Bitdefender Total Security Antivirus en VPN review

Bitdefender Total Security

Beveiligingssoftware Bitdefender Total Security en Bitdefender VPN is een totaaloplossing voor de bescherming van alle apparaten met een internetverbinding. Primair is het antivirussoftware, maar het ’total security’ in de naam geeft al aan dat het pakket meer is dan enkel dat.

Hier op Spot On Tech is de slogan ‘alles met een stekker’. Antivirussoftware valt daar eigenlijk niet onder. Maar het zorgt er wel voor dat je die stekker, de netwerkkabel, veilig(er) ergens in kan steken. We kregen de kans om de Bitdefender protection suite met Bitdefender Total Security en Bitdefender VPN een jaar lang uit te proberen en op maximaal 5 apparaten te installeren.

Bitdefender

BitDefender is een Roemeens bedrijf en opgericht in 2001 en is al jaren bekend als de leverancier van een van de betere virusscanners. In 2019 werd het door de Consumentenbond nog uitgeroepen tot de beste anti-virusscanner en bijvoorbeeld in maart 2020 pakte Bitdefender 99,98% van alle bedreigingen. Veel van de andere (ook betaalde) pakketten kwam nauwelijks in de buurt hiervan. Een overzichtje met de gegevens: https://www.bestevirusscanners.nl/bitdefender/

Maar… Gratis?

Gratis virusscanners zijn er ook genoeg. Een nadeel is dat er vaak erg veel moeite door die gratis software wordt gedaan om je te verleiden tot het aanschaffen van een betaald abonnement, of andere betaalde software. De bedrijven erachter moeten immers  op de een of andere manier hun geld verdienen. Een aantal van deze bedrijven doen dat ook door jouw informatie (geanonimiseerd) te verkopen. Gratis is nooit echt helemaal gratis.

De enige echt gratis virusscanner is de in Windows ingebouwde Microsoft ‘Windows Defender’, maar die is verre van waterdicht. Hackers en virusmakers weten immers dat bijna alle potentiele slachtoffers minimaal wel Windows Defender hebben en doen wat nodig is om die te omzeilen.

Tot kort geleden had Bitdefender een gratis versie, Bitdefender Free. Ondersteuning voor deze anti-virusscanner loopt af. Inmiddels is bekend geworden dat er van Bitdefender een nieuw pakket onderweg is met als naam “Bitdefender Antivirus Free for Windows”.

Daarmee komen we dan ook bij een mini conclusie: moet je betalen voor een virusscanner? Nee, het kan gratis. Maar je betaald voor alle extra functionaliteit en een stukje extra zekerheid dat er een gespecialiseerd bedrijf continu bezig is met jouw apparaten zo veilig mogelijk te houden, zonder dat ze al het mogelijke doen om jou te bewegen om een abonnement af te nemen met allerlei irritante pop-ups (je betaald immer al 😉 ) of je persoonlijke/privé data verkopen.

Beschikbaarheid

Er zijn meerdere routes om het pakket aan te schaffen, maar rechtstreeks is het makkelijkste: Bitdefender.nl. Momenteel (april 2022) is er een aanbieding voor 1 jaar lang op 5 apparaten a 35 euro. Normale prijs is 80 euro per jaar. Schaf je de Total Security voor meerdere jaren aan wordt het veel goedkoper per jaar.  Wil je het voor maximaal 1 jaar aanschaffen dan zijn er goedkopere opties: price watch.

Gebruiksvriendelijkheid

Een van de zaken waar je bij een betaalde oplossing van mag verwachten dat die beter zal zijn, is de gebruiksvriendelijkheid. Bij al dit soort software is gebruiksvriendelijkheid wel steeds beter aan het worden en komt er ook steeds meer aandacht voor. Toch is er nog veel verschil tussen de diverse oplossingen.

Bitdefender is in mijn ervaring tot zover verreweg de meest gebruiksvriendelijke. Navigeer naar “central.bitdefender.com” (even inloggen) en selecteer of je de software op het lokale apparaat wilt installeren of een link doorsturen wil naar een andere gebruiker. Vanaf hier kom je op het zeer overzichtelijke dashboard en alles wijst zichzelf.

Dashboard en installatie

Na installatie (op in mijn geval de Windows desktop computer) zie je op de website direct een mooi overzicht van alle apparaten en de status van die apparaten, wat er eventueel aan virussen of andere bedreigingen zijn geweest per apparaat en dat je nog op een aantal andere apparaten ook de installatie kunt (laten) uitvoeren.

Device overview
Central – dashboard met apparaat overzicht (klik voor grotere versie)

Ik wilde als negatief punt opgeven dat “Software is Engelstalig”. Maar dat blijkt niet het geval. Op het dashboard vindt je links onderin een vlaggetje, klik er op en selecteer Nederland. Bij de (mobiele) app speelt dit niet, die switcht automatisch naar de systeemtaal van het mobiele apparaat. De vertaling naar het Nederlands lijkt correct en volledig.

klik maar op het vlaggetje
Klik op de vlag om de taal in te stellen

Mobiel

Op een mobiel apparaat zijn er bij installatie 3 keuzes: Security (de volledige beschermingssuite), VPN of alleen ‘Parental Control’. Kies je voor de Security dan wordt je automatisch naar de juiste app store (Android/iOS) doorgestuurd. Na installatie op je mobiele telefoon nog wel even onder toegankelijkheid “Bitdefender Mobile Security” bewerken en naar ‘Aan’ zetten. Zodra je dit doet zal je direct op central.bitdefender.com/dashboard de pop-up krijgen dat het specifieke apparaat nu ook beschermd wordt.

Mobiele installatie
Installatie op mobiel
Extra extra
Extra apparaat beschermd (hierna ben ik pas naar Nederlands geswitcht)

Een van de opties van de mobiele Security app is ‘Scam Alert’ die alle binnenkomende SMS’jes kan valideren of dit van die berichten zijn met nep-linkjes om je geld afhandig te maken. Hetzelfde geldt voor de ‘Malware scanner’ die checkt op o.a. Malware, Ransomware, Adware en Coinminer bedreigingen.

En natuurlijk is er een Webbescherming oplossing. Elk kan aan of uitgezet worden en zoals bij de Scam Alert moet nog wat extra toestemming op het mobiele apparaat gegeven worden dat Bitdefender je SMS’jes ook daadwerkelijk mag lezen. Het ziet er allemaal volledig, duidelijk en (wederom) gebruiksvriendelijk uit.

Scam alert
Functies op mobiel

Erg prettig is ook dat ik niet op mobiel de abonnementsgegevens opnieuw moet invullen, alleen inloggen in mijn account en de rest wijst voor zich. Nog 1 stap beter had kunnen zijn dat ik op het dashboard van Central een pop-up zou hebben gekregen met het verzoek of ik de nieuwe installatie wil goed keuren, die op basis van mijn link zou weten bij wel abonnement het hoorde. Maar ok, even inloggen dus.

Verder zijn er op de mobiele app ook nog een Antidiefstal en App Lock functie. De antidiefstal spreekt voor zich, de App Lock is bedoelt om bij specifieke applicaties een (extra) beveiliging toe te voegen, om te voorkomen dat iemand die je telefoon “even” heeft gepakt niet maar zo andere applicaties kan gaan openen.

Ook kan Bitdefender VPN app geïnstalleerd worden en is er ook de mogelijkheid om de Bitdefender Central app te installeren op de mobiel. Central is alleen nodig om de apparaten te monitoren waarop Bitdefender geïnstalleerd is en maakt ouderlijk toezicht mogelijk. Persoonlijk prefereer ik het openen van de website op Windows.

Een nadeel is dat je op je notificatiebalk nu een icoontje ziet van Bitdefender. Dit is niet de schuld van Bitdefender natuurlijk, maar een keus van Google voor Android. Het is een ‘service’ die actief is en daarom moet dat icoontje daar staan. Irritant. Of om het van de positieve kant te bekijken: een fijn en veilig gevoel, maar ik blijf me irriteren aan onnodige icoontjes op mijn mobiel.

hinderlijke status icoontjes
Nee hoor, dit soort icoontjes zijn niet irritant en overbodig

Performance

Virusscanners kosten altijd performance, ze beïnvloeden het apparaat in negatieve zin doordat ze alles ‘in de gaten houden’. Op de desktop heb ik niets gemerkt, maar op mobiel heb ik een paar keer een “schokje” opgemerkt in mijn grafisch vrij zware spel World of Warships Blitz. Niet storend en niet iets waarbij het spel helemaal hapert of onspeelbaar wordt, maar een enkele keer een schokje die er nooit was voor het installeren van de anti-virus oplossing. De aanwezigheid van de Security op de mobiel maakt je smartphone er niet sneller op.

Conclusie

Komende van de antivirus oplossing van mijn internetaanbieder (Ziggo – wat onder water F-Prot is) en daarvoor jarenlang gebruik gemaakt te hebben van allerlei gratis antivirus oplossingen zie ik een enorme verbetering in de gebruiksvriendelijkheid, de zeer uitgebreide set aan mogelijkheden en de hoge mate van zekerheid die het pakket biedt – op meerdere vlakken. Ouderlijk toezicht zal voor veel gezinnen een belangrijke overweging zijn.

De VPN is voor de Nederlandse markt misschien wat minder relevant, maar ergens in Oost-Europa en uhh.. de rest van de wereld misschien net even wat meer relevant. Bij het standaard 1 jaar abonnement is de VPN na 200 MB al door z’n datalimiet heen per maand. – dat maakt het vrij nutteloos wat mij betreft.

De vele functies om je mobiele apparaat (smartphone/tablet) mee te beschermen zijn volledig en eigenlijk ook wel een aanrader voor de gemiddelde gebruiker.

Dan komen we nog uit bij de prijs. De standaard prijs van 79.95 euro per jaar vind ik persoonlijk vrij fors. Ondanks al die extra functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Er zijn simpelweg gratis alternatieven. Er zijn genoeg goedkopere routes zoals in het hoofdstukje ‘Beschikbaarheid’ beschreven. Met het standaard abonnement kun je 5 apparaten beschermen en alle apparaten met 1 dashboard makkelijk in de gaten kunt houden, misschien is het dan niet eens zo zot qua prijs. Voor 10 apparaten i.p.v. 5 betaal je 10 euro extra. Maar begin gewoon met de 30-dagen gratis proefversie.

Ik ben persoonlijk overtuigd, terwijl ik heel sceptisch aan deze test begon. Waarom zou ik nou voor een virusscanner betalen? Nou… hierom.

De extreem lage limiet van slechts 200 MB op de VPN kost een halve ster. 4,5 uit 5 sterren.

Pluspunten

  • Volledig
  • Betrouwbaar
  • Gebruiksvriendelijk
  • Installatiegemak
  • Een overzicht voor alle apparaten in mijn abonnement
  • Parental control
  • Scam alert en andere diensten op mobiel

Minpunten

  • VPN limiet van slechts 200 MB is 1995
  • Standaard prijs is een hoge prijs
Onze beoordeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.