Owltron Cam W1 indoor PT beveiligingscamera review

Owltron Cam W1 indoor beveiligingscamera

Owltron Cam W1 is een prima budget indoor (binnenshuis) beveiligingscamera met de mogelijkheid om mensen te volgen en zelfs geluidsdetectie. PT staat voor Pan & Tilt, wat wil zeggen dat de camera kan ronddraaien en omhoog/omlaag kan. Met een prijs tussen de 29 en 39 euro maakt dit een heel interessant product.

Owltron stuurde mij een tweetal beveiligingscamera voor binnenshuis, in deze review komt de Smart Cam W1 aan bod. De Cam T1 is een 2-pack van gelijkaardige camera’s als de W1, met als belangrijkste verschil dat de W1 Pan & Tilt kan bewegen. Een review van de set T1’s volgt later vindt je hier: Owltron T1 2-pak review. Zowel de W1 als T1’s zijn 1080P full hd camera’s.

Owltron Cam W1 en T1
Owltron Cam W1 en T1 2-pack

Disclaimer: we hebben deze beveiligingscamera van Owltron ter beschikking gekregen om deze review te schrijven. Echter zonder beperkingen; alles wat ik schrijf is echt mijn mening en geen sales-praat.

  Koop via Koop via Amazon

Owltron is onderdeel van Skyline

Op het eerste oog lijkt Owltron een geheel nieuw bedrijf, dus hoeveel vertrouwen zou je hierin moeten hebben? Echter, op het moment dat ik de Owltron app uit de Play Store wilde downloaden zag ik de bedrijfsnaam Skyline security. Dat klonk bekend. Van dezelfde ontwikkelaar in de app store zijn ook de apps voor “littlelf” en Tosview. Die ken ik als prima budgetmerken voor beveiligingscamera’s voor binnenshuis en babymonitor producten.

Owltron logo

Owltron W1 budget indoor beveiligingscamera: what’s in the box?

Owltron Cam W1 Pan Tilt indoor beveiligingscamera - wat zit er in de doos
Owltron Cam W1 Pan Tilt indoor beveiligingscamera – wat zit er in de doos

Voor een budgetcamera zit er relatief veel in de doos. Meerdere hele handige verplichte stukjes papier in Engels en Duits, een muurbeugel met standaard schroefdraad (een willekeurige tripod van een fotocamera past ook), 5 volt 1 ampère adapter en een USB-C kabel. Het is natuurlijk ook mogelijk om de beveiligingscamera op een kast of de grond te zetten.

Mocht je goed kijken naar de foto en denken – die Hilko is in de war met z’n USB-C: ja. Op de foto zie je een micro USB kabel. Bij mijn review exemplaar is per ongeluk een oude kabel meegeleverd. De W1 is voorzien van een USB-C aansluiting en bijbehorende USB-C kabel van 2 meter.

Mocht je liever een geheel zwarte versie van de W1 willen aanschaffen, dat kan. Zie in het hoofdstukje Beschikbaarheid de juiste links naar Amazon.de.

p.s. Mocht je nog niet zoveel weten van beveiligingscamera’s en behoefte hebben aan een algemene introductie en uitleg over alle afkortingen, lees dan onze blog “Beveiligingscamera’s: Wat je moet weten“. Je vindt deze link ook bovenaan in het menu onder de categorie Beveiligingscamera’s.

Specificaties Owltron W1 budget indoor beveiligingscamera (via Owltroncam.com)

We hebben het model LF-P3t gereviewd.

 • 20 fps bij resolutie 1920 x 1080 (1080P)
 • Field-of-view (gezichtsbereid): 120°
 • Pan 355° horizontaal
 • Tilt 110° verticaal
 • 2-way audio (ingebouwde speaker en microfoon)
 • Zowel in wit als geheel in zwart
 • H.264 compressie
 • 133mm hoog, 77 mm diameter, bij 210 gram
 • 128 GB maximaal SD card
 • Wi-Fi: 2.4 GHz (geen 5 GHz i.v.m. Tuya)
 • Alexa en Google Assistant smart home functies
 • Menselijk lichaam detectie
 • Automatisch volgen van beweging

Een micro SD kaart is niet meegeleverd. Dit is de gemakkelijkste methode om beelden op te kunnen slaan en terug te kunnen kijken. Je kan een SD kaart natuurlijk via Aliexpress bestellen, of wat sneller geleverd via bol.com of Amazon.nl (of Amazon.de). 64 GB is genoeg, de camera ondersteund maximaal 128 GB.

Ervaringen: configureren in de app

Na de eerste blik op de Owltron app krijg ik het zeer sterke vermoeden dat deze camera binnen het Tuya smart home ecosysteem thuishoort. Een poging om de W1 camera aan mijn favoriete Hombli app (voor alles Tuya) toe te voegen lukt echter niet direct. Er moet een QR code door de app worden gegenereerd en dan door de camera gescand kunnen worden. Grappig genoeg zegt Owltron op hun eigen website dat gebruikers de ‘littlelf’ app moeten downloaden.

Met wat meer experimenteren verwacht ik dat het wel moet gaan lukken om deze camera aan jouw favoriete algemene Tuya app toe te voegen. Alle apparaten in 1 Tuya app maakt het mogelijk om deze camera (ook) als trigger in je scenes te gebruiken, in combinatie met andere Tuya compatible apparaten. Om de Owltron app te kunnen beoordelen ga ik voor de weg van de minste weerstand en voeg ik de camera toe aan de Owltron app. De installatie gaat dan snel en voorspoedig.

 

Owltron Smart Cam familie
Owltron Smart Cam familie

Van de Owltron Smart Cam serie is de naamgeving niet heel creatief, maar het is wel duidelijk dat er al een setje aan modellen is. De W1 en T1 zijn indoor (binnenshuis) beveiligingscamera’s, de O1, L1 en R1 zijn geschikt om ook buiten te gebruiken aangezien die (spat)waterdicht zijn.

Dat deze camera binnen het Tuya ecosysteem past,  en voorzien is van een 5 volt adapter, geeft me het vermoeden dat deze camera qua functionaliteit niet veel zal afwijken van de eerder gereviewde Annke Crater en Vacos Indoor Cam PT. Wat geen probleem is, want het zijn prima budget beveiligingscamera’s voor binnenshuis.

Owltron Smart Cam app features
Owltron Smart Cam app features

Vertaling van de app is heel beperkt uitgevoerd. Enkele termen zijn in het Nederlands, maar het is nog grotendeels Engelstalig.

Ervaringen: functies in de app

Onder het ‘features’ knopje zijn de belangrijkste functies beschikbaar. Een interessante is “Private Mode”. De camera stopt dan met functioneren, totdat de camera weer geactiveerd wordt. Wel zo fijn voor een beveiligingscamera in huis, wanneer je even zeker wilt zijn van privé tijd zonder opnames. Via het ‘direction’ knopje kan de camera op afstand handmatig bestuurd worden met een maximum van 355 graden links/rechts en 110 graden omhoog/omlaag.

Owltron app motion detected
Owltron app motion detected
Owltron app disabled camera
Owltron app disabled camera: sleep mode

Als bewegingsdetectie krijg je een “human body detected” notificatie. Die is vrij betrouwbaar. Een keer dat mijn kat op een meter afstand voor de camera langs liep kreeg ik ook ineens de notificatie. Voor het grootste deel reageerde de Owltron Cam W1 niet op de kat, wel bijna zonder uitzondering op mijn bewegingen. Dankzij de PT (pan & tilt) volgde de camera mij in mijn bewegingen. Ren er snel voor langs en…. geen reactie. Dat laatste is een bekend probleem van veel beveiligingscamera’s die mensen kunnen detecteren.

Zoals met bijna alle bewakingscamera’s ook hier: geen rich notificatie. Dat wil zeggen dat er alleen tekst is en een tijdstip. Ik zou graag een screenshot zien in de notificatie, maar dat blijft beperkt tot zeer weinig merken die dit kunnen bieden.

Owltron app Patrol mode
Owltron app Patrol mode

Nog een interessante functie is de Patrol mode. Daarmee is het mogelijk om de beveiligingscamera continu van links naar rechts te laten bewegen. Hierdoor gaat de camera ‘op zoek’ naar beweging in het blikveld. Aangezien de camera vrij stil is bij het draaien, is dit een interessante optie.

Owltron app messages galery
Owltron app berichten galerij

Ik schrijf dit vaker in mijn reviews, maar voor de volledigheid mocht dit de eerste review zijn die je van mij leest: een binnenshuiscamera kun je wel op een raam richten, maar het werkt niet (goed) bij donker. Beveiligingscamera’s gebruiken infrarood, als je dat op glas richt krijg je alleen reflectie van het raam. Deze niet-waterdichte camera buiten zetten is door vocht niet verstandig, ook niet onder een afdak.

Ervaringen: screenshots

Het zichtveld van de Owltron Cam W1 is met 120 graden enorm breed. Een echt fisheye effect, zonder dat het beeld erg vervormd.

Owltron Cam W1 screenshot overdag
Owltron Cam W1 screenshot overdag

Met infraroodzicht is er ook ’s nachts een prima zicht en (bewegings)detectie.

Owltron Cam W1 screenshot nacht
Owltron Cam W1 screenshot nacht

Beschikbaarheid

Owltron heeft op dit moment haar producten alleen beschikbaar via Amazon en beperkt tot enkele grotere landen. Voor ons in Nederland is Amazon.de de meest logische keuze.

 • Owltron Cam W1 smart 1080p bewakingscamera in wit en zwart.

Conclusie

Owltron is zelf een nieuw merk, maar onderdeel van een gerenommeerd bedrijf. Als een budgetcamera voor indoor is de Owltron Cam W1 een prima keus die volop voorzien is van functies en alles kan bieden wat je zou zoeken. De mogelijkheden van de W1 zou ik omschrijven als compleet en volledig. Met het inpassen van de W1 in een Tuya ecosysteem zijn er nog meer toepassingen te bedenken als onderdeel van een smart home.

Eindoordeel

Met de vele functies van deze beveiligingscamera is de prijs-kwaliteit van de Owltron Cam W1 heel goed. Dit maakt de W1 tot een prima keuze om je huisdieren of de kinderen in de gaten te houden vanaf een afstandje. De Patrol functie maakt het helemaal af. Ik geef de camera de volle 5 uit 5, maar zou wel adviseren om vooral de ogen open te houden voor een mooie aanbieding.

  Koop via Koop via Amazon

Pluspunten

 • Tuya ecosysteem
 • Geluidsdetectie in een budget beveiligingscamera
 • Google Assistant & Alexa smart home integratie
 • Automatisch volgen van beweging
 • Bang for buck! Prima verhouding prijs-kwaliteit
 • USB-C connector
 • Patrol functie

Minpunten

 • Uitsluitend 2,4 GHz Wi-Fi (want Tuya)
 • Menselijk lichaam detectie nog niet vlekkeloos
 • Geen ONVIF, RTSP

 

Linkjes op deze pagina geven ons een kleine affiliatie vergoeding. Het kost jou niets extra. Koop dus aub via een van onze linkjes. Dat maakt het ons mogelijk om deze informatie gratis aan jou aan te blijven bieden.

Onze beoordeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.