Philips LatteGo 2200 volautomatische espressomachine review simpel snel makkelijk

Philips LatteGo 2200

Philips LatteGo 2200 is een volautomatische espressomachine die uitblinkt in eenvoud en daarbij de basis doet aan koffie noodzakelijkheden. Makkelijk in gebruik, geen ingewikkelde menu’s met tientallen opties. Koffie. En cappuccino natuurlijk, met het melkreservoir en opschuimer.

  Koop via Koop via Amazon Bestel via

Disclaimer: dit product is door mijzelf aangeschaft voor privé gebruik. Niet dat het uitmaakt, gesponsord of niet, wat ik schrijf is mijn mening en geen sales-praat.

Inleiding

Over de afgelopen jaren heb ik een schrikbarend aantal koffiezetapparaten versleten. DeLonghi, Krups, Philips, Samsung, cups, bonen, pads, goedkoop, (zeer)duurkoop. Van links naar rechts en boven tot onder. Eigenlijk hadden de luxure allemaal maar 1 ding gemeen: na een veel te korte gebruiksperiode was het tijd om ze te vervangen. En nee, ik drink niet eens 20 koppen koffie per dag.

In mijn jongere jaren was het de Senseo, later Nespresso en korte tijd een Dolce Gusto. De Dolce Gusto (Krups) is zonder technische issues naar een nieuwe eigenaar doorgegaan (ik was geen fan van de gemiddelde smaak), die hele oude Senseo ging ooit naar een kringloopwinkel. Maar sinds die tijd zijn het steeds duurdere apparaten geworden, die allen veel te snel richting de recycling zijn gegaan door te hoge of onduidelijke reparatiekosten. Voor de Nespresso capsules heb ik zeker 3 systemen versleten, 2 met lekkage / waterpomp problemen. Pas bij de laatste was ik de kosten per cup zat aan het worden. Tijd voor een bonenapparaat.

Hoe simpeler het apparaat, hoe langer het mee gaat. Volautomatische espressomachines vallen niet onder de categorie ‘simpel’. Bij de meeste zijn er vele onderdelen en elektronica in het apparaat aanwezig. Complexe displays om al je 10+ koffierecepten weer te geven en nog allerlei andere opties, grinder om de bonen te malen, waterpomp, melkopschuimer, etc. Al die stukjes elektronica kunnen stuk en gaan stuk. Of onderdelen (zoals de grinder) verslijten. Na het zoveelste probleem bij weer een dure volautomatische bonenverslinder (Krups, display dit keer) ben ik me gaan afvragen – kan het simpeler? En heel eerlijk: ja.

Philips 2200-serie espresso apparaat

Zeg eens eerlijk, van de 10+ (koffie)recepten die jouw barista-waardige volautomatische espresso apparaat kan maken, hoeveel maak je er echt? 1 a 2? Een gewone koffie (lungo) of espresso en misschien een cappuccino? En daar houdt het op. Toch? Voor mij wel. Ik mag graag een cappuccino drinken, mijn bezoek vraagt meestal om niet meer dan een gewone grote bak koffie. Americano, latte, etc. – ik gebruik het nooit. Zelfs espresso niet, dat zou alleen zijn voor het maken van Tiramisu of een Italian Coffee.

Entré de Philips 2200-serie koffiezetapparaten. Voor 300 euro kun je klaar zijn. Mocht je graag een iets luxere aanpak hebben voor de cappuccino, dan kost het je nog een kleine honderd euro meer voor de LatteGo toevoeging in plaats van een simpel stoompijpje voor het opkloppen van de melk.

Ook met dat ‘klassieke stoompijpje’ (zo noemt Philips het) kun je cappuccino of latte macchiato maken met wat handmatig werk. Het stoompijpje hou je in een kannetje met melk, wat wordt verwarmd en licht opgeklopt. Dit giet je op je koffie en je hebt een mooie laag melkschuim. Bij sommige verkopers wordt de variant met het stoompijpje de Panarello genoemd.

Voor de mensen die deze moeite niet willen hoeven doen, is er de LatteGo variant waar het melkkannetje meegeleverd wordt. Het opschuimen plus combineren met de koffie wordt volautomatisch voor je gedaan wordt. De versie waar ik in deze review naar kijk is de Philips LatteGo 2200, een vriend van mij heeft de 2200 met stoompijpje. Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat de Philips 2200 serie EP2220/10 (Panarello) niet meer afwijkt dan alleen het ontbreken van het LatteGo melkreservoir om volautomatisch cappuccino te kunnen maken.

What’s in the box

Naast de Philips LatteGo 2200 zelf vinden we enkele losse onderdelen en de LatteGo melkcontainer, die makkelijk op/aan de 2200 te plaatsen zijn. Verder vinden we o.a. een AquaClean anti-kalk filter in de doos en een papieren stripje om de hardheid van het water te testen. Tijdens de eerste installatie stel je de gevonden hardheid in. Natuurlijk zijn er een handleiding en quick-start aanwezig en nog wat andere papierbakvulling aan verplichte stukjes papier.

De AquaClean waterfilter tegen kalkaanslag kan zo’n 250 liter water verwerken. Daarna is het verstandig deze te vervangen.

Uitvoeringen

Naar goed gebruik bij Philips zijn er van de volautomatische espressomachine heel veel uitvoeringen van nagenoeg hetzelfde product. Met slechts kleine verschillen onderling gaat de prijs vaak maar zo keer anderhalf of nog meer. Helaas geldt dat ook voor zowel de LatteGo als de variant met alleen het klassieke stoompijpje. In de beide series zijn er deze 2200, de 3200, 4300 en het topmodel de Philips LatteGo Series 5400 EP5447/90, die 659,- euro kost. Zelfde vermogen, zelfde ontwerp, zelfde watertank, zelfde waterdruk. De 5400 heeft meer complexiteit en kan 12 varianten op koffie met melk maken en heeft enkele gebruikersprofielen voor persoonlijke instellingen. Tja. Mocht je het er voor over hebben: bol.com of amazon.de.

Voor zover als ik kan nagaan heeft de duurdere uitvoering niet eens een veel betere grinder, allen werken met een keramiek bonenmolen.

Specificaties Philips LatteGo 2200

  • Inhoud bonenreservoir 275 gram
  • Inhoud waterreservoir 1,8 liter
  • Geluidsniveau 70 dB
  • Pompdruk 15 bar
  • Afmetingen hoogte 37,1 cm, breedte 24,6 cm, diepte 43,3 cm
  • Gewicht 8 kg
  • Vermogen 1500 Watt
  • Bonenmolen: keramiek (grinder)

Ervaringen: Philips LatteGo 2200

Een belangrijk voordeel van het LatteGo systeem is dat je de melk in het reservoir niet verwarmd tijdens het opschuimen. Na gebruik kan eventueel overgebleven melk daarom in het reservoir blijven en in de koelkast gezet worden. Voor wie erg gericht is op de hygiëne, kan het melksysteem van de Philips LatteGo 2200 spoelen met de ‘heet water’ optie. Maar van vitaal belang is dit niet, want het LatteGo reservoir mag ook in de vaatwasser. Ideaal.

Naast het bonenreservoir vinden we ook een klein klepje waar je al gemalen koffie in kunt doen. Dan krijg je het effect van een filterkoffie apparaat. Ik raad het gebruik hiervan af, je hebt er veel schoonmaakwerk van. En waarom koop je een apparaat van 300+ euro, om er dan gemalen koffie in te gooien? Maar mooi dat het kan, mochten de bonen op zijn en je hebt nog wel een pak met filterkoffie liggen.

Gemalen koffie kan ook
Gemalen koffie kan ook

De keramiek grinder vermaalt de bonen vrij evenredig. Er zitten geen (relatief) grote stukken in de koffieprut. Dit is belangrijk om een evenwichtige smaak in je koffie produceren, en de niveaus van bitterheid te beperken. Gezien de relatief lage kosten van deze machine, voldoet dit aan mijn verwachtingen. Helaas veroorzaakt het keramiek wel dat dit een vrij luidruchtige machine is.

Handig is hoe het display geen display is. Maar knoppen met een LED die je vertellen welke optie ingedrukt is. Per koffierecept kun je instellen hoeveel bonen er gebruikt moeten worden en hoeveel water, beide in 3 niveaus. Je kan ook instellen hoeveel koppen er gezet moeten worden per recept. Helaas doet deze functie niet heel veel meer dan 2x hetzelfde proces herhalen. Het is dus niet zo dat er in 1x 25 gram aan bonen gemalen worden als je voor 2 koppen kiest, het blijft een proces van 2x achter elkaar dezelfde hoeveelheid bonen malen en verwerken. Dat is wel heel spijtig, het had het totale proces van koffie zetten aanzienlijk kunnen versnellen.

Knoppen met ledjes
Geen ingewikkeld display dat stuk kan. Knoppen met ledjes.

Om een mij totaal onduidelijke reden kan bij het maken van cappuccino niet gekozen worden voor in 1x 2 koppen zetten. Dit kan alleen bij koffie en espresso. Natuurlijk kan de hoeveelheid vocht wel zo ingesteld worden (niveau 3) dat er een flinke bak uit komt.

Wat ik twijfelachtig vindt is hoe er verschil in temperatuur van de koffie lijkt te zijn per keer dat ik het apparaat gebruik. Ik heb geen temperatuurmeter voor voeding, maar merk op gevoel dat er verschil is. Wanneer ik het apparaat in de ochtend voor de eerste keer gebruik, aan doe, direct koffie maak, is de koffie goed warm maar niet heet. Wanneer ik direct daarna een 2e ronde koffie maak lijkt de koffie warmer te zijn. Ik proef geen heel groot verschil in koffiesmaak, maar het is opvallend.

Design Philips LatteGo 2200

Een slimme designkeus van Philips vind ik de manier waarop het waterreservoir van 1.8 liter makkelijk rechtstreeks naar voren geschoven kan worden. Dit geldt ook voor de vies-waterlade. Handig hieraan is dat wanneer je het apparaat onder een kastje, of in een hoek wilt plaatsen, je niet al te bang hoeft te zijn dat je niet meer goed bij het apparaat kan. De bonen moeten natuurlijk nog wel aan de bovenkant in het apparaat, maar dat kan met minder veel ruimte boven het apparaat dan wanneer je het hele waterreservoir moet kunnen loshalen.

Waterreservoir kan naar voren uitgenomen worden
Waterreservoir kan naar voren uitgenomen worden

De hoogte (27 cm) en diepte (43 cm) van het apparaat is beperkt, maar met bijna 25 cm breedte wat forser. Dat het apparaat breed uitvalt komt natuurlijk ook door de plaatsing van het waterreservoir aan de zijkant. Overigens is het formaat van het waterreservoir met 1.8 liter aan de vrij grote kant. Veel modellen van andere fabrikanten moeten het doen met reservoirs van 1.5 liter of minder.

Met de bling en ronde vormen heeft de Philips LatteGo 2200 een heel gemiddeld uiterlijk. Niet super strak, niet futuristisch, niet heel opvallend. Gewoon degelijk en prima.

Ervaringen: Philips Panarello 2200 (stoompijpje)

Zoals aangegeven is de 2200 variant met het stoompijpje bijna identiek aan de LatteGo. Op het display is geen knop ‘Cappuccino’ aanwezig maar ‘Stoompijp’. Zodra je die indrukt warmt het apparaat op en het is aan de gebruiker om dan te zorgen dat het stoompijpje in een karaf met melk is gestoken. De gehele inhoud van die karaf / reservoir wordt bewerkt en wordt een melkschuim. De melkschuim is van een samenstelling die ik associeer met cappuccino. Voor je (oud)tante die warme melk in de koffie wil, is dit niet echt geschikt, of je moet die melkschuim zelf flink door de koffie gaan roeren. Een groot nadeel hier is dat je alle melk in de karaf moet gebruiken of overblijfselen weggooien. Het kan niet terug het melkpak in, of in de koelkast.

(geen) Ervaringen: slimme app

Inmiddels heeft Philips ook een variant van de LatteGo 2200 serie uitgebracht met ondersteuning voor een smart app. Ik ben echt van de gadgets. Serieus. Maar een smart app voor je koffieapparaat? Je moet er nog steeds water in doen en een mok onder zetten. Dan kan ik het knopje ook wel zelf indrukken. Het permanent verbonden zijn met een Wi-Fi verbinding trekt alleen extra stroom (sluipverbruik) en de toegevoegde waarde is erg beperkt naar mijn mening.

Lees ook:

Melitta Latticia OT Series 600 espressomachine review heerlijk stil koffiezetapparaat

Beschikbaarheid

Philips LatteGo 2200 serie is al wat langer op de markt. Toch is pas in maart 2023 deze machine door de Consumentenbond als een van de best espressomachines beoordeeld. Baanbrekende ontwikkelingen bij deze machines zijn er toch nauwelijks, dus dan is het misschien wel fijn om geen gloednieuw apparaat aan te schaffen waar mogelijk nog wat kinderziektes in zitten. Daarnaast is het apparaat vrij goed beschikbaar via meerdere leveranciers, wat dan weer als effect heeft dat de prijs aardig kan fluctueren. De onderstaande prijzen waren van toepassing op het moment van schrijven en kunnen natuurlijk afwijken door (beëindigde)kortingsacties of prijswijzigingen.

Philips LatteGo 2200 (EP2235/40 – EP2230/10 – EP2231/40):

Philips Panarello 2200 (EP2224/40 – EP2220/10 – EP2221/40):

AquaClean anti-kalk waterfilters kosten tussen de 12 en 19,99 euro voor de originele Philips & Saeco . Koop deze o.a. bij Amazon.de voor 10,90 euro per stuk voor de originele, of bij Amazon.nl 3 stuks voor 17,89 euro voor een b-merk.

Conclusie

Inmiddels heb ik dit apparaat ruim 2 maanden in gebruik en maak ik er bijna alleen gewone koffie en cappuccino mee. Zoals verwacht mis ik de andere koffierecepten niet. De functie om makkelijk heet water uit het apparaat te kunnen halen voor thee gebruik ik ook, veel vaker dan ik had verwacht. Bij andere espressomachines was het vaak zo dat heet water uit dezelfde pijpjes kwam als de koffie; dus je had nooit zuiver en schoon water. Bij de Philips 2200 (en duurdere varianten) komt het hete water uit het stoompijpje/LatteGo aanvoer, waardoor het water mooi schoon is en ideaal voor thee of chocoladepoeder. Een nadeel is dat de temperatuur van dit hete water niet regelbaar is. Het is daardoor eigenlijk twijfelachtig om te gebruiken voor de perfecte kop witte thee of kruidenthee.

Het makkelijk kunnen gebruiken van het apparaat is ook een plus. Dit espresso apparaat kun je waarschijnlijk ook redelijk veilig bij je (groot)ouders neerzetten zonder elke dag een telefoontje te krijgen met de vraag hoe het nou ook alweer precies moest. Schoonmaken en onderhoud is ook gemakkelijk. Het display is De knoppen zijn duidelijk en snel in gebruik.

Nee het apparaat is niet perfect, het zou iets sneller mogen, het verwarmen zou iets meer consistent mogen zijn, het kunnen instellen van de temperatuur voor warm water zou prettig zijn en de hoeveelheid aan afvalwater is vrij hoog. En vooral de meerprijs van 100 euro voor het LatteGo systeempje bovenop de prijs van het stoompijpje is vrij schandalig. Hier trek ik in de eindbeoordeling alleen al een volle punt voor af. Verder is de keramische bonenmaler wel iets lawaaieriger dan ik van andere espressoapparaten gewend ben. Maar de koffie is heerlijk en de sterkte regeling is goed.

Eindconclusie

Een volautomatisch espresso apparaat waar je espresso, koffie(lungo) en cappuccino mee kunt maken is simpel en prima. Al die andere koffierecepten, zeg nou eerlijk, heb je het nodig? Dat een apparaat als dit regelmatig voor slechts 289 euro in de Panarello (stoompijpje) variant te koop is, maakt het een prima keus. Voor de Panarello wil ik daarom 4 uit 5 sterren toekennen en twijfel ik zelfs over 4,5 uit 5 sterren. De LatteGo zou geen 30% extra moeten hoeven kosten voor enkel het melkreservoir, wat 100 euro betekent in dit geval. Ik zie ook regelmatig prijzen van ruim boven de 400 euro voor de LatteGo en dat brengt me tot 3,5 sterren uit 5 voor de Philips LatteGo 2200. Hou dus de aanbiedingen in de gaten!

  Koop via Koop via Amazon Bestel via

Pluspunten

  • LatteGo container mag in de vaatwasser
  • LatteGo container kan in de koelkast
  • Heet water optie
  • Regelmatig voor actieprijzen/aanbiedingen te koop
  • Panarello variant voor wie geen cappuccino drinkt
  • Mogelijk om gemalenkoffie te gebruiken
  • Geen display dat makkelijk kapot kan
  • Makkelijk in gebruik
  • Waterreservoir schuift recht naar voren
  • Lade voor afvalwater schuift recht naar voren

Minpunten

  • LatteGo is naar mijn mening onnodig veel duurder dan Panarello
  • Vrij luidruchtig
  • Niet extreem snel
  • Temperatuur van kop heet water niet instelbaar
  • Veel afvalwater
  • 1 kop Cappuccino, niet 2 tegelijk

 

Linkjes op deze pagina geven mij (mogelijk) een kleine affiliatie vergoeding. Het kost jou niets extra. Koop dus aub via een van deze linkjes. Dat maakt het mogelijk om deze informatie gratis aan jou aan te blijven bieden.

Onze beoordeling

2 thoughts on “Philips LatteGo 2200 volautomatische espressomachine review simpel snel makkelijk

  1. Met het Latte Go systeem kun je vanzelfsprekend niet 2 koppen cappuccino zetten aangezien je systeem maar 1 uitmonding heeft dus dat komt maar in 1 kop (of het wordt zo een gemors).

    Verder een uitstekende review, wij hebben die van ons nu 3 jaren en doet het uitstekend. We zijn lui in het onderhoud en dat levert weinig problemen. Recent voor het eerst geolied en de leidingen ontvet (tabletje in filterkoffie bakje en menu voor filterkoffie draaien).

    Voordelen: doet wat ie moet doen, lekkere koffie, simpel, niet te duur, gaat vooralsnog nog steeds niet kapot en dat ondanks (schandalig) te weinig onderhoud. Indicator voor wisselen waterfilter en ontkalken.

    Nadelen: zoals gemeld:
    geen 10 koffie variaties, wat lawaaierig en bij veel bezoek kost het best veel tijd. (Ik kan tussen aanzetten en maken van 2 cappucino’s als ik hard doorwerk een vaatwasser leegruimen).
    Nog niet gemeld:
    Wel een indicator voor dat de droesbak vol is, maar het afvalwaterreservoir is vaak eerder vol en loopt dan over… (Kwestie van discipline: is het waterreservoir leeg dan afvalwater en droesbak legen en je hebt nergens last van).

    Bij ons geen wisseling in de temperatuur bemerkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.