LG 55NANO886PB NanoCell TV review

De LG 55NANO886PB is een betaalbare 4K TV met 100Hz IPS scherm en vrij aardig geluid. De TV is ideaal voor gamers, maar ook een prima TV op alle andere vlakken.

Ik wil een nieuwe TV, maar wat betekenen al die termen?

We hebben een blog geschreven ter introductie in alle terminologie die gebruikt wordt voor de televisies. Wil je een nieuwe TV, maar geen idee waar je moet beginnen lees dan onze blog  Een nieuwe TV kiezen, wat betekenen al die termen.

Vergelijk 55NANO886PB  met 55NANO756PA

Recent heb ik de gelegenheid gehad om het goedkopere broertje (756PA) van deze TV (886PB) te testen. Over de 756PA was ik niet heel enthousiast, maar slecht vond ik de TV niet – vooral gezien de prijs. Voor een ruime honderd euro meer heb je echter deze 55NANO886PB. Het verschil is reuze en het geld waard. Waar de 55NANO756PA (review hier) eigenlijk alleen maar acceptabel is als je er 100% recht voor zit, heeft deze 55NANO886PB TV dat probleem veel minder. Zelfs onder een scherpe hoek kijken is vrij acceptabel; het gras van een voetbalveld is nog steeds groen. Natuurlijk is en blijft de beste kijkervaring simpelweg recht voor de TV. De geluidskwaliteit van de LG NanoCell-serie is beter dan je zou verwachten van een platte TV.

Koop via Koop via Amazon

Verschillen

Enkele verschillen tussen deze 886PB versus 756PA:

 • α7 Gen4 AI Processor versus Quad Core 4K (zonder details)
 • Local Dimming versus Geen dimming
 • Dolby Vision IQ versus Niet aanwezig
 • ULTRA Luminance versus Niet aanwezig
 • IPS paneel versus VA paneel
 • 120Hz / 100Hz versus 60Hz / 50Hz
 • Dolby Atmos versus Niet ondersteund
 • Freesync AMD versus Niet ondersteund
 • Meer connectoren: 3 USB versus 2 USB, 4 HDMI (2x v2.1 en 2x 2.0) vs 3x v2.0
 • Line-out voor koptelefoon versus Geen.
 • Mooier design versus simpel, strak, vierkant, zwart, simpele voetjes
De 886PB en 756PA naast elkaar
De 886PB en 756PA naast elkaar

Hoewel ik dacht zeker te weten dat de instellingen van beide TVs gelijk waren, helaas, toch kleine verschillen. Dat maakt 1 op 1 vergelijken erg moeilijk. Anyway. I tried.
De enige conclusie die ik hieraan zou durven relateren is dat de 756PA (rechts) wat fletser blijft in alle directe vergelijken van dezelfde instellingen. Zoals te zien echter stonden beiden TVs niet geheel gelijk ingesteld.
Alsnog wel een mooi plaatje geworden met de beide TVs naast elkaar.

Korte samenvatting

Deze 886PB is een prima TV, ondanks dat het geen OLED paneel is. De kleuren zijn helder, mooi, vol. Zwart is “best wel” vrij zwart. Nogmaals, het is geen OLED. Je betaald er dan ook geen OLED-geld voor. Dus daarom waardeer ik de TV ook op basis van de prijsklasse en dan is deze LG ronduit prima. De 886PB is ook goed geschikt als ‘gaming TV’ met IPS paneel met ondersteuning voor 120/100Hz en Freesync. Local dimming helpt bij een nog betere kijkervaring en blijkbaar is ook de ‘Ultra Luminance’ een positieve invloed op de beeldkwaliteit.

ULTRA Luminance

De beschrijving van deze functie is “uses smart power distribution technology to boost peak brightness even higher. This increases the overall contrast ratio”. Kortom: extra stroomverbruik voor een hoger contrast. En hoog contrast heeft deze TV zeker.

Beeld en geluid

Zoals hierboven ook al geschreven, de kleuren en lichtopbrengst en contrast, het beeld is echt mooi. De verschillende voorkeursmodussen zijn goed geoptimaliseerd voor dat waarvoor ze staan, dus een beeldweergave ‘Cinema’ met een beetje sepia effect, sport voor extra hoog contrast en felle kleuren, etc. Hetzelfde geldt ook voor de geluidsvoorkeursmodussen. Ze passen bij wat je instelt. De algemene “AI” setting vond ik voor series streamen via Kodi niet heel briljant, dan was ‘Default’ beter. Maar dit is hoge mate persoonlijke voorkeur. Sport galmt mij wat teveel, misschien leuk voor de stadion ervaring, maar ik hoor het commentaar liever gewoon goed. Etc.

Het geluid is beter dan je zou verwachten van een platte TV, LG heeft dat erg goed voor elkaar. Investeren in een goede soundbar of receiver met een net speakersetje is nog altijd wel (heel) veel beter, maar voor bijvoorbeeld de slaapkamer is dit geluid goed genoeg naar mijn mening. Mocht je een goede soundbar zoeken zou je de LG DSP7 of DSP9 kunnen overwegen, die heb ik recent ook mogen reviewen: LG DSP7 soundbar.

LG Smart TV

De LG 55NANO886PB heeft het WebOS smart TV systeem van LG en het werkt vlot om overal doorheen te navigeren. Hiermee heeft de 886PB een uitgebreide SmartTV service met alle moderne streaming diensten beschikbaar zoals Nextflix, Disney+, Amazon Prime en ook Rakuten TV; deze 4 zijn allemaal ook via een knop op de afstandsbediening rechtstreeks te starten. Ook de Filmmaker modus is beschikbaar, wat schijnbaar automatisch geactiveerd wordt bij het gebruik van Amazon Prime; die met Filmmaker ondersteuning haar content streamt. Ik heb zelf geen Prime, dus ik vertrouw er maar op dat het waar is. Meer info over Filmmaker check je hier.

 

Filmmaker modus
Filmmaker modus

 

Magic Remote
Magic Remote

Met de Magic Remote, die ook als air mouse (aanwijspijltje via je afstandsbediening) werkt, kun je gemakkelijk door de apps heen navigeren. Er is een flinke set apps beschikbaar speciaal voor Nederland + internationaal.
Persoonlijk vind ik WebOS een van de fijnere Smart services geven. Het werkt logisch en wat je zoekt is makkelijk te vinden. Dit is natuurlijk een kwestie van smaak en beleving. Mijn oude TV is van een ander merk (iets met een S) en de indeling daar vind ik na ruim 2 jaar het ding al in bezit te hebben, nog altijd onlogisch.

De Magic Remote heeft 4 knoppen om rechtstreeks naar Netflix, Disney+, Prime en Rakuten te gaan. Dat had voor mij niet gehoeven, maar verhoogd misschien wel de WAF (wife acceptance factor).

Negatief is wel dat je dan misschien nog wel, nog sneller eindigt met het hebben van al deze losse abonnementen.

De 2 knoppen voor Google Assistant en Alexa had ik eigenlijk liever programmeerbaar gehad, dus 1 knop voor een assistent en dat je dan binnen de TV kunt aangeven welke je gebruikt. Ik kan me niet direct voorstellen dat je meerdere assistenten door elkaar heen gebruikt.

Dit model afstandsbediening vindt je momenteel bij alle LG producten; eventueel met een andere knoppen-indeling: hoog glans en met erg snel vuil oppikkende rubber knopjes. Vooral de achterkant van de afstandsbediening krast als een bezetene. Ik ben geen fan van hoe het er uit ziet. Ze ligt wel lekker in de hand.

 

Design

Nu we het toch over smaak hebben, design. De 886PB heeft een mooi, maar vrij simpel design. Vierkant, dunne randen, plat (geen rondingen). Voor de afwerking is er een mooi metalen randje onderaan het scherm. De voet ziet er mooi uit en is stabiel. Het nadeel van de kromming van de voet is wel dat je geen soundbar voor de TV kunt leggen als je de voet gebruikt ipv de TV aan de muur ophangt. Bij gebruik van een soundbar is het meestal toch wel zo slim om TV en bar aan de muur op te hangen. Het is (natuurlijk) mogelijk om de kabels netjes vrijwel onzichtbaar in de voet weg te werken.

Ronde design voet
Ronde design voet

Gaming modus

Gezien de prijs zal deze TV voor veel mensen een 2e TV zijn naast een duurder topmodel. Bijvoorbeeld voor in een slaapkamer, of gaming kamer als je zoveel ruimte hebt. De 886PB heeft een gamingmodus gericht op accurate weergave van games met HDR Gaming en HGiG. Deze 886PB heeft een IPS paneel met 120 / 100Hz ondersteuning, HDMI 2.1 en ook FreeSync, dus is een ideale combinatie met gaming consoles.

What else?

De 886PB is / heeft:

 • Ziggo gecertificeerd
 • CI+ module ondersteuning
 • Ziggo Go app is (natuurlijk….) niet op WebOS beschikbaar
 • Apple Airplay 2 is er voor de Apple fanboys
 • WebOS 6.0 met ThinQ AI
 • Wel local dimming
 • Wel Dolby Atmos
 • 7e generatie CPU voor soepel gebruik van Smart functies
 • VESA voor muurbeugels
 • Totaal gewicht ongeveer 18 kilo
 • Optical connector
 • 4x HDMI met 1x ARC – 2x HDMI 2.0 en 2x HDMI 2.1
 • LAN kabel connector
 • 3x USB connector
 • WiFi 802.11ac (5GHz)
 • ‘oude’ koptelefoon plug
 • Bluetooth “Ja” (zonder detaillering)

De USB connectoren hebben een lage output voltage, dus zijn niet geschikt om je telefoon snel mee op te laden; maar waarom zou je dat ook willen. Of het genoeg is om een externe HDD met alleen USB connectoren van genoeg peut te voorzien… misschien.

Kan ook uit
Uitknop – verstopt onder de IR ontvanger

De TV heeft ook een uit-knop. Je moet er alleen wel goed naar zoeken: onder c.q. achter de IR ontvanger.

Instellen

Nog een opmerking die ik wil maken over de configuratie van de TV. Wanneer je de TV voor de eerste keer aan doet kun je kiezen of je de eerste instellingen met de afstandsbediening op de TV zelf wilt doen, of dat je met je smartphone de configuratie wilt doorlopen. Hiervoor heb je de LG ThinQ AI app voor. Als je al meer ThinQ apparaten hebt, dan heb je die app natuurlijk al, maar anders zou je die kunnen downloaden. Mijn eerste poging resulteerde in geen connectie tussen mijn smartphone en de TV, bij een 2e poging werkte het wel, maar helemaal ideaal was het niet. Ik doorloop net zo lief de opties op de TV met de afstandsbediening, zoveel zijn het er nou ook weer niet.

 

ThinQ AI app
ThinQ AI app

Eindconclusie

Deze TV is geen top-of-the-line premium (OLED) TV, dus ik beoordeel de TV ook niet als zodanig. Als we deze TV zouden vergelijken met een topmodel, dan komt de beoordeling van deze TV op max 3 sterren uit. Maar bij eerlijk vergelijken van een meer entry-level TV en vergelijken op basis van prijs, dan is – voor de prijs – deze LG LED LCD 4K TV een zeer goede en toch redelijk betaalbare Smart TV. Ik vind persoonlijk deze LG 55NANO886PB zijn prijs dan ook zeker waard. Ik hou het op 5 uit 5 sterren voor een TV in zijn klasse.

Het gereviewde model (55NANO886PB) is de 55 inch, 140 cm diagonaal. In deze serie is er ook een 50″ (127cm), 65″ (165cm) en 75″ (191cm) versie. Bij andere formaten van deze TV (met name: de 65″ versie) schijnen er klachten te zijn over problemen met de backlighting (bleed van licht) en ook relatief veel dode pixels. Ik heb deze 55″versie ruim anderhalve maand mogen testen en heb geen klachten. De 55NANO756PA heb ik ruim twee maanden tot mijn beschikking gehad en de backlight was daar zeker niet heel goed, maar geen echte bleed en geen dode pixels. De 756PA was ook al eerder door een ander getest, dus was waarschijnlijk al een maand of 4 oud.

Koop via Koop via Amazon

Pluspunten

 • Vrij goede kijkhoek
 • Goede prijs-kwaliteit verhouding
 • WebOS Smart
 • Handige smart-remote Magic Remote
 • Filmmaker mode
 • Heldere, fijne kleuren
 • 120 / 100 Hz
 • Local Dimming
 • IPS paneel

Minpunten

 • Recht voor de TV geeft nog altijd de beste ervaring
 • Andere formaten (65″) kennen issues met backlight bleed
 • Alle connectoren aan de achterkant van de TV
Onze beoordeling

One thought on “LG 55NANO886PB NanoCell TV review

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.