HP Smart Tank 7006 All-in-One review Wi-Fi printen en scannen

HP Smart Tank 7006

HP Smart Tank 7006 is een all-in-one Wi-Fi kleurenprinter en scanner (en copier en fax (ja fax!)) in de Smart Tank-serie van HP. Het belangrijkste aan deze printer is het gebruik van vrij grote, relatief goedkope inkt. Sneak preview: het is een prima printer die vrij snel afdrukt, maar de software mag nog wel een paar updates krijgen om echt zo goed te werken als je zou willen en toch zou mogen verwachten.

Omdat de 7306 nagenoeg dezelfde printer is, geldt alles in deze review ook voor de HP Smart Tank 7306. Waar er een verschil is tussen deze twee printers zullen we dat aangeven.

Disclaimer: we hebben het product zelf aangeschaft via Bol.com, voor eigen (privé) gebruik. Dit is geen gesponsorde review. Niet dat het iets uitmaakt, want alle reviews op SpotOnTech zijn even eerlijk en oprecht. Gesponsord of niet.

What’s in the box

HP Smart Tank 7006 in de doos
Wat zit er in de doos van de HP Smart Tank 7006?

In de doos vinden we gebruikelijke vulling voor de papierbak, een handleiding met veel talen, stroomkabel met platte stekker voor Nederland (et all) en een internationale stekker voor bijvoorbeeld Groot Brittannië. Handig om je printer mee op vakantie te kunnen nemen #sarcasme. Voor HP zal het wel goedkoper zijn om 1 doos te kunnen vullen met alles voor geheel Europa.

Voor de inkt zijn er 5 potten aanwezig. Geel, Magenta en Blauw voor de kleuren en 2x een pot Zwart XL. Je hebt maar 1 pot nodig om de printer te vullen met zwarte inkt. Ingesealed zijn er 2 printkoppen aanwezig voor zwart en kleur. De 7006 en 7306 zijn geen foto printers, dus er is geen speciale ‘photosmart’ inkt aanwezig.

Inktpotten

Tot 20 jaar geleden had ik alleen HP inktjet printers en scanners. Daarna heb ik een tijd lang een ander merk gehad. Maar alle merken (inktjet) printers hadden 1 ding gemeen: de cartridges waren snel leeg, of verstopt. Ook waren – en zijn – inkt cartridges onnodig duur.

HP Smart Tank werkt met potten met inkt waarmee je het reservoir van de printer vult. Dit maakt de inkt veel goedkoper en de printer zelf duurder. Print je veel dan is dit economischer. Wat mij betreft is dit een veel betere aanpak. Opvallend vond ik om te zien dat ook de printkoppen vervangen kunnen worden en dat die slechts 11 euro p/st kosten. Verstopte cartridges die je nog vol inkt dan weg moest gooien is dus ook iets van het verleden.

Inktniveaus
Inktniveau zichtbaar aan de buitenkant van de printer: magenta moet nog gevuld worden

Installatie

De installatie is redelijk gemakkelijk. Scan de QR-code en je wordt naar de app store begeleid. In de app is de rest van de configuratie duidelijk uitgelegd met plaatjes en tekst. Een voordeel van de installatie met de HP Smart app is dat de printer/scanner direct ook beschikbaar is op een Android of iOS tablet of vanaf je smartphone. Voor Android is nog wel de HP Print Service plug-in nodig als extra app. Tijdens de configuratie krijg je de mogelijkheid die direct te installeren en na afronden is printen van foto’s uit je galerij direct mogelijk.

Op de (Windows)computer installeer je ook de HP Smart app vanuit de Windows Store en de Wi-Fi printer en scanner wordt direct beschikbaar gemaakt.

Mocht het misgegaan zijn met de eerste poging om de printer via Wi-Fi te verbinden: zet de printer aan, hou de “i”-knop enkele seconden ingedrukt, daarna tegelijk de Wi-Fi-knop en X-knop 5 seconden in houden en dan zal de printer opnieuw in Wi-Fi configuratiemodus zijn gezet. De app vindt dan de printer direct.

HP Smart app
HP Smart app: installatie en het homescherm

HP Smart

HP Smart app is beschikbaar voor op mobiel apparaat (Android of iOS) en op de laptop of desktop (Windows / MacOS). De app werkt handig en ziet er aantrekkelijk en intuïtief uit, maar het nadeel is dat om alle functies te kunnen gebruiken je een account moet registeren bij HP. Dat de app er op zowel Android als Windows zo goed als exact hetzelfde uitziet is ook een pluspunt. Voor alle functionaliteit van deze All-in-One zijn er meerdere tegeltjes in de app.

Via USB aansluiten

Er wordt standaard geen USB kabel meegeleverd, maar er is wel een USB aansluiting. Natuurlijk is het mogelijk om zelf een USB kabel te kopen om de printer rechtstreeks op een computer aan te sluiten, maar de Smart Tank is bedoelt om gebruikt te worden als een Wi-Fi printer.

We hebben de printer ook geprobeerd te gebruiken met een USB kabel. Helaas werd het een pijnlijk proces. De eerder geïnstalleerde Wi-Fi variant werkte nog steeds via de app, maar zodra we dat probeerden te combineren (eigenlijk per ongeluk) ging het geheel mis. De software onder Windows werd ineens tergend langzaam en werkte nauwelijks tot niet. Wat we ook probeerden, het werd steeds minder. Kortom: beter niet.

Het enige voordeel wat aansluiten via de USB kabel zou brengen – mits je de printer/scanner puur en enkel en alleen via de USB kabel gebruikt – is dat het aanmaken van een account via HP niet meer nodig is. Het is dan een ‘domme’ printer/scanner geworden die werkt zoals bijvoorbeeld de oude HP PSC 1400/1500 all-in-one. Maar daar geef je geen 300 euro voor uit.

Afdrukkwaliteit en snelheid

De afdrukkwaliteit is prima in zwart en kleur. Voor fotorealistische afdrukken vind ik het net iets minder goed dan ik gewend was. Alsnog zijn het prima afdrukken, maar indien je niet de betere kwaliteit fotopapier gebruikt is de afdrukkwaliteit van foto’s wat teleurstellend omdat het scherpte mist.

Bij dubbelzijdig afdrukken zijn er een paar opmerkingen te maken. Allereerst gaat de printsnelheid omlaag in vergelijking met enkelzijdig printen naar zo’n 20 seconden per pagina. Een pagina of 30 dubbelzijdig afdrukken betekent dat je een minuut of 9 de tijd hebt om te gaan koffiedrinken.

Daarnaast vereist de printer blijkbaar een marge bij dubbelzijdig printen die bij enkelzijdig printen niet vereist is. De software houdt hier niet goed rekening mee. Mocht je instellen dat de printer de gehele pagina moet gebruiken (fit to page / formaat aanpassen aan pagina) dan kun je hierdoor ongeveer de eerste centimeter van je pagina ‘kwijt’ raken waardoor je de eerste letter van elke regel mist of een klein deel van plaatjes. Onhandig! Hopelijk kan HP dit laatste in de software nog oplossen, maar mogelijk is dit een beperking doordat de rollers het papier nog weer terug moeten kunnen trekken.

Smart Tank 7006 en Smart Tank 7306

Het gereviewde model Smart Tank 7006 is de versie zonder een feeder. De feeder is de documentinvoer om meerdere pagina’s te kunnen scannen of kopiëren. Naar mijn mening is dat voor een gemiddeld consumentengebruik niet nodig, maar voor MKB gebruik – of kantoor aan huis – is een feeder wel praktisch om te hebben. Kijk daarvoor naar de 7306.

Naast de feeder is de Smart Tank 7306 verder gelijk is aan deze 7006, met nog een andere mogelijk belangrijke extra: een ethernet aansluiting. Bij aansluiten via de netwerkkabel vervalt echter de mogelijkheid om WiFi Direct te gebruiken.

HP officiële unboxing en installatie video. In de video hierboven wordt de 7306 met feeder getoond.

Prijs?

Op het moment dat ik de Smart Tank 7006 aanschafte was de prijs 309,- via Bol.com. Een paar dagen later ging de prijs naar 299,- Op het moment van schrijven van deze review is de prijs echter ineens 382,- bij Bol.com. De Smart Tank 7306 kost 369,-.

Conclusie

Na jarenlang veel te veel betaald te hebben voor inktcartridges met een te kleine hoeveelheid inkt, is de Smart Tank een verademing. De hoeveelheid inkt die in de doos wordt meegeleverd zou genoeg moeten zijn voor 3 jaar volgens HP zelf. De inktpotten zijn goedkoop en ook de printkoppen kunnen makkelijk en vrij goedkoop vervangen worden.

Jammer vind ik dat het niet mogelijk is om de printer met een netwerkkabel aan te sluiten. Wi-Fi betekent in de praktijk vaak dat er iets van vertraging is voor de printer gevonden kan worden in het netwerk. Met Wi-Fi-Direct was het wel mogelijk om makkelijk en snel te verbinden vanaf mobiel. Vanaf de Windows desktop had ik geen problemen.

HP Smart Tank 7006 is een prettige printer die ideaal is voor de grotere volumes aan printopdrachten. Hopelijk krijgt de software van de 7006 nog een flinke update, in de huidige status is het te onstabiel. HP lijkt de printer vooral gemaakt te hebben voor printen vanaf (Android) mobiele apparaten. Met hierbij af en toe de moeite om de printer te kunnen vinden via Wi-Fi hou ik het op 3 uit 5 sterren voor de 7006.

Een feeder zoals bij de Smart Tank 7306 vind ik persoonlijk niet direct noodzakelijk, maar de mogelijkheid om een netwerkkabel aan te sluiten is de paar tientjes extra wel waard. De feeder is dan een leuke bonus. Voor de 7306 maak ik er 4 uit 5 sterren van.

In beide gevallen telt wel de kanttekening dat de software ongetwijfeld nog (veel) updates krijgt, waardoor de gehele ervaring verder zal verbeteren.

Koop via

Pluspunten

 • Alleen een stroomstekker nodig
 • Mogelijk om USB kabel aan te sluiten
 • Ook te koop met document-invoer voor de copier/scanner als Smart Tank 7306
 • Inkt tanks zijn veel goedkoper dan de oude stijl cartridges en ook printkoppen zijn goedkoop te vervangen
 • Inktpeil via app en visueel aan de buitenkant van de printer te controleren
 • Inkt is eenvoudig zonder knoeien bij te vullen
 • Grote papierlade
 • Printer is heel stil
 • Print Anywhere met eventuele Private Printing
 • Zowel 2,4 als 5 GHz Wi-Fi

Minpunten

 • USB kabel niet meegeleverd (en beter ook niet gebruiken)
 • Bij dubbelzijdig printen verlies je vreemd genoeg print marge
 • Maar 1 soort papier in de papierlade tegelijk
 • 1-regelig klein LCD schermpje zonder kleur, alles via de app
 • Prijs
 • Uitsluitend Wi-Fi, geen netwerkkabel aansluiting mogelijk (7006 model)
 • HP Smart software (vooral voor Windows) heeft nog veel TLC nodig
 • Dit is geen fotoprinter

 

Onze beoordeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.