Melitta Latticia OT Series 600 espressomachine review heerlijk stil koffiezetapparaat

Melitta Latticia OT series 600 F30/0-100 is een volautomatisch koffiezetapparaat bedoeld om makkelijk smaakvolle koffie te zetten van bonen, met een focus op koffie-met-melk variaties. Wil je gewoon koffie, dat kan natuurlijk ook, maar eigenlijk ben je dan teveel geld aan het uitgeven voor een apparaat gespecialiseerd in gemakkelijk, snel en vooral stil koffievarianten met melk te maken.

Zoals bij alle fabrikanten is ook deze serie er in meerdere uitvoeringen. Voor deze review kijk ik naar de Melitta Latticia OT Series 600 F30/0-100.

  Koop via Koop via Amazon Bestel via

Disclaimer: dit product is door Melitta ter beschikking gesteld om deze review te schrijven. Echter zonder beperkingen; alles wat ik schrijf is mijn mening en geen sales-praat.

Intro

Melitta als merk is voor de barista in spe geen geheim. Voor de gemiddelde consument zal deze merknaam misschien niet direct bekend klinken. Philips, Krups, DeLonghi, Saeco, die klinken waarschijnlijk allemaal veel bekender als het om koffiezetapparaten gaat. Maar Melitta hoort absoluut in dat rijtje thuis en samen met Saeco zelfs vooraan. Sterker nog: een dame met de naam Melitta was de uitvinder van het alom bekende koffiefilter in 1908!

Tegenwoordig maakt Melitta nog altijd koffiefilters (te koop bij o.a. Jumbo en AH), maar ook meer dan 10 verschillende series aan koffiezetapparaten voor zowel thuis als machines voor professionele toepassingen. Een van deze series is de Melitta Latticia OT die speciaal gericht is op het zetten van koffierecepten gebaseerd op melk. Melitta roemt het ‘LATTEperfection-systeem’ omdat hierdoor de melk “dubbel wordt opgeschuimd. Het resultaat is heerlijk melkschuim met fijne poriën op precies de juiste temperatuur“. Klinkt goed.

Mocht je geen interesse hebben in een espressomachine die koffierecepten met melk maakt, dan is dit apparaat niet voor jou. Kijk dan eens naar mijn review van de Philips 2200 en let daarbij op de Philips 2200 Panarello variant met stoompijpje.

What’s in the box

Helaas waren er issues met het maken van de foto’s, dus ik heb niet alle foto’s die ik normaal in een review post.

In de doos vinden we de Melitta Latticia OT Series 600 F300-100 vrijwel geheel geassembleerd. Verder is het anti-kalk waterfilter in de doos aanwezig en een tooltje om deze makkelijk in het waterreservoir te kunnen plaatsen. We vinden natuurlijk ook de reguliere nuttige papierbakvulling zoals bij alle apparaten, een handleiding en een kaartje met QR code dat je kunt scannen voor de Companion App.

Het belangrijkste losse onderdeel in de doos is de ‘melk lans’. Dit is een metalen staafje met rubber slang. Aan de ene kant druk je dit in de Melitta Latticia OT en het andere uiteinde hang je in een karaf met melk. Of direct in een melkpak, maar zorg dan wel dat je elke keer de lans goed schoonmaakt om te voorkomen dat je melk snel zuur wordt.

Specificaties Melitta Latticia OT Series 600 F300-100 (via xyz)

 • 1450 watt
 • Afmetingen: 45,5 cm bij 20 breed bij 35 cm hoog
 • Gewicht: 9 kg
 • 2 koppen tegelijk zetten
 • 6 waterniveaus met draaiknop
 • 3 sterkte niveaus met drukknop
 • geen display maar echte drukknoppen

Op bijvoorbeeld Amazon staan andere afmetingen, waar ze vandaan komen weet ik niet maar die zijn geheel onjuist.

Design Melitta Latticia OT

Strak. In een woord is dat het design. Ik vind het smaakvol, simpel en vooral dat: strak. Het plastic is van een glanzend diep zwart, er is geen onnodige bling op enkel het mechanisme na waar ook het logo op staat. Melitta zelf is heel trots op het smalle design van slechts 20 cm breed van de Series 600. Daarentegen is het apparaat wel vrij lang met 45,5 cm. Heel hoog is het apparaat niet (35 cm), maar doordat het vrij kleine waterreservoir achterop zit, moet je genoeg ruimte boven het apparaat vrij hebben om het reservoir uit het apparaat te kunnen halen. In totaal is er minimaal 65 cm nodig tussen het keukenblad en eventueel een kastje die er boven hangt.

Melitta Latticia OT Series 600
Melitta Latticia OT Series 600 heeft een strak design

De bonen toevoer zit direct naast het waterreservoir. Ook dit vakje met een voorraadje bonen is vrij klein. Je zal met vrij grote regelmaat water en bonen moeten aanvullen.

Het rooster waar je de koppen op zet is van een wit hard plastic gemaakt. Dit geeft een mooi kleuraccent. En de keuze voor dit materiaal maakt ook dat dit rooster er niet heel snel heel vies uit zal zien en bekrast. Kijk ik naar veel van de concurrenten (zoals de recent geteste Philips Latte Go 2200, review hier), gebruiken die bijna allemaal een metalen plaatje, dat vooral bedoeld lijkt om de bling te verhogen. Wanneer dit stukje plastic wel te vies wordt, kan het gewoon in de vaatwasser.

Ervaringen: Melitta Latticia OT Series 600

Een deel van de ‘ervaringen’ heb ik al beschreven als onderdeel van het design. Intern in de Latticia OT Series 600 is een nieuw soort pomp geplaatst die de koffie optimaal ‘zet’ om het aroma en smaak zo perfect mogelijk te maken. De temperatuur wordt daarbij ook optimaal gehouden, zodat temperatuur van de koffie elke keer opnieuw consistent is bij iedere kop koffie. Bij andere koffiemachines is te vaak van toepassing dat de temperatuur pas optimaal wordt wanneer de machine enkele minuten aanstaat.

Hetzelfde geldt ook voor de kwaliteit van het melkschuim, dit is warmer dan andere volautomatische espressomachines leveren. De structuur van de melkschuim is geoptimaliseerd voor het maken van cappuccino.

Ervaringen: Companion App – alleen voor informatie

Melitta Companion App is alleen voor het geven van informatie. Koffieweetjes en manieren om goede koffie te zetten, handleiding en hulp bij diagnose in het geval van problemen. Het meest handig aan de app is dat deze je kan ondersteunen bij het schoonmaakproces en onderhoud van het apparaat. Er zijn geen smart-functies beschikbaar via de app.

Beschikbaarheid

Melitta geeft als adviesverkoopprijs voor de Latticia OT Series 600 F300-100 een prijs van 679,- euro. Via bol.com en Amazon.nl is dit prachtige apparaat echter te koop voor 499,- euro. Voor wie graag een cappuccino – of andere koffie-met-melk varianten – mag drinken is dit apparaat een veel betere keus dan bijvoorbeeld de Philips 2200-serie die ik recent heb gereviewd. Echter heb ik dezelfde conclusie als bij de Philips 2200: je wilt het apparaat graag voor een mooie kortingsprijs.

Let op dat je de melk lans (Milk Lance) er ook bij hebt, deze nog los moeten aanschaffen is mogelijk weer extra kosten.

Conclusie

De Melitta Latticia OT Series 600 F300-100 is de stilste volautomatische espressomachine die ik in de afgelopen jaren ben tegengekomen. Het malen van de bonen is bij de meeste bonenapparaten een oorverdovend geraas, iets wat bij de Melitta Latticia OT Series 600 nauwelijks hoorbaar is. Het meeste geluid komt van de pomp die het water onder de juist druk door de bonen heen drukt.

Eindconclusie

Als ik de prijs niet in ogenschouw zou nemen: 5 uit 5 sterren. Maar ik zou 449 euro een eerlijker prijs vinden, daarom trek ik minimaal 1 punt af en het dringend advies te zoeken naar een mooie aanbieding. Meer dan 499,- euro vind ik te kostbaar, in vergelijking met concurrenten. 4 uit 5.

  Koop via Koop via Amazon Bestel via

Pluspunten

 • Strak design, niet teveel bling
 • Vrij smal
 • Consistente temperaturen
 • Zeer stille bonenmaler
 • Echte drukknoppen, geen display

Minpunten

 • Klein waterreservoir
 • Vrij klein bonenreservoir
 • Veel duurder dan vergelijkbare apparaten
 • Melk lans niet altijd onderdeel van het pakket?

 

Linkjes op deze pagina geven mij (mogelijk) een kleine affiliatie vergoeding. Het kost jou niets extra. Koop dus aub via een van deze linkjes. Dat maakt het mogelijk om deze informatie gratis aan jou aan te blijven bieden.

Onze beoordeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.