Reolink Argus 3 Pro geheel draadloze accu Wi-Fi beveiligingscamera review

Argus 3 Pro

Reolink Argus 3 Pro is een geheel draadloze 4 megapixels (2K) beveiligingscamera voor buiten met oplaadbare accu en Wi-Fi. Het heeft een spotlight voor opnames ’s nachts in kleur en optioneel kan er een sirene geactiveerd worden. De Argus 3 Pro is voorzien van een PIR sensor voor bewegingsdetectie met daar bovenop smart AI voor persoon- en voertuigdetectie om het aantal false-positives naar 0 te reduceren.

Koop via Reolink

Disclaimer: we hebben deze camera van Reolink ter beschikking gekregen om deze review te schrijven. Echter zonder beperkingen; dus alles wat ik schrijf is echt mijn mening en geen sales-praat.

What’s in the box

Argus3Pro - in de doos
Argus 3 Pro met accessoires

In de doos van de Argus 3 Pro vinden we de standaard dingen zoals de 24 uur surveillance sticker, schroefgat template, schroefjes en pluggen en wat vulling voor de papierbak verplichte documentatie.

Verder vinden we een USB kabel om de accu van de Argus op te laden, een houder voor gebruik binnen en een riem om de Argus bijvoorbeeld om een boom heen te kunnen binden zonder te hoeven schroeven.

Tot slot is er ook de reguliere base waarop de camera geschroefd kan worden, voorzien van de industriestandaard schroefkop. Deze basis wordt door Reolink bij al dit soort kleine camera’s bijgeleverd.

Specificaties Argus 3 Pro (via Reolink.com)

  • Resolutie max 2560 x 1440 (2K, 4 Megapixels) bij 15 frames/sec
  • Field of View 122° diagonaal
  • 2-weg audio (microfoon, speaker, sirene)
  • 1/3″ CMOS sensor
  • IP65 stof en sproei-waterdicht
  • Infrarood (IR) 10 meter bereik
  • PIR sensor met pixel shift bewegingsdetectie
  • AI bewegingsdetectie: persoon, voertuig
  • SD-kaart max. 128GB
  • H.265 videocompressie
  • Afmetingen 121 mm diameter, 90 mm diep, 56 mm breed
  • Gewicht 330 gram
  • Spotlight LEDs x2
  • 5V 2A Zonnepaneel optioneel (maar aangeraden!)
  • 6000mAh accu
  • 2.4GHz en 5GHz Wi-Fi
  • Status LED kan uit

p.s. Mocht je nog niet zoveel weten van beveiligingscamera’s en behoefte hebben aan een algemene introductie, lees dan onze blog “Beveiligingscamera’s: Wat je moet weten“.

Geheel draadloze accu-wifi camera

Doe dit niet
Doe dit niet met een accu camera

Voor wie wel een beveiligingscamera buiten aan de gevel wil, maar waar het absoluut onmogelijk is om bekabeling (stroom en netwerk) te brengen naar de plek waar de camera moet komen zijn er de ‘battery-operated’ Wi-Fi beveiligingscamera’s. Voor een professionele of veeleisende gebruiker is dit geen serieuze optie, maar voor het wat simpelere thuisgebruik kan het een oplossing zijn. Je hebt tenminste iets.

Ik zou wel altijd met klem aanbevelen om een camera met netwerkkabel te gebruiken waar mogelijk (wifi signalen kunnen gemakkelijk worden verstoort). Voor wie dat geen optie is en er ook geen stroom naar toe kan krijgen, is de accu-wifi-camera een uitkomst.

Let wel, om nogmaals te beklemtonen: deze categorie camera is voor wie totaal geen bekabeling naar de gewenste plek kan krijgen. Indien een stroomkabel wel lukt, maar geen netwerk, dan kan een ‘normale’ Wi-Fi camera een optie zijn. De geheel draadloze accu-wifi camera’s zijn precies dat: geen stroom, geen netwerk.

Argus3Pro - Playback1
Argus 3 Pro playback 1e frame, persoon loopt over de stoep langs de camera

Voor wie zegt, ik kan er wel een netwerkkabel heen brengen, maar geen stroom: kijk naar beveiligingscamera’s met PoE – power over ethernet (bijvoorbeeld de RLC-810A of 811A) en een PoE injector.

Maar back on topic: geheel draadloze accu-wifi camera’s. In het blog “Beveiligingscamera’s: Wat je moet weten” hebben we de nadelen van  accu camera’s beschreven. Een quote:

Zodra er beweging wordt gedetecteerd komt de camera uit z’n slaap en gaat deze opnemen. Wat hier een grote tekortkoming is ten opzichte van permanent actieve camera’s is dat die camera’s een soort buffer hebben van 5 a 10 seconden en daardoor met terugwerkende kracht hun opname 5 a 10 seconden in het verleden kunnen starten.

De accucamera kan dat niet en loopt dus al zeker een seconde achter de feiten aan voordat de opname begint; dan nog verbinding met wifi maken. Voordat je de notificatie op je telefoon ontvangt ben je meerdere seconden verder.  [..]  Komt iemand hard hollend voorbij, is de kans aanwezig dat de camera niet snel genoeg is om deze persoon te detecteren en de opname te starten.

Omdat accu camera’s niet 24/7 kunnen opnemen, ben je afhankelijk van de snelheid waarmee de camera na een bewegingsdetectie kan beginnen met opnemen. Helaas is dat bij geen enkele accu-wifi camera “snel” genoeg. Op het screenshot hierboven is de eerste frame te zien van de capture van de bewegingsdetectie, die is een seconde of 3 ’te laat’.

Lumus zonder draadje

Voor wie mijn andere reviews ook kent weet dat ik stiekem een groot fan ben van de Reolink Lumus. Het is een kleine 1080p spotlight Wi-Fi camera met een USB kabel voor de stroomvoorziening. Ja, die camera heeft een boel verbeterpunten, maar tegelijk voldoet die perfect voor waar ik de camera voor nodig ben.

Argus 3 Pro en Lumus
Reolink Argus 3 Pro (links) samen met de Reolink Lumus aan de schuttingpoort

De Argus 3 Pro lijkt heel veel op de Lumus. Het is een net iets forsere versie, door de ingebouwde accu voor de stroomvoorziening. De kabelbundel op de foto zichtbaar onder de Lumus is van het zonnepaneeltje dat met de Argus 3 Pro verbonden was tijdens de test. Lumus hield de kabels ‘even vast’ voor Argus.

In tegenstelling tot mijn reguliere plek voor het testen van de camera’s achter in de tuin, was de Argus de tijdelijke buurman van de Lumus aan de schuttingpoort. Mijn doel was veel bewegingen gedetecteerd te krijgen om te zien hoe de camera daarop zou reageren.

Wij onderbreken dit bericht voor een commerciële mededeling

Bij mijn voorbereiding op deze review kwam ik een commerciële video tegen van Reolink zelf. Een nogal tenenkrommende reclame, maar zo slecht dat die grappig is. Deze video laat de highlights van de Argus 3 Pro goed zien.

Reolink introductie en Reolink app voor Android en Windows Koop via Amazon

Bij SpotOnTech hebben we meerdere Reolink camera’s mogen reviewen. We willen voorkomen dat we bij elke review dezelfde informatie over de gebruiksvriendelijke apps herhalen. Daarom hebben we een blog over de Reolink apps (en een introductie tot het merk) geschreven waar we je graag naar willen verwijzen.

Dat je een Reolink camera geheel vanuit de (mobiele, of Windows) app kunt instellen is wat mij betreft een belangrijk voordeel dat Reolink heeft ten opzichte van veel ander merken, dus sla dit stuk niet over. Je vindt hierin o.a. waarom de Reolink mobiele app en ook de Windows desktop app zeer gebruiksvriendelijk zijn en screenshots van de mogelijkheden van de app. Lees hier de details.

Argus 3 Pro nacht met IR
Nachtzicht met IR (spotlight uit)

De Argus 3 Pro geeft ook ’s nachts een mooi helder beeld met infrarood, maar de IR verblind op de nummerplaten van auto’s. Helaas een bekend probleem. Zodra er echter beweging wordt gedetecteerd gaan de spotlight LEDs aan en is er ’s nachts kleur beeld alsof het overdag is.

Geluidskwaliteit

Alle Argus-serie camera’s hebben 2-weg audio. Opname kwaliteit is, zoals bij eigenlijk alle Reolink camera’s, best ok. Er is een focus op het herkennen van menselijke stemmen in het geluid, dus zelfs met wat omgevingsgeluid zou specifiek het bereik waar menselijke stemmen zich in bevinden benadrukt moeten worden. De Argus 3 Pro is hierbij geen uitzondering.

Tot op meerdere meters afstand van de camera is bij ‘normaal volume’ een menselijke stem goed verstaanbaar. Het is niet een heel natuurlijk klinkend geluid, maar je wilt waarschijnlijk vooral die menselijke stemmen horen en niet perse de vogels horen fluiten?

Relevant om hier te noemen is de opmerking dat als de camera op een plek vol in de wind hangt, dat je dan ‘natuurlijk’ hetzelfde probleem hebt als alle microfoons op deze aardbol: je hoort het ruisen van de wind ook duidelijk in de opname en dat kan menselijke stemmen verstoren.

Het speakertje in de Argus 3 Pro is naar achteren gericht en klinkt als een oude Fisher-Price walkie-talkie. Prima verstaanbaar, maar blikkerig.

Mocht je de aandacht willen trekken is er ook nog een luide sirene. Standaard heeft Reolink deze uitgezet (namens alle buren: dank daarvoor!) maar kan aangezet worden naar wens. Via een schema kan bepaald worden wanneer de sirene wel of niet af gaat bij bewegingsdetectie. Met zo’n 80-90 decibel aan geluidsproductie is het genoeg om iemand die er vlakbij aanwezig is de stuipen op het lijf te jagen. Het is een vrij hoog geluid, dus niet te doordringend.

Bewegingsdetectie

De Argus 3 Pro is voorzien van een PIR bewegingsdetectiesensor met pixel shift slimmigheid. Dit is bedoelt om minder false-positives te hebben op bewegingsdetectie. Afhankelijk van hoe gevoelig je de sensor instelt op een schaal van 1 tot 100 zal de camera vaker ‘wakker worden’. Daarna volgt razendsnel de analyse of er een persoon of voertuig is gedetecteerd, waarna op basis van de instellingen in de app er wel of niet een notificatie naar je smartphone wordt gestuurd.

Een nadeel hiervan is dat de Argus ’s avonds en ’s nachts bij het wakker worden direct de beide heldere spotlight LEDs vol aanzet. Die spotlights zijn alsof iemand met een felle zaklantaarn schijnt. Dit is te beperken door in de “motion zones” in de app in te stellen op welk deel van van het beeld de camera wel of niet moet reageren. Dit werkt bij de Lumus erg goed en daar heb ik nog nauwelijks false-positives, ondanks de stoep die direct naast mijn schuttingpoort loopt. Eigenlijk alleen wat rare schaduwwerking van koplampen van auto’s die in het donker parkeren.

Initieel miste in mijn versie van de firmware van de Argus 3 Pro nog de optie om de “motion zones” in te stellen. Na contact met Reolink support kreeg ik te horen dat de nieuwe update spoedig naar mijn apparaat gepusht zou worden. Check dus zelf even welke firmware je apparaat heeft in de details van de camera. Je wilt daar tenminste versie 3.0.0.8 zien, niet bijvoorbeeld 3.0.0.307.

Motion Zone Persoon
Bewegingsdetectiezone voor Persoon

Het fijne aan de nieuwste firmware is dat de zones van bewegingsdetectie ook per soort ingesteld kunnen worden: Persoon, Voertuig of algemeen.

Opvallend aan dit bericht vond ik vooral dat de Argus serie blijkbaar via de “auto-update” een nieuwe firmware kan krijgen, maar dat dit bij geen van de Reolink PoE camera’s werkt. De PoE camera’s moet je handmatig upgraden naar de nieuwste firmware. Dit laat wel zien dat de Argus-serie een volledig andere camera is dan de reguliere Reolink camera’s.

De bewegingsdetectie werkt vrijwel 100% tot op een meter of 10 voor de camera. Daarbuiten wordt het inconsequent. Wat ik al bij meer van dit soort camera’s heb gezien is dat de detectie van links naar rechts of viceversa eigenlijk altijd wel goed is, maar bij een beweging recht op de camera af, is de betrouwbaarheid minder. Binnen de 10 meter heb ik weinig tot geen twijfelachtige resultaten opgemerkt. ‘Goed genoeg’ is hoe ik dit zou willen omschrijven, maar wederom: voor een accu-wifi camera.

Argus3Pro - Playback2
Argus 3 Pro playback 1e frame
Lumus - Playback
Lumus Playback 1e frame

Zoals in de screenshots te zien is de indringer (uh… ikzelf) al voorbij het zicht van de camera gelopen voor de Argus 3 Pro, voordat de opname gestart is. De Lumus heeft wel de eerder beschreven buffer om te tijdreizen en op het moment dat de beweging gedetecteerd wordt (wat voorbij de achterkant van de auto is) wordt de tijd wat teruggespoeld en begint de Lumus met opnemen voor een periode van 20 seconden (instelbaar). De Argus neemt slechts 8 seconden op (ook instelbaar), maar is al te laat om de indringer goed op beeld te krijgen.

Vanaf het moment dat de Argus 3 Pro beweging heeft gedetecteerd, je de notificatie op je mobiel hebt ontvangen, geklikt op de notificatie om de livestream te openen en dat je in de app de stream van de Argus 3 Pro ziet…. tja, dat duurt helaas met gemak 15 tot 30 seconden. Maar dat is vrijwel standaard bij alle geheel draadloze accu-wifi camera’s. Ik weet van enkele merken die met de notificatie direct een screenshot meesturen van de gedetecteerde beweging, dat heeft Reolink helaas niet.

Verder wil ik nog benadrukken dat we het hier uitsluitend hebben over bewegingsdetectie. De Argus 3 Pro wordt niet geactiveerd bij geluidsdetectie, enkel bij beweging.

Opslag van data

Tot slot zijn er nog extra overwegingen bij een accu camera rond het opnemen en opslaan van opnames. Dit soort camera kan niet 24/7 continu opnemen, doordat dit teveel stroom zou vergen. De camera’s zijn afhankelijk van bewegingsdetectie en nemen alleen clips op van beweging (instelbaar hoe lang de clip duurt). De Argus 3 Pro is een luxere accu-wifi camera en kan bij die bewegingsdetectie onderscheid maken tussen ‘algemene beweging’, of specifiek persoon- en/of voertuigdetectie.

Ook instelbaar is of je uitsluitend voor een persoon en/of voertuig een notificatie wilt ontvangen in de app. Daarnaast is instelbaar wat je wilt opnemen op de lokale SD-kaart. Bijvoorbeeld: je zou kunnen instellen dat je notificaties van zowel persoon als voertuig wilt ontvangen, maar alleen personen opneemt. Handig om een notificatie te krijgen als je partner de auto op de oprit parkeert.

Deze functie voorkomt onnodig energiegebruik van de camera, onnodig data wegschrijven op de SD-kaart en ook onnodig notificaties sturen. Daarbij komt dat dit opnemen op de lokale SD-kaart de voornaamste manier is hoe de data van de Argus 3 Pro kan worden opgeslagen. PoE camera’s of Wi-Fi camera’s hebben (meestal) wel de mogelijkheid om 24/7 op te nemen en die opnames door te sturen naar een opslagsysteem zoals een NAS via ONVIF of een merk-eigen NVR. Accu camera’s geldt dit niet voor.

Reolink heeft een speciaal opslagsysteem voor de accu camera’s (Reolink NVR Go) Wordt de camera door de vandaal / inbreker (ook) gestolen, ben je daarmee je bewijs kwijt die in de camera ligt opgeslagen. de Argus 3 Pro de standaard Reolink NVR niet ondersteund, er is een speciale Reolink NVR Go nodig. De NVR Go is bedoelt voor zowel de accu-wifi als de 4G camera’s. Helaas werkt het hele concept van dit soort camera’s niet bij de standaard NVR.

Achter t klepje
Wat zit er achter deur nummer 1

De Argus 3 Pro lijkt op meerdere manieren op de Lumus, ook het feit dat er op dit klepje geen schroefje zit. Dit is ook bij de Lumus het geval en ik vind dit een tekortkoming. Iemand die kwaadwillend is en bij de camera kan komen, kan gemakkelijk de camera uitschakelen (on/off switch), of zelfs de SD-kaart stelen. Een klein schroefje maakt die handeling tenminste net even iets moeilijker.

Reolink Cloud

Reolink had april 2022 eindelijk goed nieuws voor wie geen NVR of NAS heeft: de cloud is eindelijk in Europa beschikbaar! Argus 3 Pro werkt met de Reolink Cloud. Er is een gratis versie beschikbaar voor 1 camera met de mogelijkheid om tot maximaal 7 dagen terug te kijken en een maximale opslag van 1GB ruimte (Basic). Hierdoor is de resolutie van de bewegingsdetectie-clips die geüpload worden naar de cloud ‘Fluent’ in plaats van ‘Clear’. Dit wil zeggen: een lagere resolutie.

Ik zou dan ook adviseren om bij het gratis plan alsnog een SD kaart in de camera te plaatsen voor de goede opnames en de cloud als een back-up te gebruiken.

Reolink Cloud
Basic: 1 camera, 7 dagen

Naast de gratis Basic zijn er een Standaard en Premier plan. Standaard is genoeg voor alle normale gebruikers met maximaal 5 camera’s en 30GB opslag. Premier verhoogt dit naar maximaal 10 camera’s en 80GB opslag. Voor meer details zie Reolink Cloud.

Magnetische muurbeugel
Reolink magnetische muurbeugel

Muurbeugel met magneet

Reolink heeft als los accessoire een magnetische muurbeugel te koop. Met deze muurbeugel is het richten van de camera veel gemakkelijker en ook het weghalen van de camera om opnieuw de accu op te laden is veel gemakkelijker. Let wel, dit wil zeggen dat iemand die de camera zou willen stelen dat ook veel gemakkelijker kan doen.

Gezien de standaard schroefkop is deze muurbeugel ook voor andere merken camera’s of zelfs geheel andere producten te gebruiken.

Dit accessoire kost 18,99 euro via Amazon.

Zonnepaneel

Argus 3 Pro achterkant
Achterkant met USB poort en speakertje

Een accu is niet oneindig. De 6000 mAh accu van de Argus 3 Pro gaat het, afhankelijk van hoe vaak er bewegingsdetectie is, een maand of 2 a 3 uithouden. Bij extreem veel bewegingsdetectie misschien een maand, bij een hutje op de hei misschien wel 6 maanden. Maar je gaat de accu moeten laden. Een manier om te voorkomen dat je dit zelf, handmatig moet doen, is een zonnepaneel(tje) plaatsen. Elk standaard 5V zonnepaneeltje voldoet, maar Reolink levert natuurlijk ook zijn eigen zonnepaneel (losse review hier).

Zolang er maar direct opvallend zonlicht is, komt het helemaal goed en zal dat zonnepaneel de accu van de camera sneller opladen dan dat deze ’s nachts leeg loopt. Hangt het zonnepaneel de hele dag in de schaduw, dan zal je er weinig profijt van hebben.

De zwarte versie is momenteel 28,99 euro, de wit/zwarte kost 29,99 euro via Amazon of via Reolink store zelf.

Conclusie

Met de Argus 3 Pro is er eindelijk een goed werkende geheel draadloze accu-wifi camera, met een goede resolutie en prima beeld voor zowel overdag als ’s nachts. Voor een accu-wifi camera is de Argus 3 Pro simpelweg ‘prima’, helemaal als je de prijs in de overweging meeneemt. Voor dit bedrag (april 2022 adviesverkoopprijs €119,99 – aanbiedingsprijs €99,99) heb je bij andere merken een 1080p accu-wifi camera die een stuk minder betrouwbaar werkt en niet de fijne Reolink software heeft.

De beeldkwaliteit van de Argus 3 Pro is uitstekend, de geluidskwaliteit is acceptabel, de verschillende functies werken zoals ze horen. De goed werkende smart AI persoon- en voertuigdetectie is een grote plus ten opzichte van vrijwel alle andere merken.

Het is erg spijtig dat de Argus 3 Pro de standaard Reolink NVR voor PoE camera’s niet ondersteund maar de speciale Reolink NVR Go nodig heeft. Er is geen ONVIF ondersteuning om een oplossing zoals Synology Surveillance Station te kunnen gebruiken. Dit zal voor de meeste gebruikers (mijzelf inclusief) betekenen dat er alleen vertrouwd zal moeten worden op de SD-kaart.

Vanuit het perspectief van een algemene beveiligingscamera zou ik de Argus 3 Pro zo’n 2 tot max 3 uit 5 sterren geven. Het is een typische accu camera die als beveiligingscamera ‘matig’ voldoet op alle vlakken. Te vaak reageert de camera te laat. Echter vanuit het perspectief van een geheel draadloze accu-wifi camera is de Argus 3 Pro ‘goed’ en horen deze tekortkomingen helaas bij dit soort camera.

Ik zie het nut van een camera als deze dan ook vooral om mee af te schrikken en veel minder om er kwaadwillenden daadwerkelijk mee op heterdaad te filmen. Zoals al eerder aangegeven: een accu-wifi camera is voor situaties waar een betere oplossing (met stroomdraad of netwerkkabel) onmogelijk zijn.

Ik maak er 4,5 uit 5 sterren van, waarbij de halve ster verloren gaat omdat de standaard Reolink NVR niet werkt, de ingebouwde accu niet verwisselbaar is en er geen schroefje op het klepje over de SD-kaart zit.

Koop via Reolink

Pluspunten

  • Geheel draadloze accu-wifi camera: Wi-Fi en oplaadbare accu
  • Mogelijk om een zonnepaneel aan te sluiten
  • Spotlight x 2
  • 2-weg audio
  • Sirene … staat standaard uit 😉
  • Brede kijkhoek
  • Gebruiksvriendelijke apps voor smartphone & desktop
  • 2.4GHz en 5GHz dual band
  • Diverse methoden meegeleverd voor ophangen/monteren camera
  • Veel waarde voor je geld
  • Reolink Cloud ondersteuning

Minpunten

  • Geen ONVIF
  • Speciale NVR ‘Reolink Go’ nodig
  • Issues met nieuwe firmware verkrijgen
  • Geen verwisselbare accu
  • Nog steeds geen schroefje op het afdekklepje voor de SD-kaart
  • Een accu-wifi camera is nog altijd geen serieuze oplossing voor een echte beveiligingscamera
Onze beoordeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.