Reolink Video Doorbell WiFi slimme deurbel review

Reolink Smart Video Doorbell

Reolink Video Doorbell is de eerste slimme deurbel van Reolink, beschikbaar als PoE en WiFi versie. Eigenlijk is deze slimme deurbel een ‘gewone’ Reolink beveiligingscamera met een drukknop en een chime (bel). Dat is ook direct het sterkste punt van de Reolink Smart Video Doorbell WiFi: het kan als een normale 24/7 beveiligingscamera functioneren. Meer details volgen in deze review. Natuurlijk is de Doorbell voorzien van AI detectie, maar alleen voor herkenning van mensen helaas.

Als een eerste iteratie van de Doorbell is het een prima product, maar met nog vrij veel ruimte voor verbetering. Met name de meegeleverde bracket voor montage is wat ons betreft niet heel goed doordacht. In deze review leggen we de voordelen en nadelen uit. We leggen ook uit hoe je zelf de Doorbell kunt monteren en waar je in dat geval rekening mee moet houden.

Koop bij Reolink  of koop via Koop via Amazon

Disclaimer: we hebben de slimme deurbel van Reolink ter beschikking gekregen om deze review te schrijven. Echter zonder beperkingen; dus alles wat ik schrijf is mijn mening en geen verkoop verhaal.

What’s in the box

Reolink Smart Video Doorbell WiFi
Reolink Smart Video Doorbell WiFi – wat zit er in de doos?

In de doos zijn de belangrijkste onderdelen de deurbel, 15 graden bracket, montageplaat en de chime (bel). Bij deze WiFi versie vinden we ook een adapter met lange stroomkabel en diverse optionele kortere kabeltjes voor montage/installatie van de deurbel. Een blauwe netwerkkabel, schroefsetje en het bekende blauwe mapje met documenten die we bij elke Reolink camera vinden. Die documentatie bestaat zoals altijd uit verplichte informatie, een handige schroeftemplate en een Engelstalige handleiding.

De schroeftemplate (drill template) helpt je om te bepalen waar je de schroefgaten moet boren, mocht dat nodig zijn om de camera op te hangen. In de handleiding lezen we vooral dat we de Reolink app moeten downloaden. Met die app scan je de QR code die op de camera zit en korte tijd later zal de camera in de app beschikbaar zijn. Makkelijk en gebruiksvriendelijk.

Bij mijn review-versie werd een geheel standaard schroefzakje meegeleverd. Wat nutteloos is, want die passen niet. Ik kom hier later in deze review nog op terug.

Reolink introductie en Reolink app voor Android en Windows

Bij SpotOnTech hebben we al meerdere Reolink producten mogen reviewen. We willen graag voorkomen dat we in elke review (bijna) exact dezelfde informatie herhalen. Daarom hebben we een blog over de Reolink apps (en een introductie tot het merk) geschreven waar we je graag naar willen verwijzen. Op deze manier is het ook gemakkelijker om te zorgen dat de informatie in onze reviews relevant en up-to-date blijft. Immers zal de camera zelf niet meer wijzigen, maar de apps worden onderhouden en geüpdatet.

De gebruiksvriendelijkheid van de Reolink mobiele app en de Windows desktop app is wat mij betreft een van de belangrijkste voordelen die Reolink heeft ten opzichte van veel ander merken, dus sla dit stuk niet over. Kort gezegd: Reolink heeft iets minder veel geavanceerde instellingen, alles staat gemiddeld genomen gewoon direct goed ingesteld. Toch blijft er genoeg over om zelf mee te knutselen mocht je dat willen.

Verder beschrijven we in dit blog ook de geavanceerde AI detectie van mensen en voertuigen (en huisdieren!) die de Reolink camera’s hebben. Je krijgt alleen een notificatie op je telefoon als er een persoon herkend wordt, die de gedetecteerde beweging veroorzaakt. Of een voertuig, als je dat wenst. Voor meer details: blog over Reolink apps.

N.b.: de Doorbell biedt in de huidige software versie alleen ondersteuning voor herkenning van mensen. Ik hoop dat hier in de toekomst ook de herkenning van voertuigen aan toegevoegd wordt.

Reolink introductie
De Reolink camera’s en apps zijn zeer gebruiksvriendelijk. Lees hier de details.

Specificaties Video Doorbell (via Reolink.com)

  • Resolutie max 2560 x 1920 (5 megapixels) bij 20 frames/sec
  • Zoals bij alle Reolink camera’s is er 1 sub-stream beschikbaar
  • Focus lengte 2.26mm
  • 1/2.7″ CMOS sensor
  • Field of View: horizontaal 134° en verticaal 97° (diagonaal 180°)
  • H.264 videocompressie
  • AI bewegingsdetectie: persoon (voertuig en dieren missen in huidige software versie)
  • IR voor nachtzicht
  • Ingebouwde microfoon en speaker voor tweeweg audio
  • Noise reduction en echo onderdrukking
  • PoE versie: 802.3af (48V)
  • WiFi versie: 12 of 24 V (adapter meegeleverd) 2.4/5GHz
  • ‘Pre-Motion recording supported’ – meer details hierover volgen verderop in deze review
  • Support voor opnames op NVR en/of SD-kaart en/of Reolink Cloud
  • SD-kaart max. 256GB
  • Afmetingen 48 mm breed, 133 mm hoog (camera)
  • Afmetingen 29 mm breed, 87 mm hoog (chime/bel)
  • Chime en camera zijn via RF 433 MHz verbonden
  • Geen accu versies beschikbaar, alleen WiFi met 12-24V adapter en PoE versie

Resolutie 2560 x 1920 klinkt lager dan de vele 4K beveiligingscamera’s die tegenwoordig meestal de standaard vormen bij Reolink, maar voor een slimme deurbel is dit ruim voldoende. Concurrerende (batterijcamera)alternatieven hebben meestal een lagere resolutie. Het belangrijkste bij een slimme deurbel is het blikveld bereik. En dat is helemaal prima bij de Reolink Doorbell met fisheye effect 134° bij 97°. Screenshots volgen verderop in deze review.

Uitvoeringen:

Kennisdeling: wat je moet weten over beveiligingscamera’s en PoE

Mocht je nog niet zoveel weten van beveiligingscamera’s en behoefte hebben aan een algemene introductie, lees dan onze blog “Beveiligingscamera’s: Wat je moet weten“. We leggen je alle basisbegrippen uit en helpen je om zelf te bepalen welke beveiligingscamera voor jou een goede keus is. Verder leggen we je het nut uit van een aantal accessoires en andere randapparatuur.

Naast deze algemene introductie hebben we een blog geschreven speciaal over PoE. Power over Ethernet maakt het mogelijk om met maar 1 enkel kabeltje (de netwerkkabel) de camera van stroom te voorzien. Hoe werkt het en wat heb je er voor nodig? Je leest het hier in ons blog over PoE.

Montage slimme deurbel: disclaimer vooraf

Waarschuwing vooraf: laat dit bij voorkeur door een professional doen. De kans is groot dat je in de meterkast een aanpassing nodig hebt. Doe dit niet zelf als je niet weet wat je aan het doen bent. Je kan kortsluiting veroorzaken in je meterkast, wat in brand kan resulteren. Elke uitleg hieronder is voor je eigen risico, als je toch besluit het zelf te gaan proberen.

Montage slimme deurbel: voltage

Een van de meest belangrijke punten voor elke slimme deurbel is de uitdaging van de stroomvoorziening. Reolink Doorbell heeft geen accu, dus permanente stroomvoorziening is noodzakelijk. In alle normale Nederlandse woningen is in de meterkast een zogeheten beltrafo aanwezig die 8 volt levert. Alleen in uitzonderlijke gevallen is er een beltrafo geplaatst door het bouwbedrijf die (ook) 12 en 24 volt levert.

ABB Beltrafo
8 volt beltrafo van ABB. Standaard in Nederlandse meterkasten

De eerder door ons geteste Hombli heeft een accu en – Hombli als Nederlands bedrijf zijnde – heeft rekening gehouden met de gemiddelde Nederlandse meterkast: de accu kan bijladen met slechts 8 volt. Daardoor was de Hombli makkelijk(er) te installeren op de bestaande draadjes van een 8 volt standaard drukbel. Misschien nog een gaatje boren om de bracket van de Hombli goed op te hangen en klaar.

Reolink Doorbell heeft minimaal 12 volt nodig, en kan ook met maximaal 24 volt werken. Met 8 volt gaat de Reolink helaas niet werken. Bij de WiFi versie wordt door Reolink een stroomadapter meegeleverd en een (zeer) lange verlengkabel (zie de “What’s in the box” aan het begin van deze review). Voor mijn situatie was dat lang genoeg om de bestaande draad uit de buis en de door Reolink meegeleverd kabel in de buis te trekken. Je hebt in dit geval natuurlijk een vrij stopcontact in je meterkast nodig voor de stroomadapter.

Als alternatief zou je door een professional de 8 volt beltrafo kunnen laten vervangen door een ‘smart home’ beltrafo. Let dan op dat deze beltrafo op de montage rails van je meterkast moet passen. Nogmaals: huur een professional in.

Voor de PoE versie van de Reolink Doorbell is een netwerkkabel noodzakelijk met stroom. Een logische setup zou zijn om de Reolink NVR te gebruiken voor de stroomvoorziening. Meer informatie over wat Power over Ethernet (PoE) is en hoe je stroom in een netwerkkabel krijgt, lees je in ons blog over PoE.

Reolink app installatie disclaimer
Reolink app installatie disclaimer deel 1

 

Reolink app installatie disclaimer deel 2
Reolink app installatie disclaimer deel 2

Montage slimme deurbel: locatie, hoek en bracket

Voor de meeste mensen zal er qua locatie weinig te kiezen vallen. Alleen als je een huis laat bouwen kun je misschien vooraf nadenken over de locatie van waar je de deurbel wilt, hoe hoog, etc. De meeste mensen zullen simpelweg moeten leven met wat het bouwbedrijf (de architect) bedacht heeft.

Bij veel slimme deurbellen worden daarom een of meerdere brackets meegeleverd voor de montage van de deurbel. Een rechte bracket, of een onder een kleine of zelfs grotere hoek, of meerdere. Reolink heeft er voor gekozen om alleen een enkele simpele (en zeer slechte…) bracket voor een hoek van 45 graden mee te leveren. Het absolute voordeel dat de Reolink Doorbell heeft, is het enorme zichtbereik door de fish eye lens. Daarmee is de 45 graden hoek eigenlijk goed genoeg voor iedereen en iedere situatie. Sterker nog: waarschijnlijk had je liever een rechte bracket gehad. In mijn geval vang ik door de 45 graden bracket ook het looppad van de buren naar hun voordeur op. Gelukkig kan in de software de regio ingesteld worden waarop de bewegingsdetectie moet reageren.

camera en bracket
Camera en 45 graden bracket

Ok, Reolink heeft een stukje metaal meegeleverd dat je een rechte bracket zou kunnen noemen. Dan is het echter minder gemakkelijk om de draadjes goed weg te werken. Ik zie dat niet echt als een serieuze oplossing.

Mijn andere klacht over de bracket is dat de hoogte 1 a 2 millimeter afwijkt van de hoogte van de camera zelf. Dit is erg zot. Een gemiddelde sterveling zal het allemaal prima vinden, maar ben je een absolute perfectionist, dan is dit heel erg storend bij de eerste blik. Zodra de deurbel hangt, geloof me, je ziet het niet meer.

Last but not least: vocht. Naast dat de hoogte iets afwijkt, sluit de bracket ook simpelweg niet goed aan. Echt heel lekker past de bracket niet. Zou je de schroeven ook nog strak aandraaien, loop je grote kans dat de bracket wat verbuigt. In dt geval zal de camera niet lekker, of helemaal niet, op de bracket willen blijven zitten. Ik ben een vrij lange tijd aan het prutsen geweest om de bracket en camera ‘goed genoeg’ op te hangen. Dat er vocht achter de camera gaat komen, lijkt me absoluut duidelijk. Voor de levensduur van de camera zal dat niet bevorderlijk zijn.

Ik heb mijn ervaringen op dit punt met Reolink gedeeld en de belofte gekregen dat er opnieuw nagedacht wordt over de bracket. Een paar kleine verbeteringen zouden inmiddels zijn toegepast, zoals dat o.a. wel de juiste schroeven set meegeleverd wordt. In mijn geval was het standaard setje schroeven en pluggen aanwezig, die je bij elke Reolink camera vindt. Die passen niet op/in deze bracket. Vrij slordig.

Gebruikerservaring: Reolink app en notificaties

Vooral bij een deurbel zou je heel graag een Rich Notification (notificatie met screenshot) willen zien. En/of een galerij met screenshot momenten. Dan komt het ‘privacy’ spook natuurlijk direct om de hoek. Ik snap daarom dat Reolink het nog altijd niet heeft ingebouwd, maar ik persoonlijk vindt de (illusie van) privacy net iets minder belangrijk. Wat Reolink Doorbell nu toont zijn 2 varianten aan notificaties: “Person is detected from” en “Visitor from”. Helaas komt er geen screenshot mee in de notificatie (een Rich Notification zou dat zijn), je moet de stream openen om te zien wie er voor de deur staat.

Reolink Doorbell app notificaties
Reolink Doorbell app notificaties

In de notificaties wordt de naam getoond zoals geconfigureerd voor het apparaat. Dit wil zeggen dat het mogelijk is om meerdere slimme deurbellen te hebben voor bijvoorbeeld de voordeur en een achterdeur en daar het verschil tussen te kunnen zien. In de notificatie in het screenshot zie je dat de door mij geconfigureerde naam het zeer creatieve ‘Doorbell’ is. Voor de smart home integratie kan ik daarom tegen mijn Nest Hub of Echo Show zeggen “stream Doorbell”, of op basis van de ‘kamer’ waar ik de Doorbell in heb ingedeeld “show me the front door”.

Eerder in de review noemde ik het al, maar voor alle details over de Reolink apps, zie ons  blog over Reolink apps. Extra benadrukken wil ik dat bij meerdere slimme deurbellen de software nogal dom is. De Reolink Doorbell is een prettige uitzondering. Wederom het vergelijk met de Hombli smart doorbell 2: daar was weinig instelbaar aan de bewegingsdetectie. Geen zones, geen uitzonderingen. Daarentegen had de Hombli wel de screenshot galerij van momenten dat wordt aangebeld.

Detectiezone beperken
In de Reolink app is het mogelijk om de detectiezone te beperken

Gebruikerservaring: screenshots

Screenshot met hoog contrast
Screenshot overdag – kleur met hoog contrast

Tot mijn negatieve verrassing zie ik een oud typisch Reolink issue terug. Bij hoog contrast is het beeld als geheel niet echt goed. Dit is iets wat bij recentere Reolink camera’s (sinds 2021) geen probleem meer was. Misschien is er bij komende software updates nog wat aan winst te behalen op dit vlak. Het is niet heel dramatisch allemaal, maar goed is anders.

Lens flare
Screenshot overdag – kleur met lens flare

Hier is het contrast een stuk beter weergegeven. Lens flares vind ik vaak mooie effecten geven.

Screenshot infrarood
Screenshot nacht – infrarood

In de nacht is infrarood prima. Weinig bijzonders. Bij een bewegende persoon zijn de ‘verdwijnende benen’, op enige afstand van de camera, wel een bekend probleem. Voor een slimme deurbel is dat natuurlijk acceptabel.

Screenshot low light
Screenshot avond – bij genoeg omgevingslicht is kleur mogelijk

Bij enig omgevingslicht is het beeld nog steeds heel redelijk in kleur. Zodra het nog veel donkerder wordt, verlies je heel veel details. Voor een slimme deurbel is dit goed genoeg.

Al met al is naar mijn mening de weergave van de deurbelcamera meer dan ‘goed genoeg’, de Reolink Smart Video Doorbell is meer een beveiligingscamera dan een gewone slimme deurbel.

Gebruikerservaring: chime

Ik wil eigenlijk niet te negatief zijn, maar dit is echt een stukje aanhangsel dat aanvoelt alsof Reolink pas op het allerlaatste moment bedacht “oh ja, we hebben nog iets nodig dat geluid produceren kan”. De chime is een los ding, een stukje plastic met een speakertje waar een stekker aan is bevestigd. Er zitten drie knopjes op, die niet in de handleiding worden uitgelegd. Zelfs de handleiding vindt het benoemen van de chime nauwelijks de moeite waard. 1 knop is voor het geluidniveau te veranderen. Hierbij gaat het geluid harder totdat het voluit is, daarna zal het minder luid worden totdat het geluid uit is en dan weer harder. Knop 2 is om het melodietje te wijzigen en de derde knop….. zal vast iets nuttigs doen.

Reolink Chime
Stukje plastic dat geluid maakt: de bel

Vanuit de app is er niets aan te sturen of aan te passen, ik mis hier bijvoorbeeld een functie om de chime op afstand te muten en het geluid weer aan te zetten. Wisselen van het melodietje op afstand was ook wel zo leuk geweest. Allemaal niet mogelijk.

De chime en camera zijn via RF 433 MHz met elkaar verbonden. Met wat testjes op hoeveel afstand de 2 nog met elkaar kunnen communiceren zonder issues, kwam ik niet heel ver. Je zal de bel op vrij korte afstand moeten plaatsen. Wat vreemd is, want 433 MHz zou prima door muren heen moeten kunnen. In de praktijk is het slechts enkele meters.

Floodlight ondersteuning

Nieuw in het Reolink ecosysteem is de toevoeging van IoT apparaten. Op dit moment is er slechts 1 leverbaar, de Reolink PoE Floodlight. Het is mogelijk om een floodlight apparaat aan een camera te koppelen. Hierbij is instelbaar dat wanneer de camera iets detecteert – of in het geval van de Doorbell als er wordt aangebeld – dat de Floodlight wordt geactiveerd. Omgekeerd kan ook dat zodra de PIR bewegingssensor van de Floodlight iets detecteert, een functie in de camera wordt geactiveerd. Bijvoorbeeld de spotlight LEDs of de sirene in de RLC-811A, of het starten van de opnames van een camera.

In het geval van de Doorbell zou een toepassing zijn om de Floodlight ergens bij de voordeur of een oprit op te hangen. Zodra er aangebeld wordt, kan de Floodlight de gehele omgeving verlichten. Bestellen kan via Reolink website of via Amazon.nl. Een review van dit (en andere IoT producten van Reolink) volgt binnenkort.

Conclusie

Als conclusie is vooral het gevoel dat de slimme deurbel als geheel verre voelt van opgepoetst. Bij de meeste Reolink producten ben ik beter gewend. Technisch is het product geweldig en een waardige Reolink beveiligingscamera. Als slimme deurbel voldoet de Reolink Doorbell wel, maar ik hoop op een spoedige 2e iteratie met tenminste een aanzienlijk verbeterde bracket en een betere kwaliteit chime. Ook de software zou nog net iets beter mogen worden.

Ik trek een volle ster af voor het extreem slechte bracket voor de montage en ik neig zelfs naar meer dan dat. Ik zou ook minimaal een halve ster af willen trekken voor de sub-par chime. ‘Pre-recording’ als functie is in normale Reolink camera’s vrijwel standaard, maar in slimme deurbellen is deze uitzonderlijk. Verder is er aan de positieve kant het geweldige fish-eye effect. En de AI herkenning voor personen werkt vrijwel geheel betrouwbaar. Ook de prima werkende smart home integratie met Google Assistant en Alexa is iets dat niet alle slimme deurbellen hebben. Tot slot is er de mogelijkheid om 24/7 op te nemen op de Reolink NVR. Dat maakt dat ik een 3 of zelfs 3,5 uit 5 niet terecht vind. Mijn eindwaardering wordt 4 uit 5 sterren.

Koop bij Reolink of koop via Koop via Amazon

Pluspunten

  • Prima resolutie met 2K+ (5MP) HD
  • Enorm brede field of view (fisheye) met goed werkende Personen detectie
  • Werkt met Reolink NVR, echt onderdeel van het Reolink eco-systeem
  • Continue opname mogelijk  24/7
  • Google Assistant / Alexa / smart home integratie
  • Gebruiksvriendelijke apps voor smartphone & desktop
  • Dual band WiFi 2,4 / 5 GHz
  • Notificatie toon apparaatnaam – onderscheid bij meerdere deurbellen

Minpunten

  • Geen anti-diefstal maatregelen
  • Dramatisch slechte bracket
  • Alleen 15 graden wedge (hoekbracket) meegeleverd
  • Software nog niet goed geoptimaliseerd voor deurbellen
  • Geen screenshot gallerij of rich notifications (vorig punt)
  • Chime voelt goedkoop aan en niet app-bestuurbaar
  • Geen accu variant, wel PoE en WiFi versies
  • Geen voertuig-herkenning in huidige software

 

Linkjes op deze pagina geven ons een kleine affiliatie vergoeding, het kost jou niets extra. Koop dus aub via een van onze linkjes, want dat maakt het ons mogelijk om deze informatie gratis aan jou aan te blijven bieden.

Onze beoordeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.