Reolink junction box B10 en D20 review

Reolink junction box D20

De Reolink B10 en D20 junction box zijn beide een variant van een montage box voor Reolink beveiligingscamera’s. Met een junction box kan een beveiligingscamera makkelijk worden opgehangen, de draden mooi(er) weggewerkt en vandalisme worden tegengegaan.

Koop via Reolink Koop via Koop via Amazon

What’s in the box

In de doos van de Reolink junction box vindt je naast de box zelf een template voor het boren van de gaten, schroeven en pluggen voor in de muur en schroeven om de camera op de box te monteren.

Reolink junction box D20 en B10
Wat zit er in de dozen?

Hier is het verschil in formaat goed te zien tussen de 2 varianten; daarover meer in de volgende paragraaf.

Junction Box – montage box

Een Junction Box, of deep base box, of in het Nederlands: montagebox (hoewel dat eigenlijk Frans en Engels in een is) is helaas voor iedere fabrikant uniek. Dit komt omdat bijna elke fabrikant de beveiligingscamera’s voorziet van een eigen base met de schroefgaatjes net op een iets andere plek. Voor verschillende merken camera’s zijn daarom de eigen (unieke) montageboxen nodig.

B10
B10 afmetingen
D20
D20 afmetingen

Nadelig is dat er ook verschil is tussen de versie voor Bullet camera’s (B10) en de Dome of Turret variant (D20). De D20 is iets groter, heeft een uitsparing voor het kunnen geleiden van de kabels, en de plaats voor de schroefgaatjes zitten op een andere plek dan bij de B10. De B10 is bijvoorbeeld voor de Reolink RLC-810 Turret (review hier) en voor RLC-842A Dome (review hier) camera is een D20 nodig.

De B10 en D20 junction box zijn van goede kwaliteit. Het is een aluminium geheel, stevig en goed afgewerkt zonder scherpe randjes of zoiets. Je hebt ruim ruimte om de kabels weg te werken. Een prima product.

Reolink junction box boven
Aan bovenkant van de D20 is er een uitsparing voor de kabel van een dome

Aan de bovenkant is een stuk rubber aangebracht om te voorkomen dat er vocht in de box kan komen. Een tip is om de waterdichte ‘seal’ (die bij elke camera wordt geleverd om de connector van een netwerkkabel te beschermen) in het gat van de wartel te steken en dat te blokkeren, zodat dit niet het nieuwe onderkomen van familie spin en co wordt.

Kabels kunnen ook door het midden naar achteren uitgevoerd worden i.p.v. via de zijkant. De wartel kan van de zijkant afgeschroefd worden en de platte die in het midden achterop zit, kan naar de zijkant worden verplaatst om de zijkant waterdicht + stofdicht af te dichten.

Reolink junction box onderkant
Onderkant

Voor mij persoonlijk zit de meerwaarde van een junction box vooral in het netjes kunnen wegwerken van de kabels.

stroom netwerk en reset
Reolink standaard draad met connectoren voor stroom, netwerk en reset

De meeste beveiligingscamera’s van Reolink hebben een standaard draad met diverse connectoren, zoals hierboven afgebeeld. Als je een camera met uitsluitend de RJ45 netwerkkabel aansluit en stroom via diezelfde kabel laat lopen, is er alleen een netwerkkabel nodig om naar de camera te laten lopen. Dan kan de draad met connectoren netjes weggewerkt worden in de junction box en alleen de UTP/STP netwerkkabel de box inbrengen.

Ook als je ervoor kiest om zowel een netwerkkabel als externe stroomadapter te gebruiken, geldt hetzelfde natuurlijk. Maar met slechts 1 binnenkomende kabel geeft het wegwerken van de kabels het netste resultaat.

Beschikbaarheid

Reolink producten zijn vrij algemeen beschikbaar via Nederlandse webshops. Enkele opties:

Momenteel is de reguliere prijs voor zowel B10 en D20 junction box (maart 2022) 31,99 euro.

In de praktijk

Inmiddels heb ik een aardig aantal Reolink camera’s mogen reviewen. Dit waren vooral bullet-stijl camera’s, maar ook enkele dome-stijl camera’s. Van andere merken waren het vooral turret-stijl camera’s. Het verschil tussen een bullet of een turret is niet zo groot als het op installatie aankomt. Schroefjes zitten net anders en een bullet is wat makkelijker te plaatsen omdat het 1 geheel is.

Voor het plaatsen van een turret moet de base normaal losgeschroefd worden en nadat die aan de muur is bevestigd kan de bovenkant er weer op. Een dome-stijl camera is meer werk en moeilijker om “perfect” te richten. Naderhand bijstellen is ook veel moeilijker, omdat dan de kap weer los moet. Ik ga er bij dit laatste statement vanuit dat de camera geen PTZ (pan-tilt-zoom) model is die met een motortje in de ideale positie bewogen kan worden.

811A naast de B10

811A op de B10
RLC-811A naast en bovenop de B10 junction box

Bij het plaatsen van een bullet zoals de Reolink RLC-811A bovenop de B10 zal je nog een aardige rand rondom de basis van de camera houden. Maar heel veel kleiner kan de box niet. Je hebt immers ook nog de ruimte nodig voor de seal rondom de netwerkkabel.

Ruimte zat
Ruimte binnenin

 

Are you ready for the dome
Klaar voor de dome

Dit is de RLC-842A dome beveiligingscamera, zonder de ronde koepel er bovenop.

A glance into the box
Een klein steunkabeltje mist

Wat ik een groot gemis vindt aan het ontwerp van de B10 en D20 is dat ze geen klein staalkabeltje binnenin hebben waar je de camera aan kunt ophangen, om te voorkomen dat je de camera letterlijk aan de netwerkkabel moet laten bungelen. Of zoals hier in het plaatje aan de powerplug en netwerkkabel. Dat was wel het geval bij de Annke junction box (review hier), dus ik noteer het bij de Reolink modellen als een min punt en in alle eerlijkheid is het een groot gemis tijdens het monteren van de camera. Hoe vaak kom je dan wel niet een 3e hand te kort… ?

Het design van de dome camera’s en D20 kan nog wel wat geoptimaliseerd worden wat mij betreft; je zou de bovenkant van de junction box tegen de onderkant van de dome camera willen kunnen schroeven en dan op dat moment vanaf bovenaf de base van de dome plus bovenkant van de junctionbox gezamenlijk op de onderkant van de junction box willen kunnen monteren. Helaas is dat niet het geval. Gebruiksvriendelijkheid laat wat te wensen over in dit scenario.

Bij een turret gaat het gemakkelijker en bij een bullet is het letterlijk een geval van een paar schroefjes vastdraaien en klaar.

Koop via Reolink Koop via Koop via Amazon

Conclusie

Natuurlijk is een IP55/IP65 lasdoos/kabeldoos bij de bouwmarkt kopen voor 5 euro ook een optie 😉 Het voordeel van de B10 en D20 junction box is dat je de camera er onder kunt monteren en het met een aluminium geheel een nette en betrouwbare afwerking geeft. Zoals al in de inleiding aangegeven: met een junction box kan een beveiligingscamera makkelijk worden opgehangen, de draden mooi(er) weggewerkt en vandalisme worden tegengegaan.

De Reolink junction box is vrij kostbaar in vergelijking met concurrerende merken (adviesprijs 31,99 euro)

Als we de combinatie van de relatief hoge prijs, het missen van een handig steunkabeltje en de wat minder doordachte constructie van de D20 in combinatie met dome-stijl camera’s allemaal samen nemen kom ik op 4 uit 5 sterren. Veel alternatieven heb je echter niet, dus misschien moet je dit maar voor lief nemen. Ik zou niet zonder kunnen.

Pluspunten

  • Robuust
  • Nette afwerking
  • Handig in gebruik
  • Openingen aan meerdere kanten, ook onderop
  • Niet extreem groot

Minpunten

  • Vrij duur in vergelijking met andere merken
  • Geen handig ‘ophangkabeltje’ die als 3e hand fungeert
  • Aparte versie nodig voor Bullet en Dome/Turret camera’s
Onze beoordeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.