LG 55NANO756PA NanoCell TV review

LG 55NANO756PA

De LG 55NANO756PA is geen premium TV, maar een betaalbare 55″ 4K TV met LCD backlight. De kijkhoek is vrij slecht, geluidskwaliteit is veel beter dan je zou verwachten van een platte TV. Deze TV is voorzien van een 50Hz scherm met HDR10 UHD en Filmmaker modus.

Disclaimer: Ik heb dit product te leen gekregen om de TV te testen en een review te schrijven. Ik mag echter schrijven wat ik wil en wat ik hier schrijf is dan ook echt mijn mening, zonder opgelegde beperkingen.

Ik wil een nieuwe TV, maar wat betekenen al die termen?

We hebben een blog geschreven ter introductie in alle terminologie die gebruikt wordt voor de televisies. Wil je een nieuwe TV, maar geen idee waar je moet beginnen lees dan onze blog  Een nieuwe TV kiezen, wat betekenen al die termen.

LG Smart TV

De LG 55NANO756PA is een instapmodel, maar het heeft wel het volledige WebOS smart TV systeem en het werkt vrij vlot om overal doorheen te navigeren. Hiermee heeft de 756PA een uitgebreide SmartTV service met alle moderne streaming diensten beschikbaar zoals Nextflix, Disney+, Amazon Prime en ook Rakuten TV; deze 4 zijn allemaal ook via een knop op de afstandsbediening rechtstreeks te starten. Zelfs de Filmmaker modus is beschikbaar op dit instapmodel, wat schijnbaar automatisch geactiveerd wordt bij het gebruik van Amazon Prime; die met Filmmaker ondersteuning haar content streamt. Ik heb zelf geen Prime, dus ik vertrouw er maar op dat het waar is. Meer info over Filmmaker check je hier.

Magic Remote
Magic Remote

Magic Remote

Met de Magic Remote, die ook als air mouse (aanwijspijltje via je afstandsbediening) werkt, kun je gemakkelijk door de apps heen navigeren. Er is een flinke set apps beschikbaar speciaal voor Nederland + internationaal.
Persoonlijk vind ik WebOS een van de fijnere Smart services geven. Het werkt logisch en wat je zoekt is makkelijk te vinden. Dit is natuurlijk een kwestie van smaak en beleving. Mijn oude TV is van een ander merk (iets met een S) en de indeling daar vind ik na ruim 2 jaar het ding al in bezit te hebben, nog altijd onlogisch.

De Magic Remote heeft 4 knoppen om rechtstreeks naar Netflix, Disney+, Prime en Rakuten te gaan. Dat had voor mij niet gehoeven, maar verhoogd misschien wel de WAF (wife acceptance factor).

Negatief is wel dat je dan misschien nog wel, nog sneller eindigt met het hebben van al deze losse abonnementen.

De 2 knoppen voor Google Assistant en Alexa had ik eigenlijk liever programmeerbaar gehad, dus 1 knop voor een assistent en dat je dan binnen de TV kunt aangeven welke je gebruikt. Ik kan me niet direct voorstellen dat je meerdere assistenten door elkaar heen gebruikt.

Dit model afstandsbediening vindt je momenteel bij alle LG producten; eventueel met een andere knoppen-indeling: hoog glans en met erg snel vuil oppikkende rubber knopjes. Vooral de achterkant van de afstandsbediening krast als een bezetene. Ik ben geen fan van hoe het er uit ziet. Ze ligt wel lekker in de hand.

Design

Nu we het toch over smaak hebben, design. De 756PA heeft een strak en simpel design. Vierkant, dunne randen, klaar. Geen metalen randjes, franjes of andere poespas. De voetjes zijn simpel. De TV staat stabiel, maar als je aan de voetjes gaat trekken, dan wil je wel een hand bovenop de TV hebben liggen om te voorkomen dat de TV omver gaat. Design – prima, niets bijzonders. Je kan op de voetjes een soort (meegeleverde) trekbandjes plaatsen om de kabels zo netjes mogelijk via de voetjes weg te leiden. Je kan de kabels er alleen op binden, dus ze blijven wel zichtbaar.

Gaming modus

Gezien de prijs zal deze TV voor veel mensen een 2e TV zijn naast een duurder topmodel. Bijvoorbeeld voor in een slaapkamer, of gaming kamer als je zoveel ruimte hebt. De 756PA heeft een gaming-modus gericht op accurate weergave van games met HDR Gaming en HGiG. Een nadeel is dan wel de maximaal 50Hz van dit scherm en er is ook geen G-sync of FreeSync.
Voor 100Hz en FreeSync (geen G-Sync) moet je naar een luxere versie uitwijken, zoals de 55NANO866PB.

Weergave

Dus, dan het belangrijkste: de weergave. Zolang je recht voor de TV zit, is het allemaal helemaal prima en is dit apparaat echt een prima keus met mooie heldere en/of volle kleuren en is er nog heel veel instelbaar om het allemaal nog net iets meer in te richten naar jouw smaak. Maar zoals geschreven, deze LG 55NANO756PA is geen premium TV, en er zijn tekortkomingen. Die zie je vooral als je onder een scherpe hoek naar de TV kijkt. Zit je heel ver naar rechts of links van de TV en kijk je onder een hoek van 20 graden, dan zal je zien dat de kleuren helemaal vervagen en flets worden. Dit is een algemeen bekend issue van het LCD VA paneel wat in deze 756PA zit.

 

Recht van voren
Recht van voren!

 

Onder een zotte scherpe hoek
Onder een zotte scherpe hoek

Geen enkel weldenkend mens kijkt onder 20 graden naar een TV scherm; zou je denken. Maar ik heb zelf mijn eigen TV een klein beetje gedraaid staan in de woonkamer, zodat we vanaf de eettafel naar TV kunnen kijken. Dat is geen 20 graden hoek, maar de kwaliteit van kleuren e.d. gaat bij een scherpe hoek zeker omlaag bij deze 756PA.
Maar: zit je er recht voor dan is de weergave ronduit prima.

Het blijft natuurlijk wel een entry-level LCD scherm met een VA paneel (geen IPS). Zwart is niet echt helemaal perfect zwart. Hieronder een foto van tijdens de installatie; eerlijk gezegd laat die het wel heel extreem zien, want zo erg als dit is het bij films of series nou ook weer niet.

Geen OLED paneel
Geen OLED paneel

Zo erg is de weergave van zwart (grijsachtig wit) nou ook weer niet tijdens films of series, maar dit is geen OLED paneel.

Geluid

Best prima! Het valt enorm mee wat er aan geluid uit deze TV komt en ik zou het zelfs wel als “acceptabel” durven te omschrijven. Natuurlijk is het niet de kwaliteit van een serieuze soundbar met subwoofer, maar de blikkerige dunne geluidjes van de eerste generaties platte TVs heb je hier geen last meer van. Voor een TV op de slaapkamer of zoiets – is dit geluid prima.

What else?

De 756PA is / heeft:

 • Ziggo gecertificeerd
 • CI+ module ondersteuning
 • Ziggo Go app is (natuurlijk….) niet op WebOS beschikbaar
 • Apple Airplay 2 is er voor de Apple fanboys
 • WebOS 6.0 met ThinQ AI
 • Geen local dimming
 • Geen Dolby Atmos
 • Niet-nader-genoemde Quad Core CPU (in vergelijk: bij de 886 wordt speciaal genoemd 7e generatie)
 • VESA voor muurbeugels
 • Totaal gewicht ongeveer 18 kilo
 • Optical connector
 • 3x HDMI met 1x ARC – allemaal HDMI 2.0.
 • LAN kabel connector
 • 2x USB connector
 • WiFi 802.11ac (5GHz)
 • Geen ‘oude’ koptelefoon plug
 • Bluetooth “Ja” (zonder detaillering).

De USB connectoren hebben een lage output voltage, dus zijn niet geschikt om je telefoon snel mee op te laden; maar waarom zou je dat ook willen. Of het genoeg is om een externe HDD met alleen USB connectoren van genoeg peut te voorzien… misschien.

Eindconclusie

Deze TV is geen top-of-the-line premium (OLED) TV, dus ik beoordeel de TV ook niet als zodanig. Als we deze TV zouden vergelijken met een topmodel, dan komt de beoordeling van deze TV op max 1 a 2 sterren uit. Maar bij eerlijk vergelijken van een meer entry-level TV en vergelijken op basis van prijs, dan is – voor de prijs – deze LG LED LCD 4K TV een prima Smart TV. Wel eentje met een aantal tekortkomingen (kijkhoek, beperkte gaming modus). Dus het is noodzakelijk om goed te beoordelen wat de eisen van de gebruiker zijn en of de tekortkomingen van dit model problematisch zijn voor waar de TV voor bedoelt is. Als je gewoon simpelweg ‘ouderwets’ TV wilt kijken of wilt Netflix’en en je zit recht voor de TV – dan is er helemaal niets mis met deze LG 55NANO756PA en de prijs wel waard.

Ik hou het op 4 uit 5 sterren.
Edit: Inmiddels heb ik het luxere broertje van deze 756PA ook mogen uitproberen: de 55NANO886PB, die kost slechts een honderd euros (december 2021) meer. Het verschil is dusdanig enorm in het voordeel van de 886PB dat ik niet anders kan dan 1 ster van de 756PA weghalen. Mijn nieuwe eindbeoordeling wordt 3 uit 5 sterren. Mijn eindconclusie blijft wel hetzelfde natuurlijk – als je recht voor de TV zit (of ligt in geval van slaapkamer), dan is deze TV wel prima. Voor gaming zou ik de 886PB adviseren.

Koop via Koop via Amazon

Pluspunten

 • 4K UHD HDR10
 • Geluid is beter dan verwacht
 • Filmmaker mode
 • Prijs-kwaliteit verhouding
 • WebOS Smart
 • Handige smart-remote
 • HDMI-herkenning

Minpunten

 • 50Hz / 60Hz
 • Kijkhoek vrij slecht
 • 3x HDMI 2.0
 • Aansluitingen aan de achterkant
 • VA paneel
Onze beoordeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.