Reolink apps voor Android en Windows desktop

Deze pagina is een verzameling van informatie over de Reolink apps voor mobiel (Android) en Windows desktop. In de verschillende reviews van Reolink beveiligingscamera is al veel geschreven. Voor een compleet beeld met recente en up-to-date informatie is deze pagina. We proberen deze pagina ook bij te werken met belangrijke nieuwe informatie.

Introductie: Reolink

SloganReolink is een fabrikant van beveiligingscamera’s die zich richt op de consumentenmarkt. Vrij bijzonder in de huidige markt is dat Reolink zijn eigen camera’s maakt en onafhankelijk is. Veel andere merken zijn namelijk gelinkt aan Dahua of Hikvision (Annke, Lorex, Amcrest, Honeywell, Panasonic, Bosch, Grundig, etc), waarbij dat soms letterlijk enkel een andere merknaam is aan de buitenkant.

Dahua en Hikvision zijn beide Chinese fabrikanten en staan momenteel in een negatief licht door de manier waarop ze omgaan met gegevens en (potentieel) te weinig doen aan beveiliging, privacy en zelfs spionage.

Reolink levert goede kwaliteit camera’s tegen een zeer competitieve prijs en voorzien van gebruiksvriendelijke software en is niet verbonden aan deze beide merken. Reolink is daarmee vrij uniek te noemen.

Instellingen voor gewone consumenten

Inmiddels heb ik vele beveiligingscamera’s mogen reviewen, waarvan meerdere van Reolink. De zeer gebruiksvriendelijke apps voor Android en Windows desktop zijn een verademing in vergelijking met andere merken. Camera’s van Reolink kunnen worden geconfigureerd via zowel de mobiele app als met de Windows app. Bij sommige andere merken moet dit via een webpagina worden geconfigureerd of met allerlei ingewikkelde procedures en daarna nog ingewikkelde instellingen in de apps.

Bij Reolink is het instellen en configureren gemakkelijk en duidelijk. De standaard instellingen zijn al direct de optimale instellingen voor een normale consument, die een camera waarschijnlijk ergens rondom huis of hooguit bij een klein bedrijfspand gaat gebruiken. Ook hier weer, bij veel andere merken zijn de standaard instellingen ver van optimaal en je moet weten wat je doet om het maximale uit de camera te kunnen halen.

Dit wil niet zeggen dat er niets te instellen en te optimaliseren valt aan Reolink camera’s. Zeker wel. Maar het is niet perse nodig. Gebruiksvriendelijkheid is de standaard.

De apps

Een nieuwe Reolink camera instellen is gemakkelijk. Reolink app downloaden uit de app store, QR code scannen, wachtwoord instellen en klaar. Als je de Reolink NVR gebruikt, ook even in de NVR inloggen en daar hetzelfde wachtwoord invullen; idem voor de camera aan Synology Surveillance Station toevoegen. In de app kun je een detailpagina met software versies en ook het IP adres vinden, wat toevoegen aan Synology Surveillance Station nog verder vergemakkelijkt.

Reolink’s apps zijn een van de meest gebruiksvriendelijke voor beveiligingscamera’s die ik tot zover gezien heb. Je kan aardig veel instellen, maar het blijft toch goed te begrijpen voor een gewone gebruiker. 50+’ers kunnen er vast ook mee overweg. Voor de meer poweruser zijn er ook nog genoeg instelmogelijkheden. Niet alles is perfect in het Nederlands vertaald, sommige delen zijn nog Engelstalig. Maar wat mij betreft is het allemaal duidelijk genoeg om dat niet als een onoverkomelijk probleem te zien.

Verder kun je redelijk wat instellen aan de camera zelf, zelfs sluitertijd zit er semi-verstopt in, maar alles op standaard instellingen laten staan is goed genoeg.

Reolink 24h surveillanceOm in de Reolink app opnames te kunnen terugkijken is de makkelijkste oplossing om een SD-kaart in de camera zelf te plaatsen, die op basis van bewegingsdetectie naar de lokale SD-kaart de opnames zal wegschrijven. Een nadeel hiervan is een SD-kaart sneller kapot kan gaan, (soms)gemakkelijk gestolen kan worden en de maximale grote van een SD-kaart is (afhankelijk van het model camera) beperkt tot 128 of 256GB. Dus een ideale oplossing is het niet.

Erg prettig is dat alle PoE camera’s van Reolink ONVIF ondersteuning hebben, iets wat bij budgetcamera’s meestal ontbreekt. Je eigen cloudopslag met bijvoorbeeld een Synology NAS kan prima, om toch 24/7 op te kunnen nemen. Alternatief is een (Reolink) NVR aanschaffen om je eigen cloud te maken. Een abonnement afsluiten voor opslag via de cloud kan tegenwoordig ook, sinds 2023 heeft Reolink veilige opslag Europa. Meer hierover in de paragraaf dataopslag: je eigen cloud.

https://tweakers.net/i/ZZEQeKEEIbsZ0iZdcuUHg2wCWiM=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/580143/1MSWkq2JmYkxY1L8leOhjBKrxhPm3cTENSCBJYgxM1Pb76HnG6.jpeg?f=620xauto
Windows desktop app: makkelijk kiezen welke camera’s je wilt volgen (live), of welke opnamen je wilt terugkijken.

Wijzigingen in de instellingen kunnen gedaan worden in de Android app, en/of via de Windows desktop app doen. Gemaakte wijzigingen in de Windows app worden direct zichtbaar in de Android app en vice versa. Alsnog kan het ook nog via een webbrowser.

Webbrowser toegang

Mocht je denken “maar ik wil helemaal geen apps installeren”, dan kun je ook met je browser naar het IP adres van de camera navigeren en er op inloggen (het IP adres is mogelijk te vinden via je router… of installeer gewoon wel de mobiele app). Vanaf hier is alles zonder plug-ins te bekijken en ook weer te configureren.

Op het startscherm in de browser kan de basis configuratie rechtstreeks worden gewijzigd, voor wat meer geavanceerde instellingen is er een aparte knop. De stijl van de browsertoegang is gelijk aan de stijl van de Windows desktop applicatie. Het voordeel van de desktop applicatie boven de webbrowser toegang is dat gemakkelijk meerdere camera streams naast elkaar bekeken kunnen worden, zoals te zien in het screenshot hierboven. Bij het benaderen van een camera via de browser kan er natuurlijk maximaal 1 camera tegelijk worden bekeken.

Smart Home: Google Assistant integratie

https://tweakers.net/i/N8kEDpQXMBRtNt1QT9KnvAlEJD0=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/580143/1MSWkq1O2akCAxBDExAprwgaZao7xukVvRcOKHmpu3g6Urnw2Z.jpeg?f=620xautoNog een leuke gimmick is dat je de Reolink camera’s ook op een Chromecast of Nest Hub kunt weergeven door een Reolink Smart Home account aan te maken en die aan Google Assistant te koppelen. Per camera kun je dan aangeven welke je via de Assistant beschikbaar wilt maken. Het werkt verbazingwekkend goed (“OK Google, toon Reolink811”), maar ik zie het meer als gimmick dan echt nuttig.

De Nest Hub toont maximaal 1 camera tegelijk, geen split-screen weergave van meerdere camera’s voor continue weergave of zoiets, misschien dat Google dat ooit nog eens gaat veranderen zodat je Nest Hub scherm een permanente security monitor kan worden. Ik noem hier overigens expliciet de Nest Hub, maar het kan natuurlijk ook via de Assistant op je smartphone of tablet, Chromecast of met de Alexa Echo Show.

Intrusion zone

In de Reolink app is er een ‘motion zone’, waarbij je in de app kunt wegstrepen op een stilstaande screenshot waarvan je wilt dat de camera er niet op reageert. Geen moeilijke vierkantjes tekenen dus, gewoon gummen. Als je camera een stuk openbare weg/stoep filmt kun je dat wegstrepen en zal de camera daar niet op reageren in het geval van beweging. Je kan hier ook de gevoeligheid van de zone instellen tussen 0 en 50; maar bij een waarde onder de 10 moet iemand ongeveer gaan dansen en springen voor de camera voordat er een motion detectie event komt.

https://tweakers.net/i/30h-ifvpURDuetOO1E_DGrWueNA=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/580143/1MSWkq2QPWAoEVj2mvQBUyKM6MKTxjFAb9WnrHPkEXlVgkSb7Y.jpeg?f=620xauto
Motion Zones: gevoeligheid kan per tijdsinterval ingesteld worden.

Privacy Mask

Sinds 2021 is in de applicatie de privacy mask optie toegevoegd om stukken van het scherm zwart te maken. Wat hieronder valt, wordt niet opgenomen en ook niet getoond in de app. Privacy mask is een simpele functionaliteit, erg fijn om je buren mee te vriend te houden.

Als je een zoom-camera hebt kan het wel onhandig werken. De privacy mask blijft namelijk op dezelfde plek staan, wat bij inzoomen of uitzoomen kan betekenen dat de privacy mask naar een ander deel van je scherm verschuift. Je moet dan de privacy mask opnieuw instellen. Echt een groot issue zal dit niet zijn, inzoomen of uitzoomen zal je bij de meeste camera’s waarschijnlijk nooit meer aanpassen na initiële instellingen. Een van de weinige uitzonderingen is de Track Mix of een andere tracking camera.

AI smart persoon- en voertuigdetectie

https://tweakers.net/i/Its6VEOFS9gmR_2sSHPlmq5jRWQ=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/580143/1MSXcM42fvSvVxcfb6NdI8m1uAlo9YtBOTgJAKbAtv7vNooVIS.jpeg?f=620xauto
Instelbaar per detectie type waar je notificaties van ontvangt.

Een van Reolink ’s verkoopargumenten is de ondersteuning van Smart detectie functionaliteit op alle nieuwere PoE camera’s. In theorie zou de slimme camera onderscheid moeten kunnen maken tussen ‘algemene beweging’ en beweging door een persoon of voertuig en op basis daarvan krijg je dus wel of geen notificatie op je mobiel met detaillering wat voor beweging gedetecteerd is. Zoals met alle bewegingsdetectie is dit in te stellen aan de hand van een schema van wel of niet een notificatie gewenst en per soort beweging.

AI detectie werkt sowieso prima bij optimale weersomstandigheden. Bij harde en felle regen en ook bij sneeuw waren er af en toe false positives. Met de introductie van de nieuwe firmware in december 2021 is dit echter al extreem verbeterd. Om de beste resultaten te behalen voor jouw situatie is het verstandig de instellingen te optimaliseren.

In de mobiele app is dezelfde functionaliteit natuurlijk aanwezig, onder ‘Detectie alarm’ en dan kiezen voor ‘Objectgrootte’. Daarnaast is onder ‘Gevoeligheid’ bij ‘Slimme detectie’ ook nog in te stellen hoe gevoelig de camera moet zijn met het detecteren van de verschillende soorten beweging. Zelf heb ik alle waarden naar 41 gezet en de objectgrootte zoals op de foto.

Het tekenen van de objectgroottes vind ik via de mobiele app niet het meest gemakkelijker, liever doe ik dit met een muis via de Windows app. Zoals eerder geschreven, wijzigingen die je in de Windows app doet worden direct ook zichtbaar in de Android app.

Persoonsdetectie objectgrootte instellen
Objectgrootte instellen voor optimalisatie van Persoonsdetectie. Bovenstaand screenshot is van de Windows desktop app.

 

Reolink huisdierdetectie
Huisdierdetectie is nieuw en nog in beta. Bovenstaand screenshot is van de Windows desktop app.

Nieuw is dat er ook “huisdierendetectie” bij is gekomen. Hier is Reolink een van de weinige fabrikanten die dit mogelijk maakt als een 3e categorie naast AI detectie van personen en voertuigen.

Firmware Update

Firmware updates moet je helaas handmatig installeren. Alleen het knopje “Check for Latest Version” aanklikken gaat je helaas niet helpen. Reolink belooft me al enige tijd dat ze dit issue gaan oplossen, maar op dit moment moet je handmatig een firmware update uitvoeren.

Ga hiervoor naar https://reolink.com/nl/download-center/ -> bij device name kies IP Cameras en vul de naam van het product in. Kies daarna de hardwareversie van je beveiligingscamera. Bij de meeste camera’s zal er maar 1 hardwareversie zijn, dan kun je daarop klikken en verder gaan. Mochten er meer keuzes zijn, dan van jouw camera kun je de versie vinden op de sticker op de camera.

Bijna altijd betekent een firmware update AI detectie verbeteringen, soms extra functionaliteit als een RTSP stream functie of allerlei andere grotere en kleinere verbeteringen. Het makkelijkste om een firmware update te installeren is op een laptop te downloaden, uitpakken en deze via de Windows desktop app te installeren.

Een nieuwe camera toevoegen aan de app

De camera instellen is super easy. Reolink app downloaden, QR code scannen, wachtwoord instellen en klaar. Als je de Reolink NVR gebruikt, ook even in de NVR inloggen en daar hetzelfde wachtwoord invullen; idem voor de camera aan Synology Surveillance Station toevoegen. Er zit een detailpagina in de app waar je het IP adres van een camera ook kunt terugvinden, wat toevoegen aan Synology nog verder vergemakkelijkt.

Reolink camera toevoegen
Reolink camera toevoegen

 

Reolink op de mobiel
De app in landscape mode, met de functieknoppen zichtbaar. Je ziet hier ook nog half verscholen linksboven het Reolink watermerk, wat altijd het eerste is dat ik uitzet. Verder kun je datum/tijd en de naam van de camera wel of niet tonen en positioneren waar je wilt.

Floodlight ondersteuning

Nieuw in 2023 in het Reolink ecosysteem is de toevoeging van IoT apparaten. Op dit moment is er slechts 1 leverbaar, de Reolink PoE Floodlight. Het is mogelijk om een floodlight apparaat aan een camera te koppelen. Hierbij is instelbaar dat wanneer de camera iets detecteert – of in het geval van de Doorbell als er wordt aangebeld – dat de Floodlight wordt geactiveerd. Omgekeerd kan ook dat zodra de PIR bewegingssensor van de Floodlight iets detecteert, een functie in de camera wordt geactiveerd. Bijvoorbeeld de spotlight LEDs of de sirene in de RLC-811A, of het starten van de opnames van een camera.

Een toepassing zou zijn om de Floodlight ergens bij de voordeur of een oprit op te hangen. Zodra er beweging gedetecteerd wordt of iemand aanbelt op de Reolink Video Doorbell, kan de Floodlight de gehele omgeving verlichten. Bestellen kan via Reolink website of via Amazon.nl. Een review van dit (en andere IoT producten van Reolink) volgt binnenkort.

Data opslaan: je eigen cloud

Cloud is een heerlijk modern begrip wat eigenlijk zoveel betekend als dat je gebuikt maakt van een andere computer om je gegevens op te slaan. Dat is ‘ergens in de wolken’, zonder dat je hoeft te weten waar exact. Veel fabrikanten van beveiligingscamera’s bieden een cloudoplossing aan. Tegen betaling van een maandelijks abonnement kunnen de beelden worden opgeslagen op hun cloud en via hun app kun je jouw beelden terugkijken.

Een paar nadelen hiervan zijn:

  1. die kosten per maand blijf je betalen zolang je de camera wilt behouden
  2. de beelden van jouw camera’s zijn ergens anders opgeslagen. Je zal de beheerder van die cloud moeten vertrouwen voor wat ze met jouw beelden doen.
  3. abonnementskosten gelden soms per camera
  4. abonnementskosten kunnen hoger zijn om met hogere resolutie op te slaan

In het geval van Reolink hoef je hier niet over na te denken. Er is geen cloud abonnement beschikbaar (in Europa). Je zal zelf moeten zorgen voor de opslag van je data. Edit: zie hieronder. Reolink cloud is sinds 2022 beschikbaar.

De makkelijkste oplossing heb ik al eerder in dit stuk genoemd: een SD-kaartje in de camera. Heb je meer dan 1 camera, of wil je de beelden 24 uur per dag en 7 dagen per week opnemen en opslaan, dan is het opzetten van je eigen cloud al snel lonend. Reolink heeft een NVR – Net Video Recorder – die maakt het mogelijk en gemakkelijk om beelden 24/7 op te slaan. De opgenomen beelden kun je direct terugkijken in de app. Het mooie is dat de Reolink NVR niet is beperkt tot ONVIF, maar kan met (bijna) alle Reolink camera’s overweg. Onze review van de Reolink NVR RLN8-410 volgt binnenkort (hier te koop bij Amazon).

RLN8-410
Reolink NVR RLN8-410: je eigen cloudopslag voor bewakingsbeelden

Een andere optie is om Reolink camera’s aan je Synology NAS te koppelen. Met Synology Surveillance Station sla je 24/7 opnames op. Voorwaarde is dat de Reolink camera ONVIF ondersteunt (dat geldt voor de meesten). Deze aanpak heeft wel meerdere nadelen. O.a. dat opgenomen beelden niet in de Reolink app terug te kijken zijn. Terugkijken kan wel via “DS Cam” app van Synology, maar daar is de camera niet in te configureren.

Daarnaast is een algemene beperking van ONVIF dat de AI smart detectie van personen en voertuigen niet werkt, je kan alleen maar “beweging gedetecteerd” zien.

Mijn eigen oplossing is dat ik beide gebruik. Ik heb de Reolink NVR voor het makkelijk opnemen en kunnen terugkijken in de apps, ook voor de Reolink Lumus (die geen ONVIF ondersteunt). Vervolgens koppel ik de kanalen van de NVR aan mijn Synology. De reden hiervoor is dat mijn NAS van meer dan genoeg harde schijf capaciteit is voorzien om de 24/7 beelden in hoge resolutie tot 28 dagen op te slaan (conform Nederlandse wetgeving). De NVR heeft een beperktere capaciteit.

Voor de geavanceerde gebruikers is het een optie om zelf aan het knutselen te gaan en een Blue Irish installatie op te zetten. De meeste Reolink camera’s ondersteunen ONVIF en RTSP protocollen en bijna alle camera’s hebben 1 hoofdstream en een sub-stream.

Reolink Cloud

Reolink had april 2022 goed nieuws: de cloud is eindelijk in Europa beschikbaar! Er is een gratis versie beschikbaar voor 1 camera met de mogelijkheid om tot maximaal 7 dagen terug te kijken en een maximale opslag van 1GB ruimte (Basic). Bij Basic is de resolutie van de bewegingsdetectie-clips in de cloud ‘Fluent’ in plaats van ‘Clear’. Dit wil zeggen: een lagere resolutie.

Ik zou daarom adviseren om bij het gratis plan alsnog een SD kaart in de camera te plaatsen voor de goede opnames en de cloud als een back-up te gebruiken.

Reolink Cloud
Basic: 1 camera, 7 dagen

Naast de gratis Basic zijn er een Standaard en Premier plan. Standaard is genoeg voor alle normale gebruikers met maximaal 5 camera’s en 30GB opslag. Premier verhoogt dit naar maximaal 10 camera’s en 80GB opslag. Voor meer details zie Reolink Cloud.

Spot on Tech Reolink reviews

Voor een overzicht van alle Reolink producten die we hebben kunnen reviewen, zie Spot on Reolink.

Enkele highlights van de betere Reolink producten:

 

Linkjes op deze pagina geven ons een kleine affiliatie vergoeding. Het kost jou niets extra. Koop dus aub via een van onze linkjes. Dat maakt het ons mogelijk om deze informatie gratis aan jou aan te blijven bieden.