Annke I91BQ is een NightChroma kleuren beveiligingscamera uit de NC800-serie. Deze bullet-stijl camera is verre van goedkoop, maar de hardware is dan ook van een ander niveau met prachtige kleur beelden ’s nachts i.p.v. infrarood zwart/wit.
In het kader van full transparency: ik heb deze camera van Annke ter beschikking gekregen om te reviewen. Echter zonder beperkingen; dus alles wat ik schrijf is echt mijn mening en geen sales-praat.
p.s. Mocht je nog niet zoveel weten van beveiligingscamera’s en behoefte hebben aan een algemene introductie, lees dan onze blog “Beveiligingscamera’s: Wat je moet weten“.
NC800-serie uitvoeringen
De NC800-serie van Annke bestaat uit Bullet en Turret uitvoeringen van exact dezelfde hardware. In alle gevallen gaat het om een f/1.0 Super Aperture lens die slechts 0.0005 Lux vereist. Lux is de hoeveelheid aan licht om een beeld te kunnen produceren waarbij de beveiligingscamera z’n werk nog kan doen. Dit is een extreem laag getal. Vergelijk het bijvoorbeeld met de Annke C800-serie (review hier), die vereist nog minimaal 0.01 Lux.

Naast de bullet uitvoering I91BQ zijn er ook een turret versie in zowel zwart (I91BZ) als wit (I91BV). De zwarte turret versie zal vanaf medio maart 2022 beschikbaar komen. Hoewel ze er qua uiterlijk heel anders uitzien, hebben alle 3 uitvoeringen dezelfde hardware.
Specificaties Annke NC800 I91BQ Turret (via Annke.com)
- 4K Ultra HD 8MP
- 40 meter Full Color Night Vision bij slechts 0.0005 Lux
- Ingebouwde microfoon met Noise-Cancellation
- App / E-mail Alerts met slimme personen en voertuigen AI detectie
- IP67
- -30 tot +60 Celsius
- H.264 en H.265 op main stream, sub-stream en third stream
- H.264+ en H.265+ op main stream, MJPEG op sub-stream
- WDR, BLC, HLC, 3D DNR
- maximaal 256GB SD-kaart voor lokale opslag
- ONVIF & RTSP ondersteuning
- PoE (802.3af) of een 12v 1A adapter
- Afmetingen: 78.8 x 78.6 x 215.2 mm, gewicht 860 gram
- Kijkhoek: horizontaal FoV 102°, verticale FoV 52° ( diagonaal FoV 124° )
- Video Resolutie max 50Hz@20fps (3840×2160, 3072 X 1728, 2560×1440, 1920×1080, 1280×720)
- Sub Stream max 60Hz@30fps (2688 X 1520, 1920 X 1080, 1280 X 720)
RTSP support is niet specifiek genoemd in de specs op de website. Ik heb geen BlueIris setup o.i.d. – ik vraag het nog na of de ondersteuning hiervoor (tijdelijk?) verwijdert is. Inmiddels bevestiging ontvangen dat RTSP ondersteuning natuurlijk aanwezig is.
N.b. Hoewel de camera specifiek genoemd wordt als Power over Ethernet (PoE), kan ook met een 12v adapter van 1A of meer in stroom voorzien worden.

Op de foto hierboven is het klepje aan de onderkant van de NC800 te zien, waar een optionele SD-kaart geplaats kan worden. Verder vindt je hier ook de factory reset-knop.

De NC800-serie zijn 4K camera’s met prima hardware, dus zal het niet verrassend zijn dat de beeldweergave overdag (ook) prima is. De nachtbeelden is waar deze NightChroma kleuren beveiligingscamera zich weet te onderscheiden.
NightChroma kleuren beveiligingscamera
NightChroma is de Annke naamgeving voor ‘darkfighter’ kleuren beveiligingscamera’s die ook bij nacht een kleurenbeeld kunnen produceren, zonder hier spotlight LEDs (witte verlichting) voor nodig te hebben. Het is en blijft donker in je tuin, zonder dat er veel lichtvervuiling of bijverlichting noodzakelijk is om kleurenbeeld ’s nachts te hebben. Een van de voordelen om ’s nachts ook kleur te hebben, is om de politie te kunnen voorzien van een signalement inclusief aangeven wat de kleur van de kleding van de persoon was of kleur van de auto. Daarnaast is er niet het probleem dat wel voorkomt bij infrarood (IR) beelden: een kentekenplaat van een auto zal bij IR verlichting overbelicht lijken en meestal onleesbaar zijn. Bij Hikvision is deze functionaliteit bekend onder de naam ColorVu.

Na wat optimalisatie van de instellingen is bovenstaand het resultaat als het volledig donker is in de achtertuin. Vergelijk dit met de C800 in het donker – waar er zelfs nog licht vanuit het huis komt.

Zodra er iets aan licht beschikbaar is maakt de NightChroma kleuren beveiligingscamera er bijna daglicht van.

Bij dezelfde situatie met een beetje licht vanuit huis, kan de NC800 het allemaal prima zien. Heel anders dan de C800 waar het bij dezelfde situatie zo goed als donker is.
Instellingen
Zijn er ook nadelen van dit prachtige systeem? Potentieel ja, je moet wel voorkomen dat de camera lens overbelicht en daarmee verblind raakt. Slim omgaan met de instellingen biedt genoeg mogelijkheden. Zet je de ‘Scene’ instellingen van Normal naar Low Light dan is het belangrijk dat er niet teveel achtergrondverlichting is, zoals bijvoorbeeld straatverlichting die ’s nachts recht in de camera schijnt of tuinverlichting die aanspringt. Is er echter heel weinig verlichting in jouw situatie dan kan dit een uitkomst bieden om optimaal nachtzicht te hebben. De diverse mogelijkheden uitproberen met de verschillende instellingen is de enige manier om de beste instellingen voor jouw situatie te vinden. Voor mij was low light wel de oplossing, maar dan met 1/30 sluitertijd en WDR on.
Hieronder twee screenshots van gevolgen van niet geheel optimale instellingen:

De vele mogelijkheden van de camera zijn daarom zowel positief als negatief: er kan heel veel ingesteld worden, maar zoeken naar de optimale instellingen is daarmee ook noodzakelijk. Bij onjuiste instellingen zal de camera overbelicht en daarmee verblind (kunnen) raken, of minder dan optimale beeldinstellingen. Meerdere standaard instellingen zijn naar mijn mening ver van optimaal: bijvoorbeeld WDR die uitstaat, H.265 die niet aan staat, notificaties voor bewegingsdetectie die niet aan staan en niet standaard naar de app worden gestuurd – etc.
Annke camera’s zijn gebaseerd op Hikvision hardware en software. Hikvision is eigenlijk professioneel spul waarvan het logisch is dat de persoon die de instellingen instelt weet wat hij of zij doet. Bij Annke geldt eigenlijk hetzelfde, hoewel Annke vanuit een prijspunt gezien meer een consumentenmerk is.
Annke Vision
Met de Annke Vision app voor Android & iOS installeer/configureer je de camera. De instructie is een QR code te scannen, maar de barcode scannen werkt ook. Je kan de barcode niet op de kop of van de zijkant scannen, dus let daar wel op. Handmatig de barcode overtypen kan ook.
Het opstarten van de camera duurt lang. Krijg je bij de eerste poging na 60 seconden een time-out bij het proberen om de camera toe te voegen, probeer het dan nog eens. Een opstarttijd van 90 seconden is niet te vreemd.
In de app voor Android valt momenteel nog niet veel in te stellen; dit moet via een browser die niet heel fijn werkt op je mobiel – pak er dus een laptop of desktop bij voor het configureren. Er wordt gewerkt aan een nieuwe versie van de Android App, wat er met de nieuwe versie aan extra mogelijkheden beschikbaar komen voor configuratie is nog niet bekend.
Via Annke.com onder software downloads vind je noodzakelijke tools. Daarmee kun je o.a. het IP adres van de camera vinden, zodat je die daarna in een browser kunt intypen. Op Annke.com staan enkele goede help/howto artikelen. Een van die Access the Web interface via Browser verwijst naar o.a. de SADPTool voor Windows die helpt je om het IP adres van de camera te vinden. Bij de installatie zie ik dat dit een Hikvision tool is.


AI Personen en Voertuigen detectie
Annke heeft sinds kort ook de AI functionaliteit voor personen- en voertuigendetectie in haar beveiligingscamera’s beschikbaar gemaakt. Om hier gebruik van te kunnen maken moet je mogelijk eerst (handmatig) een firmware update op de camera uitvoeren (annke.com -> support -> download center -> firmware). Annke heeft gelijk het hele rijtje ‘smart’ detection events beschikbaar gemaakt: Line Crossing Detection, Intrusion Detection, Region Entrance Detection, Region Exiting Detection, Face Capture en bij elk de definitie of het om een Persoon en/of Voertuig gaat en van welk event je een notificatie per app of e-mail wilt. Ook hier geldt dat de instellingen uitgebreid zijn en het enige moeite zal kosten om de juiste instellingen in te stellen. Standaard staan alle detectie opties uit. Instellen, instellen, instellen.

Een van de fijnste functies in de mobiele app is het “message center”, of “berichten”, waar je een bericht van een motion detection event krijgt met daarbij een screencapture, vaak is dan direct duidelijk wat er aan de hand is. Ik weet echter niet waar de screenshots worden opgeslagen, maar ik vermoed maar zo op een Annke server. Die vraag staat nog uit, als ik er antwoord op krijg zal ik de review updaten.
Er is ook een link naar “Liveweergave”, dit werkt alleen als je een SD-kaart in de camera steeks of als je een Annke NVR (Net Video Recorder) hebt waar de beelden worden opgeslagen – je eigen cloud.
Om de notificaties in de app te ontvangen moet je wel wederom aan het configureren, standaard staat alles uit. Volg de handleiding Annke Vision – How to Enable the Push Notification Function for the Camera? vergeet vooral (hier spreekt ervaring) die laatste stap niet om de applicatie zelf ook push notificaties te laten versturen en niet alleen per camera.
Guarding Vision
Voor Windows desktop heeft Annke de Guarding Vision applicatie, een wat ouderwets aanvoelende en onhandig werkende applicatie. Je kan windows niet resizen en met een paar klikken om wat in te stellen zit je direct weer in de webbrowser. Guarding Vision is wel heel uitgebreid en naast het kijken naar de camera streams kan het ook gebruikt worden voor het opslaan van de streams van de camera op een Windows-gebaseerde computer. Dat zou ik echter niet adviseren; kijk daarvoor naar een Synology NAS, of een Annke NVR (net video recorder) om je eigen cloud mee te creëren. De handigste feature van Guarding Vision is dat je (na goed instellen…) een pop-up kunt krijgen als er een smart detectie event voor Human of Vehicle is, zodat je direct een melding van het event krijgt inclusief screenshot. Guarding Vision is uitsluitend in het Engels.

Hier de drie Annke camera’s tijdens mijn testperiode.
Toch te donker? Spotlight LED
Hoewel de NC800 NightChroma kleuren beveiligingscamera bij uitermate weinig licht alsnog kleurenbeeld kan produceren ’s nachts, is er wel iets aan licht nodig. Gebruik je de camera op een plek waar totaal geen licht is, dan is het mogelijk om de ‘bijverlichting’ in te schakelen (Supplement Light). Standaard staat deze optie overigens altijd aan, ook als er wel genoeg licht is dan alsnog gaat het lampje aan. Ik heb zelf deze functie uitgezet om geen permanente lichtvervuiling in de tuin te hebben.
Het is mogelijk om deze ‘smart’ aan te laten gaan; dat wil zeggen alleen wanneer de camera iets detecteert. Iets met nog meer instellingen…


Hikvision firmware
Zoals beschreven zijn Annke camera’s nauw verwant aan eerder uitgebrachte Hikvision hardware, vaak met dezelfde beeldkwaliteit maar bijvoorbeeld een iets tragere chip waardoor de maximale FPS van opnames iets (5 FPS) lager ligt dan bij de originele camera. Er zijn ook voorbeelden dat de hardware zelfs exact dezelfde is als Hikvision, waardoor het flashen van firmware van Hikvision alle functionaliteit tot de maximale waardes beschikbaar kan maken. Maar een compleet niet meer werkende camera kan ook een gevolg zijn, of tenminste ghosting, artifacts en andere problemen. Op het IPCamTalk forum zijn er meerdere threads te vinden over firmware upgrades. Dus, voor eigen risico… De NC800 lijkt op de Hikvision DS-2CD2087G2-L (2,8mm lens).
Synology Surveillance Station (NAS)
Annke camera’s ondersteunen ONVIF en RTSP. Toevoegen aan Synology Surveillance Station in je NAS is dan ook maar een paar klikken werk; ik stel de camera in als een generic Hikvision camera. Klik, klaar, werkt. Instellen als een ‘echte’ Annke is helaas niet mogelijk. Gebruiken van de (sub)streams in RTSP voor bijvoorbeeld Blue Iris is ook mogelijk, Annke ondersteund het volledige RTSP protocol en naast de main zijn er 2 sub streams beschikbaar.

Junction Box
Bij Annke kun je ook een bijbehorende Junction Box bestellen. Dit is makkelijk om de snoeren in weg te bergen en ik vind het er ook net wat netter uitzien. Een korte review van de junction box vindt je hier; maar in het kort: top product en vooral handig in combinatie om de kabels mooi weg te kunnen werken. Let wel op dat een junction box is uniek per merk. De Annke junction box is echter niet al te duur en zeker een aanrader.
Beschikbaarheid
In Nederland zijn de Annke camera’s nog niet heel gemakkelijk te vinden. Ze zijn te koop via Amazon.de en af en toe via bol.com, maar het product aanbod is nog vrij beperkt beschikbaar.
De camera’s van Annke zijn te koop via http://nl.annke.com en hierbij heb je gratis verzending. Met enige regelmaat zijn er kortingsacties via de website van Annke zelf. Het is mogelijk om via Amazon of Bol.com te bestellen, maar daar is het aanbod zeer beperkt omdat dit via een externe verkoper gaat. De NC800 kost momenteel 279,99 euro in de Annke shop .
Een goedkoper alternatief dan deze vrij kostbare NC800 NightChroma kleuren beveiligingscamera is de
eerder genoemde C800-serie waarvan ik eerder een review schreef in bullet of turret variant. Het grootste verschil met de C800-serie is dat die serie veel meer licht nodig heeft om kleur-nachtbeelden te krijgen, of gebruik maakt van Infrarood (IR) zwart-grijs beelden voor de nacht.
Mijn configuratie
Zoals hierboven geschreven is het goed instellen van de NC800 misschien wel de grootste uitdaging, om het maximum uit de camera te halen. Standaard instellingen gaan je niet helpen. Verkeerd instellen gaat zeker niet helpen. Hieronder mijn eigen instellingen. Ik denk dat dit voor mijn situatie de meest optimale instellingen zijn… maar behalve dat ik een vrij ervaren reviewer ben, ben ik geen expert. Zie je iets waarvan je denkt “hij heeft het niet begrepen”, let me know in de comments 🙂

Conclusie
De NightChroma kleuren beveiligingscamera is qua hardware de beste camera die ik in de afgelopen jaren heb mogen reviewen. Met een Hikvision model als basis mag dat misschien ook wel verwacht worden. De software is sinds de toevoeging van de AI detectiemogelijkheden al een stap beter geworden, maar op het vlak van gebruiksvriendelijkheid blijft het nog ver achter. Annke camera’s bevinden zich in een soort van identiteitscrisis, geen super professionele camera’s maar ook geen product voor de gemiddelde consument. Ik hoop dat de aangekondigde update voor Annke Vision (de Android & iOS app) vooral meer configuratie vanuit de app mogelijk zal maken.
Voor iemand die weet wat hij doet is deze camera simpelweg 5 uit 5 sterren: Hikvision voor minder dan de helft van de prijs. Voor de gemiddelde consument zal het een uitdaging zijn het maximale uit deze camera te halen.
Pluspunten
- Grote kijkhoek
- NightChroma kleuren beveiligingscamera
- Nachtbeeld in kleur bij heel weinig omgevingslicht (0.0005 Lux)
- Zeer prima hardware
- Hikvision tools
- App is volledig en correct Nederlandstalig
- Berichtengalerij met screenshots van detectie event
- H.264, H.265 en H.264, H.265+
- ONVIF & RTSP
Minpunten
- Configuratie & management via browser
- Veel zelf instellen, default waarden ver van optimaal
- Verkeerd instellen = minder performance
- Instellen, instellen, instellen is niet voor de gewone consument
- Matige apps voor Android (& iOS) en Windows
- Geen native ondersteuning als ‘Annke’ in Synology
- Vrij groot en relatief zwaar
- Beperkt beschikbaar
Hi Hilko,
Fantastische review. heeft mij enorm geholpen bij mijn orientatie op een CCTV systeem.
Ik overweeg nu 2x de NC800 en een NVR van Annke.
Ik heb nog een paar vragen over de NVR maar ik weet niet of je die al getest hebt.
– Is de NVR een windows systeem waarop je de Annke software moet installeren? of moet/kan dat op een laptop.
– Als je continue opneemt, kun je dan nog wel snel zoeken naar de ‘events’? of moet je dan een opname van meerdere uren doorspitten op zoek naar het event?
Hoi Eric, dank voor je comment. Fijn dat het je helpt. Ik zal je een mail sturen om je verder te helpen.
De Annke NVR is een speciale box, vergelijkbaar met bijvoorbeeld een Synology NAS. Ik moet nog altijd een review daarvan schrijven, compleet vergeten. Het is dus geen software die je zelf moet installeren en doen. Gewoon box aan je netwerk hangen en je 1x inloggen en configureren. De eerste keer moet je er even tijdelijk een monitor en muis aan hangen. Daarna is een netwerkkabel genoeg. Ideaal. De goedkoopste die voor jou relevant is, is de 4K 4-kanaals NVR met 1 of 2 TB hardeschijf: https://shrsl.com/3n5ov
Hi Hilko,
Onwijs bedankt voor je uitgebreide antwoord.
Ik ga zeker die Annke NC800 bestellen en wanneer ik dat doe gebruik ik jouw link.
Ik zag trouwens op de US site van Annke dat er een upgraded NVR uit is, met 160 mbps.
https://www.annke.com/products/anp800-8ch-4k-poe-nvr
Deze heeft ook twee drive bays. Ik zie deze NVR alleen nog niet in de NL webshop terug. Misschien een kwestie van tijd. Lijkt me handig voor als ik ooit wil uitbreiden met camera’s. Dan is die dubbele data throughput van 160 mbps ook handig denk ik.
Heb nog twee vragen:
– Hebben alle NVR’s dezelfde software en instelmogelijkheden wat betreft detectie en AI? (en verschillen ze onderling dus voornamelijk in hoeveel camera’s aangesloten kunnen worden?)
– En kan je ook draadloze Annke camera’s verbinden met een PoE NVR ?
Alvast bedankt!
Vriendelijke groet,
Eric
De 160 Mmbps bandbreedte heb je alleen nodig als je er meerdere 12 megapixel camera’s op aan sluit. Is zonde van je geld. Die 12 megapixel camera’s zijn vrij onzinnig. Daar heb je alleen wat aan bij digitaal inzoomen achteraf op opnames. Ik heb eerder een 12 megapixel Reolink camera kunnen testen, ik zag 0 meerwaarde. Andere reviewers die andere modellen en merken 12 mp camera’s hebben getest kwamen met vergelijkbare meningen. 4K is echt genoeg voor een beveiligingscamera. Helemaal voor huis/tuin en ook voor midden/kleinbedrijf wat mij betreft. Als je graag wilt inzoomen, koop dan een camera met optische zoom. Van Annke heb ik nog geen camera’s met zoom getest, wel meerdere van Reolink ( https://spotontech.nl/tag/optische-zoom/ ).
Ik ga er even vanuit dat je het voor thuis gebruikt? Of is het voor een zakelijke oplossing waarbij je daadwerkelijk meer dan 4 camera’s nodig hebt?Je zou dan de 8-kanaals NVR kunnen overwegen eventueel. Maar evenveel bandbreedte: 8 kanaals NVR: https://shrsl.com/3ndym
De NVR die ik je eerder linkte is de 4-kanaals, dus kun je 4 camera’s op aansluiten. Misschien dan beter om te overwegen er een iets grotere disk in aan te schaffen. Overigens – wees verstandig en koop de hdd van Annke erbij. Ja, kost meer dan een goedkope willekeurige hdd, maar deze zijn de speciale security hdds die gemaakt zijn voor HEEL veel schrijfacties. Die zijn het geld waard. En zo extreem veel extra geld vraagt Annke nog niet eens naar mijn mening.
4 kanalen dacht ik wel genoeg… 2 camera’s had je het over om aan te willen schaffen. Misschien de Crater camera voor in-huis erbij en misschien ooit een slimme deurbel van Annke. Allemaal op de NVR. Dan zijn 4 kanalen genoeg. Of dus voor 30 euro meer de 8-kanaals versie. Technisch zijn ze zo goed als gelijk, het zijn eigenlijk alleen de PoE poorten achterop de camera waar het verschil zit.
Review van de Annke indoor Crater camera volgt binnenkort. Prachtige oplossing voor maar 20 euro met automatische persoon-tracking (pan-tilt). Onbegrijpelijk hoe ze dat kunnen maken voor t geld. Maar we moeten de Crater ( https://shrsl.com/3ndz8 ) nog testen om te zien waar ze de besparingen op hebben gedaan.
Als je nog meer vragen hebt, let me know.
P.s. ik zie nu nog de andere vraag over de software. Ik ken alleen de 8-kanaals 4K PoE NVR van Annke. Maar als ik bijvoorbeeld naar de NVR van Reolink kijk, die is ook zo goed als hetzelfde, vergelijkbare software en opties. De NVR van Annke is 85 a 95% gelijk aan Hikvision, dus bijna professioneel spul wel.
De software van de NVR heb je eigenlijk vrijwel geen omkijken naar. Die NVR doet niet zoveel. Opnemen. Alle slimmigheid zit eigenlijk in de camera’s. De NVR moet slim genoeg zijn om de signalen van de camera’s te begrijpen. En dat doen die 4K NVR’s 🙂 Dus op zich – welke je kiest maakt niet zoveel uit. Maar pak gewoon een 4K NVR. 12 megapixel en meer is niet nodig.