Hombli Smart Spot Light review kleurige verlichting buiten

Hombli Smart Spot tuinspot buitenverlichting 24 volt

Hombli Smart Spot Light is een slimme verlichting voor buiten in de vorm van een tuinspot. Dit Nederlandse bedrijf maakt heel veel smart home producten en heeft meerdere verlichting producten, ook meerdere voor buiten. De Smart Spot Light is een 24 volt outdoor systeem dat zowel fel als warm wit of kleur licht kan tonen. Aansturing van de Smart Spot werkt met Bluetooth Low Energy (BLE). De starterkit is voorzien van 3 armaturen. Of combineer een losse spot met de Hombli Smart Pathway Light verlichting.

Koop via Koop via Amazon Bestel via

Disclaimer: dit product is door Hombli ter beschikking gesteld om deze review te schrijven. Echter alles wat ik schrijf is geheel mijn eigen mening zonder opgelegde beperkingen.

Algemene educatie vooraf: de juiste term is een ‘armatuur’. Een lamp is de lichtbron welke licht geeft. Denk aan een ouderwetse gloeilamp, die draai je ergens in. Waar je de lamp indraait heet een armatuur. Een hanglamp, een vloerlamp, etc. Het zijn allemaal armaturen. Zoals wikipedia het omschrijft: “Een armatuur is een draagconstructie met lamphouder(s), voor een of meer lichtbronnen.”

Over Hombli

Hombli is een Nederlandse fabrikant van Smart Home apparaten. De meesten hiervan zijn op het Tuya Wi-Fi protocol gebaseerd. Een groeiend aantal smart home apparaten werken met bluetooth, meestal de bluetooth low energy variant. Een voordeel is dat je de Hombli apparaten ook via de Tuya Smart app kunt aansturen. Of andersom, je kan al je Tuya smart home apparatuur in de Hombli app toevoegen. Een voordeel van de Hombli app gebruiken is dat je eventueel direct via de app contact kunt opnemen met de Hombli klantenservice. En natuurlijk is de hele app naar het Nederlands vertaald.

Een overzicht van alle huidige Hombli reviews vindt je hier: Spot On Hombli.

Starterkit of losse tuinspot

In deze review behandel ik een enkele spot, deze is los aan te schaffen. Maar, je hebt een stroomadapter en kabels nodig voor het 24 volts buitenverlichting systeem om een werkend geheel te hebben. Deze vindt je in een ‘starterkit’. Je hebt daarom 2 mogelijke starterkits om uit te kiezen: Hombli Smart Spot Light, of de Smart Pathway Light starterkit.

Eerder heb ik de Hombli Pathway starterkit kunnen reviewen. De losse spot in deze review laat de mogelijkheden zien van dit product en vertaald zich gemakkelijk naar wanneer je er 3 in een set aanschaft.

Hombli Pathway - outdoor kleurenverlichting
Hombli Pathway outdoor starterkit bevat 3 armaturen voor wit en gekleurde verlichting. De Hombli Smart Spot Light laat zich gemakkelijk hiermee combineren.

What’s in the box

Hombli Smart Spot Light outdoor - Whats in the box
Wat zit er in de doos – Hombli Smart Spot Light (1 spot uitbreiding)

In vergelijking met de Pathway starterkit lijkt de inhoud van deze doos erg beperkt. Zoals in de vorige paragraaf genoemd heb je er niet genoeg aan als je deze losse spot aanschaft. Er is geen stroomadapter in de doos aanwezig. Voor deze losse spot als uitbreiding naast bijvoorbeeld de genoemde Hombli Smart Pathway Light set is de meegeleverde aansluitkabel ongeveer 2 meter lang. Deze is bedoelt om aan te sluiten aan je bestaande (Hombli) 24 volt outdoor systeem.

Op de foto hierboven zie je de grondpen gemonteerd. Mocht je de spot niet in de grond willen prikken maar ergens op/aan willen vastschroeven, dat kan ook. Hiervoor wordt het kleine ronde metalen plaatje meegeleverd. Verder vinden we een boekje met handleiding die vooral beschrijft om de Hombli app te downloaden en hoe de spot via bluetooth te verbinden.

Hombli Smart Spot
Grondpen vervangen door rond plaatje
24V kabel
Standaard 24V kabel voor low energy buitenverlichting

Specificaties (via Hombli)

 • 6W
 • 270 Lumen max
 • Aluminium behuizing
 • IP65
 • Laagspanning 24 volt plug & play
 • Wit (koud en warm) en 16 miljoen kleuren
 • Bluetooth Low Energy (BLE)
 • Mesh optioneel (alleen met Hombli bluetooth bridge)

Bluetooth Low Energy (BLE)

Als je meer wilt weten over wat BLE is, lees dan mijn Hombli Smart Pathway Light review, of voor meer technische details over Bluetooth Low Energy zie de blog van HCC.

Installatie

In 1 woord: simpel. Snel. Makkelijk. Bij het openen van de Hombli app kreeg ik direct te zien dat er een nieuw apparaat gevonden was (voorwaarde: je hebt bluetooth op je mobiel aan en Hombli app al geïnstalleerd en een account gemaakt). Klik en… klaar. Dat was het.

Als je de beschikking hebt over de Hombli Bluetooth Bridge dan open je in de app de detailpagina van de bridge en via het plusje kun je de al gevonden apparaten toewijzen aan de bridge. Wederom: klik en klaar.

Ervaringen: de foto’s

Mijn verwachting was dat de tuinspot mogelijk niet genoeg lichtopbrengst zou hebben met ‘slechts’ 270 lumen en 6 Watt. Dat viel enorm mee. Zelfs bij een kleur als rood, was er nog genoeg licht beschikbaar. Alleen donkerblauw of paars heeft niet zo veel kracht. Fel wit geeft natuurlijk de meeste lichtopbrengst.

Hombli Smart Spot outdoor - helder en prima lichtopbrengst
Helder en prima lichtopbrengst met 270 lumen
Hombli Smart Spot outdoor - lichtopbrengst vergelijking
Vergelijking lichtopbrengst – foto’s genomen vanuit de kamer door het raam heen

Hierboven zie je fel/ koel wit in vergelijking met een paarsachtige kleur. In beide gevallen op 100%. Het koele wit is veel feller en met meer lichtopbrengst. De beide foto’s zijn genomen vanuit de kamer, dus van achter glas en op 12 meter afstand. Naar mijn mening geeft dit daarom een vrij realistische real-world impressie van hoe het er bij jou uit zal zien.

Tot slot nog even voor de impressie het beeld hoe de achtertuin eruit ziet als de spot uit is. In mijn achtertuin is vrij weinig lichtvervuiling.

Spot on tech - SpotOnTech - achtertuin zonder lichtvervuiling
Als de Hombli Smart Spot Light uit is, is het echt donker

Ervaringen: gebruik via BLE vs Bridge

Hombli Smart Bluetooth Bridge

Zoals ik ook bij de Hombli Smart Pathway Light review heb uitgelegd is het prima mogelijk om deze lampen te gebruiken zonder de Hombli Smart Bluetooth Bridge, maar om optimaal gebruik te kunnen maken van je verlichting is de bridge wenselijk. Heb je geen bridge, dan moet je binnen 15 meter afstand van de spot zijn die je wilt aansturen (en alle andere lampen). Met een bridge verandert het geheel in een mesh netwerk en hoeft je bridge maar binnen het bereik te zijn van 1 van de lampen. De lampen geven de berichten onderling door. En de bridge kan aansluiten op je Wi-Fi netwerk.

Zoals Hombli zelf op hun website schrijft:

 • De Pathway en Smart Spots kunnen rechtstreeks worden aangestuurd via de Bluetooth van jouw telefoon. Wil je de lampen automatiseren of op afstand aansturen? Koppel de verlichting dan met de Bluetooth Bridge zodat ze altijd met het internet verbonden zijn. De Bluetooth Bridge zorgt bovendien voor een stabiel Mesh netwerk tussen de verschillende lampen in de tuin. Hierdoor zijn alle lampen onderling verbonden en geven zo het signaal door zodat ze overal in de tuin een goede verbinding hebben.
 • Heb je al een Bluetooth Bridge, dan kun je de verlichting eenvoudig automatiseren in de Hombli app met Slimme scenario’s. Zet de lampen bijvoorbeeld automatisch aan op bepaalde tijden, nadat een timer is afgelopen, of onder andere omstandigheden zoals zonsopgang of ondergang. Ook is het dan mogelijk om de lampen aan te sturen met spraakassistenten zoals Google, Alexa of Siri.
Hombli smart home Bridge functionaliteit
Functionaliteit met en zonder toepassen van de bluetooth bridge

Vooral het missen van de mogelijkheid om de lampen gepland aan en uit te laten gaan is wat mij betreft al genoeg reden om de gateway wel aan te schaffen.

Voice assistants

Interessant is de opmerking over het kunnen aansturen met ‘Voice Assistants’. Dat dit alleen zou werken met de bridge is niet helemaal juist. Ik kan de losse spot aansturen via mijn Google Nest Hub, zonder de Hombli Bluetooth Bridge. Voor Siri aansturing is de Bridge wel noodzakelijk.

Ik heb de beschikking over een Alexa smart screen, maar ik heb het daar niet mee uitgetest. Mocht je het graag zeker willen weten – laat even een reactie achter in de comments en kijk ik wat ik voor je kan betekenen.

Klein nadeel

Een klein nadeel is er wel. Bij het openen van de Hombli app duurt het een aantal seconden voordat de bluetooth bridge de verbinding heeft gemaakt met de lampen. De lampen moeten ‘even wakker worden’. Dat is een gevolg van het toepassen van BLE en is natuurlijk noodzakelijk om in het kader van duurzaamheid zo min mogelijk stroom te verbruiken.

Dit hoeft geen probleem te zijn, want vraag jezelf eens eerlijk af – hoe vaak ga je de lampen handmatig aansturen,  aan, uit, kleurtjes veranderen? Het grote voordeel is en blijft dat je dit met een bridge niet meer hoeft te doen. Inplannen om automatisch de verlichting aan/uit te laten gaan en eventueel via een smart assistant de lampen aan te sturen. Zelf stuur ik de lampen aan door tegen mijn Google Home of Nest Hub te zeggen dat ik de verlichting aan of uit wil hebben of naar een andere kleur. Google Assistant ‘praat’ met de Hombli Smart Bluetooth Bridge en na een paar seconden worden de lampen aangestuurd zoals gevraagd. Prima, toch?

Hombli Smart Bluetooth Bridge
Hombli Smart Bluetooth Bridge

Scenes

Zoals in andere reviews van Hombli producten ook beschreven is het mogelijk om met de app ‘Scenes’ te maken met meerdere Hombli (en andere Tuya smart home) apparaten. Hier kun je aardig creatief bezig gaan. De los verkochte bewegingssensor en contactsensor geven nog meer mogelijkheden om de Scenes krachtiger te maken. Voor meer details, zie o.a. de eerder genoemde Pathway review.

Beschikbaarheid

Hombli smart home producten zijn via de meeste grote retailers beschikbaar. Zowel de starterkit set als losse uitbreidingen:

Smart Spot (geen beschikbaarheid bij Amazon):

Pathway:

Hombli Smart Pathway Light slimme verlichting voor buiten

Accessoires/uitbreidingen 24 volt:

Let op: Hombli heeft ook 12 volt en 230 volt buitenverlichting. Combineer Pathway & Smart Spot met de 24 volt verlengkabels uitsluitend zoals in de links hierboven.

Conclusie

Hombli Smart Spot biedt een goede prijs-kwaliteit. Voor zo’n relatief klein spotje had ik minder verwachtingen dan wat ik uiteindelijk kreeg. In vergelijking met Hue is de lichtopbrengst van de meeste kleuren hoger. Vooral rood is aanzienlijk helderder. En natuurlijk zijn de kosten van Hombli verlichting aanzienlijk lager. De Hombli Smart Spot is een prima armatuur voor het 24 volts systeem. Je zou net zo simpel 1 losse spot kunnen gebruiken als combineren met meerdere spots en/of de Pathway set.

Over combineren gesproken, door meerdere Tuya smart home apparaten samen te gebruiken zijn er veel opties met bijvoorbeeld het toepassen van een bewegingssensor of een deur-contactsensor.

Toevoegen van steeds meer bluetooth low energy producten aan het productgamma is welkom naast de vele 2,4 GHz Wi-Fi producten. Natuurlijk is het mogelijk om andere Tuya fabrikanten te combineren, maar het steeds verder groeiende productaanbod van Hombli maakt dat je nauwelijks reden hebt om naar andere merken van Tuya smart home producten te kijken. Dan steun ik liever een mooi Nederlands bedrijf.

Eindwaardering

Mijn grootste klacht over het systeem is dat je perse een starterkit moet aanschaffen om de stroomadapter te verkrijgen. Hopelijk zal Hombli de stroomadapter ook los gaan verkopen zodat je eventueel ook 1 losse spot zou kunnen gebruiken. Deze tuinspot is een prima product met een goede lichtopbrengst. Het is een ideale uitbreiding op de Pathway set, of om met de 3 spots uit de starterkit de hele tuin (of een gebouw) in de spotlights te zetten. 4 uit 5 sterren.

Koop via Koop via Amazon  Bestel via

Pluspunten

 • Outdoor spot past prima bij Hombli Pathway buitenverlichting set (of omgekeerd)
 • Aluminium behuizing geeft premium gevoel
 • Prima prijs-kwaliteit verhouding
 • Bluetooth low-energy
 • Werkt zonder Hombli Bluetooth Hub, of optioneel met de hub voor grotere range en automatisering
 • Per stuk of per set te koop
 • Hombli app kan met alle Tuya apparaten overweg

Minpunten

 • Niet mogelijk om een losse stroomadapter aan te schaffen zodat je 1 spot zou kunnen gebruiken

 

Linkjes op deze pagina geven mij (mogelijk) een kleine affiliatie vergoeding. Het kost jou niets extra. Koop dus aub via een van deze linkjes. Dat maakt het mogelijk om deze informatie gratis aan jou aan te blijven bieden.

Onze beoordeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.