Hombli Smart Pathway Light slimme verlichting voor buiten

Hombli Smart Pathway Light Starter Kit

Hombli Smart Pathway Light is slimme verlichting voor buiten. Bijzonder aan de verlichting is niet perse dat het in zowel fel als warm wit of kleur kan. Dat vindt je bij meer buitenverlichting. Wel bijzonder is dat deze verlichting werkt met Bluetooth Low Energy (BLE). De starter kit is voorzien van 3 armaturen op 24 volt, uitbreiding met meer armaturen is mogelijk tot maximaal 6. Elk is 41 cm hoog, met daaronder een grondpin van 17 cm.

Koop bij Koop via Koop via Amazon

Algemene educatie vooraf: de juiste term is een ‘armatuur’. Een lamp is de lichtbron welke licht geeft. Denk aan een ouderwetse gloeilamp, die draai je ergens in. Dat heet een armatuur. Een hanglamp, een vloerlamp, etc. Het zijn allemaal armaturen. Zoals wikipedia het omschrijft: “Een armatuur is een draagconstructie met lamphouder(s), voor een of meer lichtbronnen (van het Latijn armatura = bewapening, uitrusting; arma = wapen).”

Disclaimer: dit product hebben we van Hombli ter beschikking gekregen om te testen en deze review te schrijven. Ik mag echter schrijven wat ik wil. Alles is dan ook echt mijn eigen mening, zonder opgelegde beperkingen.

Over Hombli

Hombli is een Nederlandse fabrikant van Smart Home apparaten. De meesten hiervan zijn op het Tuya Wi-Fi protocol gebaseerde apparaten die (ook) via de Tuya Smart Life app aangestuurd kunnen worden. Een voordeel van het gebruik van de Hombli app is dat je indien nodig direct contact kunt opnemen met de Hombli klantenservice en dat de hele app naar het Nederlands is vertaald. Het is omgekeerd ook mogelijk om Tuya apparaten van andere merken aan de Hombli app toe te voegen.

Een overzicht van al onze huidige Hombli product reviews vindt je hier: Spot On Hombli.

What’s in the box

Hombli Smart Pathway Light starter kit
Hombli Smart Pathway Light starter kit is voorzien van 3 armaturen en 10 meter aan kabels

De doos is vrij groot, de armaturen zijn van aluminium en zitten als 1 geheel in de doos. Op de foto hierboven zie je de grondpennen gemonteerd. Mocht je de armaturen niet in de grond willen zetten maar ergens op monteren of aan hout vastschroeven zou dat eventueel kunnen. Hier zal je DIY bezig moeten, standaard wordt hier niet in voorzien.

Verder vinden we een boekje met handleiding die vooral beschrijft om de Hombli app te downloaden en hoe de apparaten via bluetooth te verbinden. Natuurlijk is de stroomadapter aanwezig. Deze is ook IP65, net als de armaturen zelf. En 10 meter aan kabels. Afhankelijk van waar je dichtstbijzijnde stopcontact is, heb je misschien nog een losse 24V verlengkabel nodig. Deze worden apart verkocht.

Hombli Smart Pathway Light in detail
Exacte lengtes van de meegeleverde bekabeling
24V kabel
Standaard 24V kabel voor low energy buitenverlichting

Specificaties (via Hombli)

 • 6W per stuk
 • Uitbreid baar tot 6 armaturen (lampen)
 • 300 Lumen max
 • Aluminium
 • IP65
 • Laagspanning 24 volt plug & play
 • Wit en 16 miljoen kleuren
 • Bluetooth Low Energy (BLE)
 • Mesh – met bluetooth bridge

Bluetooth Low Energy (BLE)

Misschien denk je “Bluetooth low energy. Nooit van gehoord. Is dat nieuw?”. Het antwoord is: nee, helemaal niet. BLE bestaat al een jaar of 10, maar werd vrij weinig gebruikt voor smart home producten. Sinds Bluetooth 5 is de maximale afstand waarover bluetooth werkt aanzienlijk groter geworden en dat is een reden waarom het ‘ineens’ in veel meer smart home producten gebruikt wordt. Dat, en natuurlijk het feit dat Tuya ondersteuning voor het Bluetooth Low Energy Mesh Light Protocol aan hun app heeft toegevoegd 🙂

BLE verschilt van het normale Bluetooth in dat het gericht is op minder data te versturen. Voor de meeste smart home producten is dat genoeg. Je stuurt immers alleen kleine commando’s als “aan” of “uit” en vergelijkbaar. Daarnaast kan het ontvangende apparaat in de tijd dat het geen commando’s ontvangt in een winterslaap. Hierdoor verbruikt BLE aanzienlijk minder energie dan het normale bluetooth en kan BLE efficiënter zijn dan Wi-Fi.

Voor producten waar niet actief veel informatie uitgewisseld hoeft te worden, is BLE ideaal. Verlichting is hier een heel goed voorbeeld van. Voor producten als bijvoorbeeld een beveiligingscamera, die heel veel beeld en geluid moet versturen, is er veel meer informatie om uit te wisselen. Dan is Wi-Fi de veel betere keuze.

BLE heeft ook een nadeel. Doordat het ontvangende apparaat in winterslaap gaat, duurt het een kort moment voordat het apparaat weer wakker is voordat je een opdracht kunt gaan sturen als aan of uit.

Een voordeel dat Wi-Fi smart home apparaten hebben is dat je ze rechtstreeks aan je netwerk kunt koppelen, je hebt geen ‘bridge’ nodig (zoals bij Zigbee apparaten bijvoorbeeld wel een extra apparaatje nodig is). Dat voordeel heeft bluetooth ook, tenminste deels. Meer daarover in de volgende paragraaf.

Wil je meer details weten over Bluetooth Low Energy, check dan de blog van HCC.

Aansturing via bluetooth

Er zijn verschillende protocollen (manieren van verbinding) voor smart home producten. De meest simpele is het eerder genoemde Wi-Fi. Aansluiten aan je netwerk en klaar. Zolang je router in de lucht is en het smart home apparaat stroom heeft, werkt deze wel. Andere protocollen zijn Zigbee, RF…. etc. Bluetooth werd voor smart home apparaten nog niet zoveel gebruikt.

Sinds een tijdje heeft Philips / Signify ook Hue lampen die via bluetooth werken, maar Philips benadrukt overal dat je toch eigenlijk wel de Hue Bridge moet aanschaffen om het maximale uit de lampen te halen.

Eerlijk gezegd is dat ook wel het geval bij deze Hombli Smart Pathway Light. Het is prima mogelijk de lampen te gebruiken zonder de Hombli bluetooth bridge, maar om optimaal gebruik te kunnen maken van je verlichting is de bridge wenselijk. Heb je geen bridge moet je binnen 15 meter afstand van alle lampen zijn die je wilt aansturen. Met een bridge verandert het geheel in een mesh netwerk en hoeft je bridge maar binnen het bereik te zijn van 1 van de lampen. De lampen geven de berichten onderling door.

Zoals Hombli zelf op hun website schrijft:

 • De Pathway Lights kunnen rechtstreeks worden aangestuurd via de Bluetooth van jouw telefoon. Wil je de lampen automatiseren of op afstand aansturen? Koppel de Pathway Lights dan met de Bluetooth Bridge zodat ze altijd met het internet verbonden zijn. De Bluetooth Bridge zorgt er bovendien voor een stabiel Mesh netwerk tussen de verschillende lampen in de tuin. Hierdoor zijn alle lampen onderling verbonden en geven zo het signaal door zodat ze overal in de tuin een goede verbinding hebben.
 • Heb je al een Bluetooth Bridge, dan kun je de padverlichting eenvoudig automatiseren in de Hombli app met Slimme scenarios. Zet de lampen bijvoorbeeld automatisch aan op bepaalde tijden, nadat een timer is afgelopen, of onder andere omstandigheden zoals zonsopgang of ondergang. Ook is het dan mogelijk om de lampen aan te sturen met spraakassistenten zoals Google, Alexa of Siri.

 

Hombli bluetooth bridge functionaliteit
De functionaliteit met en zonder bluetooth bridge

Vooral het missen van de mogelijkheid om de lampen gepland aan en uit te laten gaan is wat mij betreft al genoeg reden om de gateway wel aan te schaffen.

Hombli Smart Pathway Light slimme verlichting voor buiten: de foto’s

Genoeg tekst zover lijkt me. Hoe ziet het er uit?

Hombli Pathway bij schemering
De armaturen bij schemering

Elke armatuur is voorzien van een fysieke knop om deze aan of uit te doen. Mocht de app het niet doen, geen netwerkverbinding, accu leeg, etc etc….. er is gelukkig nog een echte knop.

warm wit
Warm wit
Kleur dichtbij elkaar
Kleur (te)dichtbij elkaar

In eerste instantie had ik de verlichting te dicht op elkaar gezet. ik had een tussenruimte van ongeveer 1,5 meter genomen. Onnodig. Het geeft bij kleur wel een mooi overlappend effect, maar ook als je een tussenruimte van 2,5 meter neemt heb je nog steeds wel een overlappend effect. Vooral die iets minder intense kleuren (zoals een groen) wordt vrijwel onzichtbaar als je de tussenruimte klein maakt.

Kleur op afstand
Op 2,5m afstand van elkaar

Ik zou willen adviseren om zo’n 2,5 meter tussen de lampen te nemen als tussenruimte. Niet geheel toevallig is de lengte van de bekabeling tussen 2 armaturen 2 meter plus 75 cm aan aansluitsnoer.

De verlichting is mooi. Zowel de armatuur als het licht van maximaal 300 lumen dat de relatief kleine LEDjes weten te produceren. De verlichting doet absoluut wat het moet doen en zou ik als “ideaal” omschrijven om een pad tot 2 meter breed te verlichten. In de foto’s hierboven kun je de mierennesten prima zien. De tegels zijn 50 cm vierkant.

Hombli Smart Pathway Light slimme verlichting voor buiten: beschikbaarheid

Ook via de Hombli eigen website kun je de Pathway Light starter kit en uitbreiding bestellen. Zelf bestel ik dit soort producten doorgaans via bol.com:


Zoals eerder geschreven is de set uitbreid baar tot maximaal 6 stuks op een enkele adapter. Voor meer dan 6 armaturen heb je een 2e starter kit nodig (let op: zonder de bluetooth bridge is het maximaal 4).

Update: ook via Amazon.nl is een extra armatuur – een extra ‘lamp’ – te koop.

Installatie

In 1 woord: simpel. Snel. Makkelijk.

Ik sloot de lampen op elkaar aan, deed de adapter en bluetooth bridge in het stopcontact en op het moment dat ik de Hombli app opende kreeg ik direct een schermpje dat er 4 nieuwe apparaten gevonden waren. Of ik deze alle 4 wilde toevoegen. Klik en… klaar. Dat was het.

Er werd wel direct een update gevonden en de update moest ik per lamp apart uitvoeren. Indien je er 6 hebt aangesloten, ben je wel even bezig. Bluetooth low energy is zoals hierboven beschreven niet bedoelt voor het snel sturen van veel data. Het is eenmalig, zoveel tijd kost het niet, prima te doen.

Gebruik

Zoals hierboven meerdere keren beschreven is het gebruik van de bluetooth bridge aan te raden. Het maakt de verbinding met alle lampen stabieler. Je hoeft niet binnen 15 meter afstand van ALLE lampen te zijn. De bluetooth bridge moet binnen 15 meter afstand zijn van een van de lampen en de andere lampen moeten binnen 15 meter afstand van elkaar zijn. De opdrachten die jij vanaf je telefoon stuurt worden door de lampen aan elkaar doorgegeven via het ‘mesh’ netwerk.

Een nadeel is er wel. Bij het openen van de app duurt het een aantal seconden voordat de bluetooth bridge de verbinding heeft gemaakt met de lampen. De lampen moeten ‘even wakker worden’. Dit hoeft geen probleem te zijn, want vraag jezelf eens eerlijk af – hoe vaak ga je de lampen handmatig aansturen,  aan, uit, kleurtjes veranderen?

Voor mijn gevoel is het nauwelijks van toepassing. Ik stuur de lampen aan door tegen mijn Google Home of Nest Hub te zeggen dat ik de Pathway aan of uit wil hebben of naar een andere kleur. Google Assistant ‘praat’ met de bluetooth bridge en na een paar seconden worden de lampen aangestuurd zoals gevraagd. Prima, toch?

Zoals in andere reviews van Hombli producten ook beschreven is het mogelijk om met de app ‘Scenes’ te maken met meerdere Hombli (en andere Tuya smart home) apparaten. Hier kun je aardig creatief bezig gaan. De los verkochte bewegingssensor of contactsensor geven nog meer mogelijkheden om de scenes nog krachtiger te maken.

Compleet pakket met bridge en beide sensoren:


Of beide sensoren los, zonder bridge:

Je kan de lampen individueel aansturen, maar je kan er ook een groep mee maken. Dan wordt het aansturen gemakkelijker en leuker. Gebruik hiervoor dan ook de Hombli app. Uit de handleiding:

Groep aanmaken
Groep aanmaken in de Hombli app

Uitbreidingen

Via de eigen website van Hombli shop is het mogelijk om accessoires/uitbreidingen aan te schaffen, maar sinds kort kan dit ook via amazon.nl:

Conclusie

De Hombli Smart Pathway Light slimme verlichting voor buiten voldoet aan mijn verwachtingen. Het is een prima 24 volts systeem. De kracht van het kunnen combineren van meerdere Tuya smart home apparaten is overduidelijk en de toevoeging van de bluetooth low energy producten is een welkome toevoeging naast alle 2,4 GHz Wi-Fi producten. Met het groeiende productaanbod van Hombli is er nauwelijks reden om naar andere merken van Tuya smart home producten te kijken.

Hombli heeft een fraai setje armaturen afgeleverd met een prima prijs-kwaliteit verhouding. Ik kan niet anders dan de volle 5 sterren geven.

Koop bij Koop via Koop via Amazon

Pluspunten

 • Bluetooth low-energy
 • Prima prijs-kwaliteit verhouding
 • Hombli app kan met alle Tuya apparaten overweg

Minpunten

 • Beschikbaarheid van (officiële Hombli) 24V verlengkabels is beperkt tot Hombli website (nu ook via Amazon)

 

Onze beoordeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.