Reolink RLC-810A 4K 8MP PoE bullet beveiligingscamera review

De Reolink RLC-810A is een van de beste budget PoE beveiligingscamera’s die ik tot nu ben tegengekomen met zeer gebruiksvriendelijke smartphone- en Windows apps en een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding. Tel daar artificiële intelligentie voor persoon- en voertuigdetectie bij op en je hebt een absolute winnaar (helemaal na de firmware upgrade!).

Koop bij Reolink Koop via Koop via Amazon

RLC-810A en RLC-510A

De 810A is het iets duurdere broertje van de 510A die ik eerder heb gereviewd. De 510A heeft een ronde vorm, de 810A heeft een vierkante vorm om aan te geven dat het de wat luxere versie is van de Reolink PoE camera’s met AI. Buiten het vierkante uiterlijk van de RLC-810A zijn er veel overeenkomsten met de RLC-510A. Beide camera’s zijn gemaakt van een aluminium behuizing en ook de voet is aluminium. Intern zijn er ook een paar overeenkomsten, zoals dat beiden een Lens Aperture van f=4.0mm hebben. Maar er zijn ook verschillen, waarvan de 8 megapixel versus 5 megapixel resolutie er een van is.

Specificaties Reolink RLC-810A (via Reolink.com)

 • 3840×2160 (4K, 8 MP) bij 25 frames/sec maximaal
 • 1/2.49″ CMOS Sensor, Lens Aperture f = 4,0 mm fixed
 • Videoformat H.265 & H.264 compressie
 • Zichtbereik 87 graden horizontaal en 44 verticaal
 • Infrarood nachtzicht 30 meter
 • Ingebouwde microfoon
 • SD-kaart tot maximaal 256GB
 • Formaat 192 x 66 mm bij 485 gram
 • Power over Ethernet (PoE, maar een standaard 12v 1A stroomadapter kan ook)

In het kader van full transparency: ik heb deze camera van Reolink ter beschikking gekregen om te reviewen. Echter zonder beperkingen; dus alles wat ik schrijf is echt mijn mening en geen sales-praat.

p.s. Mocht je nog niet zoveel weten van beveiligingscamera’s en behoefte hebben aan een algemene introductie, lees dan onze blog “Beveiligingscamera’s: Wat je moet weten“.

De kijkhoek van de RLC-810A is wat breder en hoger dan de RLC-510A
De kijkhoek van de RLC-810A is wat breder en hoger dan de RLC-510A
De achtergevel is op ruim 15 meter van de camera
De achtergevel is op ruim 15 meter van de camera

Een aantal verschillen in het voordeel van de RLC-810A zijn o.a. de veel hogere resolutie, betere sensor, bredere kijkhoek en ondersteuning voor H.265 compressie – een groot gemis op de RLC-510A waar alleen H.264 beschikbaar is:

 • 510A heeft 5MP met 2560×1920 bij 30 frames/sec als max resolutie
 • 810A heeft 8MP met 3840×2160 bij 25 frames/sec als max resolutie, 4K.
 • 810A heeft een 1/2.49″ CMOS Sensor, de 510A 1/2,7″
 • 810A heeft een kijkhoek van 87 graden horizontaal en 44 verticaal versus 80 en 42 graden voor de 510A

De Reolink Android en Windows app review

Verder zijn natuurlijk de apps voor alle Reolink camera’s gelijk en bijna alle instelmogelijkheden. Lees dus vooral (ook) mijn blog over de prima en gebruiksvriendelijke mobiele- en Windows apps over alle instelbaarheid, intrusion zone, Google Assistant ondersteuning, etc etc. Je vindt de review van de Reolink apps voor Android en Windows hier.

Reolink introductie

Nog meer megapixels?

Deze 810A was tot voor kort het topmodel van Reolink voor bullet-stijl PoE camera’s met AI; maar de nieuwe 12MP 6K RLC-1210A is inmiddels ook onderweg. Ik heb wel wat twijfels over de echte meerwaarde van 12 megapixels / 6K versus de 8MP / 4K van deze 810A. Genoeg is genoeg, toch? De 1210A specs zijn bekend en opvallend daar is dat het zichtbereik kleiner is geworden (slechts 67 graden) bij een lens aperture van F=5mm. De 1210A lijkt dus vooral een camera met een nauwere focus dan de ‘breedbeeld’ camera 810A.

Voor mij is de brede kijkhoek van de 810A echter zeer gewenst; ik vermoed dus dat de kijkhoek van de 1210A voor mijn specifieke geval niet zal brengen wat ik zoek. Heb je echter een tussenwoning en willen je buren niet dat je hun tuinen ook permanent filmt kan de nauwere kijkhoek van de 1210A voor jouw situatie wel ideaal passen. Voor een bedrijfsmatige toepassing zou de scherpere focus, met hogere resolutie, op een specifieke deur een prima toepassing zijn van de RLC-1210A (overigens zou ik daarvoor een Zoom camera zoals de RLC-811A Spotlight of RLC-842A Dome logischer keuzes vinden). Voor de gemiddelde consument is mijn mening dat de RLC-810A de betere keuze zal zijn, gezien de veel lagere prijs.

Synology NAS of Reolink NVR

Zelf gebruik ik al jaren een Synology NAS met Surveillance Station en waar deze eerder nog geen native support had voor de Reolink camera’s is die er nu wel voor de RLC-510A, RLC-810A en RLC-1210A. Zorg er voor dat je in Surveillance Station via Application Center je Device Pack update, dan kun je ook deze Reolink’s in de supported camera’s vinden ipv de ‘generic ONVIF’ camera moeten gebruiken. Zoals ik in andere Reolink beveiligingcamera reviews ook aan geef, ik zou toch van harte de Reolink NVR RLN8-410 aanraden. Voor deze testperiode sla ik mijn camera feeds dubbel op, op zowel de Synology als de RLN8-410. De review van de RLN8-410 volgt binnenkort.

Handig aan de NVR is dat je opgenomen beelden makkelijk via de Reolink app terug kunt kijken, je hoeft dan niet perse een SD-kaart in de camera te hebben zitten. De Reolink app is ook wat handiger in gebruik dan de DS Cam app van Synology.

Als je 24/7 gaat opnemen op je Synology denk dan aan ongeveer 1,4GB per 30 minuten overdag en in de nacht loopt het terug naar 750MB. Met wat tweaken in bitrate of FPS kun je die aantallen benodigopslagruimte nog wel iets omlaag krijgen.

Nachtzicht
Ik heb nog wat testjes gedaan met de instellingen voor nachtzicht op verzoek van iemand na mijn RLC-510A review. Hieronder vindt je een set aan screenshots met verschillende instellingen. Eerst de standaard instelling met zwart-wit en IR aan, daarna wel zwart-wit maar zonder IR – dus alleen het weinige omgevingslicht – en tot slot de instellingen permanent op kleur laten staan (dus ook geen IR). Bij die laatste variant zie je vooral.. uh.. niets.

 

Nachtmode, zwart-wit, IR aan
Nachtmode, zwart-wit, IR aan

 

Nachtmode, zwart-wit, IR uit
Nachtmode, zwart-wit, IR uit

 

Kleur. Soort van.
Kleur. Soort van.

Er is weinig lichtvervuiling in mijn achtertuin. Het is echt stikdonker.

 

De Windows app
De Windows app

 

Ook in de Windows app kun je de intrusionzone instellen
Ook in de Windows app kun je de intrusionzone instellen

Tot slot nog even een tip. Maak af en toe je camera spinneweb-vrij. Anders krijg je dit. Schijnbaar worden spinnen aangetrokken door IR LEDjes… ? Een alternatief is om een losse IR-booster (bijvoorbeeld via Ali) aan te schaffen.

 

Arachnofobia, anyone?
Spinnen gebruiken de uitsteeksels van de camera, onder de schuur dakrand

Firmware Update
Update januari 2022: Er is een firmware update voor alle PoE Reolink camera’s met AI Person and Vehicle detection. Onderdeel van deze update is een verbetering van de AI functionaliteit en hoe de AI mensen en voertuigen herkennen kan. De update is een enorme verbetering met heel veel minder false-positives door regen en sneeuw. Let wel dat je die niet automatisch via “Check for Latest Version” kunt downloaden, maar handmatig moet installeren. Ik adviseer om dat via de Windows app te doen. Je vindt de v3.1.0.764 (en hoger) via Reolink download center -> PoE camera’s.
Je kan nu veel meer instellingen doen die lijken op de settings die je ook in de veel duurdere merken camera’s vindt zoals wat minimaal het formaat van het object moet zijn en ook los de sensitiviteit van de motion detection voor personen en los voor de detectie van voertuigen.

Eindoordeel
De Reolink RLC-810A heeft een adviesverkoopprijs van 99,99 euro, maar is regelmatig in de aanbieding en kost dan tussen de 80 en 90 euro. De RLC-510A gaf ik 4 uit 5 sterren en de verbeteringen in de RLC-810A (met name de kijkhoek en H.265) zijn genoeg reden om deze camera 5 uit 5 sterren te geven. Ook in vergelijking met andere merken die ik in het verleden zelf heb gebruikt, is dit oprecht een van de betere beveiligingscamera’s die ik in lange tijd heb gezien – helemaal voor dit geld.

Koop bij Reolink Koop via Koop via Amazon

Pluspunten

 • 3840×2160 (4K, 8 megapixels) bij 25 fps max
 • Google Assistant / smart home integratie
 • Goede app voor smartphone & desktop
 • H.265 compressie en H.264
 • 30 meter infrarood
 • PoE of een gewone 12v adapter
 • Audio-opname ingebouwd, alles via dezelfde kabel
 • Synology Surveillance Station ondersteuning via ONVIF
 • RTSP-support
 • Persoon- en voertuigdetectie AI
 • Uitstekende prijs-kwaliteit verhouding

Minpunten

 • Geen cloud-abonnement mogelijk in Europa
 • Terugkijken in de app alleen met SD-kaart in de camera, of Reolink NVR
 • Persoon- en voertuigdetectie AI alleen in app
 • Mobiele app en desktop app hebben beiden een heel ander ontwerp en niet alles is perfect in het Nederlands vertaald

Ter afsluiting: de Nederlandse wetgeving schrijft voor dat je maximaal 28 dagen de opnamen mag behouden. En meldt je camera aan bij Camera in Beeld van de Nationale Politie! Krijg je gelijk ook een handige sticker thuisgestuurd. Je bent verplicht om met stickers aan te geven dat er een beveiligingscamera aanwezig is.

Onze beoordeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.