Reolink Lumus Spotlight WiFi beveiligingscamera review

Reolink Lumus

De Reolink Lumus is een kleine, WiFi beveiligingscamera met zeer heldere witte LED; een zogeheten spotlight. De Lumus heeft ook infrarood (IR) voor nachtzicht, maar bij gedetecteerde beweging kan (instelbaar) de heldere spotlight LED zoveel extra verlichting geven dat dit ’s nachts voor een goed en duidelijk kleurenbeeld zorgt.

Koop bij Reolink Koop via Koop via Amazon

1080p

De Lumus is ‘slechts’ een 2MP 1080p camera, maar geeft een verrassend goed en scherp beeld en is ook heel goed bij weinig licht. Voor een prijs van onder de 100 euro, en af en toe in de aanbieding voor ongeveer 70 euro, een prima WiFi beveiligingscamera. Ik twijfel tussen de 4 en 5 sterren als eindoordeel.

Specificaties Reolink Lumus (via Reolink.com):

 • 2MP 1080p (1920×1080)
 • 100° kijkhoek
 • 2.4Ghz WiFi
 • 2-weg audio
 • Nachtzicht met IR tot 10M
 • SD-kaart tot max 64GB

In het kader van full transparency: ik heb deze camera van Reolink ter beschikking gekregen om te reviewen. Echter zonder beperkingen; dus alles wat ik schrijf is echt mijn mening en geen sales-praat.

Een oogje houden op de oprit en laadpaal
Een oogje houden op de oprit en laadpaal

Spotlight

Dat gezegd, ik ben een groot fan van de Lumus. Het is echt een leuke, kleine en mooi uitziende camera die vrijwel perfect voldoet voor mijn situatie. De plek waar ik de camera wilde ophangen had ik niet de mogelijkheid om een netwerkkabel naartoe te brengen, dus ik was aangewezen op een WiFi-oplossing. Het gewenste stuk om op te nemen is niet een brede tuin, maar alleen de parkeerplaats van de auto met laadpaal, klein stukje tuin en de toegang tot de schuttingdeur. Daarmee voldoet de kijkhoek van de Lumus ook meer dan voldoende. Ik had graag een camera geplaatst met iets hogere resolutie, maar eigenlijk is dit wel genoeg en een voordeel is de meer-dan-prima weergave bij weinig licht ’s nachts. De spotlight tot slot maakt deze camera tot de perfecte oplossing voor mij.

Nachtzicht. Zwart-wit en infrarood aan
Nachtzicht. Zwart-wit en infrarood aan

Ik heb een tijdje de IR verlichting ’s nachts uitgelaten en alleen op bewegingsdetectie in combinatie met het spotlight vertrouwd. Eigenlijk werkt dat ruim voldoende in combinatie met het beetje omgevingslicht van straatverlichting en maan; een voordeel van geen IR is bijvoorbeeld dat nummerborden leesbaar zijn zonder weerspiegeling en je trekt minder spinnenwebben aan – maar ik heb inmiddels een Reolink NVR, Network Video Recorder, die 24/7 kan opnemen en daarbij zie je dan toch meer met IR aan tijdens terugkijken voordat de motion detection de spotlight aan laat springen. Je kunt de spotlight eventueel ook configureren om niet aan te gaan; maar waarom koop je dan een Spotlight camera?

Spot On
Spot On

Je kan de spot ook handmatig in de app aanzetten. De sirene overigens ook.

Nachtweergave: IR of kleur bij weinig licht

Ik heb wat testen gedaan met instellingen voor de nachtweergave. Hierboven de ‘gewone’ instellingen waarbij de camera naar zwart-wit gaat bij weinig licht en met IR aan en een screenshot van wanneer de spotlight aan gaat. Overigens voor de duidelijkheid: als de camera beweging detecteert en de spotlight gaat aan, switcht de camera automatisch van zwart-wit naar kleur. Hieronder de andere opties.

Permanent dag
Permanent dag

I.p.v. automatisch naar zwart-wit gaan ’s nachts kun je bij verrassend weinig licht de dag weergave aan laten, dus volledig kleur. Er staat een lantaarnpaal aan de andere kant van de straat, maar er is toch vrij weinig licht. De Lumus is echt geen Darkfighter of zoiets, maar de low light weergave is erg goed.

Nachtzicht, geen IR
Nachtzicht, geen IR

Dit zijn de normale instellingen waarbij de Lumus bij weinig licht automatisch naar zwart-wit gaat; met als enig verschil dat IR uit blijft. IR geeft net iets meer contrast en pakt beweging in de nacht, net iets beter op. Dat is vooral handig voor het beter detecteren van katten en honden e.d. – of zoals in mijn geval een doldwaze Hermelijn die steeds mijn planten sloopt. Ja, echt.

De app

Recent heb ik een review van de Reolink RLC-510A geschreven (hier) en veel van die review over randzaken geldt ook voor de Reolink Lumus. Lees dus die review voor informatie over bijvoorbeeld de smartphone app en Windows app, instellingen van bewegingsdetectie, smarthome (Google Assistant) en meer. Binnenkort volgt ook de review van de Reolink NVR RLN8-410 met daarin meer informatie over waarom je absoluut een NVR-oplossing in huis wilt halen. Je eigen NVR is echt een betere oplossing dan een Synology met Surveillance Station en heel veel beter dan een camera met SD-kaartje er in. Ik ben een Synolgy fan, al jaren, en heb eerder dit jaar een extra cameralicentie aangeschaft, maar een dedicated NVR is echt aanzienlijk beter. Meer daarover, hieronder.

Motion Zones
Motion Zones

Instellingen voor de motion detection zones zijn makkelijk te doen in de app. Vertalingen zijn hier en daar niet helemaal briljant. Er is ook een mix van Nederlands en Engels, maar met elke release wordt het wel beter. Nu nog even Motion Zones naar Intrusionzone of zo vertalen en weer een stapje beter…

Geen ONVIF

Is de Lumus WiFi-camera dan helemaal perfect? Nee. Dat niet. De camera heeft 1 tekortkoming en dat is de combinatie van SD-kaart en geen ONVIF-ondersteuning. Je moet de Lumus voorzien van een SD-kaart om de momenten van gedetecteerde beweging op te nemen. Je kan (en ja, doe dat!) de eerdergenoemde NVR van Reolink aanschaffen om zo je eigen lokale cloud te maken en daar dan 24/7 mee opnemen; doe je dat niet dan ben je op de SD-kaart aangewezen. Reolink heeft dankzij de privacywetgeving van de Europese Unie, GDPR/AVG, nog niet de mogelijkheid om cloud opslag in Europa aan te bieden.

Een cloudopslag is niet ‘heilig’. Jij zet jouw camerabeelden ergens op internet. Wil je dat wel? En meestal kost het ook maar zo 10 euro per maand of meer. Dan heb je de kosten van zo’n NVR er na 2 jaar al uit. Ik zou er niet lang over hoeven nadenken: doe mij die prive-cloud op mijn eigen NVR maar!

De app is wel heel erg fijn met het terugkijken van momenten van gedetecteerde beweging met een SD-kaart erin. In combinatie met de NVR ipv een SD-kaart werkt de app (natuurlijk) ook ronduit top. De Reolink NVR RLN8-410 kost rond de 200 euro (review daarvan volgt ook spoedig maar bij deze alvast: absolute aanrader!) en je hebt dan de mogelijkheid om 24/7 op te nemen met de Lumus; iets wat je met een SD-kaart eigenlijk niet kan. Een SD-kaart heeft geen oneindig leven bij veel schrijfacties. En zoals gezegd, geen ONVIF, dus je Synology of QNAP kunnen hier helaas niets mee. Daarnaast heb je helaas ook geen toegang tot een RTSP stream voor BlueIris o.i.d.

Indien je een Reolink NVR gebruikt kun je het Channel waar de Lumus op zit wel in je Synology Surveillance Station configureren als een ‘camera’ en zo indirect toch de opnames naar je Synology NAS brengen en via DS Cam of Surveillance Station bekijken.

Belangrijk om te noemen is dat de Lumus WEL automatisch de oudste opnamen van de SD-kaart verwijdert als die vol loopt; meerdere budgetmerken kunnen dat niet en vereisen daarom regelmatig handmatige actie. Te zot. Wat ik dan wel een ontwerpfout van de Lumus zou willen noemen is dat het klepje om de SD-kaart waterdicht achter te verstoppen niet met een schroefje kan worden vastgezet. Als de camera dus zonder trapje bereikbaar is, kan iemand de SD-kaart er vrij snel uithalen en als je dan geen NVR hebt, ben je je eventuele bewijs daarmee ook direct kwijt.

“Of als iemand een trap meeneemt…” Korte capture van de Lumus.

Geen AI detectie, wel prima motion detection

Een 2e nadeel is dat deze spotlight WiFi budgetlijn van Reolink geen AI, artificial intelligence, detectie heeft om onderscheid te maken in gewone beweging, of Persoon en Voertuig detectie; iets wat de Reolink RLC-510A, RLC-810A en RLC-1210A bijvoorbeeld wel hebben. De Lumus kan alleen ‘beweging’ (motion) detecteren en daarbij geen onderscheid maken tussen de kat van de buren, of een persoon of zelfs een struik die bij harde wind beweegt. AI is zeker niet perfect echter (zie mijn review van de 510 voor details), dus met een goede instelling van de zone waarbinnen je beweging wilt detecteren voldoet de Lumus prima en beperk je de false positives. De motion zone kun je heel gemakkelijk instellen in de Reolink app door op een screenshot te ‘gummen’ waarvan je niet wilt dat de camera erop reageert. Zeer gebruiksvriendelijk. De screenshot daarvan staat ergens eerder in deze review.

Er is ook een prima Windows desktop app
Er is ook een prima Windows desktop app

De eerste configuratie van de Lumus doe je door de QR-code te scannen met de Reolink app op je smartphone en dan het Wifi-kanaal selecteren waarmee je wilt verbinden en tot slot een wachtwoord in te stellen. Super gemakkelijk en snel klaar. De wifi-ontvangst van de camera is prima; maar hou er wel rekening mee dat als je ver van je router of access point zit en dan ook nog eens door een muur heen naar buiten wilt, dat je ontvangst dan wel heel snel zal verminderen. Ik heb zelf een access point in mijn (houten)schuur op ongeveer 17 meter van de Lumus en nooit minder dan 2 balkjes aan ontvangst. Meer dan genoeg.

Spatwaterdicht

Een ding waar ik me zorgen over maakte was de IP65 rating van de camera; maar ik kan bevestigen dat de camera wel echt geheel (spat)waterdicht is. Ik heb het 2x bij Reolink nagevraagd en hoewel het me echt beloofd werd had ik toch mijn twijfels gezien de speaker achter op de camera die open leek. Na de dubbele bevestiging van geheel waterdicht heb ik dan maar de proef op de som genomen en de camera open en bloot aan de schutting gehangen. Inmiddels heeft de camera de afgelopen 4 maanden meerdere stortbuien doorstaan en ja, het werkt nog allemaal prima. Sommige websites beweren dat de camera onder een afdakje moet; dit is dus NIET WAAR. De camera is echt geheel (spat)waterdicht.

Stroom via USB

Deze camera heeft een USB-stekker aan de stroomdraad. In zoverre makkelijk universeel, maar je moet dus wel een (buiten)stopcontact hebben waar je een USB-naar-230v stekker in kunt steken waar er geen (regen)water bij kan komen. Op zich is dat een standaard probleem voor alle elektrische apparaten buiten, maar denk er dus niet te gemakkelijk over en zorg voor een goed afdakje of koop een “beschermende doos stopcontact” via Aliexpress. De Lumus is immers een WiFi-camera, dus geen netwerkkabel en dus ook geen PoE.

Creatief met Aliexpress - deel 1
Creatief met Aliexpress – deel 1
Creatief met Aliexpress - deel 2
Creatief met Aliexpress – deel 2
USB stekker
USB stekker

Voor het ophangen van de camera kun je natuurlijk met een schroef aan de gang gaan, maar de beugel kan ook met draad of tiewrap o.i.d. aan een paal of boom gehangen worden. Handig als je niet kan of wil boren/schroeven.

It's a tie
It’s a tie

Ook handig: de sirene-functie van de Lumus staat standaard uit! Erg verstandig. Je kan deze functie aanzetten natuurlijk, maar bij elke bewegingsdetectie de sirene af laten gaan is gegarandeerd bonje met je buren. Heb jij toch een specifiek nut hiervoor dan kun je deze optie afvinken. Check.

Eigenlijk logisch, maar voor de volledigheid: de sirene en spotlight zijn onafhankelijk van elkaar te configureren.

Behalve de sirene heeft de Lumus ook een speaker en microfoon voor 2-way audio. Verwacht geen wonderen van het speakertje, maar de microfoon is geoptimaliseerd voor het oppikken van menselijke stemmen en doet dat heel goed. Opname van geluid kun je uitzetten om datagebruik te beperken als het niet relevant voor je is. De Lumus reageert niet op geluid als reden om opnames naar de SD-kaart weg te schrijven, enkel bij bewegingsdetectie wordt opgenomen; het blijft tenslotte een camera.

Conclusie

Zoals eerder gezegd twijfel ik tussen de 4 en 5 sterren. Ook zonder de NVR, dus met SD-kaart, is deze camera top. De 1080p resolutie is wat beperkt, maar de (zeer) goede low light weergave maakt weer veel goed en 1080p voorkomt natuurlijk ook dat je een enorm hoge capaciteit SD-kaart moet aanschaffen. Mijn 15GB kaartje voldoet meer dan prima. De prijs is prima; en vooral in combinatie met meerdere Reolink camera’s is de NVR als aankoop ook prima te rechtvaardigen. Mijn eigen prive-cloud met de Lumus en de Reolink RLC-810A (ja, inmiddels is de 510A vervangen door de 810A) is voor mij een perfecte en prima betaalbare oplossing. Het missen van de Onvif functionaliteit kost echter toch een halve ster, dus als eindbeoordeling maak ik er 4,5 ster van.

Koop bij Reolink Koop via Koop via Amazon

Pluspunten

 • Prima prijs/kwaliteit verhouding
 • Spotlight superheldere LED
 • Prima nachtbeeld bij weinig licht
 • WiFi
 • Goede apps voor Android en Windows
 • Sirene… staat standaard uit
 • 2-way audio
 • Laag stroomverbruik

Minpunten

 • Afhankelijk van SD-kaart of Reolink NVR
 • Geen ONVIF & RTSP
 • Geen cloud-support in Europa
 • Geen schroefje op SD-kaart slot
 • Geen RTSP-support
Onze beoordeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.