Wat is Power over Ethernet? Waarom wil je PoE?

Poe poe… ? Wat is PoE?

De afkortingen vliegen je om de oren bij beveiligingscamera’s. Een van de afkortingen is PoE. Deze afkorting staat voor Power over Ethernet. Stroom via de netwerkkabel. Ja, dat kan en ja, dat is ideaal. Niet bij iedere camera kan het helaas. En ook al kan de camera het wel, dan moet je er zelf ook nog wat moeite voor doen om er optimaal gebruik van te maken.

Geen interesse in beveiligingscamera’s?

Voor wie hier terecht is gekomen en niet geïnteresseerd is in beveiligingscamera’s: geen nood! Deze uitleg geldt voor alle netwerkapparatuur met PoE. Voorbeelden zijn o.a. beveiligingscamera’s en Wi-Fi Access Points of mesh apparaten, maar er zijn meer apparaten met PoE.

Dus, wat is PoE? Wat doet PoE?

Simpelweg gezegd doet PoE exact wat de term betekend: Power over Ethernet. Stroom via de netwerkkabel. De beveiligingscamera, of ander netwerkapparaat, krijgt stroom via de netwerkkabel.

Het voordeel hiervan is dat je maar 1 kabel naar je netwerkapparaat hoeft te laten lopen. Minder kabels is mooier en makkelijker weg te werken. Je hebt geen stroomadapter nodig, geen stopcontact in de buurt en geen kabeltje voor die 12 volt adapter naar het apparaat.

Voor een serieuze beveiligingscamera is de netwerkkabel noodzakelijk, dan is het optimaal om die gelijk ook maar voor de stroom te gebruiken. Ja, een Wi-Fi beveiligingscamera kan, maar dat signaal is veel te gemakkelijk te storen. Indien mogelijk, wil je een beveiligingscamera voorzien van een netwerkkabel. Helemaal handig is dus een camera die PoE stroomvoorziening ondersteund. Nee, niet elke camera kan met PoE van stroom voorzien worden, let daar dus op.

Voor een overzicht van alle reviews van apparaten met PoE, zie onze lijst hier: Spot On PoE. Je vindt hier vooral PoE beveiligingscamera’s, maar ook netwerkapparatuur.

PoE, 802.3af, PoE+, 802.3at ?

Uhm. Ja. Er zijn een paar verschillende standaarden voor PoE. De meest gebruikte is de 802.3af versie. 802.3af is het protocol voor PoE, de algemeen afgesproken standaard waar de meeste fabrikanten gebruik van maken.  Inmiddels is er ook PoE+. Hiervan heet het protocol officieel 802.3at. Het grootste verschil is dat PoE+ meer stroom kan leveren.

Voor een beveiligingscamera is de 802.3af – gewoon PoE – genoeg. Een beveiligingscamera gebruikt immers ook slechts 12 volt bij ongeveer 1 ampère maximaal aan vermogen wanneer je een gewone stroomadapter gebruikt. In het geval van PoE is het voltage hoger, maar kan er met minder veel ampère gewerkt worden. Het voltage is 48v en het absolute minimum aantal ampère is 350 mA (0,35A). Om wat meer vermogen te hebben zou je voor een PoE injector beter een 500 mA versie kunnen aanschaffen (wel 48v). Voor meer informatie over de injector, zie een paar paragrafen hieronder.

De 48 volt spanning wordt in de IP camera omgezet naar 12 volt. Het omzetten naar 12 volt aan het einde van de PoE kabel zorgt ervoor dat er minder spanningsverlies is in langere netwerkkabels. Denk aan de hoogspanningsmasten die in ons stroomnetwerk voor ons energie zorgen. Hoe hoger de stroom (voltage), hoe minder verlies er is bij transport van energie over langere afstanden.

Om volledig te zijn: batterij/accucamera’s gebruiken meestal 5 volt, maar daar is PoE niet van toepassing.

Kan elke netwerkkabel gebruikt worden?

In principe kunnen alle netwerkkabels stroom leveren. Maar. UTP (unshielded twisted pair cable) worden niet aanbevolen voor PoE-toepassingen. De reden hiervoor is dat deze kabels mogelijk warmte niet effectief afvoeren. Let daarbij wel op dat veel netwerkkabels incorrect als UTP omschreven worden, terwijl ze wel degelijk een mantel (shield) hebben.

Elk RJ45 plugje kan stroom leveren/doorgeven, zolang maar alle draadjes verbonden zijn.

Aansluitschema

Voor de kleurcodes en aansluitschema verwijs ik je graag naar Wikipedia: Power over Ethernet – Wikipedia.

Maar… hoe stop je stroom in een netwerkkabel?

Stroom in de netwerkkabel stoppen kan op meerdere manieren. Dit gaat het meest gemakkelijk via een switch (netwerkswitch). Er zijn veel switches die PoE ondersteunen op 1 of meerdere, of alle poorten. Een andere optie is een PoE injector. De laatste optie is een NVR – Net Video Recorder. Voor meer details: zie de volgende paragrafen.

PoE Switch

Zelf heb ik een TP-Link PoE Switch, de TL-SG1218MPE. Dit is een luxe 16 poort switch die zowel PoE als PoE+ ondersteund, op alle poorten. Daarnaast is deze ook voorbereid op aansluiten van glasvezel. Vrij over the top voor thuisgebruik en in alle eerlijkheid ook voor mij vrij onnodig. Ik moest echter 10 netwerkkabels kunnen aansluiten, waarvan 2 PoE. Mijn oude TP-Link SG108PE voldeed daarom niet meer en ineens kom je dan bij (semi-)professionele netwerkapparatuur terecht.

TL-SG108PE en TL-SG1218MPE
Twee PoE switches: 8 poort SG108PE en 16 poort SG1218MPE

Een groot nadeel van (semi-)professionele netwerkapparatuur is dat de fabrikant zich niet stoort aan geluidsproductie. Ze gaan er vanuit dat je de switch in een speciale kast hebt liggen, waar herrie niet uitmaakt. Een huis-tuin-keuken meterkast is niet geïsoleerd tegen deze herrie. Lees ons blog hier om dat op te lossen: TP-Link PoE Switch geluidsoverlast oplossen.

Mijn oude 8 poort PoE switch TP-Link SG108PE is muisstil. Die heeft alleen ondersteuning voor PoE 802.3af en daarom heeft die geen actieve (lawaaierige) koeling nodig.

Kopen kan:

PoE injector

De makkelijkste en goedkoopste oplossing is een zogeheten PoE-injector. Dit is een klein apparaatje waar 2 netwerkkabels op aangesloten kunnen worden. Op de ene poort sluit je de netwerkkabel aan die vanaf de ‘rest’ van je netwerk komt (switch, router, etc). Op de andere poort komt de netwerkkabel die naar de beveiligingscamera gaat. Het apparaatje zelf wordt van stroom voorzien en dit ‘injecteert’ de stroom in de netwerkkabel die naar de beveiligingscamera gaat.

Er zijn veel verschillende PoE injector modellen. Dit is een van de gemakkelijkste in gebruik: apparaat direct in een 230 V stopcontact en beide netwerkkabels rechtstreeks in de injector. Kopen kan via Bol.com of als je veel geduld hebt is kopen via Aliexpress goedkoper. Bij Amazon.nl zijn ook diverse modellen te koop. Let op dat je een 802.3af geschikt model aanschaft. 48V en bij voorkeur 0.5A of 500 mA.

PoE via de NVR

Een andere methode om Power over Ethernet beschikbaar te krijgen, is door een NVR aan te schaffen. NVR staat voor Net Video Recorder. Dit is een vorm van een switch met daarin een harde schijf. Met een NVR kunnen de beelden van de beveiligingscamera’s worden opgenomen. In ons blog over wat je moet weten over terminologie, typen en soorten beveiligingscamera’s is ook al uitgebreid beschreven wat een NVR is en waarom je er een wilt.

In het kort:

  • met een NVR kun je een volledig gesloten camera systeem opzetten
    • dit wil zeggen dat je camera’s niet via de rest van het netwerk op te vragen zijn, handig en veilig(er) voor kleine bedrijven
  • als er een netwerkkabel vanaf de NVR naar de beveiligingscamera gebracht kan worden, is er PoE beschikbaar vanaf de NVR
    • PoE: ons doel hier
  • terugkijken van beelden via de NVR biedt extra opties, meer inzage in de tijdlijnen en slimme functies

Het nadeel van PoE via een NVR is dat het noodzakelijk is om de netwerkkabel vanaf de NVR tot aan de plek te brengen waar de beveiligingscamera hangt. Dat is in de praktijk vaak niet mogelijk, als hier niet vooraf rekening mee is gehouden bij de (ver)bouw(ing) van een huis of bedrijfspand.

Conclusie

Een bedrade beveiligingscamera heeft altijd de voorkeur. Gebruik die draad, de netwerkkabel, idealiter ook gelijk voor de stroom: power over ethernet.

 

PayPal donatie
Waardeer je de bovenstaande informatie? Wij waarderen een donatie.

Linkjes op deze pagina geven ons een kleine affiliatie vergoeding. Het kost jou niets extra. Koop dus aub via een van onze linkjes. Dat maakt het ons mogelijk om deze informatie gratis aan jou aan te blijven bieden.