TP-Link Deco X50-Outdoor Mesh WiFi6 access point review

TP-Link Deco X50-Outdoor

TP-Link Deco X50-Outdoor is een WiFi 6 Mesh access point en is bedoelt om het Deco mesh wifi netwerk uit te breiden naar de tuin of het terras. Hierom is het bestand tegen regen en andere weersomstandigheden met een IP65 rating. Extra bijzonder aan de Deco X50-Outdoor uitvoering is dat er naast een gewone 230V stroomkabel ook PoE ondersteuning is voor de stroomvoorziening.

Deze X50-Outdoor review is een toevoeging op mijn eerdere review van de TP-Link Deco X50-PoE mesh wifi6 set. Zie daarom die review voor meer details over TP-Link Deco X50 producten en een introductie in wat mesh wifi is.

Klik hier voor een overzicht van alle Spot on TP-Link recensies.

Koop via Koop via Amazon Bestel via

Disclaimer: dit product is door TP-Link ter beschikking gesteld om deze review te schrijven. Echter zonder beperkingen; alles wat ik schrijf is mijn mening en geen sales-praat.

Intro

TP-Link heeft met het Deco systeem een hele uitgebreide familie aan mesh wifi producten. Het enige wat je nodig hebt, is 2 van deze producten om samen een enkel wifi netwerk te vormen waartussen je naadloos doorgeschakeld wordt naar het access point dat je het beste van een stabiele en snelle netwerkconnectie kan voorzien. Technisch gesproken is dit een enkel SSID over meerdere access points, zelfs tegelijk voor zowel de 2,4 GHz als 5 GHz band. Ideaal, heel gebruiksvriendelijk, snel en betrouwbaar. Wat wil je nog meer?

Nou, misschien wil je dat ook wel buiten, tot in de gehele tuin of op het terras! Dankzij de TP-Link Deco X50-Outdoor met IP65 waterdicht classificatie kun je dat wolkje van wifi beschikbaarheid uitbreiden tot zelfs buiten, waar je wilt.

En mocht je de andere review nog niet gelezen hebben: dat mesh wifi helpt om je zonder een enkele onderbreking in je connectie helemaal automagisch overgeschakeld te worden naar de dichtstbijzijnde access point. Je telefoongesprek-via-wifi of Teams call merkt er niets van.

TP-Link Deco X50-PoE Mesh set review WiFi6 access point

Lees mijn review van de TP-Link Deco X50-PoE mesh set voor veel meer informatie over de TP-Link Deco familie van mesh wifi producten, wat mesh wifi is, verschillen tussen wifi 5, 6 en 7 en alle functies die je vindt in de Deco app.

What’s in the box

TP-Link Deco X50-Outdoor mesh wat zit er in de doos
Wat zit er in de doos van de TP-Link Deco X50-Outdoor

Er is een paalbevestigingskit in de doos aanwezig, waarbij je met een tie-wrap de Deco X50-Outdoor aan een paal kunt bevestigen. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om de X50-Outdoor aan een wand te schroeven. Met de 3 meter lange stroomkabel kun je de unit makkelijk van stroom voorzien via een (buiten)stopcontact, maar het is ook mogelijk om de X50-Outdoor via PoE van stroom te voorzien.

De handleiding is vooral bedoelt om je te vertellen dat je de TP-Link Deco app moet downloaden en daarnaast wordt er veel moeite gedaan om je uit te leggen hoe je de stroomkabel en/of netwerkkabel op de juiste wijze waterdicht aansluit op de unit. Dit is natuurlijk heel belangrijk voor een access point die je buiten ophangt.

Noemenswaardig: de verpakking bestaat uit veel gerecycled papier/karton! Geen extreem veel overbodige stukjes plastic en zakjes als verpakking.

Specificaties TP-Link Deco X50-Outdoor (via TP-Link.com)

 • IP65 water- en stofdicht
 • Dual-band (2,4 GHz & 5 GHz) AX3000
 • Wi-Fi 6 – 802.11ax
 • Bandbreedte 2402 Mbps (5GHz) 574 Mbps (2,4GHz)
 • Mu-MiMo tot max 150 apparaten
 • OFDMA
 • Beamforming
 • 2 interne antennes
 • Google Assistant / Alexa / IFTTT integratie
 • Stroomvoorziening via PoE (802.3at) of gewone 230v stroomkabel
 • Deco mesh
 • EasyMesh open standaard compatible
 • 2x 1 Gbs RJ45 netwerkpoorten
 • Afmetingen: 110 × 121,3 × 215,5 mm

De hoogte van de unit is vrij fors met ruim 21 cm. Dit is om zoveel mogelijk storingsvrij te blijven en de antennes hun werk te kunnen laten doen in combinatie met ingebouwde stroomadapter en maatregelen om blikseminslag te voorkomen. Persoonlijk vind ik het design simpel maar smaakvol.

Verbonden via Wifi 6
Wifi 6 connectie op Android

Stroomvoorziening en netwerkaansluiting

Natuurlijk is het mogelijk om de TP-Link X50-Outdoor van stroom te voorzien met de 3 meter lange stroomkabel. Deze gewone 230v stroomkabel kan rechtstreeks in een (buiten)stopcontact en via de waterdichte connectoren aan de onderkant het apparaat in. De stroomadapter zit ingebouwd in de bodem van de unit. Maar net als met de X50-PoE access points, waar ik steeds naar blijf verwijzen, kan de X50-Outdoor ook met Power over Ethernet (PoE) van stroom voorzien worden. De stroomkabel is dan niet nodig.

TP-Link Deco X50-Outdoor - Stroomaansluiting via PoE of stroomdraad
Stroomaansluiting via PoE of stroomdraad (onderaanzicht)

Power over Ethernet & netwerkaansluiting

Om optimaal gebruik te maken van je TP-Link Deco X50-Outdoor wil je idealiter dat de connectie met de rest van je (Deco mesh) wifi netwerk het meest betrouwbaar is en met de snelste mogelijke connectie. Of te wel: met een netwerkkabel (Cat.5E of beter, liever Cat.6). Door een netwerkkabel tot aan de access point te leggen heb je de maximale bandbreedte van de wifi voor alle clients die met deze X50-Outdoor verbinden.

Als je dan toch een netwerkkabel met de X50-Outdoor gaat verbinden, waarom dan niet direct die netwerkkabel ook gebruiken voor de stroomvoorziening? Het is ideaal als er maar 1 kabel naar de plek hoeft waar de X50-Outdoor wordt opgehangen. Voor meer details over wat PoE is en hoe je stroom in een netwerkkabel krijgt, zie mijn blog over PoE.

Wat is Power over Ethernet? Waarom wil je PoE?

Wifi via Wifi

Mocht het niet lukken om een netwerkkabel tot de plek te krijgen waar de unit moet komen, dan is het ook mogelijk om de X50-Outdoor van stroom te voorzien met die eerder genoemde 3 meter stroomkabel. De netwerkconnectie wordt in dat geval gerealiseerd door via wifi te verbinden met de rest van het Deco mesh wifi netwerk.

Dit heeft 2 grote nadelen. Een deel van de AX3000 wifi bandbreedte die de X50-Outdoor kan bieden gaat op aan het onderhouden van de connectie tussen de X50-Outdoor zelf en het mesh netwerk. En de X50-Outdoor wordt hiermee een soort repeater of wifi-extender, dus de extra hoeveelheid aan wifi dekking is beperkter. De kwaliteit van de wifi-connectie tussen de X5-Outdoor en de rest van het netwerk moet immers goed zijn. Als je de X50-Outdoor te ver weg zou willen plaatsen, wordt de connectie niet betrouwbaar en/of langzaam.

Ik had zelf met deze opstelling helaas onoverkomelijke connectieproblemen. 13 meter vanaf de dichtstbijzijnde access point met nog de achtergevel van het huis er tussen, bleek helaas te veel. Er was wel een connectie, maar deze toonde zichzelf in de Deco app continue als geel/oranje en ‘slecht’ en soms viel deze connectie geheel weg. Met een smartphone browsen was niet echt goed te doen, hoge latency en af en toe een wegvallende connectie. Met name dat laatste was voor mij niet acceptabel, aangezien ik aan de X50-Outdoor met een netwerkkabel een beveiligingscamera wil verbinden die 24/7 opneemt (voor meer details zie de paragraaf hieronder ‘Mijn eigen set-up’).

Mini switch

Want ja – dat is mogelijk met de X50 familie aan Deco mesh access points! Je kan netwerkapparatuur bekabeld verbinden. De access points functioneren als een soort switch. Elk heeft 2 of 3 netwerkpoorten (afhankelijk van het model, X50-PoE en X50-Outdoor hebben er 2). Hierbij is het idee dat de ene poort gebruikt wordt om de access point bekabeld op een (PoE)switch aan te sluiten en de andere poort gebruiken om een apparaat aan te sluiten. Ook zou het mogelijk zijn om op die 2e poort een langere netwerkkabel aan te sluiten waarop de volgende TP-Link X50 access point aangesloten wordt (Ethernet Backhaul).

Wat ook kan, is de Wifi-Backhaul aanpak. Hierbij wordt het Deco access point via wifi verbonden (wifi via wifi, zie vorige paragraaf) en wordt het mogelijk om de poorten te gebruiken als een mini switch. Apparaten die geen wifi module hebben kunnen op deze manier aangesloten worden. De TP-Link Deco X50-Outdoor kan ook op die manier gebruikt worden.

TP-Link Deco X50-Outdoor mesh - Waterdichte bodemplaat en ophangmechanisme
TP-Link Deco X50-Outdoor heeft een waterdichte bodemplaat en stevig ophangmechanisme

Met de rubberen pluggen kunnen de openingen voor de kabels afgedicht worden.

Stroomverbruik

Officiële verbruikscijfers zijn moeilijk te vinden en aangezien ik de TP-Link X50-Outdoor via PoE op een switch heb aangesloten is het moeilijk te meten. Een officieel getal is het theoretisch maximum verbruik van 15.5 Watt. Zelfs onder zware belasting zal dat verbruik echter niet gehaald worden, alleen bij het opstarten enkele seconden.

Compleet idle zal een mesh access point niet zijn omdat er iets van communicatie onderling met de andere mess producten is, hoeveel verbruik dat betekend kan ik niet controleren maar reken op ongeveer 2 a 3 Watt. Typisch verbruik onder belasting zal zo’n 5 a 7 Watt zijn. Zou dat continue 24/7 zijn, dan (bij een prijs van 0,36 eur per kWh) zou je dat 18 euro per jaar kosten. Maar dat is natuurlijk niet het geval. Laten we zeggen dat je tussen de 8 en 10 euro per jaar kwijt bent aan stroomverbruik.

Mijn eigen set-up

Zoals ik in de paragraaf Wifi via Wifi noemde werkte het voor mij niet naar tevredenheid om de X50-Outdoor via wifi op de X50-PoE set toe te voegen als een groot Deco mesh wifi netwerk. Ik heb daarom mijn oude opstelling deels weer in gebruik genomen om de schuur op mijn netwerk aan te sluiten. Deze opstelling is:

 • een PoE switch in de meterkast
 • enkele UTP inbouw wandcontactdozen op de PoE switch aangesloten
 • access points TP-Link Deco X50-PoE via wandcontactdoos gevoed
 • netwerkconnectie via stroomnet met powerline adapter TP-Link TL-WPA8631P (1300 Mbps), een in de woonkamer en de ander in de schuur
 • een PoE switch in de schuur
 • TP-Link Deco X50-Outdoor voorzien van stroom vanuit de PoE switch

Toegegeven, die PoE-switch in de schuur is niet echt nodig. Om de X50-Outdoor van stroom te voorzien zou ik de 230v stroomkabel kunnen gebruiken en via netwerkabel zonder PoE aansluiten op de powerline adapter. Maar zoals genoemd wil ik een PoE beveiligingscamera kunnen aansluiten en uhhh… het komt wel eens voor dat ik beveiligingscamera’s test 😉

 

TP-Link Deco X50-Outdoor - TL-SG108PE PoE switch - Powerline adapter - TL-WPA8631P

Uiteindelijk komt de TP-Link Deco X50-Outdoor weer aan de buitenkant van de schuur te hangen, maar dit was als tijdelijke oplossing even nodig.

Jammer genoeg kan de X50-Outdoor wel met PoE van stroom voorzien worden, maar is deze niet in staat om PoE te leveren aan andere netwerkapparaten. Als ik de X50-Outdoor met een 230v kabel aansluit had ik graag deze mogelijkheid gezien, dan zou de PoE switch niet nodig zijn. Nog liever zou ik zien dat er een PX50-Outdoor komt, waarbij de P staat voor Powerline (zoals de reguliere Deco PX50), zodat de andere componenten overbodig worden en alleen de X50-Outdoor genoeg zou zijn.

Eerlijk gezegd denk ik dat mijn issue voor meer potentiële kopers van toepassing is. Wifi via wifi is niet echt ideaal en een netwerkaansluiting naar de juiste plek in de tuin brengen zal niet voor iedereen mogelijk zijn. Ook als de netwerkkabel geen probleem is, mist eigenlijk de mogelijkheid om een ander apparaat gevoed met PoE vanuit de X50-Outdoor erop aan te sluiten. Ik heb mijn wensenlijstje aan TP-Link doorgegeven.  #onecanonlydream

Ervaringen: TP-Link Deco app

Voor de ervaringen met de Deco app verwijs ik je wederom naar mijn review van de X50-PoE set. Je vindt er een uitgebreide beschrijving van de Deco app en de mogelijkheden.

Een speciale (extra) opmerking voor de TP-Link Deco X50-Outdoor is wel van toepassing. Zodra je de X50-Outdoor hebt toegevoegd aan je netwerk verschijnt in de Deco app ineens een melding over kanalenrestrictie.

TP-Link Deco X50-Outdoor - Deco app - kanaallimieten
Kanaallimieten in de Deco app

Opvallend is dat dit standaard uitgeschakeld is en je deze restrictie zelf aan moet zetten.

TP-Link Deco X50-Outdoor - Deco app - kanaallimieten
Kanaallimieten in Deco app

Beschikbaarheid TP-Link Deco X50-Outdoor

De adviesverkoopprijs is 149,95. Prijzen hier genoemd zijn op het moment van schrijven en mogelijk onderhavig aan (beëindigde) kortingsacties.

Conclusie

TP-Link Deco mesh wifi is een zeer goed systeem met een uitgebreide familie van producten die bijna alles bieden waar je naar op zoek zou kunnen zijn.  TP-Link Deco X50-Outdoor is hierop een zeer interessante uitbreiding, doordat dit waterdichte product er voor zorgt dat je gemakkelijk wifi ook beschikbaar kunt maken buiten in de tuin of op het terras. Het verkoopverhaal dat je dit product als Wifi via Wifi kunt aansluiten op de rest van je Deco mesh netwerk zie ik niet zo zitten, bekabeld aansluiten blijft de absoluut beste optie. Daarom zou ik, zoals ik in deze review heb beschreven, liever andere functies combineren om een nog meer optimaal product te zijn.

Eindwaardering

Voor dit product zijn er weinig goede alternatieven op de markt. Het beantwoord daarmee mogelijk vrijwel uniek aan een behoefte, maar een behoefte die niet iedereen heeft. Al met al is dit een goed product, (spat)waterdicht, doet wat het moet doen en voor een redelijke prijs.

Het komt beter tot zijn recht als je het onderdeel maakt van een breder Deco mesh wifi netwerk, maar functioneert ook prima als een stand-alone access point.

Ik hou het op 4 uit 5 sterren.

Koop via Koop via Amazon Bestel via

Pluspunten

 • IP65 mesh wifi access point voor buiten
 • Lange stroomkabel (3 meter)
 • Stroomadapter ingebouwd
 • PoE ondersteuning
 • Prima prijs-kwaliteit verhouding

Onderstaande pluspunten zijn algemeen voor de gehele TP-Link Deco X50 familie:

 • Google Assistant / Alexa / IFTTT integratie
 • Eindelijk een mesh systeem geschikt voor PoE
 • Overzichtelijk en simpel in gebruik
 • Ook wifi-tot-wifi connectie, waarna bedraad verder gaan mogelijk is
 • EasyMesh open standaard ondersteuning
 • 12v stroomadapter ook meegeleverd
 • Geïntegreerde antennes
 • Naast gastnetwerk ook een IoT-netwerk

Minpunten

 • Vrij hoog door ingebouwde antennes
 • Mooie set aan functies, maar… net niet helemaal

 

Linkjes op deze pagina geven mij (mogelijk) een kleine affiliatie vergoeding. Het kost jou niets extra. Koop dus aub via een van deze linkjes. Dat maakt het mogelijk om deze informatie gratis aan jou aan te blijven bieden.

 

Onze beoordeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.