Trotec TIH 300 S infrarood paneel elektrische verwarming review

Trotec TIH 300 S

Trotec TIH 300 S is een middelgroot infrarood paneel, ideaal als een elektrische verwarming voor bij een werkplek of onder een bureau. In deze review leggen we ook uit wat de voor- en nadelen van elektrische verwarming met infrarood zijn.

Eerder hebben we de Eurom Alutherm 2500 convectorkachel als elektrische verwarming gereviewd. Nu hebben we twee infrarood panelen nader bekeken. Afgelopen weekend hebben we de Fenix Ecosun K+ 100 gereviewd en in deze review komt de Trotec TIH 300 S aan bod. Beide panelen zijn vergelijkbaar in prijs; op moment van dit schrijven kosten beide 109 euro, maar de verschillen zijn aanzienlijk.

Een deel van de review van de Ecosun is ook voor deze Trotec relevant, dus mocht een bepaald deel van deze review je bekend voor komen; dat kan maar zo. Powered by copy/paste ™.

Koop via Koop via Amazonof  

Disclaimer: we hebben het product zelf aangeschaft, voor eigen (privé) gebruik. Dit is geen gesponsorde review. Niet dat het iets uitmaakt, want alle reviews op SpotOnTech zijn even eerlijk en oprecht. Gesponsord of niet.

What’s in the box?

Het infrarood paneel is geleverd in een nette doos die niet verbergt dat het een Duits product is (“infrarotheizplatte”). In de doos vinden we het paneel met een plastic beschermfolie er op en een 1.9 meter lange stroomkabel met stekker er aan vast.

Uit de doos
Trotec TIH 300 S met beschermfolie

Verder is er een handleiding aanwezig, in een plastic zak. En 5 grote dikke schroeven met 5 dito dikke pluggen, wederom in een eigen plastic zakje. Trotec heeft nog weinig moeite gedaan om een verpakking te maken met ‘minder plastic’. Waarom er 5 schroeven en pluggen zijn, ontgaat mij. Er zijn 4 gaten in de ophangbeugels.

De handleiding is in het Duits, Engels en Frans. Nuttige informatie in de handleiding bestaat o.a. uit dat je niet op het infraroodpaneel moet gaan zitten, dat het niet geschikt is als speelgoed en dat het niet afgedekt moet worden. Verder wordt o.a. gewaarschuwd om het paneel niet op ontvlambare materialen te plaatsen.

Iets serieuzer: de handleiding geeft aan dat het Trotec TIH paneel alleen rechtop gebruikt mag worden. Dit kan zijn hangend aan een muur of op los te bestellen steunen/pootjes. De Trotec TIH S serie is niet geschikt is om aan een plafond te hangen.

Varianten Trotec TIH S

Trotec maakt een zeer uitgebreid assortiment aan elektrische verwarmingen. Het assortiment verwarmingsplaten is beperkt tot alleen de TIH S serie in diverse wattages beginnend bij 300 Watt, oplopend via 500, 700 en 900 tot aan 1100 Watt.

Pootjes / steunen zijn beperkt uitwisselbaar. Volgens de handleiding zijn de pootjes voor de 300 en 400 vrij klein; voor de 500, 700, 900 en 1100 zijn de steunen aanzienlijk groter. Een 400 Watt variant is op de website van Trotec echter niet meer terug te vinden.

Infrarood paneel elektrische verwarming is bijverwarming

Dit is een hard statement en niet iedereen zal het hiermee eens zijn. En eerlijk is eerlijk: het hangt er vanaf. Van meerdere factoren. Mijn doel van dit statement is vooral je te helpen realiseren dat een infraroodpaneel absoluut niet hetzelfde effect zal geven als je gewone (gasgestookte) verwarming. Wat is ‘bijverwarming’? Deze term wil zeggen dat je er een andere verwarming bij hebt, waarbij dit infraroodpaneel niet de hoofdverwarming is, maar de bijverwarming. Een toevoeging om je net iets meer comfort te geven.

Het is wel mogelijk om infraroodverwarming te gebruiken als hoofdverwarming, maar dan heb je meerdere panelen nodig die langere tijd aan staan. Wat ik gelijk wil ontkrachten is de mythe dat je met infrarood gelijk comfortabele warmte hebt zodra je de aan knop indrukt. Nee, helaas. Een paneel moet eerst een minuut of 5 a 10 opwarmen voor goede werking. En het werkt het beste als je binnen het bereik van de straling van het paneel zit. Ik zal hier verder op ingaan in de volgende paragraaf.

Hoe werkt elektrische verwarming met een infrarood paneel?

Een infrarood paneel werkt als de zon. Zit je vol in de zon (rechtstreekse zonnestralen), dan voel je veel meer warmte dan wanneer je in de schaduw zit. Als je met blote voeten loopt over een stoep waarvan de tegels de hele dag in de brandende zonnestralen hebben gelegen dan voel je hoe de tegels de warmte afgeven.

Op exact dezelfde manier werkt ook infrarood elektrische verwarming: met lange golf warmtestralen wordt verwarmd wat binnen het bereik ligt. De objecten die verwarmd worden geven deze warmte weer af aan de omgeving. Dat is hoe een ruimte (langzaam) wordt opgewarmd. Niet super snel en meestal ook niet super efficiënt. Toch is infrarood verwarming steeds populairder aan het worden. Hebben al die mensen het dan verkeerd?

Nee, infrarood kan als bijverwarming prima zijn. Door bijvoorbeeld meerdere panelen in een systeemplafond te leggen straalt de infrarood naar de hele ruimte en in het slechtste geval wordt de vloer verwarmt en helpt dat bij het opwarmen van de ruimte.

Beter zou zijn om een paneel op een plek te plaatsen waar het direct gericht is op de plek waar jij het meeste zit of staat. Bedenk daarbij dat als je het bijvoorbeeld rechts van je bureau plaatst, dat de linker kant van je lichaam dan niet verwarmd wordt.

Goed om te weten is dat de infrarood panelen – zodra ze op temperatuur zijn – lange golf warmtestralen tot ongeveer 350 cm afstand kunnen verwarmen.

Onder het bureau

Zoals je misschien wel leest in het bovenstaande, en ook al had kunnen lezen in de review van de Eurom Alutherm 2500 convectorkachel, ben ik niet enorm positief over infraroodkachels als elektrische verwarming. Maar ondergetekende heeft in de winter altijd koude voeten en benen. Daarom alsnog besloten om een klein infrarood paneel uit te proberen wat onder het bureau gemonteerd moet gaan worden.

De keus viel uiteindelijk op deze Trotec TIH 300 S en de Fenix Ecosun K+ 100. De naam geeft aan dat het vermogen 300 Watt is voor deze Trotec en slechts 100 Watt voor de Ecosun. Waar de 100 Watt van de Ecosun veel te bescheiden bleek te zijn tijdens de review (klik hier), is de 300 Watt van het veel grotere Trotec paneel hoopgevender.

Zoals in een eerdere paragraaf geschreven is de Trotec bedoelt voor wandmontage. Dat komt overeen met de bedoelde toepassing.

Wandmontage
Ophangmogelijkheid voor wandmontage

Vergelijk ik deze ‘beugel’ met de echte muurbeugel die Fenix bij de Ecosun meelevert, dan is deze bevestiging aanzienlijk minder goed uitgewerkt.

Ervaringen met Trotec TIH 300 S infrarood paneel: meten

De ervaringen met dit paneel zijn veel positiever dan de eerdere, zeer teleurstellende, resultaten met de Fenix Ecosun. Binnen een minuut voelen we warmte. Na minder dan 2 minuten is het paneel boven de 50 graden.

Trotec achterkant
Officiële foto van Trotec toont de transformator en verwarmingselement rechtsonder (als gezien vanaf de voorkant)

Aan de achterkant is het verwarmingselement op het Trotec paneel onderin de hoek terug te vinden. Opwarming van het paneel begint duidelijk te zien op de warmtescan ook vanuit die plek.

Trotec TIH 300 S warmte metingen

We hebben de temperatuur gemeten op een afstand van 1 meter met een digitale thermography camera bedoelt om covid-positieve mensen te meten. Hierom meten we de temperatuur tot aan 50 graden, daarboven is de meting niet betrouwbaar. Mensen zouden immers geen lichaamstemperatuur boven de 50 graden Celsius moeten hebben…

  • Na 1 minuut 39 graden
  • Na 1,5 min 45 graden
  • Na 2 minuten 49 graden

De maximale oppervlakte temperatuur is tussen de 70 en 90 graden, wat na een minuut of 6 tot 8 bereikt wordt.

Verbruik en vermogen

Na een vol uur is het verbruik 0.20 kWh (gemeten met Hombli Smart Socket (Tuya) powerplug). Piek wattage is zo’n 278 Watt bij de initiële verwarming. Zodra het paneel heet is, zakt het verbruik terug naar ongeveer 261 Watt wat blijkbaar genoeg is om het paneel heet te houden.

Vermogen en verbruik
Gemeten verbruik na 60 minuten

De geadverteerde 300 Watt wordt nooit bereikt. Met een efficiëntie van 98% zou ik dit paneel als 275 a 280 Watt classificeren, geen 300 Watt.

Fenix Ecosun versus Trotec TIH S

Zoals geschreven in de introductie hebben we zowel de Fenix Ecosun K+ 100 en de Trotec TIH 300 S aangeschaft. Beide panelen zijn vergelijkbaar in prijs. Op moment van dit schrijven kosten beide infrarood panelen 109 euro. Daar houden de overeenkomsten wel mee op. Verschillen zijn er des te meer.

Een voordeel van de Trotec is dat het paneel afgemonteerd in de doos zit en daarmee meer geschikt voor de gemiddelde consument. Wat ik bedoel is dat er een stroomstekker aan zit; stekker in het stopcontact en je hebt warmte. De muurbeugel is voorgemonteerd. Er is geen aan/uit schakelaar.

Op de Fenix Ecosun is ook geen schakelaar aanwezig. Je krijgt enkel een stroomdraad met blote koperdraadjes aan het einde (+, – en aarde). Een gewone (geaarde!!) stekker eraan schroeven kost weinig moeite en zou iedereen moeten kunnen, maar dat maakt de Trotec wel net iets vriendelijker in het (onmiddellijke) gebruik. Niet iedereen zal een losse stekker in voorraad hebben.

De stekker aan de Trotec is echter ‘gegoten’, dus kan niet ‘even’ verwijdert worden voor gemakkelijker montage aan de wand. Het andere uiteinde van de stroomdraad kan ook niet maar zo losgehaald worden. Een klein voordeel dat Trotec heeft is dat de stroomdraad 1,9 meter lang is, waarbij de Fenix Ecosun het moet doen met 1,5 meter.

Belangrijker zijn de verschillen in het vermogen en de gebruikte materialen. De Trotec TIH 300 S is verzinkt met een aluminium frame en heeft een maximaal opgegeven vermogen van 300 Watt. De Fenix Ecosun heeft 100 Watt als maximum vermogen en komt daar wel heel dicht bij in de buurt, terwijl de Trotec maximaal 275 a 280 Watt lijkt te verbruiken.

Beiden zijn in de badkamer te gebruiken met een isolatiewaarde van IP44 of IP55 (spat)waterdicht.

Beschikbaarheid

Bestellen kan via Bol.com:

Of via Amazon.nl:

Alternatieven zijn er in grote aantallen. We zullen ze dan ook niet allemaal noemen. Een paar interessante alternatieven zijn o.a. de Princess, die wel met voetjes/steuntjes geleverd wordt en ook app bediening heeft. Of de ‘merkloze’ die ook met voetjes geleverd wordt en een aan/uit schakelaar aan de zijkant heeft.

Specificaties Trotec TIH 300 S

  • Metalen behuizing (verzinkt) met aluminium profiel
  • Vermogen: 300 Watt
  • Oppervlaktetemperatuur: 70-90 °C
  • Frequentie: 50 Hz
  • Aansluiting: 230 V
  • Afmetingen (BxHxD): 605 x 505 mm x 22mm
  • Kabellengte: 1,9 m
  • Oververhitting beveiliging
  • Isolatie: IP54 (spatwaterdicht, vochtige ruimte is ok)
  • Gewicht: 3,5 kg (n.b. sommige websites beweren een gewicht van 2,5 kg – dit is onjuist!)

IP54 in de badkamer?

Er zijn genoeg bronnen om de IP waardes van een product na te gaan, maar voor de volledigheid: ja. Het 2e cijfer (de 4) geeft aan in hoeverre vocht in combinatie met het product is toegestaan. Het is veilig om de infrarood panelen te gebruiken in de badkamer of toilet. Natuurlijk is het niet de bedoeling om het paneel onder de douchekop te monteren, buiten het bereik van een waterstraal aub.

Conclusie

Een infrarood paneel elektrische verwarming is prettig wanneer je in het directe stralingsbereik zit, op een afstand van minder dan 3,5 meter. Onder de juiste omstandigheden is het mogelijk om met infrarood een van de meest energie efficiënte methoden van verwarming te hebben. Op misschien een elektrische deken na of lekkere comfortabele voetenwarmer. Als deze ideale omstandigheden niet van toepassing zijn, heeft infrarood niet onze voorkeur. Dan is een convectorkachel mogelijk de betere keuze, omdat deze beter de hele ruimte opwarmt.

De TIH 300 S is een middel groot infrarood paneel met een bescheiden vermogen. Als bijverwarming kan dat genoeg zijn, voor zeer specifieke situaties. Montage onder een bureau en daarbij de benen en voeten op minder dan een meter afstand van het paneel te hebben, lijkt een prima toepassing.

Spijtig is de vaste stroomkabel, dit maakt wandmontage en daarna het wegwerken van de stroomkabel achter een plint of iets dergelijks, minder gemakkelijk. Het niet meeleveren van de voetjes/steuntjes is begrijpelijk i.v.m. de fragile aard van een infrarood paneel, maar was wat ons betreft toch wel wenselijk geweest.

Na de zeer teleurstellende ervaring met de Ecosun, is de ervaring met dit Trotec paneel aanzienlijk beter. Toch is de prijs van ruim 100 euro fors. Ontbreken van iets simpels als een aan/uit schakelaar vind ik een gemiste kans. Trotec biedt een optionele tijdsklokschakelaar aan als ‘de ideale oplossing’, maar dat zou in een aanzienlijke extra kostenpost resulteren.

Kijken we naar concurrenten, dan kunnen die voor enkele tientjes meer een Tuya smart home oplossing aanbieden, om de panelen met een app te bedienen.

De Trotec TIH 300 S met het relatief lage verbruik, snelle opwarmtijd en nette afwerking maken een eindwaardering van 4 uit 5 sterren. Perfect is het product niet, maar goed genoeg voor deze kosten.

Koop via Koop via Amazonof  

Pluspunten

  • Klein infrarood paneel met prima werking
  • Warmt aangenaam snel op
  • Ip54 spatwaterdicht

Minpunten

  • Vaste stroomkabel met gegoten stekker
  • Geen smart functies, Wi-Fi, app, niets
  • Blauw status LEDje kan mogelijk vervelend ervaren worden
  • 280 Watt i.p.v. opgegeven 300 Watt
  • Geen aan/uit schakelaar op het paneel of stroomkabel
Onze beoordeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.