Vacos Cam IR geheel draadloze accu-wifi beveiligingscamera review

Vacos Cam IR

Vacos Cam IR (2021) is de opvolger van de Vacos Cam (2019) en is nu met IR uitgerust i.p.v. Spotlight LEDs. Cam IR is een compacte 1080p beveiligingscamera voor buiten en geheel draadloos: met oplaadbare accu en wifi. De Vacos Cam IR werd initieel Vacos Cam SE (second edition) genoemd.

In het kader van full transparency: ik heb deze camera van Vacos ter beschikking gekregen om te reviewen. Echter zonder beperkingen; dus alles wat ik schrijf is echt mijn mening en geen sales-praat.

Vacos Cam IR specificaties (via Vacos.com):

  • 2MP 1080p (1920 x 1080 )
  • 1/2.9″ CMOS Sensor
  • 2.8mm Lens
  • 130 graden Field of Vision
  • PIR Sensor tot 8 Meter
  • IR LED x2 voor max 10m nachtzicht
  • IP65 ( regen/waterdicht )
  • 16GB eMMC ingebouwde opslag
  • Cloud Storage (7-dagen probeer-abbo gratis)
  • Tweeweg audio
  • H.264
  • 6700 mAh ingebouwde oplaadbare accu
  • Werkt op DC 5V, ondersteunt extern zonnepaneel
  • 2.4 GHz WiFi (geen 5GHz)
  • Micro USB connector

Leuk detail: een blauwe LED gaat aan bij motion detection event. Is weer eens wat anders. (bron: Vacos handleiding)

The Good

Vacos Cam IR pakket
Vacos Cam IR pakket

Voor wie wel een beveiligingscamera buiten aan de gevel wil, maar het absoluut onmogelijk is om bekabeling (stroom en netwerk) te brengen naar de plek waar je de camera op wilt hangen zijn er de ‘battery-operated’ WiFi beveiligingscamera’s. De Vacos Cam IR is een van de nieuwere opties hiervoor. Voor een professionele of veeleisende gebruiker is dit helaas geen serieuze optie, maar voor het wat simpelere thuisgebruik kan het een oplossing zijn. Ik zou wel altijd met klem aanbevelen om een camera met netwerkkabel te gebruiken (wifi signalen kunnen gemakkelijk worden verstoort), maar voor wie dat geen optie is, is de accu-wifi-camera een uitkomst.

De Vacos Cam IR is compact, ziet er leuk uit ondanks de plastic behuizing en het pakket is volledig. Voor het monteren zijn er twee opties meegeleverd. Er is een plastic beugel aanwezig – met traditioneel draaiwiel om de knik-arm vast te zetten nadat deze in de gewenste richting is gezet. Daarnaast is er en een kleine halve bol met magneet waar de camera tegenaan geplaatst kan worden. Het voordeel van de magneet is dat via deze montageoptie het gemakkelijk is de camera van z’n plaats af te halen en op te laden wanneer de accu leeg aan het raken is. Het nadeel hiervan is dat kwaadwillenden ook gemakkelijk de camera van de magneet af kunnen pakken. Misschien vooral voor binnenshuis, of ergens hoger aan de gevel nabij een raam. Let dan wel op het maximum bereik (8m) van de bewegingssensor…
Anekdote: bij mijn unboxing video riep ik dat het een losse, blijkbaar externe, PIR sensor was. How wrong can you be.

Vacos Cam IR magneet
Vacos Cam IR magneet: nee, geen PIR sensor.
Vacos Cam IR
Vacos Cam IR met Vacos zonnepaneel: doen!

Ik heb de Vacos Cam IR in combinatie met het Vacos zonnepaneel getest. Volgens Vacos kan de accu zonder tussentijdsopladen enkele maanden mee, maar de exacte claim is inmiddels van hun website verdwenen – op Amazon.com staat er nu “1 tot 6 maanden”. Kortom, als je niet elke paar weken op een trap wilt staan om de camera van de gevel te peuteren, op te laden, en weer terug te plaatsen: bespaar niet de paar euro voor het 19 dollar kostende zonnepaneeltje, schaf die ook aan. Zelfs deze donkere wintermaanden bleef de accu rond de 94% . Ik had wel direct erop vallend zonlicht.

 

The Bad

De Vacos Cam IR bestond in eerste instantie na het direct beschikbaar komen nog naast de originele Vacos Cam. Ik dacht op dat moment dat de IR een soort budget variant was van de originele. De originele heeft immers een ‘kleur’ nachtbeeld en (daarvoor) een paar spotlight LEDs die je bij bewegingsdetectie aan kunt laten gaan resulterend in een volledig kleur nachtbeeld. De IR variant is deze spotlight LEDs kwijtgeraakt en moet het met infrarood doen in het donker.
Maar het is geen verbreding van het assortiment, de Vacos Cam IR is de opvolger en vervanger van de originele Cam, die inmiddels ook niet meer gemaakt wordt.
Wat ik een erg slechte zaak vind is dat de Cam IR niet werkt met dezelfde app. Mocht je al een originele cam hebben en willen uitbreiden met de Cam IR, dan zul je 2 losse apps nodig hebben: de “Vacos App” is voor Vacos Cam, de “Vacos Smart App” is voor Vacos Cam IR. Op mijn kritische vragen hierover kwam het antwoord dat de opnames nu versleuteld worden opgeslagen op de locale storage (en in de cloud) en de technische werking zodanig anders was, dat ze het niet konden combineren in een app. Prachtig antwoord en ongetwijfeld deels waar, maar ik denk dat deze simpelweg uit een andere fabriek komt.

Vacos Smart app
Vacos Smart app: that’s the one.

The Ugly

De originele Vacos Cam kreeg over het algemeen ‘matig positieve’ reviews. Nadat ik de nieuwe Vacos Cam IR aan de digitale tand heb kunnen voelen kom ik grofweg tot dezelfde conclusies bij deze opvolger. De software is niet tot in de details uitgewerkt en zou wat gebruiksvriendelijker mogen. De software is wel voorzien van een redelijke vertaling naar Nederlands.

Wat sowieso nog een belangrijk punt is, een camera met een accu / batterij, is traag. Immers moet de camera zo efficiënt mogelijk met beschikbare energie om gaan om het zo lang mogelijk uit te houden met de accucapaciteit. De camera staat daarom permanent in een soort stand-by en alleen de bewegingsdetectie op de PIR sensor is actief. Zodra er beweging wordt gedetecteerd komt de camera uit z’n slaap en gaat deze opnemen.
Wat hier een grote tekortkoming is ten opzichte van permanent actieve camera’s is dat die camera’s een soort buffer hebben van 5 a 10 seconden en daardoor met terugwerkende kracht hun opname 5 a 10 seconden in het verleden kunnen starten. De accucamera kan dat niet en loopt dus al zeker een seconde achter de feiten aan voordat de opname begint; dan nog verbinding met wifi maken. Voordat je de notificatie op je telefoon ontvangt ben je meerdere seconden verder. Helaas blijken ook de opnames zelfs soms – niet consequent elke keer, maar wel te vaak – enkele seconden achter te lopen.
Dit is pas de eerste accu-wifi-camera die ik test, dus ik heb er nog geen uitgebreide ervaring mee maar het is een technische beperking die daarmee voor alle merken en modellen van toepassing zal zijn. Voor mij is dit een dealbraker voor een  ‘serieuze’ beveiligingscamera. Nogmaals, als je echt niet anders kan (bij een huurhuis kun je niet maar zo door de gevel gaan boren…), dan is dit “tenminste iets”, maar een volledig betrouwbare oplossing kan ik het niet noemen.
Bij het testen leek het ook dat de camera niet zo lekker reageert als iemand er recht op af loopt. Van links naar rechts was prima, erbij vandaan werkte ook prima. Maar bij recht van voren naderen was de reactie vaker veel te laat.

Ik ben hierover nog in contact met Vacos, maar de eerste reactie was om de bewegingsdetectie hoger te zetten. Standaard staat deze af-fabriek al op 8 uit 10, je kan wat manipuleren met meer of minder bewegingsdetectie voor iets wat op een mens lijkt, maar bij mijn testen gaf het weinig verbetering. Mijn kat werd wel sneller gedetecteerd als ik de detectie voor mensen omhoog zette. Hmmm…

Let overigens wel op dat je in de app de instelling voor ‘alarms interval’ op OFF laat. Anders neemt de camera alleen het eerste event op en daarna 2 minuten lang niets meer, no matter what er wel of niet gebeurd. Zotte optie.

Connector oplader / zonnepaneel
De connector voor de oplader is ook waar het zonnepaneel op kan worden aangesloten. Helaas geen USB-C connector. Waarschijnlijk om de compatibliteit met de originele Vacos Cam te behouden.
Als je een prutser bent zoals ik en een tip nodig hebt: het rubbertje dat de connector waterdicht maakt kun je achteruit trekken en dan omkeren en weer terug aanduwen. Dan past het rubber rondom de connector gewoon in de uitsparing.

USB connector
USB connector: zo past die niet.
Connectorhoesje omdraaien doet wonderen
Oh, kijk, dat kan helpen. Zo past het wel.

De review voor het genoemde Vacos Solar Panel vindt je hier.

Captures en screenshots
Misschien na al die tekst eens tijd voor wat gewone shots van de camera.

Vacos Cam IR Dag
Dag. De achtergevel is op ongeveer 15 meter afstand.
Vacos Cam IR Nacht
Nacht. Infrarood. Met IR uit is het beeld zwart.
Vacos Cam IR avond met tuinverlichting
Beweging gedetecteerd. De tuinverlichting is ook op vol vermogen aan.
Vacos Cam IR beweging te laat gedetecteerd
Beweging (te laat) gedetecteerd. Mijn vriendin heeft het hele tuinpad al afgelegd en is bezig de schuurdeur te openen.
Vacos Cam IR beweging
Beweging gedetecteerd. Zo, dat is nog eens on the spot. Op 15 meter afstand en perfect op tijd. Helaas vrij uitzonderlijk.
Vacos Cam IR app Berichten
De berichten met bewegingsmeldingen. Hier overigens mijn kat die op een meter of 8 perfect gespot wordt.
Vacos Cam IR app Berichten
De berichten met bewegingsmeldingen. Aan de late kant.
Vacos Cam IR app Melding
Vacos Smart app die een bewegingsmelding geeft.

Screenshots van de instellingen in de Vacos Smart app.

Vacos ondersteund ook smart home, je kan Google vragen “hey Google laat me VacosIR zien” en – mits je een Google Hub hebt – dan zal Google de camera direct op je hub streamen. Dit is een PR foto, maar ik kan bevestigen dat het werkt

Google Nest Hub
Vacos op de Google Nest Hub (bron: Vacos)

ONVIF/RTSP/Synology
Ik ontving nog een paar goede vragen over de mogelijkheid voor het opslaan van video / opnames op je Synology of andere surveillance oplossingen. In het kort: niet mogelijk.

Hoewel Vacos verbonden is aan Annke, wat verbonden is aan Hikvision en er dus technisch wel mogelijkheden zouden moeten zijn, is dit niet softwarematig verwerkt in de Vacos producten. Dus geen ONVIF voor op je Synology/QNAP NAS en al helemaal geen ondersteuning voor BlueIris of dat soort producten. Het is een afgesloten systeem.

Overigens heeft Vacos een community forum waar zowaar ook door Vacos medewerkers gereageerd wordt met echte inhoudelijke reacties: https://community.vacos.com/. Hier zul je ook aankondigingen over een nieuwe firmware kunnen vinden.

Eindconclusie en laatste puntjes
Al met al is het best een leuke camera. De kijkhoek, de field of view / field of vision is prima bij deze Vacos Cam IR. Voor een 1080p camera heb je een heel breed bereik. De beeldkwaliteit is ook nog best prima. Eerlijk is eerlijk, je hoeft niet perse 12 megapixels te hebben voor een beveiligingscamera. Voor een 2MP / 1080p camera is de beeldkwaliteit nog wel prima. Overdag is het goed, ’s nachts wordt het wel snel minder. Vooral bij schemer of donker en ook als de tuinverlichting aan is, heeft de camera het erg moeilijk om goed beeld vast te leggen.

De camera biedt intercom functionaliteit, het is dus mogelijk om via de app te praten met iemand die voor de camera staat. Het geluid is ‘redelijk’, maar er moet bij de camera niet teveel omgevingsgeluid zijn anders verstaat de persoon je waarschijnlijk niet. Het geluid is blikkerig, maar de stem van de persoon is wel herkenbaar.

De software is en blijft brak. De veranderingen in deze versie van de Smart App zijn niet allemaal even geweldig. Dat je niet langer een clip kunt aanklikken van de SD card (lokale opslag), of in de cloud en simpelweg dan klikken op ‘download’ vind ik best zot. Je moet een handmatige actie starten en stoppen om als een screencapture een filmpje te maken van de eerder gemaakte opnames. Extreem onhandig. De uitleg van Vacos hierbij is dat nu alles versleuteld wordt opgeslagen, zowel lokaal als in de cloud, dus zomaar downloaden kan niet (meer). Ik twijfel echter of het capturen van het originele beeldmateriaal wel als acceptabel bewijs wordt gezien als het tot zo’n punt zou komen, het is immers niet het daadwerkelijke onbewerkte originele beeldmateriaal.

De meldingengalerij met screenshots van de bewegingsdetectie events is geweldig en zie je zeker niet bij alle merken. Dat is wel een flink pluspunt voor deze Vacos Cam IR.

Mijn eindconclusie is dat de Vacos Cam IR vooral heel gemakkelijk en overal te monteren is doordat je geen stroom of netwerkkabel nodig hebt; maar dat je het eigenlijk geen serieuze en betrouwbare oplossing kunt noemen. Of dit een algemeen probleem is van accu-camera’s ga ik binnenkort ontdekken bij een andere accu-camera. Tot die tijd hou ik het op 3 sterren, omdat het nou eenmaal een accu-wifi-camera is, en als zodanig ‘redelijk’ functioneert. Maar ik twijfel oprecht wel of het gerechtvaardigd is om meer dan 1 ster te geven als de beoordeling is op basis van een algemene beveiligingscamera. Het moet beter en betrouwbaarder.

Update: ja, enerzijds is het een issue van alle accu-wifi camera’s, maar bij de Vacos Cam IR is het wel een extra groot probleem. Gezien de prijs, kwaliteit en snelheid van reageren kan ik deze camera niet aanbevelen. Voor een betere optie: Reolink Argus 3 Pro.

Pluspunten

  • Echt draadloos met accu en wifi
  • Opladen met zonnepaneeltje
  • Google Assistant / smart home integratie
  • Tweeweg audio
  • Magnetische voet of plastic beugel
  • Lokale opslag (16GB ingebouwd)
  • Cloud abonnement mogelijk
  • Meldingen galerij

Minpunten

  • Niet compatible met oude Vacos Cam app
  • Reageert soms traag
  • Geen directe download van clips
  • Geen USB-C connector
  • Geen ONVIF / RTSP
  • Accu camera’s zijn niet voor professionele toepassing
Onze beoordeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.