Imou Cruiser 2 5MP 3K Pan Tilt beveiligingscamera review

Imou Cruiser 2

Imou Cruiser 2 is een Wi-Fi beveiligingscamera met Pan en Tilt functionaliteit en een dubbele spotlight om ook nachts kleurenbeelden te kunnen vastleggen. Voor deze review heb ik naar de 5mp variant gekeken. Er is ook een 3 megapixels die levert 2K beelden, de 5 megapixels zorgen voor heldere 3K beelden.

Deze beveiligingscamera voor buiten heeft een IP66-rating en kan met AI kunstmatige intelligentie mensen en voertuigen herkennen. Er is Wi-Fi 6 ondersteuning, maar de camera kan ook via een netwerkkabel aangesloten worden om verstoring van de draadloze verbinding onmogelijk te maken.

Koop viaKoop via Amazon Bestel via

Disclaimer: we hebben dit product te leen gekregen om deze review te schrijven. Echter zonder beperkingen; alles wat ik schrijf is mijn mening en geen sales-praat.

Introductie

Imou is niet de bekendste maker van beveiligingscamera’s in Nederland. Vreemd genoeg doet Imou er moeite voor om niet direct met het moederbedrijf Dahua geassocieerd te worden, wat samen met Hikvision een van de grootste fabrikanten van beveiligingssystemen is. Natuurlijk is de sociale reputatie van Dahua geraakt in recente jaren, maar op technisch vlak zijn Dahua beveiligingscamera’s topproducten. Imou is opgezet als een consumentenlijn van Dahua producten en deelt veel technologie, hardware en software.

Ik heb al eerder een Imou beveiligingscamera (de Knight) mogen reviewen, zie Spot on Imou voor een overzicht van al onze reviews van Imou producten.

Imou Cruiser 2: what’s in the box?

Imou Cruiser 2 - wat zit er in de doos
Imou Cruiser 2 – What’s in the box

In de doos vinden we de camera, een stroomadapter, diverse boekjes, een template voor het voor-boren van schroefgaatjes en een omhulsel voor de netwerkkabel aansluiting. Dit laatste is een manier om de connector van de netwerkkabel tegen vocht te beschermen en onderdeel van de IP66 rating van de camera. Er is geen netwerkkabel meegeleverd, de Imou Cruiser 2 is vooral bedoelt om gebruikt te worden als een Wi-Fi beveiligingscamera.

Over Wi-Fi gesproken, de antennes zijn al vooraf gemonteerd en zijn kleine, korte, platte uitstekels die de camera een koddig leuk uiterlijk geven naar mijn mening. De Cruiser 2 is aanzienlijk minder fors uitgevallen dan de eerste versie van de Cruiser en ziet er minder opvallend uit dan veel andere Pan Tilt beveiligingscamera’s. Een nadeel is dat in het geval van vandalisme die antennes waarschijnlijk niet vervangen kunnen worden.

Wat betekenen al die termen?

Nieuw in de wereld van beveiligingscamera’s en geen idee wat alle termen betekenen? Lees onze blog “Beveiligingscamera’s: Wat je moet weten” voor een algemene introductie.

Beveiligingscamera’s: wat je moet weten

Specificaties Imou Cruiser 2 (via Imou Life)

Ten opzichte van de eerste iteratie van de Imou Cruiser uit 2021 met een full HD 2K resolutie, is technisch vooral dat het grootste verschil: een hogere resolutie. Daarnaast is het apparaat fysiek een stuk kleiner geworden. Net als bij de eerste Cruiser, heeft Cruiser 2 ook de beperking dat het alleen met een 2,4 GHz Wi-Fi connectie werkt. Dat is geen probleem, 2,4 GHz biedt genoeg bandbreedte voor het sturen van de beelden en reikt verder dan 5 GHz, maar is toch jammer.

 • Resolutie 2880 x 1620 5mp/3K
 • Framesnelheid tot 25/30 fps
 • 1/2.7” progressieve CMOS, 3.6 mm lens
 • Pan horizontaal up to 340°, Tilt verticaal up to 110°
 • Gezichtsveld: 85° (Horizontaal), 42° (Verticaal), 102° (Diagonaal)
 • Tweeweg audio, ingebouwde microfoon en luidspreker
 • 110dB sirene
 • H.265 en H.264 videocodering
 • IR en dubbele spotlight
 • SD-kaart maximaal 256 GB
 • 2,4 GHz Wi-Fi, Wi-Fi 6 ondersteuning
 • ONVIF  (n.b.: RTSP wordt niet genoemd)
 • Stroomtoevoer 12V 1A  (Stroomverbruik <12 W)
 • Afmetingen 110.4 × 128.8× 132.7mm
 • Gewicht 370 gram

Ervaringen: installatie

Imou Cruiser 2 is een van de meest moeizaam te installeren en configureren camera’s gebleken. Hier zijn 2 redenen voor. De belangrijkste reden is dat de eerste configuratie blijkbaar niet kan terwijl de camera via een netwerkkabel verbonden is. Wat ik normaal vrijwel altijd doe met elke camera die ik ga testen, de eerste configuratie doe ik in huis. Na deze toegevoegd te hebben aan de app, inclusief de verplichte registratie van een nieuw account, etc etc, pas dan neem ik de camera mee naar buiten. Ok, het is een Wi-Fi camera, maar het is mogelijk om de camera via een netwerkkabel aan te sluiten. Voor de allereerste configuratie daarom deze tip: sluit geen netwerkkabel aan.

In mijn geval zorgde dit voor grote hoofdbrekens. Mijn testproduct heeft een extreem zwakke Wi-Fi ontvangst. Dit is echter geen speciale test- of pre-productie versie, maar het normale product die gewoon in de winkel te koop zal zijn. Een resultaat hiervan is dat ik tijdens de installatie steeds bleef hangen op ‘kan niet aan de cloud toevoegen’. Heb je heftige privacy concerns, dan is deze camera niet voor jou. Zonder een actieve internetverbinding gaat de camera zich niet laten installeren en gebruiken. Daarbij vraagt de app ook nog eens om de exacte locatiebepaling te mogen gebruiken. Ja, de app wil alles van je weten.

Imou Cruiser 2 - toevoegen aan de cloud verplicht
Doorgaan zonder de camera aan ‘de cloud’ toe te voegen is niet mogelijk

Omdat mijn testplek achterin de tuin is, werd ik effectief verplicht om de eerste configuratie/installatie naast het Wi-Fi access point buiten en achterin de tuin te doen. Zelfs hier blijft de camera klagen over een slechte ontvangst, ook als deze op minder dan 1 meter afstand van de access point hangt met alleen een stukje hout er tussen.

Imou Cruiser 2 - slechte wifi ontvangst zwak signaal
Wifi 6 ondersteuning, maar bij een huidige gewone 2,4 GHz connectie is de ontvangst erg slecht

Wat ook niet helpt zijn de onduidelijke instructies in de app. Mogelijk komt dit door niet al te goede Nederlandse vertalingen. Het is mooi dat de gehele app in het Nederlands is, maar als de instructies dan maar half correct zijn maakt dat de installatie er niet makkelijker op.

In de handleiding staat overigens letterlijk: “you can choose wired or wireless network connection”. Daar had wel bij gemogen ‘maar niet voor de eerste configuratie’.

Imou Cruiser 2 - onduidelijke instructies in de app
Onduidelijke instructies in de app (rechts)

Ergens tijdens een van de pogingen om de camera ‘aan de cloud toe te voegen’, heb ik blijkbaar het linker deel van de screenshots hierboven succesvol afgerond. Direct daarna krijg je de kans om een (admin)wachtwoord in de camera in te stellen. Bij een latere poging kreeg ik het scherm zoals op het rechter deel van de screenshots hierboven te zien. Het ‘appara’ wachtwoord invoeren. Dat was een dag later en na een poging of 5 om het volslagen onleesbare safety code label te ontcijferen stond ik op het punt om op te geven, totdat ik bedacht dat misschien mijn admin wachtwoord nodig was… en ja, dat was de bedoeling.

Behalve dat die safety code bijna onleesbaar is op het label op de camera zelf, is de instructie ook fout. Het zijn geen 8 cijfers maar een combinatie van cijfers en letters en in totaal 10 karakters. Dus: moeilijk te lezen en anders dan de instructie zegt en al aardig wat frustratie over het moeilijke installatie proces tot zover. Tel dat alles bij elkaar op en je hebt een zeer chagrijnige Hilko als ontevreden gebruiker.

Een Wi-Fi beveiligingscamera is nooit helemaal betrouwbaar

Wat ik al vaker bij mijn reviews heb aangegeven en ook in de blog “Beveiligingscamera’s: Wat je moet weten” heb geschreven: Wi-Fi kan gemakkelijk verstoord worden door een kwaadwillend iemand. Er worden dan geen beelden naar je NVR, Synology of de Cloud verstuurd. Heb je in zo’n geval ook geen SD-kaart in de beveiligingscamera voor lokale opslag van beelden, dan zijn er geen beelden beschikbaar van wat die kwaadwillend persoon heeft gedaan. Het verstoren, of “jammen” is kinderlijk eenvoudig met een (illegaal) apparaatje die elk zichzelf respecterende inbreker bij zich zal hebben.

Zoals eerder aangegeven kan de Imou Cruiser 2 beveiligingscamera ook via een netwerkkabel aangesloten worden. Dit is voor een beveiligingscamera altijd de betere en meer betrouwbare optie. Een Wi-Fi camera is makkelijk qua installatie, maar als Spot on Tech raden we aan om een bekabelde (PoE) beveiligingscamera te gebruiken.

Voor de volledigheid, een SD-kaart als je enige manier van opslaan van beelden is natuurlijk ook niet verstandig. De camera kan vernield en gestolen worden en een SD-kaart is niet eindeloos betrouwbaar. Maar als een back-up is het prima om een paar euro aan uit te geven. Je kan een SD kaart natuurlijk via Aliexpress bestellen, of wat sneller geleverd via bol.com of Amazon.nl (of Amazon.de). Als backup en om even de laatste opnames makkelijk terug te kunnen kijken, is 64 GB genoeg. De Imou Cruiser 2 ondersteund maximaal 256 GB.

Ervaringen: Imou Protect cloud abonnement

Wanneer ik de ‘werkt alleen via 2,4 GHz Wi-Fi’ beperking zie bij smart home producten, is dit vaak een teken dat het om een Tuya product gaat. Dat is bij de Imou Cruiser 2 echter niet het geval. Het is wel mogelijk om in plaats van de Imou Life app de DMSS app van Dahua te gebruiken. Voor deze review heb ik alleen de eigen Imou Life app gebruikt.

Tijdens mijn review van de Imou Knight (review hier) viel me ook al op dat Imou het abonnement op hun cloud oplossing consequent blijft pushen. Na de Imou Cruiser 2 eindelijk werkend gekregen te hebben, krijg ik in de Imou Life app als welkomstbericht te zien dat ik enkele dagen gratis Imou Protect Cloud abonnement krijg. De hele app is erop gericht om te werken met het cloud abonnement. Zonder het abonnement verlies je vrij veel functionaliteit en de Imou Sense AI verbeteringen die helpen om betere mens en voertuig herkenning te garanderen.

Imou Protect cloud abonnement
Imou Protect cloud abonnement: noodzakelijk om SD-kaart opnames te kunnen downloaden

Graag wijs ik even naar het 2e punt van de ‘voordelen’. Je moet een abonnement afsluiten om in staat te zijn om de beelden van de SD-kaart te kunnen downloaden. Dat wil zeggen dat als je beelden wilt gebruiken voor een aangifte bij Politie of voor het indienen van een verzekeringsclaim, je eerst verplicht bent om een abonnement af te sluiten. EDIT: dit is niet langer het geval! Imou heeft dit gewijzigd. Het is nu wel mogelijk om zonder duur abonnement gegevens van een SD-kaart te kunnen downloaden.

Een alternatief zou zijn om een Imou NVR (net video recorder) aan te schaffen of met ONVIF de beelden van de camera op bijvoorbeeld een Synology NAS op te slaan om zo je eigen ‘cloud’ te maken. Of je als koper van deze camera een abonnement er voor over hebt is een eigen overweging. Maar eigenlijk krijg je maar beperkt de keus en moet je gewoon een abonnement gaan afsluiten.

De kosten voor Imou Protect zijn voor 1 camera 2,89 euro per maand, of als je per jaar betaald 28,99 euro per jaar (2 maanden gratis). Dan krijg je het Basic abonnement dat je tot 7 dagen terug laat kijken. Voor het Plus abonnement waarbij je Imou Sense AI en 30 dagen terugkijken krijgt, betaal je 6,99 euro per maand of 69,99 euro per jaar. Ik vind persoonlijk deze kosten erg hoog.

Zodra je dat besloten hebt om te doen krijg je wel een heel solide oplossing van Imou en de volle functionaliteit van de app – en eerlijk is eerlijk: die is wel heel goed.

Ervaringen: rich notification met screenshot

Het aller, aller, allerbeste aan deze camera/app is de verrijkte notificatie. In het Nederlands klinkt dit niet heel mooi en zegt het niet zo veel. In het Engels: rich notification. Imou plaatst een screenshot van de gedetecteerde beweging direct in de notificatie die je op je telefoon ontvangt. Dat is ronduit briljant. Je ziet direct wat er gedetecteerd is, zonder de app te hoeven openen en wachten tot de stream is geladen. In de miniatuur kun je zien wat er is.

Hier zit natuurlijk een hele wereld aan privacy concerns achter (waar worden de screenshots opgeslagen? worden ze onbeveiligd verstuurd?), maar we hadden eerder deze review al vastgesteld dat als je veel zorgen hebt over privacy, je de Imou Cruiser 2 beter niet aanschaft.

Imou Cruiser 2 - rich notifcation with screenshot
Rich notification met screenshot van gedetecteerde beweging

Van alle camera’s die ik de afgelopen jaren heb mogen testen is Imou (moederbedrijf Dahua) de enige die deze functionaliteit heeft en het zo goed werkt. Tuya biedt het ook binnen het protocol voor beveiligingscamera’s, maar in de praktijk heb ik het nog nooit goed zien werken – heb jij andere ervaringen? Ik lees het graag in de comments!

Interessant ook is dat de achtergevel van het huis op ruim 12 meter afstand is van waar de camera hangt. De detectie is dus ook prima. Mijn Philips Hue lampen springen ook gelijk aan bij gedetecteerde beweging, en de felle dubbele spotlight van de Imou Cruiser 2 schijnt ook bij.

Over de spotlight gesproken, er zijn meerdere nachtzichtmodi om op elk situatie een passende modus te kunnen bieden. Het is mogelijk om continu beeld in kleur te hebben (bij 24/7 opnames) door de 2 sterke spotlights permanent aan te laten, maar ook kan bij alleen bewegingsdetectie de spotlights ingeschakeld worden. Of er is de optie om de spotlights permanent uit te laten en in zwart-wit op basis van infrarood de opnamen te maken.

Ervaringen: screenshots

Last but not least. De screenshots. Beeld overdag is bij vrijwel geen enkele beveiligingscamera erg interessant. Alle camera’s die een 1080p / 2K resolutie over beter hebben, voldoen wel. Hooguit kun je je afvragen of de camera veel contrast ook aan kan, wat gebeurd er als er een stuk met veel zonlicht is en tegelijk een stuk schaduw. Echter hebben zelfs budget camera’s tegenwoordig wel WDR ondersteuning om dit probleem eventueel op te vangen. Daarom benoem ik dit eigenlijk nauwelijks meer in een review.

Imou Cruiser 2 - screenshot overdag
Imou Cruiser 2 overdag: mooie brede kijkhoek
Imou Cruiser 2 - screenshot nacht met infrarood IR
Imou Cruiser 2 nacht met infrarood IR

Opvallend vind ik hoe enorm sterk de infrarood is. Als er een object erg dicht op de camera zou zijn, dus waar de infrarood direct op valt, dan zou dit de camera wel eens kunnen verblinden. Denk aan (een stuk van) een muur of hoge struik vlak bij. Als je dat kan voorkomen bij het plaatsen van de camera, dan is deze sterke infrarood natuurlijk erg goed. Het helpt de camera om ook ’s nachts een goede detectie van een persoon op vrij grote afstand te kunnen garanderen.

Imou Cruiser 2 - nacht met spotlight
Imou Cruiser 2 nacht met spotlights volop aan

Imou Cruiser 2 is voorzien van 2 spotlights en deze zijn heel erg fel. Zoals eerder genoemd, de achtergevel van het huis is ruim 12 meter weg. Meer dan genoeg licht.

8x digitale zoom - alleen bij Hollywood series en films is dat haarscherp
8x digitale zoom – alleen bij Hollywood series en films is dat haarscherp

Soms wordt de Imou Cruiser 2 als een PTZ camera beschreven, dus dat de camera ook Zoom heeft. Echter heeft de Cruiser 2 geen optische zoom, alleen 8x digitale zoom. Dat klinkt leuk, maar in de praktijk is een digitale zoom vrij nutteloos omdat je enorm veel scherpte in het beeld verliest.

Beschikbaarheid

Een van de interessante kanten aan de Imou Cruiser 2 is de vrij lage aanschafprijs. Kosten van het abonnement maken de beveiligingscamera alsnog vrij kostbaar.

Genoemde prijzen gelden op moment van schrijven en natuurlijk onderhevig aan (beëindigde)kortingsacties en prijswijzigingen.

Conclusie

Het hebben van een Pan en Tilt beveiligingscamera maakt het vooral gemakkelijker om deze te richten op een specifieke plek die je wilt monitoren. Een vaste camera is soms iets minder gemakkelijk om goed te richten, maar voorkomt wel vragen van je buren of je ze stiekem probeert te begluren en mogelijk klachten. Automatisch volgen is in de meeste situaties niet het allerbelangrijkste, maar vooral een gimmick. Imou Cruiser 2 kan slechts 1 persoon volgen, in het geval van meerdere personen op verschillende locaties in het zicht van de camera, zullen de bezigheden van overige personen niet gezien worden. Of dit de gewenste situatie is, is voor jou als koper belangrijk om vooraf te bepalen.

Voor MKB of agrarische bedrijven is het sneller van toepassing om daar een breder gebied met een enkele camera in de gaten te willen kunnen houden. Afhankelijk van de situatie wat beveiligd moet worden kan een ‘dubbele lens’ camera dan mogelijk een betere optie zijn, zoals de Reolink Duo Floodlight, of Reolink TrackMix (review hier).

De hele verplichting tot het toevoegen van de camera aan de cloud is een belangrijke privacy overweging. Als je daar veel mee bezig bent, is dat misschien iets om nog even extra over na te denken. Zo’n camera is 24.7 aangesloten op de stroom en het internet.

Tot slot nog de herhaling van de overweging dat een Wi-Fi camera wel makkelijk is om te installeren, maar het is nooit een echte veilige en betrouwbare oplossing. Indien mogelijk: zorg voor een bekabelde oplossing.

Eindoordeel

Voor de meeste consumenten is Pan & Tilt naar mijn mening niet zo relevant, maar vooral een leuke gimmick. Het kleine formaat, de met screenshot verrijkte notificatie en aantrekkelijke aanschafprijs maken de Imou Cruiser 2 tot een zeer interessant product. De problematische installatie en de ogenschijnlijk zeer zwakke Wi-Fi en het vrij dwingende afsluiten van een betaald Cloud abonnement wegen daar erg zwaar tegenin. Ben je ondanks mijn tegenwerpingen op zoek naar een Pan & Tilt beveiligingscamera met volg functie, dan is dit mogelijk toch een prima beste keus voor jou.

Met zoveel positieve en nog meer negatieve punten en gevoelens kom ik niet verder dan slechts 3.5 uit 5 sterren.

Koop viaKoop via Amazon Bestel via

Pluspunten

 • Spotlight, ook kleur ’s nachts mogelijk
 • Zeer sterke infrarood (misschien te sterk?)
 • Pan & Tilt
 • Niet heel fors van formaat
 • Rich notificatie met screenshot
 • Goede prijs-kwaliteit verhouding voor eerste aanschaf

Minpunten

 • Geen optische zoom
 • Eerste installatie verliep onhandig
 • Geen PoE
 • Hoe nuttig is automatische tracking nou echt?
 • Extreem zwakke Wi-Fi
 • Uitsluitend 2,4 GHz, wel Wi-Fi 6
 • ImouProtect is wat te opdringerig
 • Cloud abonnement vrijwel noodzakelijk
 • ‘Toevoegen aan de cloud’ verplicht

Lees ook eens: 

Imou Knight 4K Wi-Fi Spotlight beveiligingscamera review

Linkjes op deze pagina geven ons mogelijk een kleine affiliatie vergoeding. Het kost jou niets extra. Koop dus aub via een van onze linkjes. Dat maakt het ons mogelijk om deze informatie gratis aan jou aan te blijven bieden.

Onze beoordeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.