Dyson V15 Detect Absolute steelstofzuiger review

Dyson V15 Detect Absolute

De Dyson V15 Detect Absolute steelstofzuiger met laser is bekend van de TV reclames. Is het een gimmick, of is het echt nuttig?

Ik heb de Dyson V15 Detect Absolute een paar weken te leen gekregen om te reviewen en in alle eerlijkheid ben ik blij dat ik hier geen 700 euro voor heb hoeven betalen. Ja, de steelstofzuiger is een prima stukje vakmanschap en heeft een heel bataljon aan handige hulpstukken erbij, maar – naast de extreem hoge prijs – zijn er toch wel een paar dingen waar ik wat twijfel bij heb. Ik begin met wat negatieve punten.

Accu

Allereerst de stroomvoorziening. Bij een draadloze stofzuiger draait alles om de accu in combinatie met de zuigkracht. De zuigkracht is prima en door het apparaat te veranderen van Med (normaal/gemiddeld) naar Eco stand heb je nog genoeg zuigkracht en wordt de accuduur aanzienlijk verbeterd. Op die standaard instelling moet je aan ongeveer 30 minuten zuigen denken. Moet je om wat voor reden dan ook naar Boost, is je accu in ongeveer 10 minuten leeg.
Voor dit prijskaartje zou je toch eigenlijk wel verwachten dat je een 2e accu erbij zou krijgen, maar nee helaas, die kost je 100 euro extra (als je die direct erbij besteld, zelfs 150 euro achteraf).

Gewicht

Het gewicht van de Dyson V15 Detect Absolute is gemiddeld tot vrij licht, mede door de vrij zwakke accu. Totaal iets meer dan 3 kilogram met de accessoires erop. Mijn eigen steelstofzuiger weegt net geen 4 kilogram, maar heeft een zwaardere (sterkere) accu. Loop je een uur met 3 kilo rond, zal het vanzelf steeds zwaarder aan gaan voelen.

Zuigkracht

Handig is wel dat als je op Eco modus gaat zuigen, de stofzuiger af en toe zelf bedenkt dat je iets meer zuigkracht nodig hebt. Dat werkt vrijwel perfect. De zuigkracht van het apparaat is prima. Maar eigenlijk had ik graag een makkelijker te gebruiken knopje gehad om ‘even’ naar Boost te gaan wanneer nodig en dan niet steeds op de achterkant van het apparaat te moeten drukken om naar een andere modus te moeten gaan van Eco naar Med naar Boost en weer terug.

Geluidsproductie

De Dyson V15 zou ik als vrij stil willen omschrijven. Misschien wel de stilste die ik ken. Mijn eigen doet (volgens de fabrikant) 84 decibel en zou ik ook wel als lawaaierig omschrijven. De Dyson V11 zat op 82 db en de V15 op slechts 73 db – wederom: volgens de fabrikant. Ik neem aan dat dit allemaal in Eco modussen bij al die apparaten is gemeten, want ga je naar Boost mode is het apparaat net zo luid als eigenlijk alle anderen. Maar mijn kat rent in ieder geval niet weg voor het geluid van de Dyson en dat is bij mijn eigen wel het geval.

Triggerknopje = NIET handig

Volgens Dyson is de triggerknop op de V15 super handig en energiebesparend. Ja, zodra je die los laat stopt het hele apparaat direct en ja, dat is zeker energiebesparend. Met de vrij zwakke accu is dat vast ook wel zo verstandig. Maar handig is het echt niet. Je moet hierdoor toch vrij krampachtig het apparaat vasthouden om maar door te blijven zuigen en dit is ook nog eens noodzakelijk om de laser ‘aan’ te houden.
Wat ik graag had willen zien is een trigger die je op tenminste 2 standen kunt indrukken, dus bijvoorbeeld indrukken is de huidige functie en dat je dan “door” kunt drukken waardoor de schakelaar ingedrukt blijft en pas bij opnieuw indrukken weer loslaat. Dat zou zo enorm veel handiger zijn. Of wat je bijvoorbeeld bij boormachines vaak ziet, een schuifje waarmee je ditzelfde effect bereikt. Standaard heeft de Dyson V15 dat niet en ik vind het een extreem gemis. Er zijn via derden wel opzetstukjes te koop waarmee je dit kan bereiken blijkbaar, maar Dyson had dit gewoon zelf moeten regelen. De triggerknop wordt ‘geadverteerd’ als een pluspunt, ik vind het misschien wel het grootste minpunt van deze steelstofzuiger. Deze klacht kost bij ‘Gebruiksgemak’ in ieder geval al een – punt.

Stofreservoir

Het stofreservoir lijkt wel vrij groot, maar valt eigenlijk toch wel tegen qua formaat en ik vind het ook heel onhandig werken. Daarnaast twijfel ik ook een beetje over hoe duurzaam de beugel op de langere termijn zal blijken te zijn, waarmee je het stofreservoir leeg maakt. Die beugel is namelijk van een vrij dun stuk plastic en het bevestigingsmechanisme is ook allemaal plastic. Daar moet je denk ik dus niet al te lomp hard aan trekken bij het legen van het reservoir…
Waarom ik het ook onhandig vind is dat de opening van het reservoir een vrij grote diameter heeft waarbij het middelste deel de opening is om de steel of een ander accessoire in het midden in te klikken. De accessoire moet je verwijderen als je de klep wilt openen om het reservoir leeg te gooien. Zodra je de accessoire eruit hebt gehaald zit er dus eigenlijk een opening in het apparaat, direct naar het reservoir. Hou je die opening naar beneden komt er rommel uit. Hoe voller het reservoir, hoe meer rommel eruit valt. En tja, het reservoir zit geïntegreerd in/op het apparaat. Dus je moet het hele apparaat dan mee nemen naar de afvalbak waar je het reservoir leegt. Ik ben van mijn eigen steelstofzuiger gewend dat ik gewoon alleen het reservoir even los klik en naar de afvalbak meeneem.
Wat wel handig is – als die dunne beugel niet afbreekt op de duur? – is dat je met het beugeltje een beweging kan maken waardoor de inhoud uit het reservoir uitgeduwd wordt. Toevoeging:  ik kreeg een reactie van een eigenaar van een oudere Dyson serie met zo’n zelfde beugel en de persoon gaf aan dat het een duurzaam werkende oplossing is.

Dyson V15 stofreservoir
Met de beugel schuif je het stofreservoir leeg
Voorzichtige conclusie?

Dit allemaal schrijvende kom ik eigenlijk tot de conclusie dat ik helemaal niet zo tevreden ben over dit apparaat. Terwijl het best een prima apparaat is. Maar vergelijk ik het met mijn eigen, die dus ongeveer de helft kost, begrijp ik gewoon niet waarom dit apparaat zo duur moet zijn en zie ik de meerwaarde simpelweg niet. Voor dit bedrag zijn er ook steelstofzuigers waarmee je in 1 beweging kunt stofzuigen en dweilen tegelijk (hoop ik ooit nog eens te kunnen gaan uitproberen of dat zo goed en handig werkt als dat het klinkt ;) ).

Accessoires / opzetstukken

Hoewel er een accessoire is waarmee je de lange steel kunt laten scharnieren zodat je makkelijk onder bijvoorbeeld een bed of stoelen door kunt stofzuigen, is dat ding toch net niet helemaal handig. Ik zou zelf willen bepalen of het accessoire moet blijven scharnieren, of dat die weer mag vast “klikken” in de standaard rechte stand. Helaas gaat dit opzetstuk zelf weer *klik* vast zodra je de steel een beetje rechtop houdt. Irritant, ik wil dat zelf bepalen. Ook hier weer, vergelijk ik dat met mijn eigen steelstofzuiger dan vind ik die handiger.
Twee van de accessoires zijn bedoelt als kierenzuiger en op moeilijk te bereiken plekken, handig. Maar wel minder praktisch is dat het apparaat zelf zo enorm breed/log is, door de manier waarop het stofreservoir erop zit en ook de steel zelf heeft een vrij dikke rand, hierdoor wordt de toepasbaarheid van deze opzetstukken toch wel iets verminderd.
Let wel trouwens, de briljante laser zit maar op 1 van de hulpstukken.

Kruimeldief

Meerdere hulpstukken maken de steelstofzuiger tot een hele luxe kruimeldief. Eigenlijk gewoon de steelstofzuiger – zonder de steel. Door het kliksysteem kan eigenlijk alles. Wat ik hier wel als nadeel ervaar is dat je altijd alsnog een hulpstuk er dan aan moet klikken en je dus aardig met verwisselen bezig kunt zijn. Bij een ander merk steelstofzuiger ben ik gewend dat aan de machine zelf en ook aan de steel een zachte borstel zit, zodat je bij losklikken van het uiterste hulpstuk aan het eerstvolgende hulpstuk alsnog een borstel hebt zitten om krassen te voorkomen – en je dus heel snel en gemakkelijk de machine zelf tot kruimelzuiger maakt.

Dyson V15 als kruimelzuiger
Dyson V15 als kruimelzuiger of als matraszuiger
Laser
Stofzuigen in het schemerdonker
Op anderhalve millimeter boven de vloer ziet de laser alles

Dit was van minder dan een week – met een flinke bijdrage van de kat.
Voor de volledigheid, waarom de laser handig is: je ziet heel duidelijk wat je hebt overgeslagen en soms ook als er nog iets blijft liggen. En je hebt iets meer ‘plezier’ van je werk, want ineens realiseer je hoe stoffig alles elke week wordt.

Bij felle zon zie je het helaas (natuurlijk) veel minder goed, dus dan wil je misschien wel in de schemering of bij donker gaan stofzuigen…

Verpakking zonder plastic

Hoewel het apparaat zelf natuurlijk wel vooral van plastic is, er is nauwelijks tot geen plastic gebruikt voor de verpakking. Het enige plastic lijken de bindbandjes voor draad van de acculader. Al het andere is papier en karton. Kudos daarvoor.

Ontwerp

Ontwerpkeuzes zijn natuurlijk heel persoonlijk. Ik vind het ontwerp van Dyson altijd wel wat hebben. Het is in ieder geval heel eigenzinnig. Kleuren zijn opvallend en ik zou het ontwerp als geheel wel als mooi bestempelen.
Of het nou echt allemaal zo handig is, is een 2e.
Het apparaat is vrij lomp, of ‘bulky’ zoals je het in het Engels zou moeten omschrijven. Het stofreservoir is zoals eerder beschreven vrij fors in formaat (terwijl de inhoud relatief beperkt is), het stuk om de motor heen heeft veel uitstulpingen en onder dit alles heb je een flink groot handvat met tot slot daaronder nog weer de accu. Het apparaat makkelijk zo plat mogelijk leggen, om dan onder bedden te kunnen zuigen, kan hierdoor eigenlijk niet. Ondanks alle makkelijke hulpstukken kun je het apparaat niet onder een hoek van 90 graden draaien of zoiets. Met een hoogte van zo’n 25 cm en een breedte van slechts 13 cm had dat een flink verschil uit kunnen maken.

Display

Waar de laser echt geen gimmick is, het display is dat wat mij betreft wel. Waarom zou je willen weten hoe groot de stofdeeltjes zijn en hoeveel van elk je opzuigt en meer van dat soort statistieken. Misschien kijk je er 1x naar en daarna nooit weer. Hier is vast 100 euro of meer op de kosten van het apparaat mee te besparen. Ja, je kan ook het percentage van de lading van de accu zien. Had vast ook met een LEDje gekund.

Prijs

Tja. Ik blijf steeds hierop terugkomen. De prijs. Ja, het is een meer-dan-prima apparaat. Maar voor de helft van deze prijs zijn er andere merken die net zulke goede apparaten aanbieden. Het voelt voor mij een beetje aan als een Apple iPhone die onzinnig overdreven duur is, Dyson heeft zich blijkbaar ook als fashionable weten te positioneren en kan elke prijs in rekening brengen voor hun product die ze bedenken en mensen betalen het. Als ze er voor deze prijs nou tenminste een 2e accu bij hadden gedaan… (die kost nog 100,- extra).

Eindoordeel

Ik raad de Dyson V15 Detect Absolute zeker niet af. Het is een prima apparaat met veel handige hulpstukken. De laser is super handig. Vooral bij een heel klein beetje schemer (als je normaal niet meer zou stofzuigen omdat je niets kunt zien) of zelfs compleet in het donker, heb je een soort zoek-licht voor stof, zooi en dierenharen.
Maar de prijs is echt veel te hoog die gevraagd wordt. Er zou wat mij betreft wel een kwart of meer af mogen van de prijs, wat nu gewoon pure extra extra winst lijkt te zijn. En dan doet Dyson ook nog eens zelf de rechtstreekse distributie, dus ook die extra winst strijken ze al op. Als de prijs eerlijker was geweest had ik het apparaat zeker 1 ster meer gegeven en misschien wel 5 uit 5 sterren. Deze prijs vind ik het apparaat echter niet waard, ook niet voor een Dyson.

Koop via Koop via Amazon

Pluspunten

  • Makkelijk wisselen hulpstukken
  • Veel hulpstukken
  • Automatische detectie hoe hard zuigen nodig is
  • Laser is briljant bij schemer of donker
  • Ontwerp

Minpunten

  • Zwaar
  • Extreem duur
  • Accu beperkte capaciteit
  • Knopje moeten inhouden is GEEN pluspunt
Onze beoordeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.