Annke Crater Pro indoor beveiligingscamera review goede hardware slechte app

Annke Crater Pro

Annke Crater Pro is een indoor (binnenshuis) beveiligingscamera met Pan & Tilt om vanaf afstand de boel thuis in de gaten te kunnen houden. Een ingebouwde microfoon en speaker maken 2-weg communicatie mogelijk. Annke Crater Pro is de opvolger van de eerder door Daniel gereviewde Crater. Kijk je naar de hardware en mogelijkheden, dan is dit een interessante camera met o.a. geluidsdetectie en zelfs ONVIF ondersteuning. Maar de camera heeft een paar grote (softwarematige) issues waardoor ik op dit moment de Annke Crater Pro niet kan aanbevelen.

Koop rechtstreeks bij Annke  Koop via Koop via Amazon

Disclaimer: dit product is door Annke ter beschikking gesteld om deze review te schrijven. Echter zonder beperkingen; alles wat ik schrijf is mijn mening en geen sales-praat.

Intro

Annke is op deze site geen onbekende. Met enige regelmaat reviewen we een product van Annke. Dit zijn voornamelijk beveiligingscamera’s maar af en toe komt er ook nog wel een ander leuk product voorbij zoals recent de speakerphone. Beveiligingscamera’s van Annke voor buiten zijn steevast van goede hardware voorzien en in de software is alles, alles instelbaar. Annke Crater Pro is echter geen onderdeel van dat ecosysteem.

Klik hier voor een overzicht van alle Spot on Annke recensies.

What’s in the box

In het bijzonder kleine doosje vinden we de zeer kleine Annke Crater Pro, een kabel, een muur/plafond beugel, mini handleiding in Engels en Duits en een 5 volt, 1 ampère stroomadapter.

Annke Crater Pro - whats in the box
Wat zit er in het kleine doosje

Specificaties Annke Crater Pro (via annke.com)

 • Resolutie:4 megapixel
 • Dual-Band WiFi 2.4 en 5 GHz
 • 350° Pan en 60° Tilt
 • Lichaamsdetectie
 • Geluidsdetectie
 • Smart Tracking (volgen van beweging)
 • Tweeweg audio (speaker/microfoon intercom)
 • Cloud en lokale opslag
 • 128 GB SD-kaart maximaal
 • Works with Alexa

Op Amazon.de wordt beweerd dat de pan en tilt bereiken veel groter zijn (360 graden draaien en 120 graden kantelen), dat is niet correct.

Uitvoeringen

In deze review kijk ik naar de Annke Crater Pro (model i81CG), wat in naam de opvolger is van de Annke Crater. Deze beide indoor beveiligingscamera’s zijn echter nauwelijks met elkaar te vergelijken. Ok, beide zijn voor gebruik binnenshuis en zijn HD camera’s (4 megapixel resolutie) met pan & tilt functie, maar het aantal verschillen is veel groter dan de overeenkomsten.

Waar de genoemde originele Crater een Tuya gebaseerd product was met de bekende limitatie dat alleen via 2,4 GHz Wi-Fi verbonden kan worden, is de nieuwe Annke Crater Pro direct merkbaar anders. Het is namelijk mogelijk om via zowel 2,4 GHz als 5 GHz Wi-Fi een draadloze verbinding op te zetten. Voor het gebruik van de camera moet de ‘Myannke’ app gebruikt worden (via Play Store of Apple Appstore te downloaden).

De specificaties van de Crater en Crater Pro zijn wel redelijk overeenkomstig (resolutie, beeldkwaliteit, etc), maar vooral de Myannke app maakt de ervaring met deze camera wel heel anders. En dat is niet positief. Meer daarover hieronder.

Gelukkig is de cloud van financiële kwaliteit
Gelukkig is de Myannke cloud van financiële kwaliteit

Design

De bouwkwaliteit en afwerking van de Annke Crater Pro is goed. Het is een leuk klein cameraatje dat niet teveel opvalt als je die ergens in de woonkamer zou neerzetten om de huisdieren en/of de kids in de gaten te houden. Als een indoor camera is het product niet (spat)waterdicht, dus nee deze camera kun je niet ‘even’ buiten gebruiken. Regen, dauw, vocht – hier kan de Crater Pro camera niet tegen. Kijk dan bijvoorbeeld naar de Anne NC800 serie.

Annke Crater Pro design 5 volt aansluiting micro-USB speaker
Anno 2023 had dit een USB-C connector moeten zijn

Jammer vind ik dat er geen fysiek klepje is voor gegarandeerde privacy. Dat zie ik helaas bij (bijna) geen enkele indoor beveiligingscamera. De app biedt ook geen soort time-out functie om even gemakkelijk de camera een tijdje te deactiveren, voor privacy. Ook spijtig is de ouderwetse micro-USB aansluiting. Dit had anno 2023 een USB-C connector moeten zijn natuurlijk.

Zoals bij bijna alle beveiligingscamera’s voor binnen heeft ook de Annke Crater Pro de toegang tot de SD-kaart onder de lens zitten. Hiervoor druk je met je vingers de lens omhoog en dan is daar een kleine sleuf voor micro SD kaart. Hier zit geen schroefje of zoiets op, dus iedereen kan de SD-kaart heel gemakkelijk wegstelen.

Ervaringen: Myannke app

Deze app is waarschijnlijk zeker de slechtst vertaalde app naar het Nederlands die ik de afgelopen jaren heb gezien. Ik heb inmiddels een aantal adviezen over betere vertalingen bij Annke ingediend, maar het is bijna onbegonnen werk.

Annke Crater Pro firmware upgrade
Upgrade van de firmware

Installatie

Je kan de Annke Crater Pro met geluid configureren. Huh? That’s new. Dat wilde ik proberen. De adviezen die in de app verschijnen over wat je moet doen waren echter zo verwarrend dat ik maar op goed geluk wat heb geklikt en… zo waar, ik kon de camera via Wi-Fi 5GHz verbinden. Via de app wordt het geluid dat de camera maakt opgepikt en daarna gebeurd er iets magisch en tadaa. Wi-Fi connectie.

Myannke app all your base are belong to us
Myannke app geeft een nieuw hoofdstuk in de all your base are belong to us saga

Andere opties zijn het generen van een QR-code en die door de camera te laten scannen, of de camera via een netwerkkabel te verbinden. Er is echter geen aansluiting voor een netwerkkabel, dus ik denk dat je dan eerst een gat moet boren. De QR-code heet om onduidelijke redenen “tweedimensionale code verbonden” en met de uitleg “sluit de camera te scannen tweedimensionale code” gaat het ongetwijfeld helemaal lukken.

Myannke app - Het netwerk laten
Configuratie: de stap heet ‘Het netwerk laten’

Tijdens mijn testen met de TP-Link Deco Wi-Fi Mesh set, ontdekte ik dat de Annke Crater Pro ook prima met Wifi6 kan verbinden.

Gebruik

Om de stream van de Annke Crater Pro te bekijken kun je in de Myannke app heen en weer swipen over het beeld om de camera te laten bewegen. Leuk, maar…. dat staat nergens. Eigenlijk vrijwel per ongeluk ontdekte ik dit. Andere opties zijn om een screenshot te maken of een opname (video) te starten. Je kan de ingebouwde sirene af laten gaan, of je kan de camera als intercom gebruiken.

Annke Crater Pro - in de app is het niet direct helemaal duidelijk dat je moet swipen om te draaien of kantelen
In de Myannke app is het niet duidelijk dat je moet swipen om te draaien of kantelen

Configuratie

Voor een simpele binnenshuis beveiligingscamera zijn er best aardig wat opties om in te stellen. Standaard staan alle notificaties uit. Dat de hardware goed is, zoals ik al eerder schreef, blijkt ook uit de opties. Geluidsdetectie is niet iets wat je op elke beveiligingscamera vindt en deze is op de Annke Crater Pro ook nog eens erg goed. Je moet wel eerst “laat alarm” aanzetten, daarna kun je de gevoeligheid instellen en eventueel een periode per dag wanneer je wel of niet waarschuwing wilt ontvangen. Dit geldt ook voor de andere notificaties, voor bewegingsdetectie.

Myannke app detectie instellingen
Myannke app detectie instellingen

Lokale opslag terugkijken

Als je op de ‘videoka’ knop drukt, zou je de beelden van de SD-kaart moeten zien, oftewel lokale opslag. Regelmatig echter werkt dit niet. Je klikt erop en de app zegt dat er geen uh… vage tekst die lijkt te betekenen dat er geen SD-kaart is gevonden. Je moet dan de app afsluiten en opnieuw starten. Dan zie je de opnames op je SD-kaart in clips van 1 minuut per dag.

Je kan hier gelukkig wel op de tijdlijn filteren. Je kan kiezen voor alleen gedetecteerd geluid (“hoorbaar alarm”) of detectie van mensen (“monitoring menselijk lichaam”). Maar dat levert alleen rode streepjes op de tijdlijn op. Je moet zelf alsnog handmatig de clip opzoeken waar je interesse in hebt. Normaal bij dit soort filters zou je dan automatisch naar de volgende clip gebracht worden waar het filter van toepassing is. Nee dus. En mijn kat heeft blijkbaar een menselijk lichaam.

Myannke app tijdlijn filtering op menselijk lichaam ziet katten
Myannke app tijdlijn filtering op menselijk lichaam ziet katten

Wat ook erg vreemd is dat bij het kiezen van bewegingsdetectie als filter, er minder resultaten zijn dan bij detectie van mensen. Zou je via ONVIF beelden binnen halen van uitsluitend bewegingsdetectie, dan mis je dus beelden (dat wordt ondersteund in het ONVIF protocol). Kortom: onhandig, onduidelijk en waarschijnlijk niet helemaal correct.

Gratis cloud opslag?

Bij Cloud staat er ‘gratis’, maar druk je op de link moet je toch echt minimaal 2,99 euro betalen per maand. Waarschijnlijk wordt er bedoelt dat je het gratis kan uitproberen, maar het is erg misleidend. Vergeet je na een maand te annuleren wordt het abonnement direct afgeschreven. Je moet namelijk wel je PayPal gegevens opgeven. Ja, PayPal. Iets anders lijkt niet te worden ondersteund als betalingsmogelijkheid.

Voor die 2,99 per maand krijg je “24-uur stand by service”. Wat dat dan ook mag inhouden. Ik gok dat ze bedoelen dat je 24 uur per dag de cloud kan benaderen. Wat je als abonnement kunt kiezen is een 30-dagen “alleen bewegingsdetectie” of 7-dagen “rolling”. Maar eigenlijk weet je niet helemaal goed welk abonnement je kiest, want er staan ballonnetjes met kortingsteksten over de uitleg van het product dat je zou aanschaffen.

Positief is dat deze Cloud opslag van Annke in Duitsland wordt gehost op servers van Amazon (AWS). In zoverre is je data wel veilig.

Myannke app cloud pakkettypen zijn half geheim dankzij ballonnetjes
Cloud pakkettypen zijn half geheim dankzij ballonnetjes
Myannke app cloud is draagbaar
De cloud is draagbaar

Beschikbaarheid

Koop je bij Annke zelf, dan wordt er verstuurd vanuit Duitsland, gratis verzending binnen Europa, dus zonder douane problemen en onverwachte kosten. Natuurlijk geldt dat ook als je via Amazon.de besteld. Genoemde prijzen zijn op het moment van dit schrijven en onderhevig aan (beëindigde) kortingsacties of prijsverhogingen en -verlagingen.

Conclusie

De hardware van deze camera is prima, geluidsdetectie werkt erg goed. Tracking van waargenomen beweging werkt op zich prima – al snap ik niet waarom er soms bij detectie van een persoon, er geen bewegingsdetectie lijkt te zijn in de tijdlijn. De software en het onduidelijke verhaal over een cloud abonnement maakt dat ik niet heel enthousiast wordt van deze Annke Crater Pro. Eigenlijk is het enige echt goede, vrijwel unieke, aan deze indoor beveiligingscamera de ondersteuning voor ONVIF. Dat zie je weinig bij goedkopere camera’s voor binnen.

 Myannke app ONVIF instellingen
Annke Crater Pro heeft ondersteuning voor ONVIF

Mijn advies zou zijn om bij de cloud dienst uit de buurt te blijven en een SD-kaartje in de camera te steken om lokaal opnames te maken. Iemand die kwaad wil, kan die SD-kaart natuurlijk wel heel gemakkelijk stelen.

Voor de slechte Nederlandse vertalingen kreeg ik van Annke het advies om mijn telefoon naar het Engels te zetten. Dan zou de app ook automatisch naar het Engels gaan. Maar om de taal van mijn mobiel aan te passen naar het Engels, enkel voor 1 app is natuurlijk zot. Overigens zag ik in de stukjes Engels die voorbij kwamen ook een hoog gehalte all your base are belong to us, ik heb het niet uitgeprobeerd om mijn telefoon naar het Engels te zetten om te zien wat de kwaliteit van het Engels is.

Annke Crater Pro gewoon een gave lensflare
Gewoon een gave lens flare

Eindbeoordeling

Met de droevige staat van de vertaling en de algemeen onhandig, onduidelijk werkende app kan ik hier niet heel veel van maken. Jammer, want de hardware van de Annke Crater Pro lijkt uitstekend voor nog geen 30 euro. Hopelijk kan Annke een flinke verbetering van de app brengen, mocht dat gebeuren zal ik deze review updaten. Voor nu in de huidige staat: 2 uit 5 sterren.

Er zijn (veel) betere alternatieven.

Koop rechtstreeks bij Annke  Koop via Koop via Amazon

Pluspunten

 • Nog geen 30 euro
 • ook 5 GHz Wi-Fi
 • Gemakkelijk Pan & Tilt via swipen over het scherm
 • Goede beeldkwaliteit
 • Prima bouwkwaliteit en nette afwerking
 • Cloud abonnement is optioneel, lokale SD-kaart of ONVIF kan ook voor opslag
 • Bewegingsdetectie en geluidsdetectie
 • Herkenning van menselijke kattenlichamen
 • Auto tracking van beweging

Minpunten

 • Geen fysiek klepje om de lens te bedekken of simpele pauze knop in de app
 • Geen onderdeel van het normale Annke Vision ecosysteem maar “Myannke” app
 • Zeer slechte Nederlandse vertalingen in de huidige versie van de app
 • Cloud abonnement wordt erg actief gepromoot (maar is optioneel!)
 • Tijdlijn is wel te filteren naar soort bewegingsdetectie (of geluidsdetectie), maar werkt onhandig
 • Geen USB-C connector, alleen micro
 • Alleen Alexa ondersteuning, geen Google Assistant
 • All your base are belong to us

 

Linkjes op deze pagina geven mij (mogelijk) een kleine affiliatie vergoeding. Het kost jou niets extra. Koop dus aub via een van deze linkjes. Dat maakt het mogelijk om deze informatie gratis aan jou aan te blijven bieden.

Onze beoordeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.