Annke NCPT500 NightChroma Pan Tilt beveiligingscamera review kleur ook in de nacht

Annke NCPT500 is een 3K beveiligingscamera met Pan en Tilt functionaliteit in de NightChroma reeks, zodat ’s nachts er ook kleurenbeelden mogelijk zijn zonder extra verlichting. Deze NCPT500 ondersteund geen AI smart detectie events. De camera is niet in staat om personen of voertuigen te herkennen, wat er voor is om false positive notificaties te helpen verminderen. In deze review gaan we nader bekijken of dat voor de gemiddelde consument van belang is. Spoiler alert: ja!

Let wel, ik bekijk bij deze beoordeling deze camera vanuit het perspectief van een normale consument die op zoek is naar een beveiligingscamera voor bijvoorbeeld de achtertuin of een zomerhuisje. Voor een bedrijf gelden andere wensen en dat kan – vooral bij deze camera zou dat ook het geval zijn – de eindbeoordeling heel anders maken.

Koop rechtstreeks bij Annke   Koop via Koop via Amazon

Disclaimer: ik heb dit product van Annke ter beschikking gekregen om deze review te schrijven. Echter zonder beperkingen; alles wat ik schrijf is mijn mening en geen sales-praat.

Introductie

Annke is bekend als maker van beveiligingscamera’s waarbij de modellen vaak afgeleid zijn van eerdere Hikvision modellen. Annke produceert meer dan alleen camera’s, zie Spot on Annke voor een overzicht van al onze reviews van Annke producten.

Over het algemeen zijn de Annke beveiligingscamera’s kwalitatief zeer goed, maar is de gebruiksvriendelijkheid van de software aanzienlijk minder goed. Dit zie je als gebruiker in dat de standaard fabrieksinstellingen meestal ver van optimaal zijn en de software om de instellingen te kunnen configureren vooral op professionele gebruikers gericht lijkt te zijn. Het voordeel hiervan is dat bijna alles instelbaar is, maar dat is ook gelijk het nadeel: als gebruiker moet je bijna alles instellen en daarbij weten wat je doet, om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden van de camera en te komen tot de genoemde top kwaliteit opnames.

Sinds het begin van 2022 zien we bij Annke eindelijk goede stappen vooruit in de gebruiksvriendelijkheid van de mobiele app. Waarbij je eerder nog verplicht via een webbrowser een loginpagina van de camera zelf moest openen om veel van de noodzakelijke configuratie te kunnen doen en instellingen te wijzigen, kan nu steeds meer via de app op je smartphone.

Annke Vision app wordt steeds gebruiksvriendelijker
Annke Vision app wordt steeds gebruiksvriendelijker. Nog niet alles is geheel Nederlandstalig.

Wat betekenen al die termen?

Nieuw in de wereld van beveiligingscamera’s en geen idee wat alle termen betekenen? Lees onze blog “Beveiligingscamera’s: Wat je moet weten” voor een algemene introductie.

Annke NCPT500: what’s in the box?

Annke NCPT500 - whats in the box
Wat zit er in de doos van de Annke NCPT500

We vinden naast de groot uitgevallen en geheel plastic Annke NCPT500 beveiligingscamera natuurlijk een handleiding (Duits- en Engelstalig) en de standaard sticker. Zoals altijd is er de (spat)waterdichte bescherming voor de netwerkkabelaansluiting en een setje schroeven met inbussleutel. Handig is de schroefgattemplate die het makkelijker maakt om een gat voor te boren op de juiste plek. Opvallend is het ontbreken van een netwerkkabel, die de meeste beveiligingscamerafabrikanten wel meeleveren.

Aangezien dit een PoE camera is, wordt er geen stroomadapter meegeleverd, maar het is wel mogelijk om een 12 volt, 1 ampère stroomadapter te gebruiken voor de stroomvoorziening.

Annke NCPT500 - SD kaart reset en vage connector
Annke NCPT500 – SD kaart reset en vage connector

Het inbussleuteltje kan gebruikt worden om het klepje te openen waarachter de SD kaart en de reset knop schuil gaan. Waar die vreemde connector voor is, is mij onbekend. Ik vermoed voor een QA kwaliteitscheck. Wat ik hier vooral waardoor is dat er schroefjes(inbus) op het klepje zitten om je SD-kaart te beschermen tegen diefstal.

Specificaties Annke NCPT500 (via Annke.com)

Annke heeft recent het Nederlandse sub domein beëindigd en stuurt bijna heel West-Europa nu naar de Deutschtalige website door. Als argumentatie wordt gegeven dat de meeste Nederlanders in Duitsland (lees: amazon.de) bestellen. Ik heb Annke dringend verzocht om een knopje met Engelstalig aan te bieden en/of de re-direct van annke.com dan tenminste te annuleren. Op dit moment is daar nog geen verandering in gekomen, daarom vindt je in deze review linkjes naar de.annke.com.

Goed nieuws: de geforceerde re-direct naar de.annke.com is gestopt en we mogen weer in het Engels shoppen.

 • NightChroma kleuren nachtbeelden
 • 3K resolutie 3072 x 1728
 • 20 fps bij 3072 x 1728, max 30 fps bij 2560 × 1440
 • 16:9 beeldverhouding
 • Beeldverbeteringstechnieken DWDR, 3D DNR, BLC & HLC
 • Video encoding H.265+, H.265, H.264
 • Pan horizontaal 340°
 • Tilt verticaal 110°
 • Lens 2.8 mm @ F1.0
 • Tweeweg audio (microfoon & speaker)
 • Stroomvoorziening Power over Ethernet (PoE) of 12v adapter
 • SD-card maximaal 256 GB
 • ONVIF ondersteuning
 • RTSP ondersteuning (wordt niet genoemd is wel het geval)
 • Afmetingen 162 mm × 120 mm × 234.2 mm
 • Gewicht 780 gram
 • IP66 (spat)waterdicht
Annke NCPT500 I81EM ondersteund geen smart events
Annke NCPT500 I81EM ondersteund geen smart events
Let op: GEEN smart events! Er is geen ondersteuning voor detectie van personen of voertuigen. Een groot gemis in deze beveiligingscamera anno 2023.

Ervaringen: installatie

Annke Vision app heb ik al langer in gebruik, omdat mijn standaard beveiligingscamera achter het huis nog altijd de Annke NightChroma NC800 is (review hier). In de app kreeg ik direct de melding dat er een nieuwe camera was om te configureren. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is de camera met een netwerkkabel aan het netwerk te koppelen en van stroom te voorzien. Zoals bij de specificaties aangegeven: de NCPT500 is een PoE camera, maar een gewone 12 volt 1 ampère stroomadapter kan ook.

Wil je weten wat PoE is, of hoe je stroom in een netwerkkabel kunt stoppen? Lees dan onze blog: Wat is Power over Ethernet en Waarom wil je PoE?.

Tot mijn verrassing ging de installatie hiermee uitermate soepel. De Annke Vision app heeft aanzienlijke updates gehad in de afgelopen ~2 jaren en is een stuk gebruiksvriendelijker geworden. Eerder moest je met een tooltje proberen het ip adres te achterhalen, dan op de webinterface van de camera inloggen en de camera configureren. Nu kan eindelijk alles vanuit de app. Wat een verademing. Zo goed als alles is correct in het Nederlands vertaald voor de basisconfiguratie. Ga ja via het linkje in de app naar de “Web Configuration”, dan is alles wel in het Engels. Hier vindt je de professionele instellingsopties.

Annke Vision app en web configuration
Annke Vision app en web configuration

Ervaringen: app

Ik kan een heel verhaal gaan houden, maar de functionaliteit in de app is prima. Veel instellingen staan nog altijd vrij basis ingesteld, maar eindelijk heeft Annke ten minste iets of wat betere standaard instellingen gekozen. De video encoding staat standaard op H.264, wat je misschien naar H.265 wilt zetten. H.264 is meer compatible (home assistant/blue iris), maar H.265 neemt minder opslag. Persoonlijk laat ik H.265+ meestal liever uit omdat je beeldkwaliteit verliest, wat bij achteraf (digitaal) willen kunnen inzoomen op details misschien teveel verlies aan gegevens blijkt te zijn.

Aangezien de NCPT500 een Pan en Tilt camera is (daarom die  PT in de naamgeving achter de NC van NightChroma – 500 staat voor 5 megapixels en iteratie 00), is er in de app de beschikking over een digitale joystick. De snelheid van pan en tilt is heel aardig, de camera reageert relatief snel. Iemand die probeert weg te rennen ga je niet snel genoeg handmatig kunnen volgen, maar voor wat handmatige verkenning werkt het wel. Het motortje hoort een persoon die langsloopt wel, dus spioneren zonder op te vallen gaat je niet lukken.

Annke Vision app - Pan Tilt functionaliteit
Annke Vision app – Pan Tilt functionaliteit

Don’t mind the mess, please. Luna maakt het allemaal niets uit. De doos van de Eleglide M1 Plus e-bike is een mooie uitkijkpost voor haar. Je ziet hier ook de Reolink RLC-811A liggen die ik vorig jaar reviewde.

Zoals gezegd ondersteund deze NCPT500 I81EM geen smart events, geen sirene. Jammer is dat je in de app de spotlight niet handmatig kunt aanzetten. Waarom dat niet kan snap ik niet. Wel zijn er de standaard functies voor het maken van een screenshot of opnemen wat je ziet en een icoontje om de microfoon en/of de speaker te activeren. Hiermee kun je in de app luisteren naar wat de camera aan geluid opvangt, of kun je via jouw smartphone praten met wie er in de buurt van de camera is. Het geluid is blikkerig maar redelijk verstaanbaar, voor zowel jou als de persoon bij de camera.

Screenshots

Het belangrijkste: de screenshots. Ze zijn klikbaar voor een grotere versie. De volledige grote is 3K 3072 x 1728.

Annke NCPT500 - screenshot overdag
Annke NCPT500 – screenshot overdag (klik voor groter formaat)

 

Annke NCPT500 - screenshot nacht met spotlight
Spotlights maken de nacht bijna dag: spotlight op Annke NCPT500 (klik voor groter formaat)

 

Annke NCPT500 - screenshot nacht NightChroma
NightChroma laat in de nacht ook kleur zien (klik voor groter formaat)

De paarse gloed op het NightChroma screenshot komt van de infrarood van de Imou Cruiser 2 die ik ook gelijktijdig met de Annke NCPT500 aan het testen was. Ik ontdekte het pas bij het publiceren van deze review, maar zonder infrarood van andere beveiligingscamera’s is deze paarse gloed niet meer te zien.

Beschikbaarheid

Genoemde prijzen zijn op moment van schrijven en natuurlijk onderhevig aan (beëindigde)kortingsacties en prijswijzigingen.

Als je via Annke.com gaat shoppen kun je de kortingscode RTAN65 gebruiken voor 20 dollar korting.

Conclusie

Dit is een van de goedkoopste NightChroma beveiligingscamera’s van Annke. Met Pan en Tilt voor dit prijsniveau is het een interessant product. Het missen van smart events voor AI herkenning van personen en voertuigen vind ik echter een groot gemis voor de meeste consumenten.

Is voor jouw situatie de herkenning van personen of voertuigen minder relevant, bijvoorbeeld wanneer de afstand te groot is voor het betrouwbaar kunnen detecteren van personen of wanneer er continu mensen langs lopen, kan de Pan en Tilt functionaliteit veel belangrijker zijn en deze camera wel degelijk de ideale keus.

Voor de meeste consumenten is Pan & Tilt naar mijn mening minder relevant en is het hebben van smart events (herkenning personen) veel belangrijker. Dit helpt bij het verminderen van ‘false positives’ bij gedetecteerde beweging door bijvoorbeeld een struik die door de wind heftig heen en weer beweegt. Tijdens het testen kwam dit een aantal keren voor, wat betekende dat de spotlight ineens aan ging.

Voor bedrijven (MKB) of agrarische bedrijven is het gebruik mogelijk anders en kan deze camera wel een prima keus zijn, vooral bij permanent 24/7 opnemen op een NVR, of Synology via ONVIF of ander opnameapparaat.

Eindoordeel

Omdat we bij Spot on Tech een focus op gewone consumenten hebben, is mijn algemene beoordeling van deze camera dankzij de uitstekende nachtbeelden: 3 uit 5 sterren. Ik denk echter dat er betere keuzes zijn voor in de achtertuin die wel smart events ondersteunen.

Koop rechtstreeks bij Annke   Koop via Koop via Amazon

Pluspunten

 • NightCroma, ook kleur ’s nachts mogelijk
 • Pan & Tilt
 • Lichtgewicht
 • Spotlight

Minpunten

 • Geen AI detectie voor personen of voertuigen (smart events)
 • False positives laten spotlight aan gaan
 • Niet de beste keus voor in de achtertuin
 • Geheel plastic

 

Linkjes op deze pagina geven ons een kleine affiliatie vergoeding. Het kost jou niets extra. Koop dus aub via een van onze linkjes. Dat maakt het ons mogelijk om deze informatie gratis aan jou aan te blijven bieden.

Onze beoordeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.