DreameBot L10s Ultra robotstofzuiger dweilrobot review

DreameBot L10s Ultra

De Dreametech DreamBot L10s Ultra is een uitmuntende dweilrobot, die als robotstofzuiger ook kan stofzuigen. Als een pure robotstofzuiger is het misschien niet de allerallerbeste, maar de dweilfunctie is ongeëvenaard.  Nieuwsgierig? Lees vooral verder, want er zijn een paar dingen om rekening mee te houden. Zoals de enorme omvang van de thuisbasis.

  Koop via Koop via Amazon

Disclaimer: we hebben deze robot van Dreametech ter beschikking gekregen om deze review te schrijven. Echter zonder beperkingen; dus alles wat ik schrijf is echt mijn mening en geen sales-praat.

Waarom een dweilrobot? Wat maakt het anders dan een robotstofzuiger?

Veel mensen vragen zich af wat ze met een robotstofzuiger moeten, waarom zouden ze er 1 kopen? En dan helemaal, waarom een dweilrobot? Voor een (simpele) robotstofzuiger is het antwoord vooral voor het gemak. Helemaal voor wie huisdieren heeft, 1x per week stofzuigen is echt niet genoeg. Dan is een robotstofzuiger een ideale hulp.

Een dweilrobot geldt eigenlijk bijna hetzelfde voor, maar dan in versterkte mate. Wie heeft er immers zin aan om elke week zich bezig te houden met water en schoonmaakmiddel en de luiwagen en mop pakken en dan gaan dweilen? Zeg nou zelf, wanneer was het de laatste keer dat je dat deed? En toch is het heel belangrijk. Dweilen helpt de luchtkwaliteit in huis te verbeteren door het verwijderen van allergenen, stofjes en andere viezigheid die met enkel stofzuigen niet geheel verdwijnen.

Het verschil tussen een gewone robotstofzuiger en een dweilrobot is natuurlijk dat een dweilrobot ‘iets’ met water doet. Maar helaas is het niet automatisch zo dat elke robotstofzuiger die een vochtig doekje achter zich aan kan slepen, ook echt kan dweilen. Een robotstofzuiger is geen volledige vervanger van de stofzuiger, er zijn altijd hoekjes en gaatjes waar de robot niet kan komen. Vooral een volle (woon)kamer met allerlei objecten en losliggende draden zal de effectiviteit van je robot aanzienlijk verminderen. Voor het dweilen zou ik zeggen dat een dweilrobot wel het reguliere dweilen nagenoeg geheel kan vervangen. Mits, je investeert in een echte dweilrobot.

De DreamBot L10s Ultra is wel zo’n echte dweilrobot. Het apparaat is uitgerust met 2 draaiende moppen en kan hier schoonmaakmiddel aan toevoegen. Nee, het is geen schrobben, maar voor het verwijderen van kleine deeltjes en oppervlakkige viezigheid is het genoeg. Veel robotstofzuigers hebben enkel een klein waterreservoir en dat druppelt in een klein microvezel doekje dat de vloer vochtig maakt. Vaak is schoonmaakmiddel niet toegestaan om aan het waterreservoir toe te voegen. Dat is geen dweilen. De DreameBot L10s Ultra is van een heel ander niveau. Kost wat, heb je ook wat.

What’s in the box

In de doos vinden we een kleinere doos met de accessoires, schoonmaakmiddel en moppen. Een enorm groot basisstation. En de robot zelf.

Wat zit er in de kleinere doos van de DreameBot L10s Ultra robotstofzuiger dweilrobot
Wat zit er in de kleinere doos: accessoires.

De moppen zijn voor deze dweilrobot natuurlijk heel belangrijk. Ze voelen prettig aan en geven me vertrouwen in het schoonmaakresultaat. Jammer vind ik dat er een stofzuigerzakje aanwezig is. Ik snap de technische beperkingen, maar dit voelt niet aan als een stap vooruit. Ook het speciale schoonmaakmiddel is een aanwijzing dat met alleen de initiële aanschafkosten we niet eindeloos voort kunnen met de DreameBot.

Verder is er 1 veegborstel in de doos aanwezig en een rager om te helpen bij het reinigen van de robot. De stroomkabel is in een plastic zakje gestopt: een van de weinige plastic verpakkingen in de doos. Waar mogelijk heeft Dreame gekozen voor karton als opvulmateriaal.

Specificaties DreameBot L10s Ultra robotstofzuiger dweilrobot (via Dreametech.com)

 • 5300pa zuigkracht
 • automatische stofverzameling(legen) in het basis station
 • automatisch moppen schoonmaken door het basis station
 • automatisch schoonmaakmiddel toevoegen in het basis station
 • automatisch moppen droog maken met warme lucht in het basis station
 • automatisch moppen intrekken bij detectie van tapijt
 • AI camera voor afstandsbepaling naar objecten om botsen te verminderen
 • Onderhoudsarme schoonmaak accessoires
 • LiDAR 3D scanner

De versie van de DreameBot L10s Ultra dweilrobot die wij hebben getest is het typenummer RLS6LADC.

Zoals te zien aan de ‘unieke’ features hierboven genoemd, is het basisstation erg belangrijk. Het verklaart daarmee ook de enorme afmetingen.

Afmetingen:

 • Basisstation 30 cm breed x 40 cm diep x 57 cm hoog
 • Dweilrobot 35 cm diameter
DreameBot L10s Ultra robotstofzuiger dweilrobot - Basisstation - schoonmaakmiddel - onderkant robot
Basisstation, schoonmaakmiddel, onderkant robot

Eerste installatie

Omdat Dreametech onderdeel is van de Xiaomi familie, is het mogelijk om de DreameBot via de Xiaomi Home app te installeren, wat handig is voor wanneer je al meer Xiaomi smart home producten in je bezit hebt. Een leuke gimmick van de L10s Ultra is dan niet meer voor je beschikbaar: op afstand je robot besturen en via de camera je huis verkennen. Daarvoor moet je de eigen Dreametech app installeren.

De installatie zelf gaat gemakkelijk en snel. Beide apps (Xiaomi Home en Dreametech eigen) zijn makkelijk in gebruik en overzichtelijk. Vertalingen naar het Nederlands zijn vrijwel 100% correct en volledig, een enkele regel verschijnt in het Engels. Ik heb geen Chinese tekens gezien waar je die niet zou verwachten.

Xiaomi Home app kan ook
Xiaomi Home app kan ook

Om de moppen te plaatsen druk je deze simpelweg in de magnetische openingen aan de onderkant. Zodra je de 2e hebt geplaatst zal de robot (mits opgeladen) je laten weten dat “mop pads installed” zijn. Hee, het praat tegen me! Wel erg luid… wat in de app gelukkig zachter gezet kan worden. Zodra de moppen in de robot zitten, zal deze gaan stofzuigen en dweilen. Haal je de moppen eruit, zal de robot uitsluitend stofzuigen.

Om te dweilen zijn het schoonmaakmiddel en de schoonwatercontainer noodzakelijk. Ik ben nog niet door mijn voorraad schoonmaakmiddel heen, dus ik kan je niet zeggen wat er gebeurd als die op is. Hopelijk kun je dan met simpel water nog dweilen, maar ik kan het je nu nog niet vertellen. Schoon water is wel noodzakelijk. Je kan een handvol keren dweilen (afhankelijk van het oppervlak natuurlijk) voordat je het schoonwaterreservoir moet bijvullen.

DreameBot L10s Ultra robotstofzuiger is een dweilrobot

De langharige moppen draaien vrij snel rond met 180 rpm. Doordat deze door de robot tegen het oppervlak worden geduwd, wordt er soort-van geschrobd. Natuurlijk niet ‘met de botten’, zoals een mens kan, maar het resultaat is enorm veel beter dan alleen een vochtig microvezel doekje dat meegetrokken wordt – zoals veel “dweil” functies van robotstofzuigers. Dreamebot L10s Ultra is een echte dweilrobot.

Zoals gezegd, als je de moppen plaatst dan hoor je een robotstem aankondigen “mop pads installed”. Naast het Engels kan de robot op een handvol andere talen ingesteld worden, geen Nederlands. Het volume kan ook aangepast worden in de app. Aangezien er meerdere aankondigen gedaan worden door de robot bij zowel het starten van het schoonmaken, tussendoor (schoon water ophalen) en aan het einde van de schoonmaaktaak, is het mogelijk wenselijk om die stem wat minder hard te zetten. Natuurlijk is ook dit een optie in de app.

Het drogen van de dweil gebeurt met warme lucht. Dit veroorzaakt een zacht geluid, niet erg storend als je er naast zit. In de app is instelbaar (zoals bijna alles) hoelang je het drogen maximaal wilt laten duren. Standaard staat dit op 2 uur.

Het drogen van de moppen met warme lucht maakt geluid bij de DreameBot L10s Ultra robotstofzuiger dweilrobot
Het drogen van de moppen met warme lucht maakt enig geluid

Eerste ervaringen

Met in het basisstation het schoonwaterreservoir van 2,5 liter bijna volledig gevuld en het schoonmaakmiddel geplaatst, de moppen met hun magneet in de robot – tijd om de nieuwe schoonmaakster aan het werk te zetten. Dit is mijn 4e robotstofzuiger, hoewel de Dreamebot L10s Ultra mijn eerste (echte) dweilrobot is. Ik ben daarom er al aan gewend dat ik, voordat ik de robot aanslinger, eerst de losliggende dingen even verzamel. Met name kattenspeeltjes gooi ik even tijdelijk in de kattenmand. Losse draden voorkom ik altijd sowieso, maar om te voorkomen dat die in de borstel terecht komen – zorg dat die er niet zo bij hangen dat de robot ze kan proberen op te eten.

Via de app kan de robot gestart worden, of door op de middelste knop op de robot zelf te drukken. En…. er gebeurd niets. Of ja, toch, de robot gaat eerst water en schoonmaakmiddel opzuigen. Na het starten van de schoonmaakbeurt draait de robot volledig om de as. De camera en LiDAR beginnen met het bepalen van de afstand naar de dichtstbijzijnde objecten en het aanmaken van een map van de kamer.

Het valt me op dat de bewegingen niet helemaal optimaal efficiënt zijn. Bij obstakels draait de robot steeds de camera naar het object, hiervoor gaat de robot een klein beetje achteruit en maakt een draai om naar het object te ‘kijken’. Het kost hierdoor de robot aardig wat tijd om door de woonkamer en keuken te laveren. Het positieve is wel dat er nauwelijks gebotst wordt door de robot. Ik denk dat het een acceptabel compromis is.

DreameBot L10s Ultra robotstofzuiger dweilrobot kan niet de volle breedte dweilen parallel aan een muur
Moppen kunnen niet de volle breedte van de robot dweilen parallel aan een muur

Wat gelijk opvalt is dat de moppen vrij ver binnenboord zitten. Waar de borstel nog wel ietsje uitsteekt aan de rechterkant, is dat niet het geval bij de moppen. Het dweilen laat een strook van meerdere centimeters open, langs kasten of plinten. Zoals dat vrijwel elke robotstofzuiger ‘ronde hoekjes’ achterlaat, doen de moppen dat in versterkte mate bij het dweilen.

Voor de duidelijkheid: dit is alleen langs muren/plinten. Middenin de kamer weet de robot waar het geweest is en laat deze geen extra strookjes achter. De banen van dweilen sluiten dan prima aan.

Onderhoud van de DreameBot L10s Ultra robotstofzuiger dweilrobot

Een robotdweil of dweilrobot helpt je met het huis veel vaker te dweilen, dan dat je er zelf zin aan hebt. Hiermee wordt o.a. de luchtkwaliteit beter. Zoals in de vorige sectie beschreven, blijven er kleine strookjes langs muren die de robot niet meeneemt. Daarnaast echter heb je ook wat onderhoud aan de robot zelf.

De stofzuigerzakken moeten af en toe vervangen worden en het schoonmaakmiddel is niet oneindig. Ook de robot en het basisstation hebben af en toe even een klein beetje aandacht nodig. Dit is echter niet zo intensief als dat ik van andere robotstofzuigers gewend ben, dus dit heeft Dreame goed aangepakt. De moppen worden na dweilen schoongemaakt en gedroogd, wat ook ideaal is.

Dat ‘schoonmaken’ van de moppen gaat echter wel ergens heen. Grotendeels gaat dat gelukkig naar het vieze waterreservoir, maar er blijft ook wat achter in het bakje van het basisstation waar af en toe een vochtig doekje overheen halen geen slecht plan is.

Moppen en onderhoud van de DreameBot L10s Ultra robotstofzuiger dweilrobot
Een vochtig doekje door het basisstation is af en toe nodig, moppen worden automatisch gereinigd en gedroogd

Het reinigen van de moppen, wat het basisstation automatisch doet, lijkt vrij goed te werken. Deze zelf gaan uitwassen lijkt niet nodig. Op termijn zullen ze wel een keer vervangen moeten worden.

De roller aan de onderkant van de robot blijft verbazingwekkend schoon. Waar ik bij eerdere robots na elke 2 a 3 schoonmaakbeurten deze vaak wel even uit de robot trok om te ontdoen van haren, heb ik dat hier nog niet hoeven doen na 13 schoonmaakrondjes.

Smart App

Beide apps werken prima en bieden genoeg mogelijkheden tot instellen, besturing op afstand en het inplannen van schoonmaakacties. Alleen de Dreame app laat je via de camera meekijken.

Xiaomi Home smart app voor de DreameBot L10s Ultra robotstofzuiger dweilrobot
Digitale kaart en enkele opties. De app is wel Nederlandstalig, spraak niet

Beschikbaarheid DreameBot L10s Ultra robotstofzuiger dweilrobot

Waar de prijs van de DreameBot L10s Ultra eerst nog boven de 1000 euro lag bij de introductie, is de prijs voor de hele unit inmiddels gezakt naar 899,- euro.

Beschikbaarheid accessoires

De app toont de status van de accessoires, wanneer het mogelijk aan te raden wordt om deze te vervangen. Bij Amazon is het mogelijk deze te bestellen. Hieronder een lijstje met originelen en ’third party’ producten:

DreameBot L10s Ultra robotstofzuiger dweilrobot schoonmaakmiddel
3-pak reinigingsvloeistof voor DreameBot L10s Ultra via Amazon.de

Via Dreame kreeg ik de belofte dat ‘binnenkort’ de vervangende onderdelen en accessoires ook via Bol.com (en andere NL online retailers) te bestellen zal zijn. Op dit moment is dat nog niet mogelijk.

Conclusie

DreameBot L10s Ultra robotstofzuiger dweilrobot is geweldig voor iedereen met een harde vloer die niet wil hoeven dweilen. Ik zie deze robot als dat: een dweilrobot, die ook kan stofzuigen. Als je een pure robotstofzuiger zoekt dan denk ik dat er betere opties zijn en met kleinere basisstations (of zonder). Heb je geen harde vloeren…. dan is een dweilrobot sowieso nutteloos.

Dat de L10s zo slim is om de mops automatisch omhoog te trekken als (een stuk) tapijt wordt gedetecteerd is briljant. In mijn geval kan ik hierdoor de gehele benedenverdieping, zonder beperking, laten stofzuigen en dweilen. De schoonloopmat bij mijn voordeur krijgt geen vochtige beurt. Mijn grootste klacht over deze robot is het formaat van het basisstation, maar dat formaat maakt zorgeloos dweilen mogelijk. Het is een irritante, maar te begrijpen, beperking.

Waar ik minder begrip voor heb is de keus om weer stofzuigerzakken te gebruiken. Ik vermoed dat het moeilijk is om het tijdelijke stofreservoir in de robot leeg te zuigen met een zakloos ontwerp. Maar voor mij is dit een zeer ongewenst iets. Ik gebruik al jaren een zakloze steelstofzuiger en dat er ergens nog een grotere stofzuiger-met-zak staat is vooral omdat bij bijvoorbeeld gebroken glazen ik niet wil vertrouwen op de beperktere zuigkracht van een steelstofzuiger.

Voor een eindoordeel twijfel ik enorm. Als een dweilrobot zou ik de L10s Ultra de volle 5 uit 5 moeten geven. Maar als robotstofzuiger word ik er helaas minder blij van en blijf ik op zo’n 3 sterren haken. Gemiddeld maakt dat 4 uit 5. Als robotstofzuiger is de L10s Ultra wel ‘goed genoeg’, maar mocht je het dweilen minder belangrijk vinden dan raad ik aan dat je even verder kijkt. Vindt je het dweilen wel belangrijk, dan denk niet heel veel langer na – de L10s Ultra is je ideale huishoudmaatje. Misschien alleen nog even nadenken over waar je die enorme unit gaat neerzetten.

  Koop via Koop via Amazon

Pluspunten

 • Echte dweilfunctie, niet een vochtig doekje
 • Schoonmaakmiddel toegevoegd
 • Automatisch leegmaken stofreservoir
 • Reservoirs voor schoon- en vuilwater
 • Moppen worden gereinigd na gebruik en gedroogd
 • Google Assistant / smart home integratie
 • Automatisch 3D map maken
 • Detectie voor obstakels, uitwerpselen huisdieren
 • Val-detectie
 • Veel configureerbaar
 • Mops automatisch omhoog als tapijt wordt gedetecteerd
 • Flinke accucapaciteit
 • Mooi design

Minpunten

 • Het basisstation is groot, groter, grootst
 • Niet zakloos, stofzuigerzakken kopen noodzakelijk
 • Schoonmaakmiddel in speciale verpakking
 • Legen stofreservoir naar de zak is luidruchtig
 • Drogen van de mops duurt lang en maakt (zacht) geluid
 • Moppen zitten niet aan de rand van de robot
 • Slechts 1 borstel voor stofzuigen

Linkjes op deze pagina geven ons een kleine affiliatie vergoeding. Het kost jou niets extra. Koop dus aub via een van onze linkjes. Dat maakt het ons mogelijk om deze informatie gratis aan jou aan te blijven bieden.

Onze beoordeling

One thought on “DreameBot L10s Ultra robotstofzuiger dweilrobot review

 1. Erg gedetailleerde review, dank je wel. En vooral ook fijn dat iemand ect benoemd dat je nooit al je schoonmaakwerk met een zuig of dweil robot kunt vervangen. Maar dat het juist is voor de dagelijkse reiniging van de vloer. Ik ga deze optie zeker in mijn gedachten houden bij mijn zoektocht. Het grote water reservoir spreekt mij erg aan en fijn te horen dat hij goed schoonmaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.