Hisense 55A70GQ QLED 55″ 4K voetbal TV review

Hisense 55A70GQ

Hisense A70GQ-serie in 55″ 4K uitvoering is een prachtige TV met hoge helderheid en contrast en voorzien van het Vidaa U Smart OS. De optimalisaties voor beeld en geluid lijken vooral voetbalkijkers in gedachten te hebben. Hisense maakt met dit model een echte voetbal TV.

Koop via Koop via Amazon

Disclaimer: dit product heb ik te leen gekregen om de TV te testen en een review te schrijven. Ik mag echter schrijven wat ik wil. Alles is dan ook echt mijn eigen mening, zonder opgelegde beperkingen.

QLED. Quantum Dot? Quantum Dot

De TV werd mij door de distributeur aanbevolen als een QLED TV voorzien van Quantum Dot Technologie. Officieel is deze Hisense uitgekomen in december 2021. Het is zeker een QLED uitvoering, maar is er ook sprake van Quantum Dot?

In de specificaties wordt alleen door Hisense zelf aangegeven ‘LED LCD’, maar in de beschrijving wordt Quantum Dot genoemd. Ik kan het helaas niet bevestigen of ontkennen. Wel kan ik zeggen dat het contrast prima is en de helderheid in orde. Zwart is niet diep zwart, maar enigszins grijs – typisch QLED. Duidelijk wel veel donkerder dan 2020 modellen en ook zeker donkerder dan LG NanoCell TV’s.

Ik wil een nieuwe TV, maar wat betekenen al die termen?

Wat is QLED of Quantum Dot en waarom zou je het willen? We hebben een blog geschreven ter introductie in alle terminologie die gebruikt worden bij televisies. Wil je een nieuwe TV, maar geen idee waar je moet beginnen, lees dan onze blog Een nieuwe TV kiezen, wat betekenen al die termen?

Wat zit er in de doos?

55A70GQ - whats in the box
Wat zit er (nog meer) in de doos

Behalve de Hisense 55A70GQ en de voet zijn in de doos te vinden: afstandsbediening, batterijen voor de afstandsbediening, audio tulpstekker, handleiding, garantiekaart en sticker voor energielabel G.

Specificaties en ondersteunde standaarden

 • QLED met Quantum Dot
 • Local Dimming
 • Dolby Vision, HLG & True Cinema Colour
 • HDR / HDR10+ voor extra contrast
 • Dolby Atmos
 • Smooth Motion bewegingscompensatie (MEMC)
 • 50 / 60 Hz verversingssnelheid
 • Wi-Fi dual-band 802.11ac (2.4 en 5GHz)
 • Ziggo gecertificeerd

Ontwerp

De Hisense 55A70GQ is voorzien van een stevige en solide beugel als voet. Het zeer dunne randje (de ‘bezel‘) is noemenswaardig. Helaas niet alleen maar omdat het zo dun lijkt. Ja, het plastic is zeer dun. Maar het scherm zelf lijkt verder door te lopen dan het daadwerkelijk doet.

Toch geeft dit wel een heel mooi effect. Ik zou het design als smaakvol willen omschrijven. De TV weegt inclusief de voet 13 kilo. Zonder de voet gaat er 700 gram af naar 12,3 kg.

Design
55A70GQ design. Boven: dunne rand. Onder: stevige voet.

Energieverbruik

HDR activeren verhoogt het contrast, maar ook het energieverbruik met bijna 50% extra! De officiële verbruikscijfers zijn 90 kWh voor 1000 uur gebruik van de TV, wat al energielabel G oplevert. Bij het gebruik van HDR gaat dit  nog verder omhoog naar zelfs 130 kWh voor 1000 uur schermtijd. In 2021 kostte 1 kWh ongeveer 22 cent, met de huidige idiote prijzen moet je van zo’n 60 cent uitgaan.

wake on lan
Wake on lan

In stand by-modus is het verbruik 0,4 Watt, wat niet schokkend veel is (nog geen 2 euro per jaar). Tijdens de installatie krijg je de vraag om wel of niet wake-on-(w)LAN aan te zetten.  Mijn advies is Laat dit uit, anders gaat het stand by-verbruik ruim 3x omhoog naar 1,5 Watt. Het enige voordeel van wake on LAN is dat je met de app je TV aan kunt zetten.

 

Vidaa U OS en streaming diensten

Voor de slimme functies is er het Vidaa U smart OS, maar dat loopt achter in vergelijking met de grote merken, dus verwacht nog geen ViaPlay of HBO Max apps. Voor de belangrijkste andere streaming diensten zijn er wel apps. In de USA worden alle Hisense TVs voorzien van Android OS. Helaas hebben we in Europa nog steeds VIDAA U OS.

Bij navraag kreeg ik via ATAG (die de ondersteuning voor Hisense in Nederland verzorgen) te horen dat de HBO Max app wel in ontwikkeling is, maar er nog geen datum genoemd kon worden wanneer deze beschikbaar komt.

De belangrijkste beschikbare apps: Deezer, Disney+, Facebook Watch, Kidoodle, Kijk, NBA, Netflix, NLZIET, NPO start, Plex, Prime Video, Red Bull TV, UEFA, YouTube, YouTube Kids, YouTube Music.

Prime

Overweeg je om je aan te melden voor Amazon Prime? Gebruik dan aub dit linkje om SpotOnTech te ondersteunen. Het kost jou niets extra en je krijgt de eerste 30 dagen Prime gratis.

Afstandsbediening

Op de afstandsbediening zijn veel nutteloze rechtstreekse knopjes om makkelijk te genieten van de streaming diensten. Netflix, Prime en Rakuten zien we op de concurrerende merken ook vaak met snelkoppelingen op de afstandsbediening, maar bij deze TV zijn er ook knopjes voor Vidaa Free (vergelijkbaar met Rakuten), YouTube Music, YouTube zelf, Facebook Watch en UEFA.tv.

AB
Afstandsbediening met veel nuttige knopjes

Er is geen direct knopje voor Disney+ en natuurlijk ook niet voor Viaplay of HBO Max (geen app in Vidaa). Er zijn geen knopjes voor Google Assistant of Alexa.

Hisense Vidaa apps voor mobiel

Zoals met alle smart TVs kan ook deze Hisense met apps worden bediend. Er zijn in de Google Play store meerdere apps van Hisense beschikbaar, maar de twee meest prominente (RemoteNow en Hisense Screen Share) zijn ruim een jaar niet geupdate en gebruikersreviews zijn niet heel positief. Vidaa heeft een algemene app die actief onderhouden wordt en wel positieve reviews heeft: Vidaa Smart TV app.

Gelukkig zijn er ook meerdere apps van derden (waaronder deze), die actief onderhouden worden en een stuk betere gebruikersreviews krijgen. Tijdens de review van deze TV hebben we niet alle apps geprobeerd; dus resultaten van jullie experimenten lezen we graag in de comments! Welke app werkt het beste? Laat het ons weten.

Voetbal TV

Zodra de 55A70GQ sport detecteert schakelt de TV over naar de Sport modus voor beeld en geluid. Bij het testen van de TV kreeg ik het gevoel dat deze beeld- en geluidsmodus voor sport eigenlijk volledig voor voetbal is geoptimaliseerd. De rechtstreekse knop voor de UEFA.tv streaming app en het feit dat Hisense voetbal sponsor zijn, verstevigen het gevoel dat dit een voetbal TV is.

Voetbal TV
Voetbal TV: automatische optimalisatie voor beeld en geluid voor sport

Naast voetbal werkt dit voor alle balsporten die op een (groen)veld gespeeld worden in een stadion. Voor Formule 1 of Tour de France (wielrennen) doet het veel minder.

Gaming

Als een gaming TV voldoet de TV redelijk goed, het enige nadeel is de verversingssnelheid van maximaal 60 Hz; er is geen 100/120 Hz ondersteuning. Ook is er geen Freesync (voor o.a. Xbox). De gaming modus activeert automatisch zodra er een Xbox of PS gedetecteerd wordt. Dit zou o.a.  de latency verlagen naar onder de 20 milliseconden. Vreemd genoeg staat ‘low latency mode’ standaard al permanent aan in de opties. Of de gaming modus in de praktijk oprecht merkbaar is vind ik moeilijk om te bevestigen. Ik merkte vrij weinig verschil.

Persoonlijk zou ik voor een gaming TV graag een 100/120Hz scherm hebben (zoals de LG 886PB Nanocell TV die we eerder konden reviewen), maar de goede kijkhoek en de hoge helderheid maken deze TV wel degelijk ook tot een prima optie.

Beeld en geluid

Dit is een van de eerste betaalbare QLED TVs met Quantum Dot technologie. Dankzij het gebruik van edge lit backlight, local dimming en nanokristallen haalt deze 55 inch tv tot wel 30% meer kleur uit het scherm. Tot zover de sales argumenten.

Het geluid is vrij droevig. In Standaard is er geen enkele bass te bekennen. Stemmen zijn dan wel goed verstaanbaar. In Theatre modus is er veel meer surround en wat galmend, maar het klinkt eerder wat hol als in een kerk dan ruimtelijk. Bij welke instelling dan ook, af en toe lijkt er ietsje meer bass, maar alsnog is het geluid slecht, hol, blikkerig. Andere geluidsopties zijn: Music, Speech, Late Night en Sports.

De TV stuurt ook Dolby Atmos door. Zorg wel voor externe speakers via een receiver of externe soundbar die (ook) ondersteuning heeft voor Dolby Atmos om hier van te kunnen genieten – de ingebouwde speakers zijn helaas dramatisch slecht.

Voor het beeld is de ‘picture mode’ Standard wat mij betreft niet heel mooi. Cinema Day is aanzienlijk beter, Cinema Night is een net marginaal donkerder versie van Cinema Day en… ik zie het nut hier niet van. Mogelijk dat het te heldere flitsen wat dempt, zoals Late Night voor geluid excessen vermindert. Sports maakt alle kleuren vooral veel verzadigder en lijkt gericht op voetbal, zoals ik eerder schreef. Wat mij betreft is de Hisense A70GQ een voetbal TV.

Dynamic mode hadden ze naar mijn mening als standaard mogen instellen. Helder, vol van kleur. Klaar. Top. Smart Scene zou het automatisch in moeten stellen lijkt het, maar doet voor mij niets extra of anders. Of het is dat Smart Scene eigenlijk Dynamic instelt.

Waar ik niet helemaal mijn vinger op kan leggen is de 4K up-scaling. Dat is wanneer de kwaliteit van het beeldmateriaal dat je kijkt een lagere kwaliteit heeft en de TV automatisch de gaten gaat opvullen. Hier lijkt iets vreemds aan de hand, soms ziet het er niet erg goed uit. Hopelijk dat dit inconsequente gedrag via een software update door Hisense opgelost kan worden.

De kijkhoek is prima: kleuren blijven vrij goed. De reflectie van het scherm is mogelijk wel een issue. Dat – en de tegenvallende smart functie – is voor mij de grootste tekortkoming van deze TV.

kijkhoek en reflectie 1

kijkhoek en reflectie 2
Kijkhoek is prima, kleuren blijven vol. Werkt ook als spiegel.

Connectoren

Hisense heeft niet te veel bespaard op de connectoren bij deze 55″ versie van de A70GQ-serie.

 • 1x USB 2.0, 1x USB 3.0
 • 4x HDMI 2.0 met 1x ARC
 • Optische uitgang (S/PDIF)
 • Audio (L/R) ingang
 • RJ45 (netwerkkabel)
Connectoren
Connectoren genoeg

Een mogelijk nadeel is, als je de TV strak tegen de muur zou willen plaatsen is er – afhankelijk van de muurbeugel – mogelijk geen ruimte voor het aansluiten van de netwerkkabel en optische kabel. Hoewel er onder de onderste USB-poort ruimte zou kunnen zijn, is er niet voor gekozen om een kabelgootje te maken voor netwerk- en optische kabels. In de meeste gevallen zal dit geen problemen veroorzaken.

De voetjes aan de achterkant van de TV dienen gelijk ook als geleiders voor kabelmanagement. De positionering is handig, zodat in de ene de stroomkabel kan en aan de andere kant de HDMI en eventueel netwerkkabel o.i.d. Meerdere HDMI kabels en een netwerkkabel wordt wel een uitdaging om er doorheen te krijgen.

Kabel management
Kabelmanagement kan in de beide (achterste) pootjes

Conclusie

Hisense heeft met de 55″ 4K TV 55A70GQ een betaalbare QLED Quantum Dot TV gemaakt. De backlight en local dimming zorgen voor een krachtig contrast. Dankzij Dolby Vision & True Cinema Colour en ondersteuning van HDR zijn er bij dit hoge contrast ook mooie volle kleuren. De reflectie (weerspiegeling) is in sommige gevallen erg opvallend, vooral als je vrij dichtbij zit.

De bediening van Vidaa OS smart functies werkt wel, maar niet erg soepel en is af en toe wat schokkerig. Films en series spelen wel prima af, zowel via Wi-Fi als met een 100 Mbit netwerkkabel. Het missen van apps voor streaming diensten als HBO Max, Viaplay, F1TV en ook Apple+ zou voor sommige mensen misschien een deal breaker kunnen zijn. Persoonlijk vind ik al die knopjes voor de streaming diensten op de afstandsbediening onzinnig en zou ik die liever niet zien.

Al met al is deze TV een prima budget model die geoptimaliseerd lijkt voor als Voetbal TV. Wil je de TV voor streaming diensten gebruiken dan is dit mogelijk niet de beste keus. De 55A70GQ biedt veel TV (55″ 4K) voor relatief weinig geld. Dat is goed, want dan hou je wat budget over voor een goede soundbar.

Koop via Koop via Amazon

Pluspunten

 • Stabiele en stevige voet met kabelmanagement in de pootjes
 • Brede kijkhoek
 • 2.4GHz en 5GHz dual band Wi-Fi
 • Betaalbare QLED Quantum Dot 4K 55″ TV

Minpunten

 • Vidaa Smart OS
 • 4K 60 Hz maximaal (geen 100/120 Hz)
 • Veel nutteloze knopjes op afstandsbediening
 • Dunne rand, maar de eerste paar millimeter van het glas zijn nog sier
 • Reflectief scherm
Onze beoordeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.