A Dece Oasis ADO A20 Foldable e-bike vouwfiets review

ADO A20 Foldable

ADO A20 Foldable is een vrij kleine elektrische fiets die als een vouwfiets bedoelt is om gemakkelijk mee te nemen in een auto of openbaar vervoer. De A20 is voorzien van een vrij sterke motor voor trapondersteuning tot 25 km/u en is gericht op de Europese markt, met Europese goedkeur.

Bestel bij Geekmaxi

A Dece Oasis

A Dece Oasis

A Dece Oasis, of ADO, is van origine een Aziatisch fietsenmerk dat vooral bekend is van opvouwbare elektrische fietsen. Het merk is nog vrij jong, maar heeft zich snel weten te onderscheiden door e-bikes te maken die vooral in de grote en dichtbevolkte steden populair zijn geworden voor het maken van korte trips tot 40 kilometer. ADO hoort ergens in de Xiaomi familie thuis. Lees verder over ADO op About Us (Engelstalig). ADO hanteert de slogan ‘cross your city’ en richt zich op persoonlijk vervoer in de grote stad.

Eerder heb ik een review geschreven over de ADO D30 MTB e-bike.

Garantie

ADOEBIKE beloofd 1 jaar volledige garantie waarbij je gratis alle vervangende onderdelen toegestuurd krijgt. Door lokale magazijnen is de levering van onderdelen naar verwachting binnen enkele dagen (voor Nederland is ‘lokaal’ Duitsland; andere Europese magazijnen zijn er in Polen, Italië, Spanje). Je zal wel zelf aan het sleutelen moeten voor simpel onderhoud, maar daarvoor heeft ADO instructievideo’s om je te helpen.

Specificaties A20 (via ADOebike.com)

 • Shimano Deore 7 versnellingen
 • 40Nm koppel
 • 350W borstelloze motor (beperkt tot 250 watt om te voldoen aan Europese wetgeving)
 • 36V 10,4Ah accu tot 80 km bereik (realistisch: 50 km)
 • 20″ wielen
 • dubbele schijfremmen
 • 22 kilogram totaal gewicht

Ervaringen met A20 Foldable city bike

Verpakking

ADO A20 Foldable - verpakking

ADO verstuurd de fiets gedeeltelijk geassembleerd in een grote doos met veel schuim om transportschade te voorkomen. Met beperkte inspanning kun je zelf de laatste onderdelen aan de fiets toevoegen en vastmaken. Hiervoor levert ADO een setje gereedschap bij de A20 Foldable.

ADO A20 Foldable - whats in the box
Wat zit er in deze grote doos?

Uitvoeringen en uiterlijk

Van de ADO A20 zijn inmiddels meerdere uitvoeringen. Dit is de originele A20 met een sterke motor met trapondersteuning en voldoet deze aan de Europese wetgeving voor elektrische fietsen. Dat wil zeggen: je moet trappen om de motor aan te laten springen en doortrappen om de maximale snelheid van 25 km/h te bereiken. De mogelijkheid om dit via het instellingenmenu te manipuleren lijkt uitgezet te zijn. Of het mogelijk is om de fietscomputer te hacken om dit maximum tot boven de 25 te brengen is mij onduidelijk. Het is mij niet gelukt.

Zoals bij veel Chinese e-bikes is er maar 1 framehoogte beschikbaar. Dit beperkt de lengte van de gebruiker van de fiets tussen 165cm tot 190cm. Het is mogelijk om het stuur iets omlaag of omhoog te richten, maar zeer beperkt. Alleen het zadel kan omhoog of omlaag, maar dat zal het comfort van zit/fietshouding mogelijk verminderen.

De beschikbare kleuren zijn een mooie donkere antraciet/zwart afwerking of flitsend helder wit. De verf is er goed op aangebracht en de mat antraciet vind ik persoonlijk heel mooi. De lassen zijn enigszins zichtbaar (‘smooth welding’) maar het ziet er alsnog mooi afgewerkt uit. Het geeft een bepaalde vorm van een stoer uiterlijk aan de fiets. De zichtbaarheid van dit scherm is ook in de zon prima.

ADO A20 Foldable - disc brake
Schijfremmen voor en achter

Vouwbaar

ADO A20 Foldable - vouwmechanisme
Vouwmechanisme

Het mechanisme om de fiets in te klappen is hetzelfde bij ADO A20 Foldable als bij vrijwel elke andere vouwfiets die ik heb gezien. Het is een stevig mechanisme en is voorzien van een simpele schuif om te voorkomen dat de fiets ongewenst dubbel zou klappen. Het vouwen/inklappen gaat gemakkelijk genoeg om het in 10 seconden te kunnen doen, maar met genoeg weerstand om te voorkomen dat het ongewenst gebeurd.

ADO A20 Foldable - gevouwen
Dubbel gevouwen. De stuurstand kan ook nog platgelegd worden.

Rijervaring met G-Drive

Een van de belangrijkste verkoopargumenten van ADO voor al hun fietsen is het G-Drive slimme besturingssysteem. Hierdoor wordt de krachtige motor optimaal gebruikt voor niet-vlak terrein. Inderdaad is dat waar deze e-bike het verschil maakt met de 42Nm 250W motor, gezien deze prijsklasse. Op de Nederlandse markt zie je ook steeds meer e-bikes verschijnen met zelfs 60 Nm. Daarvoor moet je vaak enkele honderden euro’s extra meenemen (hoewel, niet altijd, zie deze review van de 100 Nm PVY Fatbike).

G-Drive werkt goed en reageert vrijwel direct op verandering van terrein of situatie. Zodra je tegen een heuvel oprijdt (of een brug.), dan voel je de motor gelijk meer vermogen uitoefenen om met dezelfde snelheid omhoog te blijven rijden.

De fiets is in goede balans – fiets je even zonder handen dan blijf je overeind en rechtuit fietsen zonder trillen. De trapondersteuning start spoedig zodra je een paar kilometer per uur rijdt. Persoonlijk heb ik moeite om een prettige fietshouding te vinden. Ik zou niet graag tientallen kilometers moeten fietsen. Mijn gevoel is dat de trapas niet ideaal gepositioneerd is, en de trappers te kort zijn. Aan de andere kant is een vouwfiets daar ook niet op gericht. De trappers kunnen ingeklapt worden, en dat is natuurlijk wel waar een vouwfiets op is gericht.

Slot

Jammer vind ik het ontbreken van gaten op het frame om gemakkelijk een ringslot te monteren. Dit is echter vrijwel standaard bij alle Chinese fietsen die je via een webshop besteld. Natuurlijk heeft AXA een Flex Mount om een ringslot aan het frame te kunnen bevestigen. Een alternatief is natuurlijk om een goed kettingslot te kopen.

Abus Iven 8210 kettingslot
Abus Iven 8210 kettingslot ART2

Zelf heb ik het ABUS Iven 8210 kettingslot (ART2) van 110 cm voor 59,95 euro. 85 cm is erg kort, 110 cm is naar mijn mening de ideale lengte, langer is onnodig voor een e-bike. Mocht je liever een ART3 ketting aanschaffen, dan raad ik de ABUS Ivy 9210 aan voor een paar tientjes meer.

Beschikbaarheid

ADO A20 Foldable is op dit moment aan te schaffen via de onderstaande links. Prijzen zijn een momentopname en onderhavig aan (beëindigde) kortingsacties en prijsverhogingen of -verlagingen. Van de onderstaande leveranciers leveren alle vanuit een Europees warehouse, dus geen issues met douane en onverwachte kosten.

Eindbeoordeling

ADO A20 Foldable is een prima e-bike die als vouwfiets eigenlijk te groot is. Het formaat in overweging nemende, vind ik dat de zithouding dan eigenlijk niet comfortabel genoeg is. De prijs zou iets lager mogen zijn, maar in vergelijking met andere ADO fietsen, is deze wel prima geprijsd. Voor het makkelijk vervoeren zou ik de A20 te groot noemen. Om de fiets makkelijk op te komen ruimen zodat deze niet teveel ruimte inneemt, dan is dit een goede keus. Afhankelijk van je wensen – het vervoeren en comfortabel rijden, of makkelijk kunnen wegbergen – kan ADO A20 Foldable wel of niet een goede keus voor jou zijn. Ik hou het op een gemiddelde 3 uit 5 sterren.

Bestel bij Geekmaxi

Pluspunten

 • Accu in het frame geïntegreerd, maar kan eruit gepakt worden
 • Schijfremmen
 • Zelf in elkaar zetten is fluitje van een cent
 • Shimano Deore versnellingen en derailleur
 • Makkelijk in te klappen (vouwfiets) voor vervoer of opslag

Minpunten

 • Onprettige zithouding
 • 1 size fits all?
 • Geen frame gaten voor ringslot

 

Onze beoordeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.