TP-Link Deco X50-PoE Mesh set review WiFi6 access point

TP-Link Deco X50-PoE mesh wifi 6

TP-Link Deco X50-PoE is een WiFi 6 Mesh set van access points voor een betrouwbaar wifi netwerk met PoE ondersteuning in de AX3000 serie. Let op: er is ook een gewone X50 zonder PoE!

Koop via Koop via Amazon Bestel via

Disclaimer: dit product is door TP-Link ter beschikking gesteld om deze review te schrijven. Echter zonder beperkingen; alles wat ik schrijf is mijn mening en geen sales-praat.

Inleiding

TP-Link voor al je netwerkbehoeften

Met oplossingen voor letterlijk alles op het gebied van netwerken, is TP-Link een van de betere keuzes op het gebied van netwerkapparatuur. Zowel voor thuis als voor MKB. Je krijgt prima kwaliteit met soms zelfs professionele functies, voor een goede prijs. Ik neem aan dat er verder geen introductie nodig is voor TP-Link. Klik hier voor een overzicht van alle Spot on TP-Link recensies.

Waarom mesh wifi?

Heel kort door de bocht gezegd zijn er 2 grote voordelen om een mesh systeem te gebruiken voor je wifi netwerk. Aan de ene kant heb je door de meerdere access points een volledig dekkend en betrouwbaar wifi netwerk, dat makkelijk te installeren en configureren is.

De andere kant is dat ze samen 1 wifi netwerk vormen (1 SSID), waarbij je zonder onderbreking van de verbinding automatisch naar het dichtstbijzijnde access point overgeschakeld wordt. Vooral dat laatste is natuurlijk steeds belangrijker aan het worden bij onze moderne manieren van communicatie via internet.

Deze review gaat over het Deco X50 Mesh systeem uit de AX3000 serie van TP-Link met WiFi 6 ondersteuning en geschikt voor stroomvoorziening via de netwerkkabel (PoE).

TP-Link Deco X50-PoE Mesh set

Zelf heb ik al jaren al mijn netwerkapparatuur van TP-Link. Router, Switch, Hub, Powerline adapters, WiFi Access Point. Ik heb een vrij complex netwerk, helemaal voor een woonhuis. Mijn vaste overtuiging is en blijft dat het verstandig is om al je netwerkapparatuur van hetzelfde merk te hebben. Met huidige open standaarden zou alles prima compatibel en uitwisselbaar moeten zijn, maar toch… Ik kom hier later op terug, maar als we het toch over open standaarden hebben: TP-Link Deco mesh wifi heeft ondersteuning voor EasyMesh. Dankzij deze open standaard kun je mesh access points van verschillende fabrikanten op elkaar aansluiten.

TP-Link heeft meerdere mesh systemen om een goed en betrouwbaar wifi netwerk te creëren. Plat gezegd is het Deco systeem voor consumenten en het Omada systeem voor bedrijven.

Voor wie op zoek is naar een mesh systeem waarbij de stroomvoorziening via de netwerkkabel kan (PoE) heeft beperkte keuzeopties. Dat stond hoog op mijn eisenlijst. Pas na een flink tijdje wachten is de Deco X50-PoE mesh set ook eindelijk beschikbaar gekomen in Europa.

What’s in the box: TP-Link Deco X50-PoE Mesh set

In de verrassend grote doos vinden we een overcomplete set van 3 wifi access points, met netwerkkabels en stroomadapters. Ik zeg overcompleet, omdat je bij de meeste PoE netwerkproducten geen stroomadapter meer ontvangt. Maar het is fijn om de optie te hebben. Meer daarover in het Installatie hoofdstuk.

P-Link Deco X50 mesh PoE wifi access point
Wat zit er in de doos: zeer complete set van 3 stuks Deco X50-PoE wifi6 mesh access points (V1)

Op de foto hierboven zie je 2 van de 3 access points. Een vanaf de bovenkant en een ander vanaf de onderkant, waarbij de montageplaat los is gedraaid. Voor elke access point is er een stroomadapter en netwerkkabel meegeleverd. Ook is er genoeg montagemateriaal voor wand- of plafondbevestiging. De documentatie is vooral een stukje papier om je te vertellen de Deco app te downloaden.

Specificaties TP-Link Deco X50-PoE (via TP-Link.com)

  • Dual-band (2,4 GHz & 5 GHz) AX3000
  • Wi-Fi 6 – 802.11ax
  • Bandbreedte 2402 Mbps (5GHz) 574 Mbps (2,4GHz)
  • Mu-MiMo tot max 150 apparaten
  • OFDMA
  • Beamforming
  • 4 interne geïntegreerde antennes
  • Google Assistant / Alexa / IFTTT integratie
  • Zowel PoE (802.3at) als 12v stroomvoorziening
  • Deco mesh wifi (werkt met OneMesh)
  • EasyMesh open standaard compatible
  • 2,5 Gbs en 1 Gbs RJ45 netwerkpoorten (V1) of 2x 2,5Gbs (V2)
  • Afmetingen: 154 × 154 × 68.6 mm

 

2,5Gbs port en 1Gbs
Verschil tussen de V1 en V2: 1x 2,5Gbs port en 1x 1Gbs port of 2x 2,5Gbs

Sinds kort is er een V2 van de TP-Link Deco X50-PoE. Voor zover ik kan zien is het enige verschil dat bij de V1 er nog 1x een 2,5 Gbs poort en een 1 Gbs poort op het apparaat zat. Voor de V2 is dit naar 2x de volle snelheid van 2,5 Gbs opgewaardeerd. Dit maakt de access point tot een mini-switch. Een nadeel van de Deco X50-PoE uitvoering is dat deze van slechts 2 netwerkpoorten is voorzien. Bij de niet-PoE variant zijn dit 3 netwerkpoorten. Normaal zal dat niet snel relevant zijn en zijn de 2 poorten genoeg. Mocht er meer nodig zijn kan er natuurlijk altijd een simpele 5-poort switch toegevoegd worden die prima van netwerkconnectiviteit voorzien kan worden via die 2,5 Gbs poort.

Wat is Mesh? Roaming wifi

Als je zover in deze review gekomen bent heb je het woord mesh al aardig wat keren gelezen. Om de vraag ‘wat is mesh?’ te beantwoorden kan een hele studie zijn om te beantwoorden. Kort gezegd is het een vorm van een wifi netwerk, waarbij je naadloos van de ene naar de andere access point overschakelt (roaming) zonder enige onderbreking.

Iedereen die wel in grote kantoren of openbare gebouwen komt is ongetwijfeld bekend met die plastic doosjes die overal aan het plafond hangen. Dat zijn access points (uh.. of rookmelders/sprinklers, maar ik heb het over de wifi voorziening). Wanneer je te ver van de ene access point komt, wordt je vroeg of laat vanzelf naar de volgende access point overgeschakeld. Dit overschakelen gaat bij de oudere access points verre van vlekkeloos. Meestal betekend het dat je tijdelijk je verbinding kwijt bent. Als je dat in een Teams call of telefoongesprek-over-wifi hebt, is dat erg storend en kan het de verbinding zelfs verbreken. Voor meer informatie, zie deze uitleg (Engelstalig).

Om niet teveel in details te gaan hou ik het er maar op dat de mesh access points onderling met elkaar in verbinding staan en ze houden bij hoe goed jouw wifi signaal is. Zodra het signaal sterker is voor een andere mesh access point wordt je connectie doorgezet naar het volgende verbindingspunt. Door de manier van opzet van mesh systemen gaat dit naadloos en wordt er geen nieuwe verbinding opgezet, maar blijft jouw verbinding in stand op een hele slimme manier.

Als onderdeel van die slimmigheid hoef je ook niet na te denken of je via 2,4GHz of 5GHz verbonden bent, de maximaal mogelijke bandbreedte wordt automatisch voor je toegepast. Je kan dat eventueel aanpassen in de Deco app per client.

TP-Link Deco mesh system
Deco volledig dekkend wifi mesh systeem voor thuis (bron: TP-Link website)

Ook voor thuis is dit handig. Loop je al ‘bellend’ naar boven/beneden of de tuin in, zorgt het mesh systeem voor de best mogelijke verbinding. Je hoeft je ook niet af te vragen of je nog met je router/access point beneden bent verbonden, terwijl je boven zit, voor de optimale connectie. Het gaat allemaal automagisch.

TP-Link Deco uitvoeringen

Er zijn inmiddels een groot aantal producten in de Deco serie. Hieronder vallen meerdere access points, maar ook routers. Het Deco systeem is al heel volwassen en uitgebreid (TP-Link website). Het plaatje hierboven komt van de TP-Link website en laat diverse Deco producten zien die perfect samenwerken om een geheel dekkend wifi netwerk te bieden vanaf de modem/router tot in de tuin.

Als je twijfelt welke uitvoering voor jou het beste past, kijk naar de stroomvoorziening (wel of geen PoE) en kijk naar de bandbreedte die de uitvoering biedt. Weet je daar ook niet zeker wat je nodig hebt hanteer dan tenminste “nooit de goedkoopste, nooit de duurste”. Dual band is voor een klein gezin genoeg. Voor een groot gezin, veel wifi apparaten, overweeg dan een tri-band. De TP-Link Deco X50 en X50-PoE zijn nog steeds vrij prijzig, maar wel een erg mooie keus die voor iedereen voldoende connectiviteit zal bieden.

Verder zijn van de meeste producten er zowel 2-packs als 3-packs beschikbaar. In deze review heb ik het 3-pack (dus 3 access points) met PoE, maar je zou bijvoorbeeld ook een 2-pack kunnen aanschaffen en dan een Deco X50-Outdoor voor de tuin/garage (review X50-Outdoor hier).

Wifi 5, 6, 7

Wifi 5, 6, 6e en 7 zijn afspraken tussen grote bedrijven om gezamenlijk hetzelfde protocol te gebruiken zodat wifi apparaten onderling samenwerken. De meeste van je huidige apparaten en smart home producten zullen nog op wifi 5 zijn gebaseerd. Enkel nieuwere smart phones en moderne laptops hebben wifi 6. Vanaf wifi 6E en wifi 7 is de 6 GHz band beschikbaar, wat meer bandbreedte en lagere latency brengt. Je kent ongetwijfeld het verschil tussen 2,4 GHz en 5 GHz wifi connecties, 6 GHz komt daar dus nog bij.

Vooralsnog zijn er weinig apparaten die hier gebruik van kunnen maken en de wifi 7 netwerkproducten zelf zijn nog zeer kostbaar en er is weinig keuze. Wifi 6 is pas nu de standaard aan het worden op netwerkproducten, dus voordat wifi 7 echt helemaal door is gebroken zullen we maar zo 3 jaar verder zijn. Inmiddels heeft TP-Link wel al enkele wifi 7 producten aan de Deco line-up toegevoegd.

Zodra je (bijvoorbeeld in de woonkamer) naar wifi 7 zou willen opwaarderen, zou je simpelweg een nieuwer Deco access point kunnen toevoegen aan je Deco netwerk. Zoals je ook ziet in het TP-Link plaatje in de vorige paragraaf. Met prijzen van 550 euro per stuk of 1000 euro per 2 (Bol / Amazon) voor de TP-Link Deco BE85, is mijn advies een wifi 6 systeem zoals de TP-Link Deco X50 aan te schaffen.

Verbonden via Wifi 6

Let wel: Wifi6 is NIET hetzelfde als 6 GHz. Pas bij Wifi 6E en Wifi7 komt de 6 GHz band beschikbaar.

Installatie Mesh access points

Dus tot zover de introductie en alle product details. Hoe zit het met installatie en gebruik? Simpel gezegd: een kind kan het instellen. Deco app downloaden, installeren, stroomadapter in de access point en je bent al vrijwel klaar. Om het maximale uit de set te halen is net iets langer erover nadenken wel handig.

Software: de Deco app

Zoals eerder genoemd, de handleiding verwijst vooral naar hoe je de Deco app kunt downloaden. En dat is een zeer prima app. Makkelijk in gebruik en duidelijk. Ik heb de Android versie, voor iOS gebruikers is de ervaring gelijk.

Negatieve reviews app

Mocht je denken – als die Hilko beweert dat de app zo top is, waarom zijn er dan zoveel negatieve comments. Dit komt doordat er heel veel ontevreden Ziggo klanten zijn, die met een ‘budget product’ en nul ondersteuning van Ziggo te maken hebben. Ze koelen hun woede op de Deco app. Of de klachten over de hardware terecht zijn kan ik niet beoordelen, maar de Deco app kan hier niet veel aan doen.

Inmiddels draaien de Deco X50-PoE al ruim 3 maanden bij mij en zonder een enkele storing of problemen in de app. Ook na 2 stroomstoringen kwamen de Deco’s weer gewoon up and running zonder dat ik iets hoefde te doen.

Eerste configuratie

Na installatie van de Deco app is stap 1 om een account aan te maken. Daarna geef je het mesh wifinetwerk een naam en stel je een wachtwoord in. Je hoeft geen SSID naam per band (2,4GHz / 5GHz) in te stellen. Deco zorgt dat de connectie de optimale connectie is tussen het access point en het verbonden apparaat.

TP-Link Deco app: wifi netwerk aanmaken. Geen aparte SSID nodig voor 2.4 of 5 GHz banden
Geen aparte SSID nodig voor 2,4 of 5 GHz banden

De volgende stap is om 1 access point van stroom (en bij voorkeur: een connectie via netwerkkabel) te voorzien. Dit wordt het hoofdapparaat die het mesh netwerk onder controle houdt. Zodra deze is opgestart kan deze aan de Deco app worden toegevoegd. Daarna voeg je alle andere mesh access points toe met de + op het homescherm in de Deco app.

TP-Link Deco app extra apparaten toevoegen
Extra apparaten toevoegen

Nadat ik klaar was kreeg ik in de Deco app gelijk te zien dat er mogelijk verstoringen waren met een knop eronder om het op te lossen. Het Deco systeem werd door de app opnieuw ingesteld op andere wifi frequentiekanalen en daarna was alles optimaal en weer perfect. Mijn buren hadden blijkbaar een nadelig effect op mijn wifi kanalen. Fixed!

It's Saul Goodman
It’sall goodman

Hardware: stroomvoorziening en netwerkaansluiting

Power over Ethernet

Om optimaal gebruik te maken van je TP-Link Deco X50-PoE systeem wil je de apparaten het meest betrouwbaar en met de snelste connectie aansluiten. Dat is met een netwerkkabel (Cat.5E of beter, liever Cat.6). Je wilt immers genoeg bandbreedte op de kabel hebben voor alle apparaten die gelijktijdig met je mesh wifi 6 systeem verbinden.

Zoals eerder in deze introductie al beschreven kun je de TP-Link Deco X50-PoE van stroom voorzien dankzij PoE (zie mijn blog over PoE voor wat PoE is en hoe je stroom in een netwerkkabel krijgt). Mijn oude wifi access point, de TP-Link EAP245, werd ook via PoE van stroom voorzien. Erg handig, 1 loze leiding aan het plafond voor een netwerkkabel, en in de meterkast een switch die PoE kan leveren voor alle netwerkkabel(s).

Wat is Power over Ethernet? Waarom wil je PoE?

Overigens levert dit ook leuke anekdotes op. Als je een huis gaat laten bouwen en je vertelt de kopersbegeleider dat je een loze leiding wilt in het midden van het plafond op de overloop, reken maar op een paar extra vragen 🙂

Het ophangen van de access point aan plafond of muur is heel gemakkelijk. De bodemplaat kan gemakkelijk er afgedraaid worden en meerdere schroefgaten geven je genoeg opties. Met een halve slag bevestig je het apparaat weer aan de bodemplaat.

TP-Link Deco X50-PoE mesh plafondmontage
Een van de Deco X50-PoE hangt aan het plafond op de overloop verbonden via alleen een netwerkkabel

Zelf heb ik een TP-Link TL-SG1218MPE switch die mijn huisnetwerk van PoE voorziet (Bol / Amazon). Ik heb de 3 access points daarom alleen met een netwerkkabel verbonden. Geen gedoe met veel kabeltjes door losse stroomadapters. Natuurlijk heb je hier idealiter al loze leidingen voor, of al aanwezige netwerkkabels vanaf de meterkast tot op de plek waar je de access point wilt ophangen.

TP-Link TL-SG1218MPE - TL-SG108PE - PoE switches
TP-Link switches die in je PoE behoeften voorzien: TL-SG1218MPE en TL-SG108PE

Netwerkkabel en stroomadapters

Een net iets minder optimale oplossing is om de access points wel met een netwerkkabel aan te sluiten, maar zonder PoE te gebruiken. Dan is het handig dat de stroomadapters ook in de doos aanwezig zijn. Deze route is met dit model mogelijk, maar TP-Link Deco X50-PoE zijn vooral bedoelt om van stroom te voorzien via PoE. Mocht je geen PoE willen gaan gebruiken, kijk dan naar de gewone TP-Link Deco X50 of de TP-Link Deco X60. Dat scheelt je nog een paar tientjes.

Wifi via Wifi en stroomadapters

Ik kan me voorstellen dat er mensen zullen zijn die de access points ergens neerzetten met alleen de stroomadapter verbonden met een stopcontact. Als er niet de mogelijkheid is om een netwerkkabel naar de plek te brengen waar de mesh access point moet komen, dan kan dit. Maar het is echt verre van optimaal. Je verliest veel bandbreedte. Als de access points dicht genoeg bij elkaar staan zullen ze onderling met 5 GHz met elkaar verbinden en proberen nog zoveel mogelijk bandbreedte te bieden aan de verbonden clienten. Ik zou dit echter niet willen adviseren – zelfs afraden. Sowieso zijn deze Deco X50-PoE die ik eigenlijk in deze review behandel dan overkill. Lees even verder over het powerline alternatief!

Wat wel erg tof is aan deze optie, is dat de Deco X50’s dan als een mini switch te gebruiken zijn. Je kan beide RJ45 netwerkkabel poorten gebruiken om een apparaat aan te verbinden en zo 2 delen van een bedraad netwerk via wifi met elkaar verbinden. Zorg dan wel dat de access points binnen het 5 GHz bereik blijven. In de Deco app kun je gemakkelijk de kwaliteit van de verbinding zien.

Dit klinkt misschien logisch, maar bijvoorbeeld de Ziggo Wifi Boosters kunnen dit niet. Zodra je daar een netwerkkabel op aansluit verwacht het apparaat dat er via die netwerkkabel een connectie binnen komt.

Powerline connectie

Een interessante optie is om gebruik te maken van een combinatie met powerline adapters. Hierbij maak je gebruik van de 230 volt stroomkabels in je huis om het netwerksignaal over te versturen. Combineer je dat gelijk met een mesh netwerk, dan heb je overal in huis de mogelijkheid om een wifi access point te plaatsen. Powerline adapters bieden iets minder capaciteit dan een netwerkkabel, maar als het niet anders kan is dit vele malen beter dan wifi-via-wifi.

Bij de bouw van mijn huis ben ik vergeten om een netwerkkabel tot helemaal achterin de tuin te plannen. Om dit op te lossen maak ik gebruik van TP-Link PowerLine adapters. Een nabij de meterkast die met een netwerkkabel met mijn switch is verbonden en de andere powerline adapter in de schuur. Zodat ik in de schuur ook PoE ter beschikking heb, is de powerline adapter daar verbonden met een kleinere 8-poort TP-Link TL-SG108PE PoE switch. Hiermee voorzie ik mijn testplek voor beveiligingscamera’s van PoE stroom en netwerkconnectie en ook de TP-Link Deco X50-Outdoor is hierop aangesloten.

TP-Link TL-SG108PE met powerline adapter
TP-Link TL-SG108PE met powerline adapter voor PoE in de schuur

Denk je nu ‘losse powerline adapters en access points, kan dat niet makkelijker’. Ja. Mocht je geen mogelijkheid hebben om netwerkkabels in je huis aan te leggen en na mijn verhaal de powerline aanpak overwegen voor de hele woning, kijk dan naar de TP-Link Deco PX50 (Bol / Amazon.de) of de goedkopere TP-Link Deco P9 set (Amazon.nl) voor dual band wifi. Deze moderne powerline producten hebben automatische fasekoppeling, dus ook als je een 3-fasen stroomsysteem thuis hebt gaan deze elkaar kunnen vinden! Dat laatste was jarenlang een groot probleem voor iedereen met een 3-fasen stroomaansluiting, maar inmiddels is dat probleem dus opgelost.

Stroomverbruik

Officiële cijfers zijn moeilijk terug te vinden en een product dat via PoE op een Switch is aangesloten is het ook moeilijk van te meten. Met die disclaimer wil ik wel een poging doen. Een cijfer is makkelijk en dat is het theoretisch maximum. Voor TP-Link X50-PoE is het absoluut technisch maximum verbruik 12.8 Watt. Zelfs onder zware belasting zal dat verbruik echter niet gehaald worden, mogelijk alleen bij het opstarten.

Compleet idle zal een mesh access point niet zijn omdat er iets van communicatie onderling met de andere mess producten is, hoeveel verbruik dat betekend kan ik niet controleren. Typisch verbruik onder belasting zal zo’n 4 a 5 Watt zijn. Zou dat continue zijn 24/7, dan (bij een prijs van 0,36 eur per kWh) zou je dat 12 euro per jaar kosten. Maar dat is natuurlijk niet het geval. Laten we zeggen dat je minder dan 5 euro per jaar kwijt bent aan stroomverbruik, per unit.

Ervaringen met TP-Link Deco X50-PoE

Zoals aangegeven heb ik de 3 Deco X50-PoE access points inmiddels ruim 3 maanden in gebruik. Ik ben een zeer, zeer tevreden gebruiker. Het is heerlijk om niet meer na te hoeven denken of ik nog steeds aan de router beneden verbonden ben en daardoor zo’n brakke verbinding in Teams heb. Op het moment dat ik eerder handmatig overschakelde naar de access point boven viel mijn Teams verbinding weer weg. Super irritant! Maar nu met het Deco mesh wifi systeem gaat het allemaal automagisch. Handmatig met 2,4GHz of 5GHz verbinden – nee, Deco handelt het voor je af en als het mogelijk is zit je gewoon op 5 GHz.

Eigenlijk tot mijn verrassing heb ik met geen enkel smart home systeem een probleem gehad. Veel Tuya / Smart Life producten vereisen immers een 2,4 GHz connectie om te kunnen werken. Deco heeft me niet een keer teleurgesteld, alle apparaten werkten zonder issue met het mesh systeem. Gelukkig waren in vrijwel alle gevallen alle instellingen nog ongewijzigd na het opnieuw instellen van de wifi connectie, dus de inspanning om dit te doen viel mee.

Belangrijk natuurlijk is de stabiliteit van de verbinding. Deze is uitmuntend. Lage latency, hoge bandbreedte. Voor de meeste woonhuizen zal een 2-pack genoeg zijn als de mogelijkheid er is om een apparaat op de overloop te plaatsen bij de trap. Een apparaat per verdieping is natuurlijk het meest optimaal.

Ervaringen: TP-Link Deco app

Na de eerste installatie/configuratie gebruik je de Deco app vrij weinig meer. Zodra het werkt is de noodzaak voor het openen van de app vrijwel weg. Alleen misschien de + op het hoofdscherm om extra Deco apparaten toe te voegen aan je netwerk. Maar ook dat zal niet veel vaker dan eenmalig zijn. Het belangrijkste aan de app is de lijst van Deco mesh apparaten te kunnen zien en direct weten of alles correct functioneert. Hieronder een beschrijving van de belangrijkste opties in de Deco app.

TP-Link Deco app overzicht
Overzicht van de Deco apparaten en verbonden clients

LED kan uit

Het is mogelijk om de status LED van de access points uit te zetten. In de app is er een “LED Control” optie waarbij je de LED compleet uit kunt zetten, of eventueel “Led uit vanaf” zodat dagelijks tussen bijvoorbeeld 22:00 en 07:00 de LED uit zal schakelen. Het is een vrij felle LED dus in een slaapkamer is het ongeveer het niveau van een nachtlampje. Zelf waardeer ik de LED wel op mijn overloop. ’s Nachts is er dan wat schemerlicht, net genoeg voor een bezoek aan toilet zonder licht aan te hoeven doen.

Netwerkoptimalisatie

Een handige optie is de “Netwerkoptimalisatie”. Mocht je het gevoel hebben dat je mesh wifinetwerk niet helemaal optimaal werkt, kun je met deze optie de frequentiebanden die gebruikt worden automatisch laten aanpassen.

IoT-netwerk & Gastnetwerk

Natuurlijk wordt het aanmaken van een speciaal Gastnetwerk ondersteund door de Deco mesh apparaten. Je kan je bezoekers op het speciale gastnetwerk gebruik laten maken van jouw internetverbinding, zonder dat zij iets kunnen met jou netwerkapparatuur of op je netwerk gedeelde bestanden. Deze functionaliteit kan ik van harte aanbevelen! Daarnaast wordt ook een afgeschermd IoT-netwerk ondersteund.

Bijna iedereen heeft wel wifi-smart plugs of allerlei wifi-verlichting. Veel van dit soort producten hebben mogelijk een twijfelachtige afkomst zoals Aliexpress. Hierdoor kun je niet 100% zeker zijn of de verkopers misschien wel gehackte firmware erop hebben gezet die een rechtstreekse achterdeur tot in jouw netwerk tot gevolg hebben. Veel beveiligingsexperts adviseren daarom een speciaal IoT-wifinetwerk te maken. Dit is vergelijkbaar met het ‘Gastnetwerk’. Al je smart plugs zet je op dit IoT-netwerk en vanuit daar kunnen deze apparaten nooit bij jouw hoofd-wifi-netwerk komen. Bijvoorbeeld je netwerkshares op een NAS of iets dergelijks zijn dan veilig. Deze functionaliteit kan ook eventuele connectie issues van budget smart home producten oplossen die perse met 2,4 GHz (vooral: Tuya) moeten verbinden.

Ik heb heel veel wifi smart home producten die met 2,4 GHz moeten verbinden, maar ik had geen enkel issue. Deco handelde de eerste configuratie voor alle producten automatisch goed af, dus elk apparaat kreeg correct de verbinding met 2,4 GHz als dat alles was wat ze aankonden. Maar het is wel mooi dat deze soort-van compatibiliteitsmodus tenminste beschikbaar is wanneer nodig.

Overige opties

Andere opties zijn WPS om snel iets aan je netwerk te verbinden en wat configuratie instellingen en bijvoorbeeld meer beheerders toevoegen. De meeste opties hier zijn niet heel spannend en erg voor de hand liggend.

TP-Link Deco app - instellingen en berichten
Instellingen en Berichten

Je kan ook een lijst met verbonden apparaten/clients inzien en eventueel per client instellen of deze mesh toegang heeft, compleet blokkeren van je wifi netwerk, of de gewenste verbinding beperken tot 2,4 GHz of 5 GHz. Ook de specifieke Deco access point waar die client mee moet verbinden kun je instellen. Eerlijk gezegd zie ik geen enkel nut bij al deze instellingen. Laat gewoon alles op automatisch staan en Deco handelt alles voor je af. Hooguit het blokkeren van een apparaat tot je wifi netwerk kan misschien handig zijn als iemand toegang tot jouw wifi netwerk heeft gekregen en je wilt dat niet meer (ex-vriend(in) bijvoorbeeld?).

TP-Link Deco app - instellingen per client
Instellingen per client en blokkeer optie

In dit geval zie je de instellingen van de Reolink TrackMix beveiligingscamera (review hier).

HomeShield Center (betaald)

In de Deco app vinden we ook het HomeShield Center met twee betaalde abonnementen. TP-Link biedt al enige tijd een abonnementsvorm voor extra beveiliging. Dit heet nu “Security+” en omvat Terminal anti-virus, VPN en bescherming tegen o.a. cyberaanvallen (ik neem aan dat hier een firewall wordt bedoelt). Kosten: 39,99 of 79,99 per jaar.

Het andere abonnement is “Ouderlijk toezicht” waarmee online tijden (toegestaan aantal uren per dag) of geblokkeerde tijden (bijvoorbeeld 22:30 tot 07:00) per client ingesteld kan worden. Hiermee kun je onderscheid maken tussen je eigen smart phone en die onbeperkt toegang geven en de telefoon/tablet van een kind beperken. Verder kunnen ook 18+ websites geblokkeerd worden en overzichten verkregen worden van welke websites bezocht worden per apparaat/client. Kosten per jaar: 19,99 euro.

Dat een abonnement op anti-virus en VPN betaalde diensten zijn begrijp ik, voor TP-Link kost het ook geld om dit te onderhouden. Meerdere van de andere opties vind ik het niet logisch van dat dit achter een abonnementsvorm verstopt moet worden. In mijn eindbeoordeling trek ik hiervoor een volle punt af. Jammer, want zonder dit was ik waarschijnlijk voor de volle 5 sterren gegaan.

Belangrijk om te noemen dat HomeShield alleen volledig werkt wanneer de modus naar Router omgezet wordt. In deze review noem ik de TP-Link Deco X50-PoE steevast een access point. Standaard is het dat ook, maar het is mogelijk om de Router modus te activeren. Door een van deze Deco X50 tussen de modem en de rest van je netwerk te plaatsen, kan deze alle functies van HomeShield uitvoeren.

Beschikbaarheid TP-Link Deco X50-PoE

Prijzen zijn op het moment van schrijven en mogelijk onderhavig aan (beëindigde) kortingsacties. Alle genoemde prijzen zijn voor het 3-pack van de TP-Link Deco X50-PoE.

Conclusie

Persoonlijk mag ik graag de stelregel ‘nooit de goedkoopste, nooit de duurste’ hanteren. Hierbij is het idee dat bij de goedkoopste uitvoeringen je vaak belangrijke functionaliteit mist of dat de fabrikant op kwaliteit heeft bezuinigd. De duurste uitvoering heeft dan allerlei vrijwel nutteloze functies die vooral leuk op een lijstje staan, maar alleen voor exotische of uitzonderlijke situaties van toepassing zijn. De Deco X50 serie zit goed in het midden en met de diverse varianten is er voor iedereen een passende oplossing van deze uitvoering van het Deco wifi mesh product.

Mijn wens om een mesh wifi op te zetten met apparaten die ik dankzij PoE van stroom kan voorzien maakt mijn opties heel erg veel beperkter. Gelukkig is de TP-Link Deco X50-PoE oprecht een goed mesh systeem voor wifi 6, dat mooi in het midden zit van optimale performance voor een ‘gewoon’ woonhuis en toch betaalbaar is voor een 3-pack. Er zijn merken die een goedkopere oplossing bieden, maar de kracht van het Deco systeem is vooral de hoge mate van toegankelijkheid, makkelijk te configureren en beheren en de goede betrouwbaarheid.

Toegegeven, als jij een tweaker / tech-nerd bent en je wilt graag alles aanpassen en op detailniveau knutselen met instellingen… dan is deze mesh set niet voor jou. Instellen, meer apparaten toevoegen, klaar. Heel veel meer kan niet ingesteld worden. Wat voor mij prima is! Wifi moet gewoon werken en klaar.

Instellingen voor gevorderden zijn eigenlijk voorbehouden aan wie extra betaald voor de HomeShield functionaliteit. Dat is dan ook mijn enige klacht over dit product. Quality of Service instellingen zouden niet achter een betaalmuur moeten zitten. Dit hoort gewoon beschikbaar te zijn. Er is geen actief onderhoud nodig van TP-Link om deze functionaliteit up-to-date te houden. Hetzelfde geldt ook voor ouderlijk toezicht (Parental controls). Je betaald ongeveer 100 euro per access  point, dus zou niet ook nog jaar/maandelijkse kosten moeten hebben.

Al een stuk meer acceptabel en te begrijpen vindt ik de eis om voor de anti-virus functionaliteit te betalen. Dit kost immers actief onderhoud en zorgen dat de nieuwste virussen correct gedetecteerd worden en opgelost.

Eindwaardering

Het is goed dat TP-Link een functionaliteit zoals HomeShield heeft, maar ofwel de jaarlijkse kosten zouden veel lager moeten zijn, of de aankoopprijs van de hardware. Voor mij voelt het nu een beetje teveel aan als “uitmelken”. Hier trek ik een volle punt af van de 5 sterren. Zelf heb ik geen behoefte aan de functionaliteit, ik ga niet betalen voor de dienst en mij maakt het minder uit. Maar voor ouders met kinderen is dit een bruikbare functie, waar TP-Link voor zover ik kan zien, geen kosten aan heeft om te onderhouden. Ouders hiermee op (onnodige?) kosten jagen voelt daarom oneerlijk aan. Mijn eindwaardering wordt daarmee 4 uit 5 sterren.

Koop via Koop via Amazon Bestel via

Pluspunten

  • Google Assistant / Alexa / IFTTT integratie
  • Eindelijk een mesh systeem geschikt voor PoE
  • Overzichtelijk en simpel in gebruik
  • Ook wifi-tot-wifi connectie, waarna bedraad verder gaan mogelijk is
  • EasyMesh open standaard ondersteuning
  • 12v stroomadapter ook meegeleverd
  • Geïntegreerde antennes
  • Naast gastnetwerk ook een IoT-netwerk

Minpunten

  • PoE uitvoering is kostbaarder dan de niet-PoE uitvoering
  • HomeShield abonnementen zijn vrij kostbaar
  • Meerdere HomeShield functionaliteiten zou ik (gratis) in het apparaat verwachten
  • Gewone X50 (niet-PoE) heeft 3 netwerkpoorten, ik mis er een op de PoE variant

 

Linkjes op deze pagina geven mij (mogelijk) een kleine affiliatie vergoeding. Het kost jou niets extra. Koop dus aub via een van deze linkjes. Dat maakt het mogelijk om deze informatie gratis aan jou aan te blijven bieden.

 

Onze beoordeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.