Synology BeeStation NAS BST150-4T review veilige foto backup en prive cloud

Synology BeeStation BST150

Synology BeeStation NAS BST150-4T is een simpele versie van een ‘normale’ Synology DiskStation NAS en geeft je een eigen privé cloud. BeeStation is de makkelijke oplossing voor iedereen die een publieke cloud niet vertrouwd, of zoveel opslagcapaciteit nodig heeft dat een cloud abonnement erg kostbaar wordt, maar niet de tijd wil hoeven te steken in het beheren van een complexe NAS. Het is ideaal voor leken, maar biedt ook genoeg voor geavanceerde gebruikers.

De ‘4T’ in Synology BeeStation BST150-4T staat voor 4 terabyte aan harde schijf capaciteit. Dat is genoeg ruimte voor aardig wat foto’s en filmpjes.

 Koop via Koop via Amazon Bestel via

Disclaimer: dit product is door Synology ter beschikking gesteld om deze review te schrijven. Echter zonder beperkingen; alles wat ik schrijf is mijn mening en geen sales-praat.

Inleiding

BeeDrive en BeeStation

Synology bestaat al bijna 25 jaar en is vooral bekend als fabrikant van de beste NAS-systemen voor thuis en MKB, maar maakt (heel) veel meer producten dan alleen de fameuze DiskStation – vooral voor de professionele markt. Synology voegde daar vorig jaar BeeDrive aan toe en nu ook de BeeStation. De Bee serie producten worden gekenmerkt door gebruiksvriendelijkheid en laagdrempelig gebruik. Ik herhaal wat ik in de opening schreef: ideaal voor leken, maar biedt ook genoeg voor geavanceerde gebruikers.

BeeDrive werd in juni 2023 onthuld en is een intelligente versie van een externe SSD die je via USB aansluit op een Windows- of MacOS computer of laptop. Vervolgens kan met simpele software een back-up worden gemaakt van de gegevens van dat apparaat en van bijvoorbeeld foto’s op telefoons. BeeDrive heeft als nadeel dat het niet op zichzelf kan werken, het apparaat moet perse aangesloten zijn op een computer of laptop die aan staat.

Nu – maart 2024 – komt de BeeStation, om precies dat probleem op te lossen. En meer. Eigenlijk is Synology BeeStation een plug and play mini versie van de luxure DiskStation NAS systemen.

Spot on Synology

Dit is de eerste recensie die ik van een Synology product publiceer, maar meerdere reviews gaan volgen. Voor een overzicht van alle Synology recensies, klik hier: Spot on Synology.

What’s in the box

Synology BeeStation BST150-4T what is in the box
BST150 – Wat zit er in de doos?

In de doos vinden we weinig overbodige items. Ook weinig onzinnig plastic en ogenschijnlijk is alles verpakt in een doos van gerecycled papier. De snelle startgids (alleen in het Engels) is ook daadwerkelijk dat: hoe kun je snel van start. Over de inhoud valt verder weinig te vertellen. Stroom aansluiten, netwerkkabel erin en gaan.

Specificaties Synology BeeStation NAS BST150-4T

  • Ingebouwde AI voor media analyse (Neural Processing Unit, NPU)
  • Processor Realtek RTD1619B Quad Core ARM Cortex-A55 1,7 GHz
  • Geheugen 1 GB DDR4 RAM (niet uitbreidbaar)
  • 1x 4TB harde schijf (speciale NAS versie, HAT3300 5400 rpm)
  • Netwerkconnectie: 1GbE gigabit RJ-45
  • USB connectoren: USB-A en USB-C (beide max 5 Gbit/s – USB 3.2)
  • Synchronisatie van OneDrive, Google Drive en Dropbox
  • Back-up naar Synology C2 Cloud ingebouwd (optioneel, betaald)
  • Afmetingen: 148mm hoog, 62,6mm breed, 196mm diep
  • Gewicht: 820g

Synology BeeStation BST150 zit in een mooie, slanke rechthoekige behuizing met afgeronde hoeken. Bij deze initiële introductie is alleen de 4TB uitvoering beschikbaar. De harde schijf kan niet vervangen worden omdat hier het besturingssysteem op staat. Verder is in de behuizing alleen een printplaat aanwezig met de processor, geheugen, etc en de connectoren. Er is geen ruimte voor een 2e harde schijf; wel kan er via USB een externe schijf aangesloten worden.

Synology BeeStation BST150 - alle connectoren bevinden zich aan de achterkant
Alle connectoren en aan-knop bevinden zich aan de achterkant

BST150 kan alleen met een netwerkkabel aan het netwerk worden verbonden. Draadloze wifi is niet mogelijk. Een bekabelde aansluiting heeft natuurlijk als voordeel dat er een supersnelle gigabit connectie is. Aan de voorkant is alleen een kleine LED aanwezig.

BST150 en DS418play
BeeStation BST150 bovenop zijn grote broer DiskStation DS418play

Ervaringen: eerste configuratie

De eerste configuratie is super simpel. Een QR code scannen met de camera van je smartphone brengt je via de webbrowser naar het portaal van Synology waar je met enkele simpele stappen de BeeStation configureert. Het is hier noodzakelijk om in te loggen op een Synology account. Die QR code zit in de handleiding en/of onderop BeeStation.

Bijna alles wordt daarna automatisch gedaan zodra je de netwerkkabel en stroom hebt aangesloten. Eventueel wordt ook direct de nieuwste update (firmware) geïnstalleerd en je geeft de nieuwe BeeStation een naam. Op de achtergrond is dan ook Synology hun befaamde QuickConnect geconfigureerd die het mogelijk maakt om vanaf het internet direct (veilig) te verbinden met je BeeStation. Veel van de technologie die voor de DiskStation series NAS is ontwikkelt wordt ook voor BeeStation toegepast om de gebruikerservaring optimaal te maken.

Na deze paar simpele stappen krijg je de mogelijkheid om de twee BeeStation apps te installeren: BeePhotos en BeeFiles. Tijdens het aanmelden in deze apps kun je kiezen welke BeeStation je wilt gebruiken. Om anderen hier ook toegang toe te geven moet je personen uitnodigen (tot 8 maximaal). Op dit moment kan beheren nog alleen via de portaal van Synology die je opent in een webbrowser. Daarover hieronder meer.

Lees ook eens:

TP-Link Deco X50-PoE Mesh set review WiFi6 access point

Ervaringen: Bee Series apps

Belangrijke disclaimer is dat ik deze review schrijf voordat het apparaat officieel uit is (maart 2024). Ongetwijfeld gaat Synology nog meer functionaliteit toevoegen. Zelf schrijft Synology:

Zodra het is ingesteld, kunt u foto’s back-uppen vanaf uw telefoon, foto’s en video’s bekijken op een tijdlijn of wereldkaart, foto’s terugvinden aan de hand van automatisch gedetecteerde gezichten en voorwerpen, albums maken en delen en zelfs niet-BeeStation-gebruikers uitnodigen om foto’s aan uw albums toe te voegen. Alles via de mobiele BeePhotos-app!
Wel zijn sommige systeembeheerfuncties momenteel alleen toegankelijk via de desktopbrowser. Deze functies zijn het uitnodigen van anderen om deel te nemen aan BeeStation, het monitoren van het opslaggebruik per gebruiker en het controleren van de systeemgezondheid. U ontvangt echter wel e-mailmeldingen over de systeemstatus en -gezondheid als er problemen zijn die uw aandacht vragen.

Gebruiksgemak

Alles is gericht op gebruiksgemak en laagdrempelig gebruik. Er is geen Package Center zoals de DiskStation NAS apparaten hebben om extra functionaliteit toe te voegen. Er zijn in de basis 2 functies: backup van foto’s van je smartphone (en belangrijker misschien nog: gemakkelijk indelen), en opslag van bestanden. Bij beide functies is alles erop gericht om gemakkelijk (en veilig) bestanden en foto’s te kunnen delen met anderen.

BeePhotos

Naar mijn mening is dit voor de meeste mensen het belangrijkste. Iedereen maakt heel, heel veel foto’s. Zie die maar eens terug te vinden op je mobiel in een mooi, makkelijk en handig overzicht. Natuurlijk kun je alles naar Google of Apple sturen, maar voor wie heel veel foto’s schiet gaan de kosten van zo’n betaalde dienst vanzelf snel oplopen. En je foto’s staan ergens buiten jouw directe beheer met een AI van die Google of Apple die jouw foto’s analyseert. Wil je dat wel?

BeeStation heeft een ingebouwde AI voor media analyse, zogeheten Neural Processing Unit, NPU. Dit gebeurt allemaal uitsluitend lokaal in jouw apparaat zonder informatie buiten jouw invloed te delen. BeePhotos maakt voor al je foto’s automatisch een indeling op basis van gezichtsherkenning en herkenning van onderwerpen en gebruikt de Geo informatie om de foto’s ook naar locaties in te delen. Je kan zelf natuurlijk ook albums samenstellen.

AI media analyse in BeePhotos
AI media analyse dankzij NPU

Voor de gezichtsherkenning moet je zelf eenmalig een naam toekennen aan de mensen en huisdieren (!) die op je foto’s voorkomen. Als iemand haar uiterlijk aanzienlijk heeft aangepast (haar geverfd bijv, of simpelweg een stuk ouder) zal er een ‘nieuwe’ persoon in de gezichtsherkenning verschijnen. Wanneer je een naam aan deze persoon (of huisdier) toekent en op dit moment een bestaande naam kiest, zal je gevraagd worden of je de beide wilt samenvoegen tot 1 persoon/dier. Ik heb geen enkele foute herkenning van een persoon gezien.

Samenvoegen van een persoon en overzicht AI herkende onderwerpen in BeePhotos
Samenvoegen van een persoon en overzicht AI herkende onderwerpen

Het synchroniseren van foto’s van je smartphone gaat vrijwel onmiddellijk. Natuurlijk is ook BeePhotos enorm makkelijk in gebruik. Ik kwam foto’s tegen uit 2018 die ik waarschijnlijk ook in geen 6 jaar gezien had. Natuurlijk – cloud diensten bieden dit ook. Maar nu heb je deze functionaliteit zelf, zonder externe afhankelijkheid en met slechts eenmalig kosten voor de aanschaf.

BeeFiles

Met BeeFiles heb je een Cloud Drive functie, vergelijkbaar met een Google Drive, Dropbox, OneDrive, etc. En niet heel toevallig, ook heel vergelijkbaar met Synology Drive. Ik herken veel functies die ik gewend ben van mijn Syno Drive op de DiskStation. En dat is positief.

BeeFiles

Ook hier geldt, ja alle functies van BeeFiles vindt je ook bij de grote cloud drive aanbieders. Maar nu heb je het zelf in eigen beheer. Jij kunt exclusief bepalen wie toegang heeft tot jouw data. En je kunt heel gemakkelijk al je bestanden synchroniseren tussen al je apparaten. Smartphone, laptop, desktop – elk device waar je BeeFiles op installeert kan je gemakkelijk data mee synchroniseren. Naast de mobiele app is er ook een BeeFiles voor (Windows en Mac) desktop. Zie BeeStation downloads.

BeeFiles maakt het ook mogelijk om bestanden van de genoemde cloud drives te synchroniseren naar jouw Synology BeeStation BST150. Mocht je meerdere (gratis) diensten gebruiken, zou je de BeeStation kunnen inzetten om alles op 1 plek samen te brengen.

Naast alle positiviteit wil ik hier ook het grootste gemis noemen. Er is geen ondersteuning voor ‘streaming media’, of ’transcoding’. Dit is als je een filmpje wilt afspelen, dat dit direct begint af te spelen zonder eerst helemaal gedownload te worden. Je kan dus geen film of serie op BeeStation opslaan en deze met BeeFiles op je slimme televisie of media box afspelen (Plex / Kodi, etc). De ingebouwde processor zou het in theorie moeten kunnen, maar Synology lijkt de keus gemaakt te hebben om dit niet te ondersteunen. Eigenlijk wel begrijpelijk omdat ze hiermee hun DiskStation producten tekort zouden gaan doen.

Maar… Zie het stukje ‘Beheer via desktop’. Het is mogelijk om samba ondersteuning aan te zetten in een semi-verborgen optie.

Externe backup?

Dus. Heel mooi. Je hebt al je bestanden van je laptop / desktop en je smartphone(s) veilig op je BeeStation gezet. Door een verschrikkelijke brand raak je al die apparaten kwijt. Maar wacht… dan ben je ook de BeeStation kwijt. Helaas, ja, dat is een gevaar waar je bij gebruik van (betaalde) cloud diensten geen last van hebt. Het is wel mogelijk om alsnog (een deel van) je bestanden naar de betaalde Synology C2 Cloud te backupen.

Beheer via desktop

Er is nog geen app voor het beheer van BeeStation. Via het portaal ( https://account.synology.com/en-global/device/ of rechtstreeks via https://portal.bee.synology.com/ ) is er een ‘System Settings’ optie waarmee je dankzij de Quick Connect technologie (bekend van de Synology NAS systemen) rechtstreeks contact kunt maken met de BeeStation. Hier is o.a. een optie beschikbaar om ‘vrienden en familie’ uit te nodigen. Maximaal 8.

System Settings
Bee Portal – System Settings voor geavanceerde instellingen

Als je een van de cloud drive diensten (Google, iCloud, etc) wilt synchroniseren in BeeFiles zal je hier de eerste instellingen moeten doen.

Andere opties zijn handmatig het BeeStation OS te updaten, e-mail notificaties aan-/uitzetten en het instellen van back-up opties. Back-up opties zijn op dit moment uitsluitend naar de C2 Cloud (betaald) of naar een externe USB-drive. Naast wat overzichtjes (resterende hoeveelheid opslagcapaciteit) is er nog een optie om “hibernate” in te stellen. Deze optie laat de ingebouwde harde schijf in slaap brengen om stroom te besparen. Standaard staat dit op 20 minuten ingesteld.

Mijn verwachting is dat al deze functionaliteit over niet al te lange tijd ook wel in een beheer app voor Android / iOS zal verschijnen.

Doe de Samba! Local access voor NAS

Verder is hier ook een instelling te vinden om toegang tot BeeStation toe te staan via Samba (SMB Service). Hiervoor moet een ‘local account’ aangemaakt worden. Dit maakt je BeeStation nog meer tot een NAS! In Plex of Kodi zou je via SMB alsnog de opslag van je BeeStation kunnen benaderen met die gebruiker. Data van andere gebruikers op de harde schijf kan niet benadert worden.

Local access via SMB
Bee Portal – local access via SMB

Het zit verstopt onder geavanceerde opties en dat is terecht. Eigenlijk is dit niet waar BeeStation voor bedoelt is. Het is geweldig dat Synology dit mogelijk heeft gemaakt om in te stellen voor gebruikers die weten wat ze aan het doen zijn.

Stroomverbruik

Bij actief gebruik is het stroomverbruik 7,85 Watt. Na de ingestelde hibernate periode gaat de harde schijf stand-by en zakt het stroomverbruik naar 1,65 Watt.

Commerciële boodschap

Synology heeft enkele introductiefilmpjes op hun YouTube kanaal gepubliceerd. Er is een vrij lang verhaal hier te vinden. De press release met korte introductie:

Beschikbaarheid

Beschikbaarheid zal in eerste instantie nog beperkt zijn, maar Synology producten zijn via alle grote online webwinkels te koop. Synology BeeStation BST150 is te koop vanaf begin maart 2024. Zodra er beschikbaarheid komt zal ik de links naar bol. en amazon.nl toevoegen. Door de beperkte beschikbaarheid liggen de prijzen nog erg hoog.

Voor Synology BeeStation BST150-4T is de adviesverkoopprijs is 249,95 euro met 4TB harde schijf ingebouwd. De hieronder genoemde prijzen zijn op het moment van schrijven en mogelijk afhankelijk van kortingsacties.

Conclusie

Synology BeeStation BST150-4T is er vooral voor iedereen die graag het beheer houdt over zijn eigen data en dit niet maar zo in handen wil geven van de grote cloud diensten, of voor wie zoveel data heeft dat er hoge maandbedragen voor betaald moet worden. Het is een mini-NAS die ook bruikbaar is voor wie geen whizzkid is met computers.

Zelf ben ik al jaren een blije en trouwe gebruiker van Synology DiskStation NAS producten, maar vrienden van mij die ik heb aangeraden om ook een Synology DiskStation te overwegen, vonden vaak de kosten van aanschaf en de moeite van het beheren van een NAS het niet waard. Met BeeStation is er ook voor hun naar mijn mening nu een geweldige oplossing waarbij ik verwacht dat er ook een hoge “WAF” (Wife Acceptance Factor) is.

De makkelijke externe opslag van bestanden en/of maken van backups van laptop/desktop is ook ideaal, zonder dat hier een maandelijks bedrag – per gezinslid – tegenover komt te staan. Het missen van de transcoding voor streamen van media is jammer, maar eigenlijk betwijfel ik voor hoeveel mensen dit nou ECHT relevant is. Voor die mensen zal een Synology DiskStation DS223j de logische stap omhoog zijn.

Eindwaardering

Een Synology NAS voor ongeveer 250 euro met direct een 4 TB harde schijf ingebouwd. De mogelijkheden zijn beperkt tot twee basisfuncties, maar wel de meest relevante en zeer laagdrempelig en gebruiksvriendelijk uitgevoerd. Het zou mij verbazen als voor de meeste mensen de eenmalige aanschafkosten niet heel snel terug zijn te verdienen. BeeStation is wat mij betreft een blijvertje. 5 uit 5 sterren.

 Koop via Koop via Amazon Bestel via

Pluspunten

  • Geweldige prijs-kwaliteit
  • Simpele NAS, voor iedereen bruikbaar
  • Super gebruiksvriendelijke software
  • Direct aan je netwerk te koppelen
  • Overal vandaan verbinding mogelijk (Quick Connect)
  • Synology kwaliteit
  • Samba SMB mogelijk

Minpunten

  • 1 gewone HDD, geen SSD, geen raid
  • Beperkte beschikbaarheid apps
  • Geen transcoding / streaming van media in BeeFiles
  • Beheer via browser interface (nog?) geen app

 

Linkjes op deze pagina geven mij (mogelijk) een kleine affiliatie vergoeding. Het kost jou niets extra. Koop dus aub via een van deze linkjes. Dat maakt het mogelijk om deze informatie gratis aan jou aan te blijven bieden.

Onze beoordeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.