Hombli Smart Doorbell 2 slimme deurbel review

Hombli Doorbell 2

Hombli Smart Doorbell 2 is een slimme deurbel waarmee je kan zien wie er voor de deur staat en waarbij je een notificatie op je telefoon kunt ontvangen wanneer er wordt aangebeld. Deze slimme deurbel van Hombli is inmiddels toe aan de 2e iteratie. De uitvoering die we in deze review hebben getest is degene waarbij de ‘chime’ (de daadwerkelijke ‘bel’) is meegeleverd.

Koop bij

Disclaimer: dit product hebben we van Hombli ter beschikking gekregen om te testen en deze review te schrijven. Ik mag echter schrijven wat ik wil. Alles is dan ook echt mijn eigen mening, zonder opgelegde beperkingen.

What’s in the box

Hombli Smart Doorbell 2 - wat zit er in de doos
Hombli Smart Doorbell 2 met chime en accessoires

Doorbell 2 in wit/zwart uitvoering, de chime met het grijze front, een 3M sticker om de deurbel te bevestigen op een vlak en glad oppervlak. Twee brackets om de deurbel mee onder een hoek te hangen. Meerdere schroefjes waarvan 1 een speciale die met het inbussleuteltje kan worden ingedraaid ter voorkoming van diefstal. USB oplaadkabeltje en wat groen papier met lettertjes die je vertellen een app te downloaden.

Last but not least: het zwarte kabeltje en 2 lasdopjes om de Smart Doorbell 2 bedraad aan te sluiten. Het zwarte draadje is om de draadjes van je bestaande deurbel mee te verlengen. De grijze klemmetjes zorgen voor een vochtvrije en betrouwbare verbinding.

Over Hombli

Hombli is een Nederlandse fabrikant van Smart Home apparaten. De meesten hiervan moeten via 2,4 GHz Wi-Fi worden aangesloten. Zodra je die voorwaarde leest weet je al vrij zeker dat het gaat om Tuya en dat het apparaat via de standaard Tuya Smart Life app kan worden toegevoegd.

Een voordeel van het gebruik van de Hombli app is dat je indien nodig direct contact kunt opnemen met de Hombli klantenservice en dat de hele app naar het Nederlands is vertaald. Het is omgekeerd ook mogelijk om Tuya apparaten van andere merken aan de Hombli app toe te voegen.

Hombli heeft naast Wi-Fi smart home producten ook diverse Bluetooth (5!!) apparaten zoals de Pathway Light, bewegingssensoren, etc. De bluetooth apparaten kunnen vanuit dezelfde Hombli app gebruikt en aangestuurd worden. Daarover meer in een toekomstige review.

Een overzicht van al onze huidige Hombli product reviews vindt je hier: Spot On Hombli.

Bedrade deurbel of op accu

Al tijden heb ik een slimme deurbel op mijn wensenlijstje staan. Ik was er vast van overtuigd dat ik perse een deurbel wilde die bedraad aangesloten kan worden. Een beveiligingscamera op een accu is namelijk steevast onbetrouwbaar en alleen iets om te overwegen wanneer het niet mogelijk is een netwerkkabel en/of stroomkabel naar de beveiligingscamera te brengen. Mijn verwachting was dat hetzelfde voor een slimme deurbel zou gelden.

Dat is dus niet het geval. En dat is positief.

Domme drukknop - slimme drukknop
Domme drukknop – slimme drukknop met camera

Aan het begin van de test heb ik de Hombli Smart Doorbell 2 zonder stroomdraadjes in gebruik genomen. Hierbij was mijn test erop gericht om te zien hoe lang de accu mee gaat, en hoe snel en consistent de bewegingsnotificaties en notificatie van iemand die aanbelt, op de mobiel binnen komt. Het belangrijkste deel was de accu, om te zien of deze zo’n 4 maanden mee zal gaan zoals Hombli belooft. Mijn eerste indicatie is dat je daar waarschijnlijk wel dichtbij gaat komen, mits:

 1. er niet de hele dag door wordt aangebeld
 2. je niet continu de stream op je mobiel of tablet open hebt
 3. dat de bewegingsdetectie niet de hele dag en nacht continu wordt geactiveerd

Bijladen van de bel kan vrij snel en gemakkelijk en zou je eventueel met een extra lange micro-USB kabel door de brievenbus heen de Hombli Doorbell 2 ’s nachts opladen. Je krijgt in de app een duidelijke waarschuwing als de accu onder de 10% komt.

Lang verhaal kort(er): de Hombli Doorbell 2 werkt prima op enkel de accu. Notificaties zijn snel genoeg (ongeveer 4 seconden) en het laden van de stream duurt niet veel langer dan wanneer je de stroomdraadjes achterop de bel aansluit.

Update: na een maand op uitsluitend accu, is het percentage op 68% uitgekomen. Ik vermoed dat de bel het zo’n 2,5 a 3 maanden uit zal houden totdat deze gaat klagen over lage accu capaciteit.

Bedraad aansluiten

Nadat ik de Doorbell 2 op de bestaande laagspanning draadjes van de traditionele bel had aangesloten merkte ik weinig tot geen snelheidsverschil met de notificaties of het kunnen openen van de stream. Het grote verschil is met name dat de accu permanent op 100% blijft.

Hombli Doorbell 2 - bedraad
Doorbell 2 aansluiten met draadjes van de traditionele bel

Wat ik hoopte, maar ook bij bedraad is dit helaas niet mogelijk: geen mogelijkheid tot 24/7 recording. In principe is dit logisch (helaas) bij alle accu camera’s. Ook de (semi)professionele accu beveiligingscamera’s kunnen dit niet. En wat ook voor diezelfde accu beveiligingscamera’s geldt, is ook van toepassing bij de Hombli Smart Doorbell 2: geen RTSP en ONVIF ondersteuning.

Nog even een waarschuwing voor de doe-het-zelvers: Voor het bedraad aanbrengen van je deurbel, zet de stroom van je bel eerst uit in de meterkast!  Er is een klein kabeltje (het zwarte kabeltje op de ‘What’s in the box’ foto) meegeleverd om eventueel de bestaande kabels iets te kunnen verlengen als het nodig is. Doorbell 2 kan overweg met 6-24 volt wisselstroom zonder noodzakelijke transformator. Let op: wisselstroom! Dus geen DC gelijkstroom. Een mogelijk voordeel is dat (ook) je standaard bel dan af gaat, samen met de chime. Of schroef eventueel de standaard bel los, om dit te voorkomen.

Dit is misschien wel het grootste voordeel van de Hombli slimme deurbel met een accu. Je hoeft niet de beltrafo in de groepenkast van de meterkast te (laten)vervangen. De ‘wired doorbell’ modellen hebben meestal 12v of 24v nodig om te kunnen werken. Hiervoor moet de standaard beltrafo opgewaardeerd worden; deze leveren meestal 8v in Nederland. Een alternatief is om de huidige kabel vanaf de beltrafo door te knippen en hier een 12v (of 24v) stroomadapter aan te maken. Daarvoor is dan wel een wandcontactdoos of stroompunt in de meterkast voor nodig. Voor de Hombli Smart Doorbell 2 is dat allemaal niet nodig! Ideaal.

Specificaties (via Hombli)

 • Modelnummer HBDB-0209 (Doorbell 2) en HBDC-0309 (chime)
 • Lensafstand (focal): 2.8 mm
 • Beeld (field of vision): 140 graden horizontaal
 • Bewegingsdetectie tot 110 graden
 • Resolutie Full HD: 1080P 1920 x 1080
 • 15 Frames per seconde opname snelheid
 • SD-Card max 128GB
 • 2.4GHz Wi-Fi (Tuya)
 • IP65 waterdicht
 • Infrarood IR (onbekend aantal meter)
 • Gewicht: 370 gram
 • 5000 mAh accu
 • Chime bereik is 30 meter

Uitvoeringen Hombli Smart Doorbell 2

Zoals geschreven in de intro is de uitvoering die we in deze review hebben getest het complete pakket. Compleet wil hier zeggen dat de ‘chime’ is meegeleverd, de daadwerkelijke ‘bel’. Verder is er een versie zonder de chime waar je alleen de slimme drukknop met camera hebt en je afhankelijk bent van de notificatie op je smartphone als er iemand aanbelt. Deze slimme drukknop-met-camera is er in een two-tone wit/zwart, of een geheel zwarte uitvoering.

De chime voor Doorbell 2 ziet er een stuk aantrekkelijker uit dan voor de eerste iteratie van Hombli’s slimme deurbel. Het is plat gezegd een speakertje met knoppen om het geluid harder of zachter te zetten en het melodietje te wijzigen. Prima product, niets op aan te merken. Het aanschaffen van een losse chime is mogelijk voor ongeveer 33 euro:

Het complete pakket heeft als reguliere prijs 169 euro (juli 2022). In de twee beschikbare uitvoeringen is alleen de drukknop-met-camera anders met de genoemde twee opties in wit/zwart of geheel zwart:

Zoals geschreven is het mogelijk om alleen de drukknop-met-camera aan te schaffen in ook weer wit/zwart of geheel zwart:

Smart Home

Met Google Assistant en Alexa is het mogelijk om de stream van de Doorbell 2 op te vragen. Tijdens onze test werkte dit niet helemaal zoals het zou moeten op de Google Nest Hub. Nest Hub bleef hangen op een poging om verbinding te maken (“hey Google toon Hombli Smart Doorbell 2” , of “Toon Doorbell 2”). Spot On Tech ontdekte dat het uitsluitend werkt als de Hombli app open is en de stream van de Doorbell 2 actief is. Dan is het mogelijk de stream op de Nest Hub te tonen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Onze contactpersoon bij Hombli heeft laten weten dat dit op korte termijn opgelost gaat worden. (Update: inmiddels zijn deze issues opgelost!)

Met behulp van Tasker (Play store) zou het mogelijk moeten zijn om de notificatie die je op je mobiel krijgt dat er aangebeld wordt, te kunnen lezen en dat als een ’trigger’ te gebruiken om automatisch direct op de Nest Hub of de Amazon Echo Show de stream te tonen wie er voor de deur staat. Helaas kregen we dit niet voor elkaar met de Doorbell 2 en de Nest Hub samen. Er waren wat inconsistente gedragingen bij de notificatie, die soms leeg was, soms ‘Deurbel actief’ en soms zoals het zou moeten zijn met ‘Er belt iemand aan’ en daar dan een screenshot bij van wie er voor de camera van de deurbel staat. Ook aan dit deel wordt door Hombli gewerkt om het op te lossen, maar dat was niet meer op tijd voor deze review.

Slimme Hombli app

In de Hombli app (en ook in Tuya Smart Life) is het mogelijk om scenario’s te definiëren waarbij er gebeurtenissen als een trigger kunnen dienen om een ander Tuya apparaat iets te laten doen. Behalve allerlei leuke toepassingen zou een nuttig gebruik kunnen zijn om voor doven en slechthorenden op het moment dat iemand aanbelt het laten knipperen van een lamp of de Hombli LED strip (review hier: Hombli Smart LED Strip).

De beperking is dat alleen apparaten bediend kunnen worden die binnen de Hombli app zijn geregistreerd. Dit wil zeggen Tuya Wi-Fi smart home apparaten en eventuele Hombli bluetooth smart home apparaten.

Ons advies is daarom: gebruik de Hombli app voor *al* je Tuya slimme Wi-Fi producten! In mijn geval is dat behalve de Hombli producten ook Lytmi (review: Sync Box), Rowenta robotstofzuiger en Eurom (review: Alutherm elektrische kachel). Ik moet alles nog eens ‘een keer’ opnieuw configureren zodat het in de Hombli app komt – dat ga ik zeker nog doen. Het maakt je scenario’s krachtiger en voorkomt ook dat je stapels aan losse apps op je telefoon nodig hebt.

Voor de Smart Doorbell 2 specifiek heeft Hombli het zo opgebouwd dat je telefoon ook afgaat als er aangebeld wordt. Je krijgt een notificatie via de app. Je zou dus zonder Chime de slimme deurbel kunnen gebruiken.

Screenshots

Overdag
Overdag met zon bijna vol in de lens
Weinig licht
Weinig licht
Nacht
Nacht

Accessoires

Bij de Hombli Smart Doorbell 2 worden twee brackets meegeleverd. De ene is voor een goede, rechte montage. Er wordt een speciaal schroefje meegeleverd om diefstal te voorkomen, die in deze bracket ingedraaid kan worden.

De tweede bracket is er voor om de camera naar links of naar rechts te richten onder een hoek (horizontaal). Deze bracket is optioneel en niet noodzakelijk. Ik doe het zonder.

Nog een tipje is dat de beste hoogte voor een slimme deurbel is op ten minste 120 cm van de grond zodat ook het hoofd van de persoon die aanbelt te zien is op de camera.

Wat is er mis mee?

Is de Doorbell 2 perfect? Nee helaas niet. De problemen met de notificatie en het tonen van de stream op de Nest Hub vond ik een tegenvaller. Ik had speciaal een extra Nest Hub aangeschaft voor in de woonkamer om als een schermpje te dienen voor wanneer er aangebeld wordt. Deze smart home-feature hoop ik in de nabije toekomst alsnog te kunnen realiseren, zo ja dan zal ik de review updaten.

Aan de andere kant, dat Hombli hier bijna direct op reageerde en er mee bezig is gegaan laat zien hoe belangrijk de klanttevredenheid voor Hombli is. Ze luisteren en nemen de tijd om te reageren. Contact opnemen met de klantenservice via de app wil meestal zeggen dat je dezelfde dag nog, of uiterlijk de volgende werkdag een zinvolle response krijgt.

De genoemde twee issues zullen ongetwijfeld spoedig opgelost zijn. Wat echter nog niet in de Hombli Smart Doorbell 2 beschikbaar  is, is optimalisatie van de bewegingsdetectie. De enige functie is menselijk lichaam-detectie (die heel goed werkt).

Lichaamsdetectie
Lichaamsdetectie werkt goed: ouderwets belletje drukken werkt niet meer

Het aanpassen van een bewegingszone of volledige configuratie van de detectiezone is er helaas allemaal niet. Gevoeligheid kan ingesteld worden en dat is het. Voor de meeste Nederlandse huishoudens wil dit zeggen dat de bewegingsdetectie zo goed als nutteloos is. Je voordeur kijkt meestal uit op een stoep of straat en daar is veel beweging. De menselijk lichaam-detectie maakt veel goed, maar het is niet waterdicht. Bewegingsdetectie staat hierom bij mij uit.

Bewegingsdetectie op de stop
Bewegingsdetectie op de stoep

Wat ik ook vindt missen is dat Hombli Smart Doorbell 2 geen gezichtsdetectie heeft. Hoe dit qua wetgeving zit weet ik eerlijk niet, maar ten minste een van de concurrenten heeft het wel en het werkt “vrij aardig”. Ik wil die functie! Als je spreekwoordelijke schoonmoeder voor de deur staat een “Oh nooo” geluidje afspelen en de verlichting paniekerig laten knipperen…..  ok, misschien beter van niet, maar het kan helaas niet.

Wat is er geweldig aan?

Het grootste deel van de pluspunten is al uitgebreid aan bod gekomen. Tuya functionaliteit maakt het handig combineren met andere smart home producten. Grote accu en bedraad aansluitbaar. Een punt waar ik nog niet veel over heb geschreven is de beeldkwaliteit. Overdag is die ronduit prima. Schijnt de zon recht in de camera dan is er af en toe wat over-belichting. De resolutie van 1080p is genoeg voor een deurbel.

Dat het beeld in landschap is kan betekenen dat je de benen mist als iemand dichtbij de bel staat, maar je hebt wel een goed overzicht en de beeldkwaliteit is goed. In het donker merk je de beperkingen van de infrarood in combinatie met een 1080P resolutie. Maar… meerdere concurrenten hebben lagere resoluties of aanzienlijk slechtere beeldkwaliteit ’s nachts. Op enige afstand is de kwaliteit niet geweldig (het is niet de bedoeling om je deurbelcamera te gebruiken om je buren te bespieden), dichtbij de deur is het prima.

Dat het mogelijk is om de clips in een (betaald) cloud abonnement op te slaan – maar hier niet toe verplicht zijn – is erg prettig. De SD kaart in je deurbel plaatsen is genoeg. Het cloud abonnement is niet te duur:  €3,49 per maand of €34.95  per jaar voor 7 dagen opslag van alle bewegingsclips. De lengte van de opgeslagen clip is 10 seconden.

Conclusie

De Hombli Smart Doorbell 2 is een van de goedkoopste slimme deurbellen met accu waarbij je niet verplicht bent om een (heel) duur cloud abonnement af te sluiten. Het kan wel, maar hoeft niet. Dit is een hele grote plus ten opzichte van meerdere andere leveranciers.

Een ander groot voordeel is de ingebouwde grote accu, in combinatie met mogelijkheid tot het bedraad aansluiten. Ook hier: het kan, maar hoeft niet. Dit geeft je maximale vrijheid voor het toepassen van de bel.

De software kan nog wel wat liefde gebruiken met een oplossing voor de issues rond de notificaties en het tonen op de Nest Hub en wat verbeteren aan de instellingen voor de bewegingsdetectie. Hierdoor twijfel ik ook wat aan mijn eindoordeel, maar ervan uitgaand dat beide problemen spoedig worden opgelost maak ik er 4 uit 5 sterren van.

Update december 2022: de notificaties in de app zijn opgelost en ook het tonen op de Google Nest Hub werkt nu weer zoals het hoort. Hiermee kan het eindoordeel naar 4,5 ster uit 5.

Koop bij

Pluspunten

 • Zowel te gebruiken met alleen accu als bedraad aansluitbaar
 • Bedraad aansluitbaar op bestaande 8v beltrafo
 • Tuya 2.4GHz Wi-Fi
 • Cloud mogelijk (abonnement), maar niet verplicht (lokale SD-kaart)
 • Mogelijkheid voor extra chime (‘bel’)
 • Te koop in zwart en wit/zwart

Minpunten

 • Geen gezichtsherkenning
 • Vrij weinig instelbaar aan de bewegingsdetectie en geen zones instelbaar
 • Software heeft nog wat aandacht nodig
Onze beoordeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.