LG OLED55C24LA Smart TV 55 inch 120Hz TV review

OLED55C24LA

LG’s OLED55C24LA Smart TV is een 55 inch 4K UHD TV uitgekomen in april 2022 en voorzien van de nieuwste OLED-EX techniek met pixel dimming en wat LG noemt Ultra Luminance. Hierdoor is er een hogere helderheid en tegelijk minder kans op inbranden. De C2-4 LA uitvoering heeft een stijlvolle donkerzilverkleurige voet van geborsteld aluminium.

Disclaimer: dit product heb ik te leen gekregen om de TV te testen en een review te schrijven. Ik mag echter schrijven wat ik wil. Alles is dan ook echt mijn eigen mening, zonder opgelegde beperkingen.

Koop via Koop via Amazon

Ik wil een nieuwe TV, maar wat betekenen al die termen?

Wat is OLED en waarom is het belangrijk? We hebben een blog geschreven ter introductie in alle terminologie die gebruikt worden bij televisies. Wil je een nieuwe TV, maar geen idee waar je moet beginnen, lees dan onze blog Een nieuwe TV kiezen, wat betekenen al die termen?

Wat zit er in de doos?

Wat zit er in de doos
Wat zit er in de doos van de OLED55C24LA Smart TV

In de doos vinden we vrij veel overbodig leesvoer dat ergens door een wetgever bedacht is om verplicht aanwezig te zijn. De Magic Remote is – zoals bij elk LG product – natuurlijk ook aanwezig. Iets interessanter is een overzicht met QR-codes waar je direct mee naar de LG website kunt navigeren om de specs van jouw model op te vragen. Of vergelijken met dat net iets luxere model dat je niet hebt gekocht.

Oprecht interessant zijn de IR boosters en beugeltjes voor het kabelmanagement. De luxe brede voet (zie onder) biedt natuurlijk al veel mogelijkheden voor kabels wegwerken, maar de lezers die hier zijn gekomen voor de G2 (dus: de variant om aan de muur op te hangen) moeten het met deze beugeltjes doen.

De 2 IR boosters geven aan dat dit een premium model is. Het idee is dat je met de Magic Remote afstandsbediening van LG meerdere apparaten kunt bedienen. Deze IR boosters ‘herhalen’ de infrarood opdrachten die op je TV zijn ontvangen. Hiermee kun je randapparaten in een afgesloten kast plaatsen en met deze boosters alsnog bedienen.

Design OLED55C24LA Smart TV

Oh ja, in de doos zit ook nog een groot vierkant scherm en een geborsteld aluminium voet.

Voetje
De voet van de LA variant

Het scherm is nagenoeg randloos (de bezel) en de voet is prachtig. Design is natuurlijk een persoonlijke voorkeur, maar dit design bevalt mij prima. Prachtig.

LG C2 en G2 uitvoeringen

Naast de verschillende groottes zijn er ook nog variaties in andere uiterlijkheden, terwijl de techniek gelijk is.

De G2-4 is dezelfde TV als deze C2-4 met als enig verschil dat de G2-serie met een muurbeugel wordt geleverd en zonder voet. LA slaat op de kleur van de voet en randafwerking. Daarmee zijn zowel de OLED55G24LA en OLED55G24LB en OLED55C24LB technisch exact dezelfde TV als deze OLED55C24LA. De grotere versies van 65 inch en 77 inch zijn ook exact gelijk. De allergrootste 97 inch zou een afwijkend paneel hebben met een hogere maximale helderheid, details ontbreken het mij aan.

De kleinere 42 inch en 48 inch moeten het doen met een scherm dat een iets lagere maximale helderheid heeft. Mede daarom: de 55 inch is het formaat dat je wilt als minimum.

Zie je een C1 (of G1) versie van deze TV, dan zie je waarschijnlijk een veel lagere prijs, dan deze C2. De C2 is de 2022 versie met het nieuwste LG QD-OLED paneel.

Paneel

Het belangrijkste aan een OLED TV is natuurlijk het scherm zelf en dat is dik in orde met het nieuwe OLED.EX-paneel. Zwart is echt diep zwart, de kleuren zijn levendig en helder en blijven vanuit alle kijkhoeken hetzelfde. Het OLED.EX-paneel maakt de helderheid hoger dan alle OLED schermen tot nu toe en de kans op inbranden is nog weer kleiner geworden.

Wat een plaatje
Wat een plaatje

OLED55C24LA Smart TV met WebOS

Het LG smart WebOS is naar de mening van Spot on Tech de meest gebruiksvriendelijke bediening van de slimme besturingen voor televisies. Na recent Vidaa en Tizen te hebben kunnen uitproberen is het voor mij duidelijk dat WebOS van LG zowel het meest gebruiksvriendelijk is, als ook het meest compleet. Voor alle grote streamingdiensten zijn er apps beschikbaar op WebOS.

Dit lijkt logisch, maar zoals we ontdekten tijdens de review van een Hisense TV (review: Hisense 55A70GQ QLED 55″ 4K voetbal TV) spreekt dit niet voor zich. Het Hisense Vidaa OS mist o.a. een app voor HBO Max, Apple+, Viaplay… etc.

Verder kan ‘alles’ worden ingesteld aan de TV op het gebied van beeld en geluid met diverse optimalisaties. LG biedt ook een AI-variant voor zowel beeld- als geluidsmodus, die zichzelf kan trainen wat het meest ideaal is om aan te zetten op basis van wat gekeken wordt. Verderop in deze review meer over Beeld en Geluid.

Prime

Overweeg je om je aan te melden voor Amazon Prime? Gebruik dan aub dit linkje om SpotOnTech te ondersteunen. Het kost jou niets extra en je krijgt de eerste 30 dagen Prime gratis.

WebOS heeft ondersteuning voor zowel Alexa en Google Assistant ingebouwd. Geen Siri, maar wel Airplay. Opvallend is het Home Dashboard voor ThinQ AI met ook een IoT onderdeel die automatisch mijn Philip Hue hub ontdekte. Hiermee zou je TV een dashboard voor slimme devices kunnen worden. Erg handig natuurlijk om even tijdens het TV kijken naar je dashboard te moeten switchen om het licht aan te kunnen zetten. (#sarcasme hier invoegen)

Home Dashboard ThinQ AI
Home Dashboard ThinQ AI

Met de Magic Remote, die ook als air mouse (aanwijspijltje via je afstandsbediening) werkt, kun je gemakkelijk het Home Dashboard mee bedienen door te wijzen en te klikken. De ronde cirkel werkt ook om mee door de apps heen te navigeren.

Magic Remote afstandsbediening

Op de afstandsbediening zijn meerdere nutteloze handige knopjes om makkelijk te genieten van streaming diensten. Helaas is dit een trend geworden die je bij alle TV fabrikanten ziet. Netflix, Prime en Rakuten zien we op de concurrerende merken ook bijna altijd met rechtstreekse knoppen op de afstandsbediening. Bij dit nieuwe model is de LG Magic Remote ook voorzien van een snelkoppeling naar Disney+.

Daarnaast zijn er 2 knopjes voor zowel Alexa als Google Assistant om de stemherkenning te activeren. De Magic Remote is vrijwel exact hetzelfde model als dat we bij elke LG TV zien met als enige verandering het nieuwe Alexa logo.

Magic Remote
Magic Remote

Gelukkig is het hiertoe beperkt. Ik zou veel liever 2 a 3 configureerbare snelkoppelingen zien voor streaming diensten en maximaal 1 configureerbaar knopje voor een slimme assistent. Ik vermoed dat de bedrijven achter deze rechtstreekse knopjes, betalen voor dit feit dat de knoppen op de afstandsbediening zitten.

Geluid en instellingen

Voor wat betreft het geluid kan de eerder genoemde AI mode prima zijn, maar ik merkte toch nog vaak te willen switchen. Er zijn diverse modussen die een groot onderling verschil met zich meebrengen.

Sports brengt iets extra bij bijvoorbeeld het kijken naar voetbal of F1, Music is een aanzienlijke verbetering voor lage- en midden tonen en met name de bass krijgt een boost. Clear voice is een enorme boost voor de menselijke stem. Ik zou clear voice eigenlijk alleen voor praatprogramma’s activeren, of eerlijker gezegd: nooit. Music is weldegelijk een grote verbetering voor het luisteren naar muziek.

De meeste merken TV’s hebben een extreem schraal geluid, LG is op dit vlak al jaren het beste merk en dat is bij deze TV ook zeker het geval. Ik mis niet perse een soundbar, hoewel voor een (grotere) woonkamer het natuurlijk aan te raden blijft om wat meer power toe te voegen.

Beeld en instellingen

Ook voor het beeld zijn er meerdere modussen. Behalve de standaard Normaal modus, die ik niet erg mooi vindt, zijn alle andere modussen prima. Met cinema modus krijg je een soort sepia effect, maar niet overdreven. Dit is een instelling die eigenlijk vrijwel overal ok voor is. Alleen bij voetbal kijken heb ik liever iets groener gras. AI is hier zeker een prima keus.

Natuurlijk biedt deze OLED55C24LA ook de Filmmaker mode. Deze modus is met name van toepassing bij Amazon Prime (en HBO Max?), bij andere streamingdiensten zal het effectief hetzelfde zijn als de cinema modus. Meer info over Filmmaker check je hier.

De kijkhoek is vanzelfsprekend nagenoeg perfect. Het is immer een OLED paneel. Ook onder een zotte kijkhoek blijven de kleuren vol en prachtig en het beeld scherp.

Beeld recht van voren
Beeld recht van voren
Beeld onder hoek
Beeld onder hoek

Stroomverbruik

Deze C2-4 serie van LG is niet het meest energie efficiënt en blijft op een energielabel G zitten met een verbruik van 81 watt bij SDR (bij 1000 uur). Door naar High Dynamic Range (HDR) over te schakelen voor een nog hoger contrast en een nog betere scherpte gaat het verbruik naar 152 kWh bij een gemiddelde gebruiksduur van 1000 uur per jaar. Voor een energie efficiënter model moet je naar de C2-6 serie kijken. Qua paneel en mogelijkheden is die verder identiek aan de LG OLED TV in deze review: OLED55C24LA Smart TV.

In stand by-modus is het verbruik 0,5 Watt, wat niet schokkend veel is (nog geen 2 euro per jaar). Tijdens de installatie krijg je de vraag om wel of niet Altijd beschikbaar (Always available) aan te zetten. Wanneer je deze opties aanzet zal het stand by-verbruik ruim 3x omhoog gaan naar 1,5 Watt. Hierdoor wordt het mogelijk om via Bluetooth of Wi-Fi de TV in te kunnen schakelen, dus met je stem of de LG ThinQ app.

ThinQ app
ThinQ app ontdekt direct de aanwezigheid van de TV

Gaming modus

Tot slot is de gaming mode nog het noemen waard. Er is Freesync voor de XBox (natuurlijk) en ook G-Sync is op deze premium TV aanwezig. Verder kan het scherm tot 120Hz vernieuwingsfrequentie aan en daardoor is in combinatie met de gaming mode de input lag (vertraging) slechts 5 ms ! Dat maakt deze TV tot een ware droom voor elke gamer.

Specificaties en ondersteunde standaarden

Dolby Vision, Dolby Vision IQ, HDR10, Hybrid Log Gamma,  G-Sync, Freesync, CI+ insteekslot, DVB-C, DVB-S2, DVB-T, DVB-T2 en natuurlijk Ziggo gecertificeerd. Bluetooth 5.0, Wi-Fi Dual Band 2,4 en 5GHz

Conclusie

Met de nieuwe OLED-EX techniek en een prijs vanaf (ruim) 1500 euro is de OLED55C24LA een geweldig mooi scherm dat de verwachtingen waar maakt, maar de prijzen van dit 2022 model liggen hoger dan de modellen van vorige jaren. Het maakt de aanschafprijs ‘even slikken’ , maar deze OLED55C24LA is wat mij betreft het prijskaartje zeker waard.

EDIT: na recente prijsverlagingen is de OLED55C24LA Smart TV inmiddels voor nog geen 1250 euro te koop. Een prima deal voor de prachtige 55 inch LG QD-OLED TV uit deze review!

De C2-serie is in 42-inch, 48-inch, 55-inch, 65-inch, 77-inch en 97-inch varianten op de markt. Voor diegenen die een OLED tv voor een kleiner budget zoeken is er nog altijd de B2-serie en A2-serie. Alle C2 TVs hebben het nieuwe OLED.EX-paneel, maar vanaf de 55-inch is die uitgevoerd met een nog iets hogere helderheid dan de 48-inch en 42-inch modellen.

 

Pluspunten

  • Vernieuwde 2022 OLED-EX techniek
  • Dun, dunner, dunst
  • WebOS Smart TV
  • Handige smart-remote Magic Remote
  • Filmmaker mode
  • Heldere, fijne kleuren
  • 120 / 100 Hz

Minpunten

  •  OLED blijft duur
  • Vaste stroomstekker
  • LG lijkt de TV tot de hub voor je smart devices te willen maken

 

 

Onze beoordeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.