Fenix Ecosun K+ 100 infrarood paneel elektrische verwarming review

Fenix Ecosun K+ 100

Fenix Ecosun K+ 100 is een klein infrarood paneel voor elektrische verwarming. Deze infraroodkachel heeft een vermogen van slechts 100 Watt en is met de coating van granol structuurkorrel een logische keus voor plafondverwarming. In deze review leggen we ook uit wat de voor- en nadelen van elektrische verwarming met infrarood zijn.

Eerder hebben we de Eurom Alutherm 2500 convectorkachel als elektrische verwarming gereviewd. Nu hebben we twee infrarood panelen nader bekeken. Behalve deze Fenix Ecosun K+ 100 hebben we ook de de Trotec TIH 300 S gereviewd. Beide panelen zijn vergelijkbaar in prijs; op moment van dit schrijven kosten beide 109 euro, maar de verschillen zijn aanzienlijk.

Koop bij   of via Koop via Amazon

Disclaimer: we hebben het product zelf aangeschaft, voor eigen (privé) gebruik. Dit is geen gesponsorde review. Niet dat het iets uitmaakt, want alle reviews op SpotOnTech zijn even eerlijk en oprecht. Gesponsord of niet.

What’s in the box?

Het infrarood paneel is mij geleverd in een witte anonieme doos met daarin het paneel, een muurbeugel, twee A4’tjes in het Nederlands die als handleiding dienen, vaste 1.5 meter stroomkabel (zonder stekker) en een witte kat.

Ecosun Fenix K+ 100
Fenix Ecosun K+ 100 – wat zit er in de doos?

Voetjes/steuntjes worden niet meegeleverd. De witte kat overigens ook niet.

Uit de doos
Fenix Ecosun K+ 100 – uit de doos

Varianten Ecosun K+

Fenix levert een uitgebreide range aan Ecosun varianten. Van de K+ zijn dit 100, 200, 270, 330 en 400 Watt. In deze review bekijken en beoordelen we de 100 Watt variant.

Infrarood paneel elektrische verwarming is bijverwarming

Dit is een hard statement en niet iedereen zal het hiermee eens zijn. En eerlijk is eerlijk: het hangt er vanaf. Van meerdere factoren. Mijn doel van dit statement is vooral je te helpen realiseren dat een infraroodpaneel absoluut niet hetzelfde effect zal geven als je gewone (gasgestookte) verwarming.

Wat is ‘bijverwarming’? Deze term wil zeggen dat er een andere hoofdverwarming is, waarbij dit infrarood paneel er bij meehelpt om net iets meer comfort te geven. Doordat het infrarood paneel helpt op precies de plek waar je de verwarming wilt hebben, zou de hoofdverwarming een paar graadjes lager kunnen.

Het is wel mogelijk om infrarood verwarming te gebruiken als hoofdverwarming, maar dan zijn er meerdere panelen nodig die langere tijd aan staan. Wat ik gelijk wil ontkrachten is de mythe dat je met infrarood gelijk comfortabele warmte hebt zodra je de aan knop indrukt. Nee, helaas. Een paneel moet eerst enkele minuten opwarmen voor goede werking. En het werkt het beste als je binnen het bereik van de straling van het paneel zit. Ik zal hier verder op ingaan in de volgende paragraaf.

Hoe werkt elektrische verwarming met een infrarood paneel?

Een infrarood paneel werkt als de zon. Zit je vol in de zon (rechtstreekse zonnestralen), dan voel je veel meer warmte dan wanneer je in de schaduw zit. Als je met blote voeten loopt over een stoep waarvan de tegels de hele dag in de brandende zonnestralen hebben gelegen dan voel je hoe de tegels de warmte afgeven.

Op exact dezelfde manier werkt ook infrarood elektrische verwarming: met lange golf warmtestralen wordt verwarmd wat binnen het bereik ligt. De objecten die verwarmd worden geven deze warmte weer af aan de omgeving. Dat is hoe een ruimte (langzaam) wordt opgewarmd. Niet super snel en meestal ook niet super efficiënt. Toch is infrarood verwarming steeds populairder aan het worden. Hebben al die mensen het dan verkeerd?

Nee, infrarood kan als bijverwarming prima zijn. Door bijvoorbeeld meerdere panelen in een systeemplafond te leggen straalt de infrarood naar de hele ruimte en in het slechtste geval wordt de vloer verwarmt en helpt dat bij het opwarmen van de ruimte.

Beter zou zijn om een paneel op een plek te plaatsen waar het direct gericht is op de plek waar jij het meeste zit of staat. Bedenk daarbij dat als je het bijvoorbeeld rechts van je bureau plaatst, dat de linker kant van je lichaam dan niet verwarmd wordt.

Goed om te weten is dat infrarood panelen – zodra ze op temperatuur zijn – met hun lange golf warmtestralen tot ongeveer 250 a 350 cm afstand kunnen verwarmen.

Onder het bureau

Zoals je misschien wel leest in het bovenstaande, en ook al had kunnen lezen in de review van de Eurom Alutherm 2500 convectorkachel, ben ik niet enorm positief over infraroodkachels als elektrische verwarming. Maar ondergetekende heeft in de winter altijd koude voeten en benen. Daarom alsnog besloten om een klein infrarood paneel uit te proberen wat onder het bureau gemonteerd moet gaan worden.

De keus viel uiteindelijk op de Trotec TIH 300 S en deze Fenix Ecosun K+ 100. De naam geeft aan dat het vermogen 300 Watt is voor de Trotec en slechts 100 Watt voor deze Ecosun. Dit klinkt als heel weinig, maar voor de beperkte afmetingen van 50 bij 32 centimeter zou dat genoeg moeten zijn en sowieso goed genoeg voor onder een bureau. Was de verwachting…

Aangezien de ervaringen van andere kopers niet unaniem positief waren, besloten we ook de Trotec aan te schaffen. Die review vindt je hier: Trotec TIH 300 S.

Wat bij de aanschaf mij niet duidelijk was, dit Fenix Ecosun paneel is vooral bedoeld voor plafondmontage. Het paneel weegt 2 kilogram.  Een simpel systeemplafond met een flink aantal van deze infrarood panelen zou niet goed komen, zonder aanzienlijke verstevigingen.

Ecosun Fenix K 100 - ontwerp
Ontwerp: thermocrystal coating van granol

Natuurlijk kan dit paneel ook met de meegeleverde muurbeugel aan de muur worden gemonteerd. De korrel structuur vind ik minder logisch bij wand montage, dan wanneer het als plafondpaneel wordt gebruikt.

Ervaringen met Fenix Ecosun infrarood paneel: meten

In een woord: teleurstellend.

Om met het positieve te beginnen, het paneel verwarmd vrijwel egaal. De snelheid waarmee dat gebeurd en de uiteindelijke temperatuur van het paneel valt tegen. We moeten natuurlijk niet vergeten dat het vermogen slechts 100 Watt is, wat de verbruikskosten ook beperkt zal houden.

Egale verwarming
Ecosun K+ warmt egaal op

We hebben de temperatuur gemeten op een afstand van 1 meter met een digitale thermography camera bedoelt om covid-positieve mensen te meten. Hierom meten we de temperatuur tot aan 50 graden, daarboven is de meting niet betrouwbaar. Mensen zouden immers geen lichaamstemperatuur boven de 50 graden Celsius moeten hebben…

  • Na 1 minuut: 31 graden.
  • Na 4 minuten: 45 graden.
  • Na 5,5 minuut: 49,9 graden.

Pas na ruim 8 minuten is het paneel op een temperatuur van 60 graden.

Verbruik en vermogen

Verbruik en vermogen

We laten het paneel exact een uur ingeschakeld en meten een verbruik van 0.10 kWh (gemeten met de Hombli Smart Socket (Tuya) powerplug). Het vermogen beweegt heen en weer tussen de 96.5 en 98.1 Watt.

Het paneel verwarmt egaal en vooral vanaf de voorkant van het paneel. Zijkanten en onder/boven (gezien vanuit een wandmontage principe) zijn in het begin nauwelijks lauw.  Na ongeveer 7 a 8 minuten is het paneel op volle temperatuur en is met de hand aanraken niet prettig meer. De zijkanten zijn dan ook warm geworden door de geleiding. Opvallend genoeg koelt het paneel heel snel af na uitschakelen van de stroom. Na een paar minuten is het paneel al aanzienlijk afgekoeld.

Ervaringen met Fenix Ecosun infrarood paneel: te weinig stralingswarmte

Wat mij tegenvalt is de mate waarin het paneel warmte afstraalt. Ik voel weinig tot geen ‘stralingswarmte’. De mate van verwarming is voor mijn gevoel vooral dat het paneel heet is en de lucht direct om het paneel heen verwarmt. Het is niet meer zo koud, met het paneel onder het bureau.  Mijn voeten zijn niet ‘in koud’. Gezien dat het paneel slechts 100 Watt vermogen trekt, is dat geen slecht resultaat.

Ik kan echter niet zeggen dat ik me comfortabel verwarmd voel, zelfs niet in het directe bereik van het infrarood paneel. Met de investering van ruim 100 euro en de warmte toch enigszins beperkt tot de directe omgeving van het paneel, ben ik verre van overtuigd.

Een convectorkachel, zoals de Eurom Alutherm 2500 Wi-Fi (review hier), geeft veel meer warmte af en verwarmd alles in mijn kantoor. Daarmee voel ik meer comfortabele warmte. Natuurlijk heeft de Alutherm een vermogen van maximaal 2500 Watt. Een eerlijk vergelijk is het niet met de 100 Watt van de Ecosun. Voor mij maakt dit vooral duidelijk dat 100 Watt simpelweg niet genoeg is. De ervaringen met de 300 Watt Trotec waren veel positiever (review hier).

Mogelijk dat door meerdere van deze Ecosun K+ panelen in serie te schakelen en er een (systeem)plafond van te maken, dat dit genoeg gewenste warmte zou kunnen geven. De structuurkorrel maakt het ook meer tot een plafondmontage. Kijken we echter naar Fenix hun eigen promotievideo dan nemen ze een kerk als voorbeeld, in de handleiding noemen ze een hondenkennel. Allemaal kleine en korte afstanden om te overbruggen en allemaal wandmontage.


YouTube video: de promotievideo van Fenix zelf.

Het belangrijkste voordeel voor verwarmen met infrarood panelen: er is vrijwel geen luchtverplaatsing. Een convectorkachel heeft weliswaar geen ventilator, maar de manier hoe het verwarmd maakt een natuurlijk effect van luchtverplaatsing. Mensen met (luchtweg)allergieën kunnen daar last van hebben. Met infrarood, waar de opwarming vooral door lange golfstralen, is er weinig tot geen luchtverplaatsing.

Fenix Ecosun versus Trotec

Zoals geschreven in de introductie hebben we zowel de Fenix Ecosun K+ 100 en de Trotec TIH 300 S aangeschaft. Beide panelen zijn vergelijkbaar in prijs. Op moment van dit schrijven kosten beide infrarood panelen 109 euro. Daar houden de overeenkomsten wel mee op. Verschillen zijn er des te meer.

Een voordeel van de Trotec is dat het paneel afgemonteerd in de doos zit en daarmee meer geschikt voor de gemiddelde consument. Wat ik bedoel is dat er een stroomstekker aan zit; stekker in het stopcontact en je hebt warmte. De muurbeugel is voorgemonteerd. Er is geen aan/uit schakelaar.

Op de Fenix Ecosun is ook geen schakelaar aanwezig. Je krijgt enkel een stroomdraad met blote koperdraadjes aan het einde (+, – en aarde). Een gewone (geaarde!!) stekker eraan schroeven kost weinig moeite en zou iedereen moeten kunnen, maar dat maakt de Trotec wel net iets vriendelijker in het (onmiddellijke) gebruik. Niet iedereen zal een losse stekker in voorraad hebben.

De stekker aan de Trotec is echter ‘gegoten’, dus kan niet ‘even’ verwijdert worden voor gemakkelijker montage aan de wand. Het andere uiteinde van de stroomdraad kan ook niet maar zo losgehaald worden. Een klein voordeel dat Trotec heeft is dat de stroomdraad 1,9 meter lang is, waarbij de Fenix Ecosun het moet doen met 1,5 meter.

Belangrijker zijn de verschillen in het vermogen en de gebruikte materialen. De Trotec TIH 300 S is verzinkt met een aluminium frame en heeft een maximaal vermogen van 300 Watt. Echter zoals we in de review ontdekken is het dichter bij 280 Watt. De Fenix Ecosun heeft 100 Watt als maximum vermogen en komt daar wel heel dicht bij in de buurt. Het gebruikte materiaal is aluminium met hierop een ‘Thermocrystal coating’ korrel structuur van granol bedoeld speciaal voor plafondverwarming.

Beiden zijn in de badkamer te gebruiken met een IP44 of IP55 (spat)waterdicht waardering.

Beschikbaarheid

Bestellen kan via Bol.com:

Of via Amazon:

Alternatieven zijn er in grote aantallen. We zullen ze dan ook niet allemaal noemen. Een paar interessante alternatieven zijn o.a. de Princess, die wel met voetjes/steuntjes geleverd wordt en ook app bediening heeft. Of de ‘merkloze’ die ook met voetjes geleverd wordt en een aan/uit schakelaar aan de zijkant heeft.

Specificaties Fenix Ecosun K+ 100

  • Aluminium profiel met thermocrystal coating
  • Vermogen: 100 Watt
  • Aansluiting: 230 V
  • Afmetingen (BxHxD) 500 x 320 x 30mm
  • Kabellengte: 1,5 m
  • Thermische oververhitting beveiliging
  • Geïsoleerde achterkant
  • Isolatie: IP44 (spatwaterdicht, vochtige ruimte is ok)
  • Gewicht: 2 kg
  • Kleur: wit (Ral 9010)
  • CE gekeurd/ LCIE normering
  • 5 jaar garantie

IP44 in de badkamer?

Er zijn genoeg bronnen om de IP waardes van een product na te gaan, maar voor de volledigheid: ja. Het 2e cijfer (de 4) geeft aan in hoeverre vocht in combinatie met het product is toegestaan. Het is veilig om infrarood panelen te gebruiken in de badkamer of toilet. Natuurlijk is het niet de bedoeling om het paneel onder de douchekop te monteren, buiten het bereik van een waterstraal aub.

Conclusie

Een infrarood paneel elektrische verwarming is in theorie prettig wanneer je in het directe stralingsbereik zit, op een afstand van minder dan 3,5 meter. Onder de juiste omstandigheden is het mogelijk om met infrarood een van de meest energie efficiënte methoden van verwarming te hebben. Op misschien een elektrische deken na of lekkere comfortabele voetenwarmer. Als deze ideale omstandigheden niet van toepassing zijn, heeft infrarood niet onze voorkeur. Dan is een convectorkachel mogelijk de betere keuze, omdat deze beter de hele ruimte opwarmt.

Fenix Ecosun K+ 100 is een heel klein infrarood paneel met een te bescheiden vermogen, zelfs als bijverwarming onder een bureau lijkt het vermogen niet genoeg voor te zijn. De keus om het paneel van een korrel structuur te voorzien vind ik ook discutabel. Dit maakt het naar mijn gevoel een paneel vooral voor plafondmontage, terwijl Fenix het paneel vooral als een wandpaneel in de markt zet.

Mijn advies is om minimaal voor de 270 Watt variant van het K+ paneel te gaan, of te kijken naar onze voorkeur, de Trotec TIH 300 S.

Koop bij   of via Koop via Amazon

Pluspunten

  • Klein infrarood paneel
  • Ip54 spatwaterdicht
  • Stevige muurbeugel

Minpunten

  • Te weinig vermogen
  • Vaste stroomkabel
  • Geen aan/uit schakelaar op het paneel of aan de stroomkabel
  • Geen stekker gemonteerd
  • Geen smart functies, Wi-Fi, app, niets
  • Alleen muurbeugel meegeleverd
  • Korrel structuur design is niet voor iedereen
Onze beoordeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.