Reolink RLC-811A zoom en spotlight beveiligingscamera review

Reolink RLC-811A

De Reolink RLC-811A is een beveiligingscamera met 5x optische zoom en spotlight. De RLC-811A is het grotere broertje van de RLC-810A die ik eerder heb gereviewd (review hier), welke nog altijd mijn favoriete entry-level PoE beveiligingscamera is. De RLC-811A is gebaseerd op een verbeterde techniek van de RLC-810A, met als extra de genoemde 5x optische zoom en spotlight. Een nieuwe winnaar?

Koop bij Reolink  Koop via Koop via Amazon

Zoom & Spotlight

Misschien kunnen we de RLC-811A wel als de liefdesbaby omschrijven van de RLC-810A en de Lumus (review hier). De Lumus is een Spotlight camera, wat wil zeggen dat deze bij het detecteren van beweging de schijnwerper aan kan zetten, zodat ook midden in de nacht volledig kleur opnames mogelijk zijn. De spotlight van de RLC-811A is veel sterker dan de Lumus. De 810A en 811A delen veel techniek, maar de 5x optische zoom is uniek voor de 811A. De 811A is door de extra optiek wat groter en ook iets duurder.

Reolink RLC-811A
De Reolink RLC-811 Zoom Spotlight & Color Night Vision 4K Smart PoE Camera

In het kader van full transparency: ik heb deze camera van Reolink ter beschikking gekregen om te reviewen. Echter zonder beperkingen; dus alles wat ik schrijf is echt mijn mening en geen sales-praat.

What’s in the box?

Wat zit er in de doos? Eigenlijk geen verrassingen ten opzichte van andere Reolink camera’s, of zelfs niet in vergelijk met andere merken PoE beveiligingscamera’s.

Reolink RLC-811A in de doos
What’s in the box?

Basis

Een verschil met alle huidige modellen van Reolink is dat de basis extra is verstevigd en een betere voet heeft dan de andere Reolink bullet camera’s zoals de RLC-810A/RLC-1210A/RLC-510A. De verbetering is dat een kwaadwillend persoon niet even een slinger kan geven aan het draaiwiel op de basis om daarna gemakkelijk de camera een andere kant op te bewegen, je zal met het imbussleuteltje bezig moeten. Deze basis is steviger, misschien ook wel bittere noodzaak gezien de afmetingen en het gewicht van de 811A. Het benodigde imbus sleuteltje wordt ook meegeleverd.

Stevige basis
Extra stevige basis

Stevige basis 2-3

Stevige basis 3-3
Inbusleuteltje bijgeleverd

Groot

Een ‘groot’ verschil met de zeer kleine Reolink Lumus spotlight, is dat de RLC-811A fysiek heel groot is. Ook in vergelijk met de RLC-810A is de 811A fors:
– 810A: 192 x 66 x 66 mm bij 485 gram
– 811A: 238 x 80 x 72 mm bij 838 gram

811 en 810
In perspectief lijkt het nog wel mee te vallen: De RLC-810A en RLC-811A

 

Spotlight LEDs
“Bright light, bright light” (c) Gizmo.

Up close and personal: it’s big and it’s bright.

Algemeen

In de afgelopen 2 jaren heb ik een stuk of 10 beveiligingscamera’s gereviewed, waarvan een deel gemaakt door Reolink. De zeer gebruiksvriendelijke apps van Reolink voor zowel Android als op Windows desktop zijn al uitgebreid aan bod gekomen (lees hier ons blog over de Reolink apps) en wat je allemaal kunt instellen en hoe het werkt. Ook de Reolink NVR (Network Video Recorder) heb ik al meerdere keren genoemd en ipv de NVR heb ik het ook al vaak gehad over de mogelijkheden om de Reolink camera’s aan je Synology (of QNAP) NAS te koppelen en dan met Surveillance Station 24/7 opnames te maken.

Reolink introductie
Lees hier de details over de Reolink apps

 

Reolink RLC-811A en Lumus op Windows
Windows desktop app: makkelijk kiezen welke camera’s je wilt volgen (live), of welke opnamen je wilt terugkijken

Specificaties Reolink RLC-811A (via Reolink.com)

  • 3840×2160 (4K, 8 megapixels) bij 25 frames/sec maximaal
  • PoE; een standaard 12v 1A stroomadapter kan ook
  • 1/2.8″ CMOS Sensor, Lens Aperture f = 2,7-13.5 mm Zoom
  • Videoformat H.265 compressie
  • Zichtbereik max 105 graden min 31 horizontaal bij max 55 min 17 verticaal
  • Infrarood nachtzicht 30 meter
  • Spotlight color night view ~20 meter
  • Ingebouwde microfoon en speaker (two-way audio)
  • SD-kaart tot maximaal 256GB

p.s. Mocht je nog niet zoveel weten van beveiligingscamera’s en behoefte hebben aan een algemene introductie, lees dan onze blog “Beveiligingscamera’s: Wat je moet weten“.

Google Assistant integratie

Even een copy/paste van een eerder geschreven stukje over Google Assistant:
Nog een leuke gimmick is dat je de camera ook op een Chromecast of Nest Hub kunt weergeven door een Reolink Smart Home account aan te maken en die aan Google Assistant te koppelen. Per camera kun je dan aangeven welke je via de Assistant beschikbaar wilt maken. Werkt verbazingwekkend goed (“OK Google, toon Reolink811”), maar ik zie het meer als gimmick dan echt nuttig. Misschien is er iets te scripten met wanneer een Hue Outdoor sensor iets merkt dat dan de cameraweergave start op de Nest Hub? Het schijnt wel bij de Nest Hello deurbel te kunnen… De Nest Hub toont maximaal 1 camera tegelijk, geen split-screen weergave van meerdere camera’s voor continue weergave of zoiets, misschien dat Google dat ooit nog eens gaat veranderen zodat je Nest Hub scherm een permanente security monitor kan worden.

Reolink smart home
Smarthome integratie: welke camera’s zijn beschikbaar om via Chromecast te tonen?

Reolink app: intrusion zone

De Reolink app heeft een ‘motion zone’, waarbij je in de app kunt wegstrepen op een stilstaande screenshot waarvan je wilt dat de camera er niet op reageert. Als je camera een stuk openbare weg/stoep filmt kun je dat wegstrepen en zal de camera daar niet op reageren in het geval van beweging. Je kan hier ook de gevoeligheid van de zone instellen tussen 0 en 50; maar bij een waarde onder de 10 moet iemand ongeveer gaan dansen en springen voor de camera voordat er een motion detected event komt. 25 a 31 is voor mijn situatie een mooie waarde gebleken.

Reolink motion zones
Motion Zones: gevoeligheid kan per tijdsinterval ingesteld worden

Bovenstaande screenshots zijn van de Android app, maar je kan deze instellingen ook in de Windows desktop app doen; die wijzigingen worden dan ook zichtbaar in de Android app.

Spotlight

Ik kom zo wel weer terug op de vergelijking met 810A en op de Zoom functie, maar eerst nog even die Spotlight functie. De overeenkomst met de Reolink Lumus. De Lumus hangt inmiddels zo’n 6 a 7 maanden aan de schutting en ben ik eigenlijk meer en meer gaan waarderen, vooral om die spotlight. De Lumus is een soort van extra licht geworden die reageert op beweging, bij de poort in de schutting en alles voor mijn erker aan de zijkant van het huis. Ik heb de zone en gevoeligheid voor bewegingsdetectie nu zo ingesteld staan dat de Lumus niet meer reageert op beweging op de stoep en ook niet meer triggered op bewegende struiken, maar wel op beweging vlak voor de camera. Dit is ook het geval als er een kat langs loopt – wat voor ons handig is omdat het dan mogelijk mijn eigen kat is, die graag wil dat we de deur openen.
Na wat knutselen en optimaliseren, heb ik de Lumus zo ver dat hij alleen nog reageert zoals het hoort, 0 false positives – zelfs niet bij heftige regen of veel wind.

Nu heeft de Lumus slechts 2 kleinere LEDs. Wel heel fel en zeker genoeg licht om je weg te kunnen vinden door de zij-tuin. Maar mocht die een keer ongewenst (false positive) aan gaan, dan is dat geen heel groot probleem. De RLC-811A heeft er echter een paar meer en ook groter, zoals hierboven in de foto getoond. Als de bewegingsdetectie getriggered wordt, dan gaan al die felle LEDs ook aan. Is dat, zoals in mijn geval, hangende aan de schuur achterin de tuin en gericht naar het huis, dan ga je echt wel afgeleid raken terwijl je Netflix aan het bingen bent elke keer dat het licht aan gaat.

De RLC-811A is dan ook bedoelt om grotere oppervlaktes te kunnen bestrijken dan de Lumus; de infrarood van de 811A moet 30 meter kunnen bestrijken en eigenlijk zouden de spotlight LEDs daar dus niet al te veel voor onder moeten doen.

Overdag
Overdag
Nacht met weinig spotlight
Nacht, Spotlight LEDs aan en geholpen door de tuinverlichting. Spotlight LEDs op minimum brightness
Nacht
Nacht, Spotlight LEDs aan, zonder tuinverlichting. Geheel uitgezoomd. Spotlight LEDs op minimum brightness
Ingezoom met weinig spotlight
Nacht, Spotlight LEDs aan, zonder tuinverlichting. Geheel ingezoomd. Spotlight LEDs op minimum brightness
Spotlight aan
Nacht, Spotlight LEDs aan, zonder tuinverlichting. Geheel uitgezoomd. Spotlight LEDs maximaal aan
Ingezoomd met spotlight
Nacht, Spotlight LEDs aan, zonder tuinverlichting. Geheel ingezoomd. Spotlight LEDs maximaal aan

De achtergevel is ongeveer 15 meter weg van waar de camera hangt. De Spotlights kunnen in standje schijnwerper.

Smart AI Person/Vehicle Alerts

Een van Reolink’s verkoopargumenten – al sinds de RLC-810A – is de Smart functionaliteit van de nieuwste series aan PoE camera’s met slimme personen en voertuigen detectie. In theorie zou de camera dus onderscheid moeten kunnen maken tussen ‘algemene beweging’ en beweging door een persoon of voertuig en op basis daarvan wel of geen notificatie via de app op de mobiel met detaillering wat voor beweging gedetecteerd is.

Na initiële testen had ik de spotlight functie uitgezet door vele false positives, in afwachting van een betere software update. Inmiddels is er nieuwe firmware die de issues bijna perfect oplost (zie stukje Firmware update hieronder).

 

Schedule
In de app kan per motion detected event type worden ingesteld wanneer je er (push)notificaties van wilt ontvangen en tijdens welke periodes

Firmware Update

Sinds januari 2022 is er een firmware update voor alle PoE Reolink camera’s met AI Person and Vehicle detection. Mijn eerste eindconclusie over deze camera werd voor een groot deel negatief beïnvloed door teveel false positives. Na navraag bij mijn contactpersoon van Reolink was het antwoord: had ik wel de nieuwste firmware update geïnstalleerd?

Zoek via https://reolink.com/download-center/ -> PoE camera’s

Deze update moet je handmatig installeren, alleen het knopje “Check for Latest Version” in de app aanklikken gaat niet helpen. Deze firmware update is een enorme verandering! Er zijn ook veel meer instellingen mogelijk die lijken op de settings die ook in de veel duurdere merken camera’s aanwezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan wat minimaal het formaat van het object moet zijn en de sensitiviteit van de motion detectie los van elkaar voor personen en los voor de detectie van voertuigen. Met de basisinstelling zijn de false positives door regen al tot bijna 0 teruggebracht. Met wat tweaken moet dat helemaal tot 0 terug te brengen zijn.

Ditzelfde geldt voor de hele 8-reeks aan Reolink camera’s, dus ook de 810, 811, 820, etc. Het makkelijkste is het installeren van deze update via de Windows desktop app.
/einde update.

5x optische zoom

Ik zou nog terugkomen op de Zoom functie. 5x optische zoom. Dat heeft als resultaat dat je haarscherp zo’n 15 a 20 meter kunt inzoomen. De RLC-811 is uitsluitend Zoom, dus geen Pan/Tilt. D.w.z. dat je camera positie fixed is en je alleen kunt inzoomen op datgene wat zich middenin het beeld van de camera bevindt. Als dat een deur / raam is bijvoorbeeld, kan dat prima. Ik denk dat het nut van deze camera dan ook vooral zit in het optimaal kunnen positioneren en daarna inzoomen op dat wat van belang is zonder eerst uitgebreid na te hoeven denken over een optimale field of view. Een alternatief hiervoor is de RLC-1210A, 12 megapixel / 6K UHD, die een vrij beperkte field of view heeft (review en screenshots hier).

Nacht met IR
Nachtshot, zwart-wit infrarood, geheel uitgezoomd (field of view 105 graden)

Mijn kat was heel welwillend om tijdens haar jacht op een muis te poseren voor de camera:

Nacht IR zoom
Nachtshot, zwart-wit infrarood, ongeveer 90% ingezoomd.
Overdag ingezoomd
Luna zegt hallo

Normaal zijn camera’s met een optische zoom erg kostbaar. De Reolink RLC-811 is naar verhouding echter heel betaalbaar: 133 euro adviesverkoopprijs (december 2021). Ter vergelijk, de RLC-810 kost adviesverkoopprijs 99 euro, maar is regelmatig in de aanbieding rond de 79 euro. De RLC-811 is momenteel moeilijk leverbaar door het wereldwijde chip tekort.

Sliders PT
In de Android app kun je nu met de sliders makkelijk en snel naar het gewenste zoom niveau

Dit is het enige waar de desktop app nog ver achter loopt, in de desktop app heb je alleen een + en – knop en moet je daarna afwachten tot de camera zover is. Dit was eerst ook zo in de Android app, hier heb ik feedback op geleverd in juli en in september zat deze slider al in de Android app. De Windows app zit het nog niet in (december 2021).
De camera kan zelf focussen, geheel automatisch. In mijn achtertuin is dat zonder uitzondering exact zoals gewenst. Indien nodig kun je nog handmatig de focus bijstellen, maar dat heb ik nog niet nodig gehad.

Geen sliders
De + en – in de Windows desktop app. Iets minder handig.

De app

Voor de volledigheid. De camera instellen is super easy. Reolink app downloaden, QR code scannen, wachtwoord instellen en klaar. Als je de Reolink NVR gebruikt, ook even in de NVR inloggen en daar hetzelfde wachtwoord invullen; idem voor camera aan Synology Surveillance Station toevoegen. Er zit een detailpagina in de app waar je het IP adres kunt terugvinden, wat toevoegen aan Synology Surveillance Station nog verder vergemakkelijkt.

De app is een van de meest gebruiksvriendelijke apps voor beveiligingscamera’s die ik tot zover gezien heb. Je kan aardig veel instellen, maar het blijft toch goed te begrijpen voor een gewone gebruiker. 50+’ers kunnen er vast ook mee overweg. Voor de meer poweruser zijn er ook nog genoeg instelmogelijkheden. Niet alles is perfect in het Nederlands vertaald, sommige delen zijn nog Engelstalig. Maar wat mij betreft is het allemaal duidelijk genoeg om dat niet als een onoverkomelijk probleem te zien.

Spotlight sterkte
De helderheid van de Spotlight LEDs kun je van schijnwerper tot nachtkaars aanpassen

Lees verder in onze blog over de Reolink apps over waarom de Reolink mobiele app en ook de Windows desktop app zeer gebruiksvriendelijk zijn. Dit is wat mij betreft iets wat Reolink vrijwel uniek maakt ten opzichte van ander merken, dus sla dit niet over. Lees de details hier.

Reolink introductie
De Reolink camera’s en apps zijn zeer gebruiksvriendelijk. Lees hier de details.

Waar te koop?

Indien je rechtstreeks bij Reolink koopt wordt er vanuit Duitsland verstuurd en heb je gratis verzending: Reolink RLC-811A 4K Smart PoE Camera with Spotlight & Color Night Vision.

Conclusie

Ik kan nog eindeloos vertellen over de app en instellingen, maar als je iets specifieks wilt zien of weten, laat even een comment achter en ik zal je vraag of opmerking proberen te beantwoorden.

De bottom line is dat de Reolink RLC-811 een prima Optische Zoom beveiligingscamera is, vergelijkbaar met de succesvolle RLC-810 en dan daar nog eens de Zoom functie en ook de Spotlight aan toegevoegd. Als je een business case hebt waar je moeten kunnen zoomen, terwijl de camera de fixed positie behoud, dan is dit een top camera voor relatief weinig geld.

Persoonlijk waardeer ik deze camera vooral vanwege de enorme field of view van 105 graden bij volledig uitgezoomd zijn; wat ik als een verbetering zie ten opzichte van de RLC-810. Maar wanneer je de Spotlight uit laat en de camera permanent geheel uitgezoomd… dan is er vast ook een alternatief dat minder groot is en mogelijk nog goedkoper ook. Is spotlight en/of de optische zoom van toepassing voor jouw situatie dan is de RLC-811A een goed betaalbare camera met optische zoom.

Met de bovengenoemde nieuwe firmware update is deze camera een nieuwe winnaar. False positives komen weinig meer voor. Met wat tweaks is het waarschijnlijk wel tot nagenoeg 0 terug te brengen. Daarmee gaat mijn eindoordeel ook naar het maximum van 5 uit 5. Heb je geen nut aan de sirene, spotlight, 2-weg audio en zoom, dan kun je de goedkopere Reolink RLC-810A goed overwegen, of de 820A (gelijk aan de 810 in Turret vorm). Inmiddels is ook de RLC-822A te koop, een turret met 3x optische zoom en zonder spotlight.

Koop bij Reolink  Koop via Koop via Amazon

Pluspunten

  • 5x optische zoom, max 105 graden kijkhoek
  • ONVIF (ook Synology) en RTSP ondersteuning
  • 3840×2160 (4K, 8 megapixels) bij 25 fps max
  • Google Assistant / smart home integratie
  • Gebruiksvriendelijke apps voor smartphone & desktop
  • H.265 compressie
  • Spotlight, Sirene, Speaker, Microfoon
  • PoE of een gewone 12v adapter

Minpunten

  • Terugkijken in de app alleen met SD-kaart in de camera, of Reolink NVR
  • Persoon- en voertuigdetectie AI alleen in app
  • H.264 support alleen via een omweg met sub-stream instellingen
Onze beoordeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.