Mecpow X3 Pro 10W laser graveermachine review

Via Geekmaxi kreeg ik de Mecpow X3 Pro laser graveermachine om te reviewen, met een 10W laser diode. Naast graveren kan je met dit apparaat ook (niet al te dikke) materialen snijden. De meegeleverde luchtpomp geeft een beter en mooier graveer resultaat en vermindering van kans op vlammetjes of brand doordat deze het residu van graveren of snijden direct kan wegblazen.

Goed om te weten is dat voor alle producten die je bij Geekmaxi besteld er gratis verzending is binnen Europa, dus korte leveringstijden en geen problemen met douanekosten.

Bestel bij Geekmaxi

Disclaimer: dit product is door Geekmaxi ter beschikking gesteld om deze review te schrijven. Echter zonder beperkingen; alles wat ik schrijf is mijn mening en geen sales-praat.

Introductie

Misschien een onnodige waarschuwing, maar voor de volledigheid: een laser is geen speelgoed. Verkeerd gebruik kan allerlei nare gevolgen hebben, van schade aan gezondheid zoals ogen of longen, tot onbedoelde fysieke schade aan oppervlakten of zelfs brand. Alleen de graveermachine kopen, metalen plaatje eronder en gaan… is niet verstandig.

Een werkblad en een (luchtdichte) behuizing met een luchtslang voor een goede ventilatie is verstandig absoluut noodzakelijk. Als die behuizing brandvertragend is, des te beter. Veel behuizingen hebben ook een raam met ingebouwd filter die het blauwe licht van de laser tegengaat, wat ook heel belangrijk is voor de bescherming van je ogen.

Voor deze review hebben we daarom naast de Mecpow X3 Pro laser ook gebruik gemaakt van Mecpow FC1 behuizing en Mecpow H44 honingraat werkblad. Bij Geekmaxi kun je deze 3 producten ook als een complete set aanschaffen.

Wat kun je met een laser?

Dit is een veel te uitgebreide vraag om als onderdeel van een review te beantwoorden, maar zoals ik in de vorige paragraaf al aangaf is dit geen speelgoed. Wat kun je er dan wel mee? Graveren van plaatjes of zelfs foto’s in materialen als hout, bamboe, etc – is de meest makkelijke toepassing. Je kan materiaal ook (uit/af)snijden, maar dat mag niet te dik zijn en kan niet met alle materiaal.

De soort laser maakt ook veel verschil. Met de ene soort laser kun je een huid behandelen om lelijke tattoos weg te laten halen, een ander is om je oog te herstellen, of de soort waar het bij de Mecpow X3 Pro over gaat: materialen snijden, graveren of bewerken. We hebben het hier daarom eigenlijk alleen over diode lasers. Een co2 gas laser is vooral voor lassen en snijden en kan meer soorten en dikker materiaal aan.

De Mecpow X3 Pro heeft een diode laser van 10 watt, wat prima is om wat simpeler dingen mee te snijden en bijvoorbeeld graveren in hout en bamboe kan goed. Hoe meer vermogen, hoe duurder. Maar wil je graag allerlei dikkere materiaal gaan snijden dan kan dit een teleurstelling betekenen als je achteraf bedenkt dat je een krachtige (co2) laser nodig zou hebben gehad voor dikke acryl platen. Dan ga je naar mijn mening overigens ook al snel voorbij het hobby niveau. Doe in ieder geval je onderzoek voor je een laser gaat aanschaffen en bedenkt vooral wat je er nou eigenlijk mee wilt.

Mecpow X3 Pro laser graveer resultaat
Luna kijkt naar het graveerresultaat van de Mecpow X3 Pro

Hierboven zie je een van mijn eerste pogingen met het graveren van het stukje hout dat bij de laser is meegeleverd. De S en halve P zijn dieper gegraveerd, omdat ik het proces opnieuw moest starten door een foutje. Je kan helaas niet ‘verder’ gaan waar je was gebleven (een beperking van LightBurn, niet van de Mecpow). Opnieuw over hetzelfde stukje heen graveren resulteert in een donkerdere kleur, of direct het vermogen hoger zetten geeft ook een donkerder effect.

Ik heb deze review in de categorie ‘gadget‘ ondergebracht, maar een eigen categorie als CNC of industrieel is meer terecht. De Mecpow X3 Pro is meer dan maar zo een gadget.

Mecpow X3 Pro: what’s in the box?

In de doos van de Mecpow X3 Pro vinden we de losse onderdelen in heel veel losse plastic zakjes, voor alle nog te assembleren onderdelen. Er is een setje aan schroefjes en een mini-schroevendraaier meegeleverd voor het monteren van de onderdelen.

Mecpow X3 Pro - whats in the box
Wat zit er in de doos van de Mecpow X3 Pro 10 watt laser met luchtpompset

Voor de meegeleverde luchtpompset vinden we naast de pomp zelf, een losse adapter en een vrij stugge luchtslang die rechtstreeks op de lasermodule moet worden aangesloten. Hierdoor zit de luchtpomp vlakbij de laser, op exact de plek waar je de luchtstroom wilt hebben om brandresidu weg te blazen.

Een nadeel vind ik dat we een losse stroomadapter hebben voor de laser en een voor de luchtpompset. Bij de FC1 behuizing komt namelijk ook nog de behoefte voor stroom mee (hoewel dat via een USB kabeltje naar een laptop kan eventueel) en je hebt ook een computer/laptop nodig die je waarschijnlijk van stroom moet voorzien. Hou dus rekening met 4 stroomstekkers.

Specificaties Mecpow X3 Pro (via Geekmaxi)

  • Spotgrootte van laserbundel: 0,06×0,08 mm
  • Graveergebied: 410×400 mm
  • Graveersnelheid maximaal: 10000 mm/min
  • Nauwkeurigheid graveren: 0,01 mm
  • Frame: aluminiumlegering
  • Voeding: 12V 5A DC
  • Totaal vermogen 60 W
  • Laservermogen: 10 W
  • Golflengte: 445 nm (±5)
  • Scherpstellen: laser met vaste focus
  • Levensduur: ≥10000 uur
  • Warmteafvoer: Luchtpomp
  • Methode van gegevensoverdracht: USB bedrade aansluiting (Type-B)
  • Materialen voor lasergraveren: diverse soorten hout, Acryl, porselein, stof, bamboe, leer , Fruit, Brood
  • G-Code ondersteuning: ja
  • Software-ondersteuning: LaserGRBL (gratis software voor Windows), LightBurn (betaalde software voor Windows & Mac OS)
  • Ondersteuning bestandsformaten: JPEG, BMP, GIF, PLT, PNG, DXF, enz.

Voor de ingebouwde beveiliging zijn er een overhelling of valdetectie op 45 a 50°, een vlamdetectie en het ingebouwde laser schild. Verder is de machine voorzien van een noodstop knop.

Luchtpomp bij de Mecpow X3 Pro

Dat de luchtpompset is meegeleverd bij de Mecpow X3 Pro is een belangrijk punt. Vooral als je gaat snijden of dieper graveren in bijvoorbeeld geschilderde oppervlakken, dan kun je eigenlijk niet zonder. Een losse luchtpompset kost je maar zo 100 euro, en dan nog de uitdaging om de luchtstroom op precies de juiste plek te krijgen. Bij de Mecpow X3 Pro hoef je hier niet over na te denken.

Let wel: een luchtpompset is om een luchtstroom direct bij de laser te krijgen, niet voor ventilatie. De luchtpomp is er voor om het branden van de laser mooier te laten verlopen. Stof, haartjes, korrels en (verf)resten worden weggeblazen. Ventilatie is een ander onderwerp, zie daarvoor de paragraaf over de FC1 behuizing.

Uitvoeringen

Naast de Mecpow X3 Pro met een 10 watt laser is er ook de gewone X3 met een 5 watt laser. Neem je in je overweging mee dat je ook bij de goedkopere 5 watt variant je nog steeds moet investeren in een werkblad en een behuizing voor veilig gebruik, dan is het prijsverschil naar de 10 watt Pro versie ineens maar een paar tientjes. Ik zie persoonlijk weinig reden waarom iemand een 5 watt graveermachine zou willen aanschaffen als de 10 watt maar zo weinig extra kost. Heb jij daar wel een mening over? Ik lees het graag in de comments!

Bij de reguliere 5 watt wordt er geen luchtpomp meegeleverd, maar die is wel uitgerust met een Wi-Fi module om gemakkelijk snel vanaf een mobiel apparaat (tablet, smartphone) iets te kunnen graveren. De Mecpow X3 Pro wordt niet met een Wi-Fi module geleverd, aansturing verloopt via de USB kabel. Mecpow levert momenteel uitsluitend deze 2 uitvoeringen, beide met een diode laser.

Ontwerp

Geborsteld aluminium zorgt dat de machine stevig is, maar niet al te zwaar. De meegeleverde luchtpomp is zeer gewenst, maar toch jammer dat deze niet direct geïntegreerd is met de control unit. Aan de andere kant is een los onderdeel makkelijk te vervangen bij een defect.

De laser kan niet perfect in de hoek komen. Het werkgebied of het bereik is daarom zeker niet 60 bij 60 cm, maar 40 bij 41 cm. De liniaal afgetekend op de armen van het frame is leuk maar hierdoor eerder decoratief dan nuttig toepasbaar. De laser kan niet exact in de hoek beginnen met graveren of snijden.

Een pluspunt van de Mecpow X3 Pro zijn de ‘eindswitches’ die op de motorunit en linksvoor op de arm bij de “home” locatie zitten. Deze geven aan de software (LaserGRBL of LightBurn) door dat de laser op de startpositie is aangekomen.

Mecpow X3 Pro - motor trekt zich voort onder een rubber geleider
De motor van de Mecpow X3 Pro trekt zich voort onder een rubber geleider

Wat minpunten in het ontwerp zijn o.a. dat de noodstop-knop op de unit zelf zit. Het is goed dat er zo’n knop is, maar logischer zou zijn als deze met een draad naar buiten de enclosure te brengen zou zijn. Anders moet je immers eerst de behuizing openen om op de noodstop te kunnen drukken.

Verder zijn de pootjes smal en niet verlengbaar voor zover ik kan zien. Dit is vreemd, omdat een honingraat werkblad ruim 2 centimeter aan extra hoogte nodig heeft. Meer daarover verderop in deze review.

Ervaringen: assemblage

Zoals zo vaak met nog te assembleren producten, is het in elkaar zetten een beetje een puzzel. Je moet alles exact in de juiste volgorde doen, dan is het gemakkelijk… een paar krachttermen verder had ik de laser en het honeycomb Mecpow H44 honingraat werkblad ook zover:

Mecpow X3 Pro assembly done
Mecpow X3 Pro met luchtpomp en Mecpow H44 honeycomb werkblad

De ‘eindswitch’ die ik in de vorige paragraaf noemde die op de arm zit moet je niet vergeten even los te schroeven en iets te verschuiven. Dan maakt deze beter contact met de arm voor de ’thuis’ locatie detectie.

Ervaringen: driver installatie

Volg NIET de instructies uit het boekje over driver installatie! De driver die je volgens de handleiding moet installeren had bij mij als resultaat dat GRBL & LightBurn niet wilden verbinden met de Mecpow X3 Pro. Probeer het eerst zonder een extra/nieuwe driver te installeren als je Windows 10/11 hebt. Bij een oudere Windows versie moet je mogelijk wel een andere driver handmatig installeren. Alsnog zou ik aanraden om in dat geval naar de Arduino pagina te gaan en daar de CH340 driver te downloaden en te installeren: Arduino CH340 serial driver.

USB driver update CH340
USB driver manueel bijwerken naar CH340

Een alternatief is om in Windows apparaatbeheer de driver voor het USB apparaat handmatig te updaten naar de CH340 driver. Kies de optie dat je zelf wilt selecteren uit de lijst met apparaten en selecteer de CH340 USB-Serial driver. Mocht die niet te voorschijn komen, installeer dan de genoemde CH340 driver.

Ervaringen: software

LaserGBLR is gratis software, maar zoek je iets serieuzer of gebruiksvriendelijker dan is LightBurn de logische keus. Mecpow X3 Pro wordt in beide applicaties zonder enig probleem ondersteund. Tenminste zodra je de driver voor elkaar hebt. Mecpow heeft geen eigen software, maar met LightBurn heb je alles wat je nodig zou kunnen hebben. Let wel op dat LightBurn niet gratis is, dus reken de kosten van een licentie mee in je berekening van bijkomende kosten. Op moment van schrijven zijn de kosten 56,95 euro voor de G-code licentie. Om zeker te weten of LightBurn werkt mag je het programma 30 dagen gratis uitproberen.

LaserGRBL warning disclaimer
LaserGRBL geeft nog even een waarschuwing voordat je aan de slag mag

Op het YouTube kanaal van Geekmaxi is een filmpje te vinden van iemand die met LightBurn en de Mecpow X3 Pro wat testplaatjes gaat graveren en snijden. Het laat de capaciteiten van deze laser snij- en graveermachine goed zien en ook wat je kan met LightBurn.

Ervaringen: Mecpow FC1 behuizing

Zoals eerder aangegeven is een behuizing belangrijk. Je kan een laser graveermachine niet maar zo op de keukentafel zetten en hup gaan. Zeker bij snijden, maar ook al bij graveren ontstaat een zeer onprettige geur van het branden. Bij het bewerken van hout ontstaat ongezonde fijnstof die je niet teveel wilt inademen, maar ga je kunststof of geverfde platen graveren dan is het helemaal zeer ongezond en mogelijk giftig.

Bovenop de geur en luchtkwaliteit is er nog een belangrijke factor: blauwe laser licht moet je niet in kijken. Dit is niet goed voor je ogen. Vergelijk het met een lasapparaat waarvan je niet in de las moet kijken. Het meegeleverd brilletje is niet 100% dekkend en zeker voor wanneer er de kans is dat mogelijk iemand even langs loopt, wil je zeker zijn van een veilige situatie. Huisdieren is misschien ook nog een extra factor om te overwegen. Zorg dus voor een behuizing.

Mecpow FC1 enclosure - kat in de zak uh behuizing
Mecpow FC1 behuizing – kat in de zak uh behuizing

Aan alle haters: nee, ik heb m’n kat niet in de behuizing opgesloten. De rits is hier nog open en tijdens het opbouwen van de behuizing zat ze er al in – uit eigen beweging – voordat ik het doorhad. Er zit geen bodem in de behuizing dus ze zou er sowieso veilig uit hebben gekund. Direct na deze foto heb ik de stokken in de behuizing geplaatst om deze de juiste vorm te geven. Toen kroop ze er overigens wederom direct in 🙂

De meeste enthousiastelingen of professionals maken hun eigen behuizing. Maar Mecpow levert hier ook een standaard oplossing voor: Mecpow FC1 enclosure. Dit is een behuizing voor een laser met luchtafvoer en ventilator en een semi-doorzichtig stuk oranje PVC dat het schadelijke blauwe laser licht filtert.

Op mijn vraag of het dikke PVC raam van de Mecpow FC1 blauw licht filteren kan kreeg ik als antwoord: Blue light from a laser is high-energy short-wave visible light. It has strong energy, a wavelength of about 400-500 nanometers. The orange PVC film window on top of the fireproof cover can effectively filter the wavelength of 400-500 nanometers of light emitted by the engraver laser, which is known as “blue light”. In a word, the FC1 enclosure can filter the light from blue lasers. Kortom: ja. Ik heb geen apparaat om deze bewering na te meten.

Van de Mecpow FC1 behuizing is ook een filmpje, inclusief het volledige in elkaar zetten. Fast forward naar 2:59 voor een demonstratie van brandveiligheid (vertraging) die het product biedt:

De FC1 is gemakkelijk in elkaar te zetten en vrij groot met 70 bij 70 cm en 46 cm hoog. Dankzij het PVC filter kun je veilig naar binnen kijken en de voortgang in de gaten houden. Met de ventilator wordt de rook en potentiële gevaarlijke stoffen in de lucht via de luchtslang afgevoerd. De capaciteit van deze ventilator is verbazingwekkend hoog, of het genoeg is om alles veilig af te voeren wanneer je een half uur actief aan het snijden bent is misschien wat twijfelachtig. Met de luchtpomp die voor circulatie zorgt en de afzuiging via deze ventilator kom je al een heel eind naar een minimale setup.

Je moet nog wel steeds zelf zorgen voor een goed vlak onder de machine, want de behuizing heeft geen vloertje met fundering. Dit wil dus ook zeggen dat de behuizing niet helemaal 100% luchtdicht is en uitsluitend brandvertragend is. Bij onjuist gebruik en/of slechte voorbereiding zal deze behuizing je niet gegarandeerd kunnen behoeden voor een uitbreidende brand. Het is meer een overkapping dan een echte behuizing.

Ervaringen: Mecpow H44 honeycomb werkblad

Voor het ‘vloertje met fundering’ kijken we naar honingraat werkbladen. Deze honeycomb stukken staal zorgen ervoor dat er gemakkelijk vanaf de onderkant lucht kan bij je werkstukken en de warmte weg kan. Vooral bij snijden is dit belangrijk. In het geval van het Mecpow H44 honingraat werkblad wordt er ook een dunne staalplaat meegeleverd, die de gewenste veilige ondergrond vormt. Het werkgebied van de Mecpow X3 Pro is maximaal 40 bij 41 cm en daarmee is de Mecpow H44 groot genoeg met 44 bij 44 cm. Mocht je de armen van het frame gaan verlengen (optionele accessoire van Mecpow), dan zou je de H48 kunnen aanschaffen.

Mecpow H44 honeycomb honingraat werkblad
Mecpow H44 honeycomb honingraat werkblad

Een nadeel van het werkblad is dat deze relatief dik is met 22 milimeter. Op zichzelf is dat geen issue, maar in combinatie met de Mecpow X3 Pro levert dit wel 2 puntjes van aandacht op. De ene is dat de vlamdetectie enigszins geblokkeerd wordt. Deze detectie zit aan de achterkant van de control unit (daar zit ook de schakelaar om de detectie uit te schakelen, mocht die ongewenst of te enthousiast detecteren) en lijkt dat deze deels geblokkeerd wordt wanneer het honingraat werkblad gebruikt wordt. Aangezien je vooral bij snijden het werkblad wilt gebruiken en dan ook de kans op vlammetjes het grootst is, is dat een onhandige combinatie.

Mecpow X3 Pro - H44 honeycomb
Mecpow H44 honeycomb

Verder is het werkblad een vrij standaard product, waar je van vrijwel alle merken iets gelijkaardigs ziet. Het voelt goed en solide aan en doet wat het moet doen. Met de meegeleverde knopjes kun je een werkstuk vastklemmen.

Ervaringen: Mecpow X3 Pro

Goed, de hele setup is klaar en dan nu eindelijk eens wat graveren! Het spotontech logo inladen, zorgen dat het op het proefstuk past van 23 bij 10 cm. Het resultaat heb je in de eerste paragraaf van deze review kunnen zien. Maar het heeft wel een poging of 4 a 5 gekost om het proefstuk juist te positioneren. Blijkbaar zit er een optie in LightBurn om het frame te bepalen waarbinnen je gaat graveren – die had ik nog niet ontdekt. Een HowTo van LightBurn doorwerken is wel verstandig voor je daadwerkelijk bezig gaat 🙂 LaserGRBL is nog ietsje minder gebruiksvriendelijk is mijn eerste gevoel en ik heb er weinig tijd mee doorgebracht. LightBurn zou mijn keus zijn voor verdere werkstukken.

Voor mijn proefstuk van slechts 23 bij 10 cm had de Mecpow X3 Pro ruim 21 minuten nodig om te graveren, bij de standaard instellingen van LightBurn na het instellen van deze laser. In LightBurn kun je de instellingen optimaliseren en de snelheid van het graveren verhogen. Het resultaat bij snijden wordt beter wanneer je de snelheid omlaag zet. Bij een hogere snelheid zal de laser niet goed door dikker materiaal heenbranden. Zoals het YouTube filmpje toonde met proef-graveringen en proef-snijden is het mogelijk de snelheid omhoog of omlaag te zetten en de kracht van de laser tussen de 10% en 100% te variëren.

Mecpow X3 Pro - aansluiting luchtpomp op de lasershield
Luchtpomp wordt direct op de lasershield aangesloten

Zoals eerder genoemd is de aanwezigheid van de luchtpomp ideaal. Alle brandresidu bij de kop van de laser diode wordt direct weggeblazen. De luchtstroom van de luchtpomp is niet geheel stabiel, maar dit lijkt weinig nadelig effect te hebben. Een groot voordeel is dat de kracht van de pomp regelbaar is met een simpele draaiknop. De pomp is een compleet losse unit, dus losse stroomstekker, handmatige aansturing, losse pomp. Dit wil ook zeggen dat als je de pomp harder of zachter wilt zetten terwijl het graveren of snijden bezig is, je de deksel van je behuizing moet openen. Iets wat je eigenlijk niet wilt doen gezien dat dit heel ongezond kan zijn. Zorg dus dat je de boel voor elkaar hebt en de ideale instellingen weet, voordat je aan een serieus werkstuk begint. Dat de laser een half uur of langer bezig is, zal geen uitzondering zijn.

Alle meer entry level lasers zijn alleen bedoelt voor platte oppervlakken graveren. In de sales plaatjes worden mooie eindresultaten getoond op rond porselein en andere spannende ronde of gewelfde objecten. Daar is de Mecpow X3 Pro niet echt voor. Eventueel kan je iets proberen te doen met de laser op maximale sterkte te zetten en zolang het relatief kleine ronde oppervlakten zijn dan zal het wel lukken om in beperkte ronding te graveren. Hoe sterker de ronding, hoe meer het eindresultaat ‘uitgerekt’ zal zijn aangezien de X3 Pro niet om de bocht kan.

Aan de positieve kant is het belangrijk om te noemen dat de laser met een precisie van 0.01 mm hele kleine tekeningen toch mooi kan graveren. Natuurlijk is daarbij ook de kwaliteit van je bron belangrijk. Achteraf gezien had ik het logo zwart-wit moeten maken ipv het originele groen zo laten als basis voor de afdruk.

Spot on Tech logo gegraveerd
Spot on Tech logo gegraveerd

Erg onhandig vind ik dat ik vrijwel iedere keer voordat ik de laser wil gaan gebruiken, ik handmatig de CH340 driver opnieuw moet selecteren in apparaatbeheer, steeds weer zet Windows de originele USB-driver terug en dat resulteerde in dat LightBurn niet met de Mecpow X3 Pro kan communiceren. Hier heb ik nog geen oplossing voor gevonden.

Zoals in het stukje over Mecpow H44 honeycomb werkblad beschreven zijn de pootjes van de graveermachine eigenlijk te kort, wanneer je een honeycomb werkblad gebruikt. Hierdoor is de flame detector minder betrouwbaar. Eigenlijk vind ik de flamedetector ook een beetje een gimmick. Als iets al aan het branden is (open vlam), dan is het tijd voor de brandblusser en is het mooi dat de laser ophoud met verder branden – maar er gaat geen luid alarm af. Dus hoeveel heb je er dan echt aan?

Standaard moet je de lasermodule vrij hoog monteren op de geleiders die aan de motorunit zitten. Zou je een dik object willen graveren, dan loopt de module uit de geleider. Handig wel is dat het mogelijk is om de geleiders en de laserkop aan te passen zodat de laserunit hoger bevestigd kan worden aan de motorunit, met slechts 2 schroefjes los te draaien. Het schoonmaken van de laser is hierdoor ook gemakkelijker. Je pakt de lasermodule met het laserschild er gemakkelijk uit, en in hoogte aanpassen is eenvoudig en snel.

Maar eigenlijk zou ik liever een functie zien waarbij het bijvoorbeeld mogelijk zou zijn om de pootjes te verlengen of uit te klappen. Dan zou de vlamdetectie ook meer zicht hebben. De FC1 behuizing heeft genoeg speelruimte, dus dit zou mijn favoriete optie zijn geweest.

Community

Tweakers.net heeft een leuke community van hobbyisten, enthousiastelingen en professionals die de extra mile gegaan zijn met (semi-)professionele oplossingen om het maximale uit hun laser te halen. Je vindt dit forum hier op Tweakers.net: Het laser- graveer- en snijhoekje.

Beschikbaarheid

Op het moment van dit schrijven zijn er kortingscodes beschikbaar via Geekmaxi. Mochten die verlopen zijn dan is het meest interessant de complete kit te bestellen:

Voor elk van de losse items, die op het moment van schrijven met korting te bestellen zijn:

Via Amazon.de liggen de prijzen veel hoger. Zoals zo vaak met bijzondere producten is er geen beschikbaarheid via Amazon.nl. Update: de prijzen zijn op Amazon.de gelijkgetrokken: Mecpow X3 Pro voor 279,99 euro. Het werkblad is op Amazon.de ongeveer dezelfde prijs. Voor de Mecpow FC1 behuizing betaal je dan wel weer 5 euro meer. En er is geen kortingsprijs voor de gehele set.

Wil je nog verder kijken naar een andere laser, misschien met een zwaarder vermogen, Geekmaxi heeft een hele stapel aan verschillende lasers en bijbehorende accessoires.

Conclusie

Mecpow X3 Pro is leuk als een apparaat om lasergraveren en -snijden mee te beginnen, waarbij de kosten niet direct helemaal uit de bocht hoeven te vliegen. En daarmee doe ik het apparaat eigenlijk te kort, want niet alleen maar voor beginners is dit een prima apparaat. Met de 10 watt diode is er genoeg mogelijk met graveren en snijden.

De bouwkwaliteit voelt goed aan, de standaard meegeleverde luchtpomp doet vrij goed waar het voor is bedoelt en de end switches helpen de machine consistent steeds opnieuw op hetzelfde startpunt te laten beginnen. Heel veel meer kun je niet om vragen op dit prijsniveau.

Tijdens mijn testen heb ik eigenlijk maar 1 volledig succesvol werkstuk kunnen graveren. Meerdere keren ging het mis. Voor zover ik kan bepalen lijkt het er daarbij op dat ik het zelf heb verprutst omdat ik LightBurn nog niet goed genoeg ken en snap. Zo’n 6 mislukte pogingen is wel vrij veel. Had ik al gezegd dat dit geen speelgoed is? Het lijkt mij een leuke nieuwe hobby te kunnen worden om creatief bezig te kunnen zijn, waarbij je voor een paar honderd euro’s een vrij serieus begin kunt maken. Een nieuwe serieuze hobby starten kost altijd geld als een eerste investering. En veel tijd om te begrijpen hoe alles werkt.

Laser blue light
Mooi blauw lichtje. Maar niet naar kijken aub.

Belangrijk voor veilig gebruik blijft dat meerdere accessoires noodzakelijk zijn en zorg voor een goede ventilatie. Met het aanschaffen van de graveermachine zelf ben je er nog niet. Oh en namens de buren het verzoek om het bedachte ventilatiekanaal niet recht in hun tuin te laten eindigen. Kan het niet anders met je ventilatie dat deze mogelijk door mensen of duren wordt ingeademd, zorg dan voor een fatsoenlijk filter in de luchtafvoer.

Eigenlijk zouden dit soort lasers alleen als 1 geheel in een betrouwbaar afgesloten behuizing verkocht moeten worden met bediening aan de buitenkant van dingen als een noodstop knop, luchtpomp bij de laser zelf en brandbeperkende maatregelen. Dit soort laser producten zijn goedkoop en trekken daarmee mensen aan die wel eens even iets willen proberen en dan mogelijk zich niet goed voorbereiden met de noodzakelijke veiligheid als prioriteit.

Eindoordeel

Met de Mecpow X3 Pro kun je al veel bereiken dankzij de 10 watt laser en de vrij hoge precisie. Voor zo’n (relatief) lage prijs is dit een prima product geschikt voor zowel complete beginners als de al wat ervarener gebruikers. Tijdens mijn testen heb ik geen falen van de laser meegemaakt, anders dan gepruts van mijzelf. Voor dit budget, met deze mogelijkheden, wil ik 4 uit 5 sterren geven. Met name de niet-zo-goed werkende flame detector vind ik storend, in combinatie met de te lage pootjes van de laser. Ok, ik ervaar het bijna als een gimmick, maar als je een feature op het apparaat plaatst moet je ook zorgen dat deze goed kan werken omdat het anders een ‘false sense of security’ veroorzaakt.

Bestel bij Geekmaxi

Pluspunten

  • 10 watt laser is genoeg voor (meer dan) een beginner
  • Graveren in allerlei soorten materiaal
  • Snijden van dunne materialen
  • Hoge precisie
  • G-Code

Minpunten

  • Nieuwe hobby starten kost geld voor de eerste investering 🙂
  • Luchtstroom van de luchtpomp is niet geheel stabiel maar wel regelbaar
  • Heel veel losse plastic zakjes als verpakking
  • Gedoe met driver, onjuiste of onduidelijke handleiding
  • Hoogte van de pootjes van de graveermachine niet aanpasbaar
  • Geduld is noodzakelijk (dit is geen tekortkoming van deze laser specifiek, maar alle diode lasergraveermachines)
  • Noodstop knop zit op de machine zelf, dus binnenin de behuizing
  • 2 losse stroomadapters nodig voor laser en luchtpomp
  • Misschien zouden dit soort lasers alleen als 1 geheel in een betrouwbaar afgesloten behuizing verkocht moeten worden

 

Linkjes op deze pagina geven mij (mogelijk) een kleine affiliatie vergoeding. Het kost jou niets extra. Koop dus aub via een van deze linkjes. Dat maakt het mogelijk om deze informatie gratis aan jou aan te blijven bieden.

Onze beoordeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.