Lytmi Neo 2.0 Sync Box review ambilight voor je TV

Lytmi Neo Sync Box PRO Kit

Lytmi Neo Sync Box Pro Kit met light strip geeft je TV een geweldige Ambilight upgrade, voor een vriendelijke prijs. Voor iedereen die geen Ambilight TV heeft en graag series of films mag kijken, is dit een must-have gadget. Het gereviewde model is de LDD11 met HDMI 2.0b ondersteuning.

UPDATE 2023: Lytmi heeft het product portfolio versimpeld. De Neo sync box is nu nog in 1 variant te koop onder de nieuwe naam: Sync Fantasy TV Backlight.

Origineel is deze review gepubliceerd op 8 jun 2022, nu aangevuld met deze nieuwe informatie over de Fantasy editie.

Koop rechtstreeks via Lytmi Neo2 Pro of koop via Koop via Amazon

Disclaimer: dit product is ter beschikking gesteld om te testen en deze review te schrijven. Ik mag echter schrijven wat ik wil. Alles is geheel mijn eigen mening, zonder opgelegde beperkingen.

Lytmi Neo Sync Box

Bijna iedereen kent de Ambilight televisies wel, met LEDs aan de achterkant van de TV die (ongeveer) dezelfde kleuren weergeven als wat op het beeld getoond wordt. Dit geeft een effect van een groter scherm en een algehele betere kijkervaring. Persoonlijk vind ik het ook prettig als er licht achter of nabij de TV is.

Sinds enige tijd heeft Signify de Philips Hue Play HDMI Sync Box te koop. Hiermee kan een gewone TV ook de Ambilight upgrade krijgen. De ervaringen met de Play Sync Box zijn wisselend, de prijs is Hue-hoog en het werkt vooral goed met andere (dure) Hue producten.

Persoonlijk ben ik stiekem wel een Hue fan en heb ik meerdere Hue producten, simpelweg omdat het ‘gewoon goed werkt’. De Hue sync box heb ik altijd wat twijfels over gehad en daarom nooit aangeschaft. Ook omdat de prijs nou niet bepaald geweldig is.

Bij Lytmi is er gewerkt aan een alternatief, wat de Lytmi Neo Sync Box is geworden. Inmiddels is de nieuwe versie met ondersteuning voor HDMI 2.0b beschikbaar. Tijd voor een nadere kennismaking!

What’s in the box?

In de doos vinden we de Lytmi Neo Sync Box, 2x USB light strips en een stroomadapter. Om de strips op te hangen zijn er een aantal klemmen met 3M plakstrip om de light strips in te plaatsen op de achterkant van de TV. Als laatste vinden we nog een HDMI kabel in de doos en een korte handleiding.

Lytmi Neo Sync Box
Wat zit er in de doos? De Lytmi Neo Sync Box PRO Kit

Dit is de PRO Kit versie met een siliconen omhulsel voor de light strips. Zie het stukje hieronder voor meer details over de varianten.

Specificaties (via Lytmi)

 • 60 Hz op 4K
 • 120 Hz op 1920 x 1080 (Full HD)
 • HDMI 2.0b
 • Ondersteuning voor: CEC, HDR
 • Afmetingen: 14 cm (l) bij 8.2 cm (b) bij 1 cm (h)
 • Gewicht: 400 gram

Met de CEC functie gaat zowel het input device, als de TV, als de Lytmi Neo Sync Box tegelijk aan of uit. HDR (High Dynamic Range) wordt volledig ondersteund, HDR+ werkt wel maar hiervan geeft Lytmi zelf aan dat dan de kleuren minder vol kunnen lijken. Ook gezien zoveel hoger het stroomverbruik van HDR+ is, zou ik toch al adviseren om de TV op ten hoogste HDR in te stellen.

Varianten en waar te koop

Lytmi heeft de lijst van producten versimpeld en de eerdere onduidelijkheid in het product gamma verholpen.

Belangrijk om te weten is dat er meerdere varianten te koop zijn. Kopen kan rechtstreeks via de Lytmi website. De website is niet geheel duidelijk in ‘wat is wat’, dus hierbij de opties:

Een losse sync box kan aangeschaft worden, zonder de LED strips voor net geen 100 euro. Dit is bijvoorbeeld om een oudere versie te kunnen upgraden. Daarnaast zijn er 2 kits met de sync box en verschillende verlichtingstrips.

Er is geen mogelijkheid meer om een losse box te bestellen.

Neo Sync Box aansluitingen
Neo Sync Box aansluitingen: HDMI In / Uit, USB voor LED strips, 12V. Reset switch.

Enkele van de verbeteringen in deze versie zijn: CEC en HDR ondersteuning en vooral de HDMI 2.0b. HDMI 2 t.o.v. 1.4 geeft de box veel meer bandbreedte in dataoverdracht. Hierdoor is de vertraging in synchronisatie tussen beeld en verlichting zo goed als nul geworden.

POP Kit en PRO Kit

De goedkoopste complete kit is de POP Kit variant. Je krijgt een LED strip gemaakt van epoxy, met een vrij simpele plakstrip en voor de hoeken van de TV een paar geleiders om de LED strip in een bocht te leggen. Met deze montageoptie is de LED strip vrijwel recht naar achteren gericht. Deze variant is in meerdere lengtes te bestellen.

 

Lytmi Sync Box POP Kit
Lytmi Sync Box POP Kit (screenshot van Lytmi website)

Bij de veel luxere PRO Kit versie zijn de light strips met een zacht siliconen omhulsel omgeven die een diffuus effect geven. Het omhulsel past perfect in de meegeleverde montage klemmen. Doordat de klemmen de neon light strips schuin opzij richten, is er een groter gebied met belichting achter de TV. Het effect is (nog) beter dan wat de LED strip kan bereiken. De prijs is er wel naar, ongeveer 200 euro inclusief verzendkosten.

Het gemak van montage bij de PRO Kit variant is misschien het prijsverschil al wel waard zonder verdere overdenking. Daar bovenop komt het diffuser effect van het siliconen omhulsel en dat deze meer schuin zijn gericht en… het is wat ons betreft een no-brainer. De PRO Kit is de variant die je wilt!

PRO vs POP Kit
PRO vs POP Kit light strips: siliconen en epoxy (screenshot van Lytmi website)

Update 2023: de Fantasy editie is een opgewaardeerde versie van de ‘oude’ PRO kit, een POP kit variant is niet meer te bestellen.

Het valt aan te bevelen om de Lytmi producten rechtstreeks bij de Lytmi shop te kopen. Bestellen kan voor de nieuwe 2023 Fantasy versie ook via Amazon.nl. Kosten liggen iets hoger dan bestellen via de Lytmi shop, maar bij bestellen via Lytmi.co is de levertijd ongeveer 2 weken.

Koop je het product via een linkje op onze site dan steun je ons omdat wij een kleine commissie krijgen. Het kost jou natuurlijk niets extra. Bij voorbaat dank.

Sync Box voor Windows

Update 2023: Dit product wordt niet meer verkocht. Als alternatief kan de gewone TV backlight set gebruikt worden. Beperking blijft dat voor een 4K scherm maximaal 60 Hz ondersteund wordt. 1080p resoluties worden tot 120 Hz ondersteund.

Deze review gaat over de Lytmi Neo Sync Box voor TV, maar voor desktop computers met een HDMI monitor is er ook een oplossing. De Screen Strip Light for Windows is simpel gezegd een sync box met aan 3-zijden verlichting voor op een monitor in combinatie met een Windows computer. Let even op en kies het juiste formaat monitor.

Gebruik PayPal express checkout en de prijzen lopen van ongeveer 28 euro tot 42 euro afhankelijk van het formaat monitor en je hebt gratis verzending naar Nederland.

Montage

Montage is opvallend gemakkelijk! Spot On Tech kon de luxe PRO Kit testen met de Neon/siliconen light strips, die met klemmen bevestigd worden. We hebben met een klein flesje gedenatureerde alcohol (te koop voor 2 euro bij Etos e.d.) de achterkant van de TV vet vrij gemaakt. Denk even goed na in welke 2 hoeken de ronde geleiders komen en plaats daarnaast nog 3 rechte klemmen per strip.

Dankzij de siliconen kan het omhulsel vrij gemakkelijk binnen de klemmen worden vastgezet. Met een paar minuten ben je klaar. Je zal dan mogelijk nog het uiteinde van de strip wat hebben uitsteken en daarvoor moet je met een schaar aan het knippen gaan. Yes, scary, maar knip net voor het lijntje waar de schaar op is afgebeeld en wederom: gemakkelijk. Klaar.

Misschien overbodig om te zeggen, maar zorg dat er geen stroom op de light strips staat op het moment dat je gaat knippen!

Voor de iets goedkopere POP Kit zal het iets meer knutselen zijn. Er worden uitsluitend 4 geleiders meegeleverd voor de hoeken. Verder moet je de plakstrip aan de achterkant van de LED strip gebruiken en die op de TV zien te plakken.

Voor waar je niet direct op de TV kunt plakken is het kleverige deel natuurlijk een enorme stof plakker en over het algeheel gezien simpelweg minder gebruiksvriendelijk. De meeste TVs zijn aan de achterkant immers niet echt recht of glad. Ik moet eerlijk gezegd niet denken aan het geklooi met een plakstrip en ben erg blij met de PRO Kit met klemmen.

Van achteren
De PRO LED strips achterop de TV

App: instellen

De Lytmi app heeft relatief veel negatieve reviews, maar wat ons betreft niet geheel terecht. De app is prima en gebruiksvriendelijk genoeg. Niet alles is perfect vertaald, maar het is goed te begrijpen. Als basis is de Tuya Smart Life functionaliteit gebruikt, maar dan in een Lytmi jasje die het maximale uit de Neo Sync box haalt. Voor deze review heb ik de Lytmi app gebruikt.

Bij het starten van de app moet er een account aangemaakt worden. Mits je telefoon op een 2.4 Ghz Wi-Fi netwerk is ingesteld, zal de app direct aangeven dat de Sync Box is gevonden en deze geconfigureerd kan worden. Configureren is vooral om te bevestigen dat de light strips correct op de TV zijn bevestigd. Eventueel kunnen hier de strips nog virtueel worden omgedraaid mocht je per ongeluk links en rechts hebben omgewisseld.

App: muziek sync

In de app zijn er voor het gebruik van de sync box 4 functies. De belangrijkste is natuurlijk het vertalen van een HDMI video signaal naar de Ambilight-achtige functie. Op hetzelfde tabblad kan er ook gekozen worden voor het luisteren naar geluid en dit interpreteren met kleurenpatronen. Dit werkt via een ingebouwde microfoon en werkt verbazingwekkend prima. Voor wie oud genoeg is om de winamp kaleidoscope te kennen, dat. Er zijn 3 modus: Spectrum, Electronic, Listen.

Music Sync
Music Sync opties

Mijn favoriet is de ‘Listen’ mode, die het minst extreem flashy is. Leuk voor een feestje. Electronic lijkt vooral op de bassen gericht en resulteert in veel helwitte lichtflitsen. Spectrum doet denken aan een ouderwetse graphic equilizer. In vergelijking met Electronic geeft deze mode veel minder flitsen en het geeft iets minder licht omdat alleen de beide zijkanten van de light strips worden gebruikt – geen boven/onder.

Er is een slider onderaan het hoofdscherm waarmee de helderheid van de strips van 100% naar 1% kan worden gebracht. Voor een donkere slaapkamer heel bruikbaar, of bij dat feestje waar het gewenst is dat de verlichting van de sync box niet de hoofdrol pakt. Een instelling van 20% helderheid is dan niets mis mee.

App: scenes

Naast het video tabblad (waar ook de music sync is opgenomen) is er een scene tabblad. Persoonlijk vind ik de scenes niet echt geslaagd. Van de 12 scenes kunnen bij een paar de kleur aangepast worden. Kies de gewenste scene en via het volgende tabblad ‘color’ (kleur) kan de gewenste kleur ingesteld worden. Er is geen mogelijkheid om de snelheid van de beweging van een scene te veranderen, alleen de kleur en de helderheid.

Bij de ‘Pure’ scene is er geen beweging maar zijn alle LEDs van de strips aan en kan via het color tabblad de kleur en helderheid ingesteld worden. ‘Read’ doet hetzelfde als Pure, met als verschil dat deze niet instelbaar is en alleen wit toestaat. ‘Rainbow’ doet een langzame overgang van kleur naar kleur en is niet instelbaar, op de helderheid na van de gehele strip. Verder zijn er meerdere scenes die wat zenuwachtige bewegingen maken en die je vooral graag snel uit zult willen zetten.

App: video sync

Voor de video sync is er niet zo heel veel in te stellen. Weak, Normal, High is vrijwel het enige instelbare. Dit is om de intensiteit van de beide strips in te stellen, of misschien beter gezegd de agressiviteit. Ik zie nauwelijks of geen verschil tussen Normal en High bij mijn Samsung 60 Hz 4K TV in combinatie met een externe mediaspeler. Er lijkt iets van een vertraging (lag) bij High, op Normal zie ik dat niet.

Bij de Hisense TV die ik recent heb gereviewd (Hisense 55A70GQ review) had ik wat raar gedrag, met sporadisch knipperen en trillingen, maar datzelfde gedrag had ik ook rechtstreeks via mijn Kodi mediaspeler box. Dit leek dus meer aan de Hisense te liggen of de gebruikte HDMI kabel. Bij de Samsung TV was dit issue er niet.

Zwarte balken

Is dit product dan helemaal geweldig en heeft het geen enkele tekortkoming? Nou nee, er blijft natuurlijk altijd wel iets te verbeteren. Ondertiteling in de zwart balk onder een film wordt niet ideaal verwerkt. Dit probleem speelt niet bij bijvoorbeeld de Hue sync box… omdat die maar 3 zijden verlichting geeft 🙂 Het is een luxe probleem. Sowieso speelt dit probleem alleen bij films die in een formaat zijn uitgebracht waardoor je een zwart balk boven en onder hebt EN als je de ondertiteling aan hebt staan.

Als je de ondertiteling namelijk niet aan hebt staan, dan is de Lytmi Neo zo intelligent om de zwarte balk onder en boven te negeren en de light strips te laten werken alsof de balken er niet zijn. Op het moment dat er echter ondertiteling is die deels in het beeld en deels in de zwarte balk wordt geprojecteerd, reageert de onderste strip wat twijfelend: afwisselend op het beeld en dan weer op de (witte) ondertiteling.

Zwarte balken aan de zijkant zijn wel een probleem. Bijvoorbeeld bij de oude series die op SD kwaliteit in een niet-full screen 4:3 format te zien zijn kunnen van dit soort balken links en rechts hebben. Ik ben momenteel de gehele Star Trek TNG serie opnieuw aan het kijken. Zwarte balken links en rechts betekenen dat de strips alleen aan de boven en onderkant reageren op het beeld en links en rechts de strips uit blijven.

Om nog weer te vergelijken met Philips Hue en Ambilight. In het geval van een zwarte balk kiest Ambilight of de Hue sync box er voor om de strip niet uit te laten, maar dat deel van de LEDs voluit aan te zetten op wit. Dat zou ‘contrast verhogend’ werken. Ik ben er zelf niet zeker van wat ik liever zou zien, de strip geheel uit, of aan op wit.

Stroomadapter

Misschien niet echt belangrijk, maar handig om te weten vanuit praktisch oogpunt: de adapter is groot. Waar een normale adapter tussen de 5 en 7 cm lang is, is deze 9 cm lang en een fors vierkant blok. De pinnen zelf zijn als een platte stekker, met direct daar bovenop de adapter. Hierdoor moest ik het TV meubel iets verder van de muur afzetten zodat het grote blok er achter paste.

Door de platte stekker is er geen socket met randaarde nodig. De adapter levert 12 volt, 4 ampère.

Product video

Bovenstaande commerciële video is van Lytmi zelf en is een correcte weergave van de werkelijkheid. Ter herinnering: de Lytmi Neo Sync Box POP Kit is de versie met de simpelere LED strip en PRO Kit heeft de siliconen diffuser.

Kleur!

De volle kleuren van de Lytmi light strip zijn ongelooflijk goed en daarbij ongehoord helder en scherp. Vergelijk je dit met bijvoorbeeld Philips Hue, dan is het verschil dag en nacht. Zoveel verschil in lumen maakt het bijna letterlijk dag en nacht. Blauw, rood, geel - alles is vol en intens en helder. Denk maar eens aan een Hue color lamp. Als je deze op blauw of rood instelt is het ineens alsof je meer dan de helft van de helderheid (lumen) kwijt bent. Lytmi Neo Sync Box light strips blijven helder en vol van kleur, ongeacht welke kleur van het spectrum je kiest.

Dankbaar voor het werk wat we doen of heb je wat gehad aan een of meerdere van onze reviews? <yoastmark class=

Gaming

Zoals je je misschien kunt voorstellen is de Lytmi Neo Sync Box helemaal geweldig in combinatie met een Xbox of PlayStation, het maakt de beleving nog meer intens.

Voor Xbox is het belangrijk om te weten dat de VRR optie uit moet. Omdat de Neo maximaal 60 Hz aan kan, is het nodig om te voorkomen dat de Xbox toch gaat proberen om 75 of 120 Hz uit te sturen. Hiervoor zet je de Variable Refresh Rate (VRR) optie uit. Mocht je het aan laten, dan werkt de Neo 2.0 wel, maar zal je af en toe zien dat het licht uit knippert en daarna weer aan gaat.

Bij 4K 100 of 120 Hz wordt het beeldsignaal via HDMI nog gewoon doorgegeven, maar gaat het licht uit. Dit de enige tekortkoming van dit apparaatje op hardware gebied.

Update 2023: Lytmi Sync Fantasy TV Backlight

Met de nieuwe versie is er qua specificaties niets anders geworden. Het is nog steeds een HDMI 2.0b sync box die 4K bij 60 Hz en 1080 tot 120 Hz ondersteund. Het uiterlijk van de Neo box is iets anders geworden en daarbij is het meest opvallende een aan/uit-knop.

Lytmi Fantasy
Lytmi Fantasy 2023 versie van de Neo sync box

Voor de lichtslang heeft Lytmi die van de luxure Pro versie genomen en daarbij het ophangsysteem iets verbeterd. De stroomadapter is dezelfde gebleven, dus nog steeds dat grote blok. Jammer, die had ik graag aangepast zien worden in deze nieuwe iteratie. Onder water is het nog steeds een Tuya compatible product, dus nog altijd de 2,4 GHz WiFi connectie.

Update 2023: uitbreiding met Light Bars en Strip

Voor de originele Neo 2 was het al mogelijk om je set uit te breiden. Met de 2023 Fantasy editie is dit verder vergemakkelijkt. Op de foto hierboven is de synchronisatie knop te zien, waarmee de optionele uitbreidingen toegevoegd kunnen worden aan de sync box.

De mooiste optie hiervoor zijn de LED Light Bars. Dit is een set van 2 balken van 1000 lumen. Deze kunnen met de Lytmi smart home app aangestuurd worden (of een andere Tuya smart home app, zoals onze favoriet: de Hombli versie van de Tuya app). Dan zijn de kleuren handmatig instelbaar, vergelijkbaar met de Signify Philips Hue producten. Makkelijker is natuurlijk om deze bars te koppelen met de Neo sync box.

Lytmi LED Light Bars
Lytmi LED Light Bars

Er worden standaards meegeleverd om de bars rechtop neer te zetten als 30 cm hoge zuilen, of ze plat neer te leggen. Met die laatste is het ook mogelijk om de bars achter de TV op te hangen, de bars zijn met 5 cm wel vrij dik om dat te doen.

Ook de nieuwe versie van Lytmi Light Strip is compatible en koppelbaar met de Neo sync box. Het is mogelijk om de strips uit te breiden en te verlengen. Kies hiervoor in de shop voor de

Conclusie

De Lytmi Neo Sync Box is een geweldige gadget en een must-have voor de thuisbioscoop fans of de kleurrijke man-cave. Op het gebied van de hardware is de enige beperking nog de maximaal 60 Hz verversingsfrequentie. Voor wat betreft de software is er nog wel wat ruimte voor verbetering. De Lytmi app werkt prima, maar zou nog wel iets meer aandacht mogen krijgen.

Voor de PRO Kit met de Neon siliconen light strips is dat dan ook de enige reden van een half sterretje aftrek: 4,5 uit 5 sterren. De POP Kit met normale plakstrip is een stuk goedkoper, maar de montage is zoveel moeizamer door die plakstrip dat ik hiervoor maximaal 4 uit 5 zou willen toekennen. Met de nieuwe 2023 Fantasy editie is het verschil in neon en epoxy light strips niet meer van toepassing. Door de Sync box uit te breiden met de genoemde Light Bars en Light Strip wordt de ruimte een complete kleurexplosie.

Lytmi Neo Sync box is een prima alternatief voor de Hue variant en een product dat een echte toegevoegde waarde is aan je thuisbioscoop ervaring. Voor wie geen Philips Hue producten wil, of een iets goedkoper alternatief zoekt is dit een goede keus.

Koop rechtstreeks via Lytmi Neo2 Pro of koop via Koop via Amazon

Pluspunten

 • 'Ambilight' voor elke TV
 • Een prima (beter) Hue alternatief (en goedkoper)
 • 4 zijden verlichting!
 • Gemakkelijk op het juiste formaat te knippen
 • Voor elk formaat TV
 • Ook music sync
 • Tuya protocol

Minpunten

 • Alleen 2.4 GHz Wi-Fi (want Tuya)
 • Max 60 Hz op 4K (wel 120 Hz op 1920 x 1080)
 • 1 HDMI input
 • App is nog niet geheel correct vertaald
 • Ondertiteling verwerking is niet ideaal

 

Onze beoordeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.