PVY Z20 Pro vouwbare 50 Nm e-bike review compact comfort betaalbaar

PVY Z20 Pro

PVY Z20 Pro is een zeer betaalbare, vouwbare e-bike die heerlijke comfortabel rijdt en gemakkelijk kan worden vervoert of opgeslagen. Ondanks het compacte formaat is deze fiets geschikt om ook langere afstanden op te rijden, met een maximum theoretisch bereik van 80 km (50 a 60 km is realistischer). Door de 50 Nm koppel (trekkracht) heb je genoeg vermogen onder de trappers om lekker vooruit te blijven gaan ook in heuvelachtig terrein of met flinke tegenwind.

En… dit is de vernieuwde versie! Z20 Pro is al een tijdje op de markt, maar PVY heeft de Z20 Pro nu nog verder verbeterd. O.a. het achterlicht. Wat eerst een reflector met een batterijtje was, is nu een echt achterlicht dat van stroom voorzien wordt vanuit de accu. PVY heeft me bevestigd dat alle Europese bestellingen deze vernieuwde versie gaan ontvangen. Dit achterlicht dient ook gelijk als een remlicht! Heel erg cool.

Koop rechtstreeks bij PVY

Disclaimer: dit product is door PVY Bike ter beschikking gesteld om deze review te schrijven. Echter zonder beperkingen; alles wat ik schrijf is mijn mening en geen sales-praat.

Intro

PVY bestaat al een kleine 10 jaar als bedrijf maar heeft zich in 2022 opnieuw uitgevonden als een fabrikant van e-bikes. PVY stelt zich tot doel om samen te rijden naar een duurzame toekomst. Een mooie slogan voor een e-bike fabrikant.

De familie van PVY e-bikes blijft groeien. Naast de Z20 Pro, Z20 Plus Fatbike en de nieuwe H500 Pro e-MTB is de super kleine PVY S2 aangekondigd. Voor zowel de S2 als de H500 Pro hoop ik binnenkort een review te kunnen publiceren. Recent heb ik de extreem leuke PVY Z20 Plus Fatbike met 1000 Watt vermogen en 100 Nm koppel kunnen reviewen (review PVY Z20 Plus hier).

Vouwbare e-bike, vouwfiets

‘Vroeger’ waren vouwfietsen een beetje kansloze, lelijke en onhandige fietsjes. Het was vrijwel onmogelijk om er comfortabel op te kunnen rijden. Met de komst van elektrische vouwfietsen is er veel veranderd. Natuurlijk is het nadeel dat ze veel zwaarder zijn door de accu, maar kwaliteit en algemeen rijcomfort is omhoog gegaan. Een vouwbare e-bike is makkelijker dan een gewone fiets om mee te nemen in het openbaar vervoer. Maar natuurlijk ook thuis is het opslaan in schuur of voorraadhok aanzienlijk makkelijker.

PVY Z20 Pro - gevouwen pakketje
Het frame is vouwbaar en het hoge stuur kan ook omgevouwen worden
PVY Z20 Pro - stuur omvouwen
Ook het hoge stuur is gemakkelijk vouwbaar en blijft veilig

Specificaties PVY Z20 Plus (via PVY Bike)

 • Europese goedkeur (EN 15194 CE Certified by SGS)
 • Max Range 80 km (realistisch tussen de 40 en 65)
 • 36V 10.4Ah accu
 • Maximum draaggewicht 150 kg
 • Vering/schokdemper voor
 • Verwijderbare accu
 • 250W motor (500 watt unlocked)
 • 50 Nm koppel (trekkracht)
 • Aluminium frame
 • Mechanische schijfremmen
 • 20 inch diameter wielen
 • USB-poort (in het frame)
 • Snelheidssensor, gashendel
 • Voor- en achterlicht (nieuwe versie!)

Natuurlijk is de maximale snelheid 25 km/u trapondersteuning. Dat is nou eenmaal wat de wet voorschrijft. Maar unlock is mogelijk om de fiets tot 32 km/u te laten gaan. Meer daarover in de volgende paragraven.

Trapondersteuning, vermogen, koppel.. en PVY Z20 Pro opvoeren

Europese CE keurmerk

PVY Z20 Pro heeft een CE keurmerk van het officiële testbureau SGS. Hiermee ben je er zeker van dat de fiets voldoet aan gestelde normeringen voor kwaliteit en veiligheid van onderdelen. Conform de saaie Nederlandse wetgeving heb je met de PVY Z20 Pro een normale elektrische vouwfiets met trapondersteuning tot aan 25 km/u maximum snelheid en 250 Watt vermogen.

Veel van de goedkopere of ‘budget’ e-bikes zijn uitgerust met een motor die niet meer dan de wettelijk toegestane 250 Watt vermogen levert en vaak zelfs minder dan 40 Nm (newtonmeter) aan koppel. Dit is genoeg om je van a naar b te brengen en maakt het voor de fabrikanten mogelijk om een hele goedkope e-bike voor je te bouwen – waar  de accu vaak nog de helft van de prijs is. Maar zoals met bijna alles in het leven: meer is veel beter. En gelukkig kan de PVY Z20 Pro je dat brengen: meer vermogen en meer koppel. 500 Watt maximaal vermogen en 50 Nm koppel.

Vermogen

Meer (piek)vermogen in de motor en meer koppel zorgt voor meer trekkracht, waardoor je sneller kunt accelereren of met je e-bike gemakkelijker een helling kan oprijden. In de praktijk betekend dit dat wanneer je bij een verkeerslicht stil stond, je in kortere tijd versnelt naar 25 km/u. Of als je een helling oprijdt dat je dan minder veel vertraagt (heuvel, brug omhoog, of door een fiets tunnel omlaag en weer terug omhoog). Een e-bike met minimale specificaties aan vermogen en weinig koppel, zal meer moeite hebben om jouw snelheid op 25 km/u te houden. Met meer koppel en een hoger vermogen, zal je minder vertragen en gemakkelijker de helling oprijden met een snelheid dichtbij de 25 km/u.

PVY Z20 Pro - achtermotor detailleur en open kettingkast
Motor in het achterwiel, detailleur en open kettingkast

Die open ketting had ik zelf geen moeite mee, mijn vriendin draagt vaak broeken met wijde pijpen onderaan en zij gaf aan bang te zijn dat haar broekspijpen tussen de ketting vast zou kunnen komen te zitten. Is overigens (nog?) nooit gebeurd.

Opvoeren is mogelijk

Dus… opvoeren? Ja. Zoals bij de meeste e-bikes kan dat ook met de PVY Z20 Pro. Dankzij de sterke motor van 500 watt maximaal en het hoge koppel (50 Nm) zit er nog ruimte in boven het wettelijke maximum van 25 km/u. Namelijk 32 km/u is maximaal mogelijk. Het enige wat nodig is, is in de instellingen van de fietscomputer het maximum ophogen naar 32 en klaar. Misschien overbodig om te noemen, dit mag niet en kan een boete tot 250 euro opleveren.

PVY Z20 Pro - linker handvat toeter unlock fietscomputer
Unlock of opvoeren van PVY Z20 Pro tot 32 km/u is mogelijk

Op de linker hendel zijn knoppen voor de verlichting, toeter en de fietscomputer. Zoals je in de foto hierboven ziet is het gemakkelijk om de maximum snelheid in te stellen (opties: 25 en 32).

Makkelijk om in elkaar te zetten

PVY levert de e-bike al vrij compleet geassembleerd aan en veel inspanning is niet meer nodig. Met 15 minuten is de fiets klaar om mee te rijden. Stuur en stang plaatsen, trappers vastschroeven en klaar. Verder vinden we een telefoonhouder in de doos, iets wat ik tot nu zonder uitzondering bij elke Aziatische e-bike als een ‘gift’ in de doos heb mogen vinden. PVY noemt het geen cadeau, het hoort blijkbaar standaard bij de e-bike. Natuurlijk is er ook een oplader voor de accu in de doos aanwezig.

We interrupt for a short commercial

Het officiële promo filmpje van de PVY Z20 Pro:

Ervaringen PVY Z20 Pro vouwfiets e-bike

Comfort, vering en zadel

Zoals zo vaak met e-bikes die je online besteld, is er maar 1 framehoogte beschikbaar. PVY geeft aan dat de lengte van een berijder tussen de 150 en 195 cm mag liggen. Dankzij de in hoogte verstelbare zadelpen en stuurkolom kun je een prettige houding verkrijgen, naar eigen wens. Ik ben zelf 176 en heb een ideale en comfortabele zithouding. Recent heb ik een andere vouwfiets kunnen proberen en alles voelde te klein, kort en krampachtig aan. De Z20 Pro is zoveel comfortabeler dat het ronduit verbazingwekkend is.

In de voorvork is een schokdemper vering geplaatst met een kleine 50 millimeter ruimte, met een draaiknop om de stijfheid snel en gemakkelijk aan te passen. Het zadel is heel comfortabel en zacht voor mijn achterste.

Frame en USB connector
Een USB connector is aanwezig in het frame

Achter een waterdicht rubber afdekplaatje in het frame vinden we de powerknop, connector voor de oplader en USB aansluiting. Vaak zie ik in de fietscomputer een USB aansluiting, bij de PVY Z20 Pro is deze in het frame geplaatst, direct naast de accu.

Gashendel

Eerder in deze review noemde ik al de gashendel waar de PVY Z20 Pro mee is uitgerust. Volgens de Nederlandse wetgeving voor e-bikes met trapondersteuning, mag een gashendel je op weg helpen vanuit stilstand tot ongeveer 6 km/u. In het Nederlandse nieuws (vooral als het over fatbikes gaat) wordt vaak geschreeuwd dat dit verboden is – maar dat is niet correct. Het mag alleen niet zo zijn dat als je de gashendel draait dat je dan 25 km/u gaat zonder te trappen. PVY Z20 Pro is conform de wetgeving en je haalt 5,9 km/u met de gashendel (ook dit kan unlocked worden overigens in de settings in de fietscomputer).

Misschien klinkt een gashendel tot 6 km/u als vrij nutteloos, maar dat is het helemaal niet. Het is ideaal en super fijn. Als je er eenmaal aan gewend bent wil je nooit meer anders. Vanuit stilstand direct ondersteuning, niets moeilijk doen om op gang proberen te komen, gashandel open, je gaat vooruit, gewoon direct trappen en gaan.

Deze gashendel is een mooi voorbeeld van hoe PVY ondanks de lage prijs voor haar e-bikes een prima product weet af te leveren, dat premium aanvoelt. Veel andere e-bikes die met een gashendel zijn uitgerust hebben maar 1 stand met direct en onmiddellijk 100% vermogen op de wielen. De gashendel van de Z20 Pro maakt het mogelijk om ‘gewoon’ te doseren in hoeveel je wilt versnellen. Wil je direct voluit, dat kan ook, maar je kan ook heel rustig wegrijden.

PVY Z20 Pro - gashendel en shimano versnellingen
Gashendel en Shimano versnellingen

Conclusie

De PVY Z20 Pro is een verrassend comfortabele vouwbare e-bike, die soepel rijdt en stabiel aanvoelt. Ondanks de lage prijs heb je een prima fiets. De witte uitvoering zoals behandeld in deze review is mijn favoriete kleur.

Een vouwfiets is veel gemakkelijk te vervoeren dan een gewone fiets. Bijvoorbeeld achterin een auto, of openbaar vervoer. Alleen al dit maakt een vouwfiets ideaal wat mij betreft. Dit maakt ook dat ik in de vorige zin het woord ‘verrassend’ gebruik in combinatie met het comfort.

Huidige accu techniek betekent helaas dat de accu heel zwaar is. Hierdoor is de vouwfiets als geheel vrij zwaar, in combinatie met het aluminium frame. Het samenvouwen en ontvouwen is hierdoor niet zo gemakkelijk voor iemand die niet sterk is in de armen. Je hebt toch ruim 20 kilogram in je armen.

Er zijn meer (vouwbare) e-bikes in een vergelijkbare prijscategorie, maar geen enkele biedt meer en/of een lagere prijs. Ik kom weer terug op het comfort dat je ondanks dat dit een vouwfiets is, je er gewoon dagelijks prima meerdere kilometers op kunt fietsen zonder gebrek aan comfort te gaan voelen. Al met al is de PVY Z20 Pro is een prima e-bike fiets voor een lage prijs – en die is toevallig vouwbaar.

Beschikbaarheid PVY Z20 Pro

Kopen van deze handige e-bike doe je rechtstreeks via de PVY Bike webshop zelf. Eventueel is betaling in termijnen mogelijk via Klarna. Je krijgt gratis verzending binnen Europa en binnen een week is je e-bike bij je binnen zonder douane problemen.

Van PVY mag ik je een kortingscode coupon aanbieden: HR50 geeft je nog 50 euro extra korting!

Je vindt hier ook accessoires en reserveonderdelen zoals een nieuwe oplader, nieuwe accu voor 269 euro, of binnenband.

PVY Z20 Pro - witte uitvoering nieuwe versie comfortabel en niet duur

Slot zit er niet standaard op

Kettingslot

Zoals bij bijna alle fietsen wordt er geen slot standaard gemonteerd. Voor de Z20 Plus had ik na enig zoeken het ABUS Iven 8210 kettingslot (ART2) van 110 cm voor 59,95 euro aangeschaft. Voor een kleinere e-bike als deze PVY Z20 Pro is 110 cm echter aan de lange kant. 85 cm zou volgens mij een prima lengte zijn. Dat scheelt ook flink wat in gewicht. Mocht je liever een ART3 ketting aanschaffen, dan raad ik de ABUS Ivy 9210 aan.

Schijfremslot

Een meer lichtgewicht oplossing is een schijfremslot. Bij Bol vindt je deze voor iets minder dan 50 euro, zoals de Vinz Pico. Direct bij je bestelling bij PVY mee bestellen kan echter ook. PVY levert ook een schijfremslot. Of alternatieven zijn een anti-diefstal kabel met vingerafdruksensor (69 euro bij PVY) of een vouwslot. Let wel op dat deze niet ART goedgekeurd zijn, mocht je de fiets willen verzekeren. Als je niet van plan bent om je fiets te verzekeren, dan zou ik een van deze 4 sloten bij PVY bestellen. Van PVY heb ik een schijfremslot opgestuurd gekregen om te proberen en deze kan ik van harte aanbevelen.

Ringslot / insteekslot

Natuurlijk kun je voor een traditioneel ringslot gaan. Je hebt dan ook een  methode voor bevestiging op het frame nodig. Voor AXA heb je dan de Flex Mount nodig. Als een insteek- ringslot zou je voor de Solid serie kunnen kiezen. Bij deze AXA Solid versie op bol.com wordt er ook gelijk een 100 cm ketting meegeleverd.

Eindwaardering

Het samenvoegen en ontvouwen is moeilijk, maar dit heb ik helaas bij elke vouwbare e-bikes ervaren die ik heb kunnen uitproberen. Dat de beide helften niet samen gevoegd blijven na vouwen is ook bij allen hetzelfde. Maar dat blijft wel een verbeterpunt en daarvoor trek ik een halve punt af. Dat deze vernieuwde versie van de PVY Z20 Pro een ‘echt’ achterlicht heeft waardeer ik zeer. Als eindwaardering hou ik het op 4,5 uit sterren. In deze prijs range ga je niet snel iets beters vinden.

Koop rechtstreeks bij PVY

Pluspunten

 • Geweldige prijs-kwaliteit verhouding
 • Vouwbaar
 • Gashendel
 • Schokdemper voor
 • Hoog stuur, prettige zithouding
 • Goede verlichting voor en achter, remlicht
 • Voelt premium aan, goed afgewerkt
 • Kan gemakkelijk unlocked worden naar 32 km/u, zonder firmware updates

Minpunten

 • USB-connector niet in de fietscomputer maar in het frame
 • Losse reflectoren in de spaken
 • Beperkte beschikbaarheid, kopen kan (bijna) uitsluitend via PVY
 • Zwaar, omdat een accu nu eenmaal zwaar is
 • Na vouwen blijven de 2 helften van het frame niet vast zitten
 • Open kettingkast

 

Linkjes op deze pagina geven mij (mogelijk) een kleine affiliatie vergoeding. Het kost jou niets extra. Koop dus aub via een van deze linkjes. Dat maakt het mogelijk om deze informatie gratis aan jou aan te blijven bieden.

Onze beoordeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.