi convectorkachel review elektrische verwarming

Eurom Alutherm is een elektrische convectorkachel met Wi-Fi ondersteuning om op afstand de verwarming te kunnen bedienen en beschikbaar in verschillende wattages. Het gereviewde model is de Alutherm 2500, wat inhoud een elektrisch vermogen van 2500 Watt.

 

Disclaimer: ik heb zelf het product aangeschaft voor eigen (privé) gebruik. Dit is geen gesponsorde review. Niet dat het iets uitmaakt, want alle reviews op SpotOnTech zijn even eerlijk en oprecht. Gesponsord of niet.

Koop via Koop via Amazonof 

Deze review is origineel gepubliceerd op 20 juli 2022, geupdate in februari 2023.

Verwarming midden in de zomer?

Een review van een elektrische verwarming middenin de zomer? Ja. Zonnesteek? Nee. Veel mensen zweten zich mogelijk eerder kapot bij een temperatuur van net geen 30 graden en denken na over een ventilator of een airco. Prima, snap ik volledig. Maar het is misschien goed om alvast na te gaan denken over de aanstaande winter.

Misschien moet ik een disclaimer maken dat ik geen onheilsprofeet ben, doemdenker of alu-hoedjes figuur. Ik ben ook geen end-of-days fanaat met schuilkelder achterin de tuin. Wel heb ik deze krachtige convectorkachel gekocht als voorbereiding op de winter. Mijn huis is nog niet gasloos, ik heb nog geen warmtepomp. Met steeds meer verhalen over gas-op-rantsoen en de toch al stijgende gasprijzen leek het mij goed om voorbereid te zijn op wat er hopelijk niet gaat komen deze winter.

Momenteel zijn convectorkachels nog te koop voor prijzen tussen de 130 en 200 euro voor krachtige modellen met genoeg capaciteit om de woonkamer te verwarmen. Overigens zijn er ook goedkopere modellen te  koop met nog steeds 2000 Watt en meer aan vermogen zonder Wi-Fi module, maar als SpotOnTech willen we natuurlijk wel Smart Home app besturing!

De voorraden van elektrische verwarmingen gebaseerd op convectie, keramisch, infrarood, etc etc, alles loopt inmiddels al vrij hard terug. Blijkbaar zijn er meer mensen met dezelfde gedachten. Quality Heating is een bedrijf met diverse webwinkels rondom typen elektrische verwarmingen en bij meerdere modellen geven ze inmiddels aan dat er vanaf eind augustus pas weer voorraad wordt verwacht. Ook bij Amazon.nl lopen de voorraden steeds verder terug.

Kortom: ‘nu’ is een prima moment om over een verwarming zonder gas na te gaan denken en niet wachten op stijgende gasprijzen in de winter – waarbij ook de prijzen voor elektrische kachels tot woekerhoogten gaan oplopen. OK, tot zover dat. Terug naar de review.

Edit 2023: bovenstaande is helaas waarheid geworden. Zowel de woekerprijzen voor elektrische kachels, als de hoge gasprijzen. Hoe de winter van 2023/2024 gaat zijn is afwachten. Maar een product als deze aanschaffen is geen onnodige luxe.

What’s in the box?

Eurom Alutherm 2500 WiFi - Wat zit er in de doos
Wat zit er in de doos: Eurom Alutherm 2500 WiFi

Externe temperatuursensor, afstandsbediening. Pootjes en muurbeugels. En naast de handleiding wat overbodige verplichte documentatie. Er zijn opvallend genoeg geen batterijen voor de afstandsbediening meegeleverd.

Gasloos: elektrische verwarming

De tijden dat een elektrische verwarming extreem inefficiënt is, liggen achter ons. Bij een normale gasprijs is gas nog altijd het goedkoopste per graad verwarming per kubieke meter lucht. Met de huidige prijzen en toekomstige wens om ‘van het gas’ af te kunnen gaan, wordt de elektrische verwarming steeds interessanter.

Dankzij voortschrijdende techniek heb je tegenwoordig met 2000 Watt al genoeg capaciteit om een middelgrote kamer te verwarmen. 2500 Watt: 70-90 m3; 2000 Watt: 50-70 m3; 1000 Watt: 30-40 m3. Dit soort getallen zijn echter afhankelijk van veel factoren. De belangrijkste: hoe goed is de kamer geïsoleerd? Bij een modern huis zal de benodigde capaciteit veel lager uitvallen, dan bij een zeer tochtig huis.

Soorten elektrische verwarming

Wanneer je op zoek bent naar een elektrische verwarming heb je eindeloos veel keuze. Infrarood, keramisch, convectie, straalkachel…. Bij Eurom is een uitgebreide blog geschreven ‘Soorten elektrische verwarming‘ waar alle details en voor- en nadelen worden beschreven.

Welke verwarming het zou worden maakte mij in eerste instantie niet zoveel uit. Als het product maar stil zou zijn en het doel: gehele permanente of zelfstandige verwarming, niet alleen bijverwarming. Daarnaast, welk product het ook zou worden: nooit de goedkoopste, nooit de allerduurste.

Het leek mij handig dat het de hele ruimte zou verwarmen en niet alleen waar de verwarming op straalt (dan valt infrarood af) en ik wil ook graag snel verwarming en niet dat de verwarming nog lange tijd warm blijft nadat ik de verwarming uit zet (dan valt keramisch ook af). Belangrijkste eis: zolang de verwarming maar gasloos is en genoeg vermogen om eventueel de woonkamer te verwarmen.

De convectorkachel (b)leek een goede optie. Verwarming van de lucht blijft wel een tijdrovend proces, dus je hebt niet ‘direct’ verwarming, maar wel relatief snel. Hoe dichter je bij de verwarming gaat zitten, hoe meer en sneller het effect heeft. Dat geldt ook voor convectie.

Update: inmiddels hebben we ook een tweetal infrarood panelen aan de tand gevoeld. De review van Trotec TIH 300 S en Ecosun Felix 100 vindt je hier. Ik ben niet enthousiast over verwarming met infrarood, is mijn hoofdconclusie.

Eurom Alutherm convectorkachel

Op basis van genoemde eis ‘nooit de goedkoopste, nooit de allerduurste’ kwam ik bij het merk Eurom uit en de serie Alutherm. Niet perse nodig, maar wel erg leuk: aan te sturen met een app via Wi-Fi. Qua capaciteit besloot ik voor de maximale 2500 Watt te gaan, welke tussen de 65 en 80 kubieke meter kan verwarmen. Voor een kamer van 5 bij 6 meter is dat zeker voldoende. En natuurlijk: hoe beter geïsoleerd, hoe effectiever de verwarming. Andere beschikbare capaciteiten van de Alutherm zijn 1000, 1500 en 2000 Watt.

Kopen kan via Bol.com:


Daarnaast zijn er ook twee kleinere verwarmingen met minder capaciteit. Hoewel die wel binnen de Alutherm familie vallen worden ze apart aangeduid als de 400XS en 800XS en beiden worden als bijverwarming geclassificeerd.

Dezelfde techniek is ook beschikbaar in stijlvol zwart model, dat dieper is en daarmee een lager model:

Hoe hoger de capaciteit, des te groter de fysieke afmetingen van de kachel. Met name in de breedte, om meer luchtcirculatie langs het verwarmingselement te krijgen. De Alutherm 2500 is 102 centimeter breed.

De bouwkwaliteit voelt goed aan. De aan/uit knop is voorzien van een klein stukje bedekkend rubber om schokken te voorkomen in het geval van vochtige vingers en de knop voelt solide aan. De pootjes zijn stevig genoeg om omvallen te voorkomen, maar mocht het wel gebeuren schakelt de Eurom Alutherm convectorkachel automatisch uit dankzij de ‘omval-detectie’.

Aan Uit Aan Uit met afdekking
Zacht rubber beschermt de aan- / uitknop tegen vocht

Aan de voorkant is het goed leesbare display te vinden. Ook hier zijn de knoppen met zacht rubber afgedekt zodat vocht geen kans op schokken geeft. Met ECO mode kan het display minder helder gezet worden voor gebruik ’s nachts zonder een nachtlamp te worden.

Alutherm display
Via het display kan ook alles ingesteld worden

Alternatieven bij Bol.com (update)

Toevoeging 12-09-22, update 2023: de meeste modellen van Alutherm waren in de winterperiode snel uitverkocht. Er zijn echter meerdere modellen die technische bijna of exact gelijk zijn. Bij deze enkele alternatieven, die ook via Tuya Wi-Fi aangestuurd kunnen worden:

Voor wie geen interesse heeft in aansturing via een app zijn er enkele super goedkope alternatieven:

Zoek je iets anders dan een convectorkachel, maar bijvoorbeeld het beproefde recept van een olieradiator kun je hiervoor bij Mill terecht, of de goedkopere variant van ZAAK:

Einde update, terug naar de review van de Eurom Alutherm.

Specificaties (via Eurom)

 • Afmetingen: 102 cm bij 45,8 cm bij 9 cm (bij gebruik pootjes is de diepte 20,8 cm)
 • Gewicht: 5,6 kg
 • Wi-Fi: 2,4 GHz
 • Isolatie: IP24 (dus vochtige ruimte is ok)
 • 2500 Watt, 220-240 V, 50 Hz
 • Ingebouwde thermostaat
 • Pootjes en muurbeugels standaard meegeleverd

IP24 in de badkamer?

Er zijn genoeg bronnen om de IP waardes van een product na te gaan, maar voor de volledigheid: ja. Het 2e cijfer (de 4) geeft aan in hoeverre vocht in combinatie met het product is toegestaan. De Alutherm is veilig te gebruiken in de badkamer of toilet.

Natuurlijk is het niet de bedoeling om de kachel onder de douchekop te monteren, net buiten het bereik van een waterstraal aub. Andere belangrijke eis: NIET BEDEKKEN. Dus die vochtige of natte handdoek niet over de kachel hangen. Anders ontstaat er potentieel brandgevaar na lange tijd verwarming.

Tuya Smart of Eurom Smart app

Zodra ik de voorwaarde voor de Wi-Fi verbinding zag staan: ‘werkt alleen met 2,4 GHz’ had ik al een voorvermoeden… en ja hoor: Tuya Smart. Bij het volgen van de installatie stappen merkte ik op dat de URL die ik volgde was: https://smartapp.tuya.com/eurom

Eurom is zo verstandig geweest om het Tuya protocol te hanteren voor hun Smart Home product. De Eurom Smart app is een schilletje om de Tuya Smart app. Dit is ideaal omdat een enorm hoog percentage van alle smart home producten met Tuya technologie zijn uitgerust. Dit houdt in dat je kan kiezen om niet de app van de fabrikant te gebruiken, maar de algemene Tuya app.

Tuya Smart Life app Alutherm 2500
Tuya Smart app Alutherm 2500

Een paar onvertaalde termen in de Tuya Smart app. Niet heel storend. Met de Eurom Smart app heb je daar geen last van. Beide kan.

Eurom Smart app
Eurom Smart app op Google Play

Voor deze review heb ik besloten om de Tuya app te gebruiken, wat natuurlijk helemaal prima werkt. Bij de instellingen voor een schema kreeg ik echter ineens een pagina in de app met Chinese tekens. In de Eurom Smart app had ik dit probleem niet. Op deze ene pagina na, is de rest vrijwel geheel in het Nederlands/Engels.

FF schematje instellen
Even een schemaatje instellen (in de algemene Tuya app)

De toggle is actief ja of nee en de rest zijn de dagen van de week. Maar geen idee welke dag de eerste dag is. Iemand die Mandarin kan lezen? ik lees graag het juiste bijschrift in de comments! 🙂 Misschien is de echte Eurom Smart app gebruiken voor dit soort functies dus net wat handiger.

Mocht je een Tuya app willen gebruiken: installatie gaat via de klein huishoudelijke apparaten en kies dan voor Verwarming (Wi-Fi) – zorg dat je telefoon met een 2,4GHz netwerk is verbonden en Tuya zal automatisch het apparaat aan dat Wi-Fi netwerk verbinden.

Your Eurom Heater in Tuya Smart Life
Tuya Smart vindt de Eurom Alutherm 2500 direct

Wanneer je meerdere verwarmingen in een ruimte zou willen plaatsen is het mogelijk deze aan elkaar te vinden met de app. Hierdoor zullen ze als 1 verwarming gaan werken. Ik heb dit niet kunnen uitproberen aangezien ik slechts 1 apparaat heb.

Unboxing video

Onderstaande video is van Eurom zelf. De pootjes en de muurbeugels worden beide meegeleverd. Bij veel convectorkachels moeten pootjes of een standaard los gekocht worden, omdat er vanuit gegaan wordt dat kopers de verwarming aan de muur zullen gaan ophangen. De Alutherm is in de doos voorzien van beide opties.

Beschikbaarheid via Amazon

Bij Amazon.nl en Amazon.de zijn de Eurom Alutherm ook beschikbaar:

 • Amazon.nl voor 162,58
 • Amazon.de voor 175,99

Conclusie

Eurom Alutherm convectorkachel is een goede elektrische verwarming en het model van 2500 Watt in deze review is krachtig genoeg om als zelfstandige verwarming een ruimte te verwarmen.

Deze verwarming op basis van convectie betekent dat een ruimte langzaam opwarmt, maar dat wel de gehele ruimte verwarmt. Infrarood verwarming wint steeds meer aan populariteit, maar is wat mij betreft uitsluitend geschikt als een ‘bijverwarming’. Zit je immers niet direct in het bereik van de straling voel je weinig tot niets van de warmte. Convectie verwarmt de gehele ruimte en doet dit stilletjes. Er is geen storend luide ventilator o.i.d. noodzakelijk.

Met de keuze voor Tuya heeft Eurom een prima smart home model geleverd dat gebruiksvriendelijk aan te sturen is met een app. De eigen app heeft als voordeel correct vertaald te zijn, maar kiezen voor de algemene Tuya app heeft natuurlijk als voordeel dat je met 1 app veel meer van je smart home producten kunt bedienen. Prettig om zelf te kunnen kiezen en er is genoeg in te stellen in de app aan schema’s, timers, etc.

De verwarming zelf doet wat het moet doen, zowel als bijverwarming voor de lagere wattages, als een zelfstandige verwarming voor de hogere wattages. Een prima product voor een prima prijs.

Koop via Koop via Amazon of 

Pluspunten

 • Tuya Smart of eigen Eurom Smart app
 • Goed leesbaar display
 • App, afstandsbediening en bediening op het apparaat zelf
 • Externe temperatuursensor
 • Zowel muurbeugels als pootjes meegeleverd

Minpunten

 • Uitsluitend Wi-Fi 2,4GHz (i.v.m. Tuya)
 • In de Tuya app een paar onvertaalde termen

 

Onze beoordeling

12 thoughts on “Eurom Alutherm 2500 Wi-Fi convectorkachel review elektrische verwarming

 1. Heb dit model convector vandaag gekocht en moet deze. Nog gaan gebruiken. De wifi verbinding ging goed maar hierna kwam ik niet verder in t programma. Ik kon oo ieuw verbinden maar meer niet. Erg jammer en ga mij hierin nog meer verdiepen. This jammer dat hier niet meer duidelijkheid in wordt gegeven

 2. Kan deze ook een kwartslag gedraaid aan de muur gemonteerd worden? Dus portrait ipv landscape? Ik snap dat het display dan een kwartslag gedraaid is, maar is het verder mogelijk? Ik heb beperkte ruimte vandaar

  1. Officieel: nee.
   Het ophangingsmechanisme is er niet voor bedoelt en de manier waarop een convectiekachel werkt, waarbij de warmte aan de bovenkant eruit komt en lucht-om-te-verwarmen aan de onderkant aantrekt. In jouw geval zou dat dan naar de zijkanten gaan. Je verliest een stuk efficientie als je dat doet en je zal sowieso zelf iets moeten doen qua ophanging om te voorkomen dat de verwarming niet van de muur afvalt.

 3. Beste Lezer,
  Ik zit er sterk aan te denken om een electrische verwarming aan te gaan schaffen.
  Nu heb ik een week de Fuave 2500 geprobeerd, dit is een olie gevulde radiator.
  Deze doet absoluut niet waarover geadverteerd wordt, het wordt gewoon niet warm!
  Nu vraag ik mij af of de Fuave 2500 gewoon simpelweg niet voldoet, of dat het warm krijgen van mijn woonkamer met dit-deze type verwarmingen gewoon niet kan?
  Nu lees ik, gelukkig, wel goede revieuws over de Eurom-Alutherm 2500, maar worden deze in het ‘echt’ ook echt waar gemaakt, zitten jullie er warmpjes bij dankzij gebruik van de Eurom?
  Mijn woonkamer is +/- 23m2 en plafond hoogte 2.5 mtr. kan ik deze ruimte wel goed gaan verwarmen met de Eurom?
  En welke moet ik aanschaffen, een olie gevulde radiator of een convector radiator?
  Wat zijn de kosten, op hoogste stand, gemiddeld per uur gebruik?
  Ik zou het zeer op prijs stellen een advies hier omtrent te mogen ontvangen.
  Hartelijk dank alvast!
  Met vriendelijke groet,
  Mark Koning

 4. Dank voor je reactie. Een olie-radiator duurt van zichzelf al even voordat die warm wordt. En die radiator werkt net als een traditionele radiator: lucht moet langs het oppervlak bewegen om warm te worden.
  Een convectie werkt ook zo, maar die heeft meer een aanzuigende werking waarbij koelere lucht aan de onderkant naar binnen gezogen wordt en heel heet verwarmt aan de bovenkant uitgestoten.
  Convectie veroorzaakt daardoor veel meer luchtcirculatie. Sommige mensen kunnen daar niet tegen. Stof gevoeligheid, etc.
  Een olieradiator werkt langer door en is daardoor in theorie efficiënter bij langerdurig gebruik.
  Ik heb in een ver verleden wel een olieradiator gebruikt en ik vond het persoonlijk een on-ding waarbij mn voeten alleen warm werden als ik die letterlijk op de radiator hield 🙂

  In mijn “kantoortje” wordt het meestal zo snel heet dat ik al vrij snel de Alutherm weer uit zet. Ik zet zelf het ding handmatig aan of uit. Je kan ook de thermostaat gebruiken die erbij zet, dat is het losse kabeltje met temperatuur sensor. Dan zou de kachel zelf aan en weer uit gaan om de temperatuur redelijk constant te houden. Ik vond het fijner om gewoon zelf te bepalen wanneer aan/wanneer uit.
  Mijn kantoor is 4,5 bij 3 bij 2,6 hoog. Hoe dichter je bij de verwarming zit hoe warmer het natuurlijk is.

  Je vind hier op de site ook reviews van infraroodpanelen – daar was ik geen fan van.

  Convectie zoals deze Alutherm is mijn duidelijke favoriet.

 5. Beste Hilko,
  Heel hartelijk dank voor je duidelijke uitleg, ervaringen en antwoord.
  Stel ik erg op prijs!
  En we hebben het dan over de: Eurom-Alutherm 2500 toch?
  Dan ga ik zeer waarschijnlijk deze dan ook aanschaffen, dat kan denk ik ook via deze website?
  Wat ‘grappig’ jouw kantoor en mijn ruimte om op te warmen hebben ongeveer de zelfde afmetingen.
  En jouw kantoor warmt goed op begrijp ik via de Eurom-Alutherm 2500.
  Ik hoef het zeker niet bloedheet te stoken in mijn woonkamer, maar een behagelijke temperatuur, al is dit voor iedereen anders natuurlijk.
  Ik begrijp je omschrijving, mijn ervaring met de oliegevulde kachel is dat deze wel warm aanvoelt van heel dichtbij, maar zeker niet de kamer aan kan.
  Raad je overigens aan 2 van de Eurom-Alutherm 2500 te kopen, of kan 1 ook al het ‘werk’ aan?
  Dank weer en wens je een behagelijke winter.
  Groeten, Mark

  1. Ik zie dat deze Altutherm 2500 op moment bij bol.com nog maar 135,30 euro kost, dus dat is een prima prijs.
   1x een 2500 geeft genoeg vermogen naar mijn mening.
   Linkje naar bol.com staat hierboven in de review 🙂 Dank.

   1. Beste Hilko en andere lezers,

    Dank nogmaals voor je tips!
    Alutherm 2500 nu weekje in huis, enorm tevreden!
    Apparaat doet precies waarvoor ik em gekocht hebm hij verwarmd goed!
    Kan een ruim van +/- 23m2 en 41m3 goed aan.
    Was in begin best huiverig, door eerdere slechte ervaring met ander apparaat, geen olie gevulde kachels!
    Ik heb Alutherm niet eens op hoogste stand staan, en het wordt en blijft behaaglijk warm!
    Maar goed vrieskou moet nog komen.
    Doe ook ‘jullie’ voordeel er mee!
    Groeten, Mark

 6. Beste Hilko,
  Ik heb net de Alutherm aangeschaft, ben heel benieuwd!
  Dank voor je info!

  Ik houd je op de hoogte.
  Hartelijke groet,
  Mark

  1. Hoi Ben wat bedoel je met ‘een geluidssignaal’ ? Het enige geluid wat ik uit de Eurom Alutherm heb horen komen is een kort piepje van een halve seconde als bevestiging dat ik een knopje in heb gedrukt. In de app is ook het eea. in stelbaar. Het klinkt een beetje alsof je het hebt over een alarmgeluid. Je hebt de Alutherm niet afgedekt of zoiets dat er een kans is dat deze oververhit neem ik aan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.