Reolink TrackMix PTZ beveiligingscamera review 2 lenzen en automatisch tracking

Reolink TrackMix Wi-Fi PoE PTZ beveiligingscamera

Reolink TrackMix is een geavanceerde PTZ beveiligingscamera uitgevoerd met een spotlight en 2 lenzen, die dankzij pan, tilt en zoom gedetecteerde beweging automatisch kan volgen (tracking). Reolink  TrackMix is o.a. beschikbaar als een PoE versie (bekabeld) en een Wi-Fi versie. Wat deze camera uniek maakt is dat er 2 lenzen zijn, met de groothoeklens er een overzicht blijft van wat er in het blikveld van de camera gebeurd en via de zoom lens de camera automatisch kan inzoomen op een AI gedetecteerd Persoon, Voertuig of zelfs een Huisdier. Met de ingebouwde spotlight LEDs kan (instelbaar) een Persoon en/of Voertuig en/of Huisdier in de nacht daarbij vol in de schijnwerpers gezet worden.

Koop bij Reolink of koop via Koop via Amazon

Disclaimer: dit product is door Reolink ter beschikking gesteld om deze review te schrijven. Echter zonder beperkingen; alles wat ik schrijf is mijn mening en geen verkoopverhaal.

What’s in the box

In de doos vinden we de zeer groot uitgevallen en vrij zware Reolink TrackMix PTZ beveiligingscamera zelf, een blauwe netwerkkabel, schroefsetje en het bekende blauwe mapje met documenten die we bij elke Reolink camera vinden. Die documentatie bestaat uit verplichte informatie, een handige schroeftemplate, setje aan stickers met een waarschuwing dat er een beveiligingscamera aanwezig is en een Engelstalige handleiding.

De schroeftemplate (drill template) helpt je om te bepalen waar je de schroefgaten moet boren, mocht dat nodig zijn om de camera op te kunnen hangen. In de handleiding lezen we vooral dat we de Reolink app moeten downloaden. Met die app scan je de QR code die op de camera zit en korte tijd later zal de camera in de app beschikbaar zijn. Makkelijk en gebruiksvriendelijk. Als je al meerdere Reolink camera’s hebt zal de camera automatisch verschijnen in je app zodra je die met je netwerk hebt verbonden.

Reolink TrackMix Wi-Fi PoE - whats in the box PoE
Wat zit er in doos: Reolink TrackMix PoE uitvoering
Reolink TrackMix Wi-Fi PoE - whats in the box Wi-Fi
Wat zit er in doos: Reolink TrackMix Wi-Fi uitvoering

Het enige verschil in inhoud tussen de beide uitvoeringen is dat bij de Wi-Fi uitvoering er een externe stroomadapter meegeleverd wordt. Voor de stroom is er ook een verlengkabel in de doos toegevoegd. Natuurlijk verschilt de camera zelf, bij de Wi-Fi uitvoering zijn er kleine antennes aan beide zijkanten aanwezig. Gemiddeld genomen is de PoE uitvoering enkele euro goedkoper dan de Wi-Fi uitvoering door deze extra onderdelen voor stroomvoorziening.

Uitvoeringen TrackMix

Reolink TrackMix is beschikbaar in diverse uitvoeringen. Het verschil tussen de uitvoeringen gaat vooral om de manier waarop je de camera aan je netwerk verbindt en de manier van stroomvoorziening. Wat voor beveiligingscamera’s in het algemeen geldt is dat je deze het beste (=meest veilig, meest betrouwbaar) aansluit met een netwerkkabel en vaste stroomvoorziening. Een stapje minder is een vaste stroomvoorziening en via Wi-Fi (wifi kan relatief makkelijk verstoord worden door iemand die kwaad in de zin heeft).

Voor wanneer het niet anders kan is Wi-Fi en accu/batterij met eventueel een zonnepaneeltje nog een optie, maar dit is niet het meest betrouwbaar en kent (veel) beperkingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan niet 24/7 kunnen opnemen en een vrij trage reactie op gedetecteerde beweging en daarna pas starten met opnemen. Een persoon/voertuig dat zich snel beweegt zal niet snel genoeg door een batterij/accu camera worden gedetecteerd en al uit het blikveld weg zijn voordat de camera is begonnen met opnemen. Voor meer details hierover zie de review van de Reolink Argus 3 Pro, wat een accu camera is.

Daarnaast is er een uitvoering om de camera via een 4G/5G/LTE dataverbinding aan te sluiten. Er moet hiervoor een simkaart in de beveiligingscamera geplaatst worden en een permanente dataverbinding mogelijk gemaakt worden. Ik zie dit niet als een oplossing voor consumenten maar bijvoorbeeld voor agrariërs of grote bedrijventerreinen waar de afstanden te groot zijn om een netwerkkabel of zelfs een Wi-Fi verbinding mogelijk te maken.

In deze review richt ik me op de Reolink TrackMix PoE en TrackMix Wi-Fi uitvoeringen. Dat zijn de 2 meest betrouwbare oplossingen en het meest relevant voor consumenten. Mocht je denken dat een LTE camera voor jou de enige oplossing is, laat je dan door een professioneel beveiligingsbedrijf informeren.

Overigens, voor vrijwel alle Reolink IP beveiligingscamera’s is beschikbaarheid van zowel een PoE als Wi-Fi uitvoering van toepassing, maar niet van alle typen is een 5G/LTE en/of accu uitvoering. Dat Reolink van de TrackMix zoveel uitvoeringen beschikbaar heeft gemaakt geeft wel aan hoeveel vertrouwen er in het succes is van deze beveiligingscamera.

Ontwerp Reolink TrackMix PTZ beveiligingscamera

Alle uitvoeringen van de Reolink TrackMix delen hetzelfde ontwerp met dezelfde ophangbeugel en de grote bol met dubbele lens hangend onder de vrij forse body. Dit is geen kleine onopvallende camera. De ophangbeugel is heel anders vormgegeven dan andere Reolink camera’s. Een junction box als de B10 of D20 is niet compatible met de TrackMix.

Reolink TrackMix ophangen beugel
Vastschroeven kan aan een muur of onder tegen een dak

Aan de onderkant van de bol vinden we een klep – gelukkig voorzien van schroefjes – waar de SD-kaart en reset knop achter schuil gaan. Teveel beveiligingscamera’s hebben geen schroefjes op dit klepje waardoor stelen van de SD-kaart veel te gemakkelijk is.

Reolink TrackMix Wi-Fi PoE SD card Reset
Aan de onderkant is het SD-kaart en reset-knop klepje voorzien van schroefjes.

Kennisdeling: wat je moet weten over beveiligingscamera’s

Mocht je nog niet zoveel weten van beveiligingscamera’s en behoefte hebben aan een algemene introductie, lees dan onze blog “Beveiligingscamera’s: Wat je moet weten“. We leggen je alle basisbegrippen uit en helpen je om zelf te bepalen welke beveiligingscamera voor jou een goede keus is. Verder leggen we je het nut uit van een aantal accessoires en andere randapparatuur.

Kennisdeling: wat is PoE en waarom wil je PoE?

Naast deze algemene introductie heb ik een blog geschreven speciaal over PoE. Power over Ethernet maakt het mogelijk om met maar 1 enkel kabeltje (de netwerkkabel) de camera van stroom te voorzien. Hoe werkt het en wat heb je er voor nodig? Je leest het hier in ons blog over PoE.

Specificaties Reolink TrackMix PTZ beveiligingscamera (via Reolink.com: PoE & Wi-Fi)

 • Dubbele lens, 1 voor tracking met zoom, 1 voor breed overzicht
 • Resolutie max 3840 x 2160 (8 megapixels) bij 25 frames/sec
 • 6x optische zoom
 • 1/2.8″ & 1/3″ CMOS sensor
 • Focus lengte 2.8mm uitgezoomd, 8mm zoom
 • Field of View: horizontaal 104° en verticaal 60°
 • Tweeweg audio, speaker, microfoon, sirene
 • H.264 & H.265 videocompressie
 • AI bewegingsdetectie: persoon, voertuig en huisdieren
 • IR voor nachtzicht
 • Spotlights 450 lumen (instelbaar op soort bewegingsdetectie)
 • Support voor opnames op NVR en/of SD-kaart en/of Reolink Cloud
 • SD-kaart max. 256GB
 • Afmetingen 110 mm breed, 147 mm diep, 228 mm hoog
 • Gewicht 1,21 kilo

Wi-Fi variant specifiek:

 • Stroomvoorziening: 12V adapter, 2A (meegeleverd)

PoE variant specifiek:

 • Stroomvoorziening: 12V adapter (niet meegeleverd) of PoE
 • PoE versie: 802.3af (48V)

Reolink introductie en Reolink app voor Android en Windows

Bij SpotOnTech hebben we al meerdere Reolink producten mogen reviewen. Om te voorkomen dat ik in elke review dezelfde informatie moet herhalen over de apps, heb ik een blog over Reolink geschreven waar ik je graag naar wil verwijzen. Met deze aparte blog kan ik zorgen dat de informatie relevant en up-to-date blijft. Immers zal de camera zelf niet meer wijzigen, maar de apps worden onderhouden en geüpdatet.

De gebruiksvriendelijkheid van de Reolink mobiele app en de Windows desktop app is wat mij betreft een van de belangrijkste voordelen die Reolink heeft ten opzichte van veel andere merken, dus sla dit stuk niet over. Kort gezegd: Reolink heeft iets minder veel geavanceerde instellingen, alles staat gemiddeld genomen gewoon direct goed ingesteld. Toch blijft er genoeg over om zelf mee te knutselen mocht je dat willen. Voor de meeste consumenten is dit meer dan genoeg.

Verder beschrijf ik in dit blog de geavanceerde AI detectie van mensen en voertuigen (en huisdieren!) die de Reolink camera’s hebben. Je kan instellen om alleen een notificatie op je telefoon te ontvangen als er een persoon herkend wordt, die de gedetecteerde beweging veroorzaakt. En/of een voertuig of huisdier, als je dat wenst. Dit brengt false-positives omlaag naar bijna of helemaal nul. Voor meer details: blog over Reolink apps.

Voor een overzicht van alle Reolink producten die we hebben kunnen reviewen, zie Spot on Reolink.

Reolink introductie
De Reolink camera’s en apps zijn zeer gebruiksvriendelijk. Lees hier de details.

Gebruikerservaring: mobiele app

Voor de beschrijving van hoe de Reolink app werkt verwijs ik je graag naar het blog zoals hierboven genoemd. Maar 1 ding wil ik nog noemen welke ik vrij opvallend vind. TrackMix kan, zoals bij de specificaties genoemd, instelbaar een Persoon of Voertuig herkennen dankzij AI. Sinds enige tijd heeft Reolink ook de AI detectie van huisdieren toegevoegd. TrackMix heeft dit nog steeds om honden en katten te herkennen. Tot mijn verbazing heeft de nieuwe ColorX serie (review van de CX410 volgt binnenkort) een ‘animal detected’ variant. CX410 heeft al enkele keren gereageerd op een vogel, niet een verbetering wat mij betreft. Ik wil alleen weten wanneer mijn kat thuis komt.

Reolink alert notifications: pet detected vs animal detected
Huisdier herkenning of herkenning van een dier

Overigens een vriendelijke waarschuwing: zorg dat je de firmware handmatig update. In de mobiele app klikken op ‘Apparaat upgraden’ zal je vertellen dat je al de nieuwste versie van de firmware hebt. Helaas is dit niet betrouwbaar. Ga daarom naar Reolink Download Center vul in bij ‘Category’ IP Camera en zoek naar jouw camera. Voor de meeste beveiligingscamera’s is er maar 1 hardware revisie. Als er een nieuwer getal staat dan je in de app kan zien, download de firmware en mijn advies is om met behulp van de Windows app van Reolink de firmware op te waarderen.

Reolink app PTZ
PTZ besturing in de app

Voor alle PTZ camera’s (pan, tilt, zoom) verschijnt in de app een extra tabblad voor het handmatig op afstand besturen. Daarnaast is het mogelijk om een patrol instelling te doen. Hierbij zal de camera automatisch en continue heen en weer blijven draaien op zoek naar beweging.

Gebruikerservaring: screenshots

Alles is zo ongeveer instelbaar, dus tracking van een gedetecteerde kat hoeft niet. Maar om de tracking functionaliteit te laten zien was mijn Luna welwillend om mee te werken aan deze test. In de instelling heb ik geactiveerd dat ook voor huisdieren de TrackMix de gedetecteerde beweging – waarvan de AI heeft vastgesteld dat het een ‘Pet’ (huisdier) is – gaat volgen.

Reolink TrackMix kan dankzij de dubbele lens overzicht behouden en ingezoomd details tracken
Dubbele lens helpt om overzicht te behouden, terwijl de zoom lens details kan tracken
Reolink TrackMix kan dankzij de dubbele lens overzicht behouden en ingezoomd details tracken - 2
Compleet ingezoomd kunnen details gevolgd worden

Reolink TrackMix PTZ beveiligingscamera kan dankzij de dubbele lens gelijktijdig overzicht behouden en ingezoomd details tracken.

Reolink TrackMix met Pan Tilt Zoom
PTZ, Pan Tilt Zoom, maakt het automatisch volgen mogelijk

Infrarood en spotlight LEDs verzorgen zicht in de nacht. Ook de spotlight kan ingesteld worden of deze aan moet gaan bij alle beweging, helemaal nooit, of alleen bij AI gedetecteerde beweging van een Persoon, Voertuig of Huisdier.

Reolink TrackMix Wi-Fi PoE - infrared at night
’s Nachts gebruikt Reolink TrackMix infrarood
Reolink TrackMix Wi-Fi PoE - spotlight
Spotlight maakt het in de nacht bijna dag
TrackMix is geen ColorX camera
TrackMix is geen ColorX beveiligingscamera

Een vraag die ik vaak krijg is hoe goed het zicht is als je de infrarood uit zou zetten. Het antwoord is vrij simpel: zwart. Infrarood is noodzakelijk in de nacht als er weinig omgevingslicht is. De ingebouwde spotlight LEDs kunnen je tuin wel in vuur en vlam zetten zodra er beweging wordt gedetecteerd.

Al met al zijn deze screenshots prima en geen verrassing. De enige klacht die ik heb is dat bij veel regen, de lenzen vochtig kunnen worden en mogelijk waterdruppels aan blijven hangen die het zicht wazig maken. Dit komt door de vorm van de bol. Helaas niet te voorkomen, maar minder handig.

Beschikbaarheid

Prijzen die hieronder zijn genoemd zijn op het moment van schrijven en onderhavig aan (beëindigde) kortingsacties en beschikbaarheid.

Reolink TrackMix PTZ beveiligingscamera – PoE uitvoering:

Reolink TrackMix PTZ beveiligingscamera – Wi-Fi uitvoering:

Conclusie

Reolink TrackMix PTZ beveiligingscamera is zeer aanwezig door het vrij forse formaat. De camera is fysiek groot en erg opvallend. Het is ook een vrij zwaar apparaat. Dit is logisch door de PTZ motoren en de dubbele lens.

Reolink TrackMix Wi-Fi PoE is a big and large security camera
Onopvallend is niet het eerste woord dat in me opkomt

Het is jammer dat het apparaat zo groot moet zijn. Ruim 28 cm hoog en meer dan 1.2 kilo zwaar is niet bepaald onopvallend. De Wi-Fi uitvoering had ik meerdere keren moeite mee om te verbinden. Als er geen verbinding is ontvang je ook geen notificaties. Ook niet achteraf zodra de verbinding herstelt is. De kracht van de Wi-Fi lijkt wat beperkter dan bijvoorbeeld bij de Reolink Lumus (review hier).

Natuurlijk moet je voor een bekabelde beveiligingscamera zorgen als dit mogelijk is, dat is altijd betrouwbaarder. Als bekabeld niet mogelijk is, wil je natuurlijk kunnen uitgaan van een werkende Wi-Fi camera. Mijn dringende advies is om zeker bij de Wi-Fi camera een SD-kaart als een back-up te plaatsen, zodat je terug kunt kijken in de camera zelf als de verbinding niet geheel 100% betrouwbaar blijkt te zijn geweest.

Eindbeoordeling

Reolink TrackMix PTZ beveiligingscamera is uniek omdat het met 2 lenzen zowel beweging ingezoomd kan volgen en tegelijk via de groothoeklens een overzicht kan behouden. Mijn eindwaardering wordt 4 uit 5 sterren voor de Wi-Fi uitvoering en 4,5 uit 5 sterren voor de PoE uitvoering.

Koop bij Reolink of koop via Koop via Amazon

Pluspunten

 • Zoom en breedbeeld TEGELIJK
 • Tracking van beweging en toch ook nog overzicht
 • Beschikbaar in veel verschillende uitvoeringen (PoE, Wi-Fi, LTE, accu)
 • Google Assistant / Alexa / smart home integratie
 • Gebruiksvriendelijke apps voor smartphone & desktop

Minpunten

 • Zwaar en groot
 • Gevoelig voor weersinvloeden

 

Linkjes op deze pagina geven ons een kleine affiliatie vergoeding, het kost jou niets extra. Koop dus aub via een van onze linkjes. Dat maakt het mij mogelijk om deze informatie gratis aan jou aan te blijven bieden.

Onze beoordeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.