Denon Home Sound Bar 550 soundbar review

Denon 550 in de doos

Denon Home Sound Bar 550 is een 65 cm lange soundbar met 3D-audio, zoals Dolby Atmos en DTS:X, maar zonder sub woofer. Deze soundbar kan het startpunt zijn van een 5.1 setup door extra Denon speakers en sub woofer draadloos te verbinden. Op zichzelf is dit een compacte soundbar die aanvoelt als (en er een beetje uitziet als) een zeer forse center speaker.

Koop via Koop via Amazon

Wat zit er in de doos

Het pakket is volledig met naast de 65 cm lange soundbar een handleiding, afstandsbediening, ophangbeugeltjes, stroomkabel, HDMI kabel en een optisch kabeltje. En een kat. Heh, wat?

Wat zit er in de doos
Wat zit er echt in de doos

Geluidskwaliteit

Bass is wat zo-zo, zonder sub woofer. Lage tot hoge tonen bereik klinkt goed. De midden tonen voelen wat ondermaats. In de standaard instellingen lijkt er een focus te zijn op menselijke stemmen helder weer te geven. Films en series werkt dit uitermate goed voor. Voor muziek vind ik het toch wat ondermaats.

Zelf heb ik een Pioneer receiver die tot 7.1 kan aansturen, maar met een HK 5.1 speakerset er op aangesloten. Daar komt deze soundbar (natuurlijk?) niet bij in de buurt. Buren pesten met trillende muren, vloer en mee-resonerende ramen, gaat je niet lukken zolang je niet een externe sub woofer aansluit.

Het geluid is vooral goed als je er recht voor zit. De soundbar lijkt gericht op mensen met een kleine huiskamer, of voor een slaap/studeerkamer.

Op het eerste oog lijkt het wat vreemd dat er ook speakers aan de achterkant van de soundbar zitten, hoewel deze ongetwijfeld voor de Dolby Atmos / DTS:X ondersteuning zijn voor “3D Surround Sound”. Deze speakers zijn naar achteren gericht en niet schuint naar boven, dus weerkaatsing tegen de muur als je de soundbar tegen de muur hebt gemonteerd, zal niet werken als bedoelt lijkt mij zo en hooguit een gedempt effect hebben.

Geschiedenisles
Geschiedenis van Denon groot(s) op de doos #trots

Design

De soundbar is heel compact en is een prima staaltje engineering dat al die kleine speakertjes en aansluitingen een plekje hebben gekregen. De soundbar lijkt eigenlijk een vrij fors uitgevallen center speaker met z’n 65 cm.

Denon 550 voorkant
Voorkant
Denon 550 achterkant
Achterkant

Het antraciet vind ik persoonlijk mooi en lijkt niet teveel last van stof aantrekken te hebben. De aanraakknoppen zijn fraai vormgegeven en worden geactiveerd wanneer er in de nabijheid van de soundbar iets wordt waargenomen. Is er niets dan blijven ze uit c.q. donker. Dat werkt helaas niet helemaal 100% perfect, af en toe ziet de soundbar spoken. Dat kan afleidend werken als je bovenop de soundbar kijkt vanaf je zit plek bij het TV kijken. Wat ik bij meer soundbars zie en bij de Denon 550 ook weer, deze knoppen zitten vrijwel midden bovenop. De soundbar strak onder een tv monteren betekend dan waarschijnlijk dat je de fysieke knoppen niet meer kunt gebruiken. Aan de andere kant zijn er niet zo veel knoppen en lijken ze meer voor de premium cosmetische afwerking te zijn.

Wijzen
Je hoeft alleen maar te wijzen

Er is geen display dat toont wat de echte waarde is van geluidsniveau of bass, treble, etc. Hiervoor ben je als gebruiker geheel afhankelijk van de HEOS app.

Het ergste vind ik het design van de zeer goedkoop ogende afstandsbediening, die uit een Yoko of andere aliexpress set weggelopen lijkt te zijn. Bediening is ook wat raar, doordat je knoppen een seconde of langer moet inhouden voor ze reageren. In zoverre handig dat je niet per ongeluk een knop aanraakt, maar hierdoor is fijn-afstelling van bijvoorbeeld het volume niet echt te doen met deze afstandsbediening. De mogelijkheid om de knoppen op de AB tot enige mate te kunnen configureren in de HEOS app is wel top, wat aardig wat goed maakt.

Connectiviteit

De connectiviteit is natuurlijk niet uitsluitend beperkt tot de fysieke kabeltjes, maar laten we daar beginnen. Aan de achterkant is een HDMI-in, HDMI-uit met audio return channel (ARC), USB en RJ45 netwerk connector. Daarnaast zijn er een optische connector en een hele kleine 2,5mm audio in jack. Als de soundbar tegen de muur is bevestigd, zou het alsnog mogelijk zijn om bij deze connectoren en knopjes te komen door de uitsparing aan de onderkant.

Denon 550 connectiviteit
Connectoren en knopjes

Verder is er Bluetooth en WiFi ondersteuning waardoor je al de bekende streamingservices via HEOS kunt gebruiken op de soundbar (Spotify, Amazon Music HD, TIDAL, TuneIn, Deezer, Pandora). Voor de Apple fanboys schijnt er ook AirPlay 2-ondersteuning te zijn.

De soundbar kan ook het beginpunt van een 5.1 setup zijn, door een draadloze sub woofer en 2 (draadloze)achterspeakers mee te verbinden. De soundbar is dan je center- en front links/rechts speaker ineen. Het prijskaartje wordt met zo’n opstelling natuurlijk aanzienlijk. Meer details in het commerciële filmpje van Denon zelf:

Als je de Denon 550 als bluetooth speaker gebruikt dan kun je met de volume knoppen van je telefoon de Denon soundbar harder / zachter zetten, het is mij niet bekend of Sonos ook met Denon een rechtszaak hierover heeft, zoals recent met Google is uitgevochten. Voorlopig werkt het nog in ieder geval.

Connectiviteit met icoontjes
Veel icoontjes 🙂

Voor veel functionaliteit en ook het correct initieel configureren van de soundbar heb je de HEOS app nodig. Ik had nogal wat problemen met het kunnen verbinden van de soundbar met mijn TV; de meegeleverde HDMI kabel leek mijn Samsung TV niet te lusten met HDMI Arc. Wat heen en weer knutselen en uiteindelijk het wel werkend gekregen, maar niet zo gebruiksvriendelijk als het zou moeten zijn. Met mijn Kodi apparaat van AliExpress, de A95X F3 Air en een 4K monitor werkte het allemaal wel in 1x en zeer naar wens.

Heos app
Heos app

Conclusie

Het is een ideale soundbar als je weinig ruimte hebt en recht voor je TV zit. Wil je een kamer vullend geluid (en heb je een grote woonkamer met woonkeuken) dan kan het eindresultaat teleurstellend zijn.

Met een adviesprijs van 649 euro plaatst Denon zichzelf in het hogere segment. De meetlat voor de prijs-prestatie verhouding valt dan erg kort uit. Inmiddels zie ik een vanaf prijs van 499,- euro bij bijvoorbeeld PlatteTV en HiFi Klubben, wat al een stuk realistischer is.

Mijn advies om deze wel of niet te kopen is afhankelijk van: heb je de ruimte voor een sub woofer en wil je de typische bassen kunnen voelen? Koop dan deze soundbar niet. Ben je op zoek naar een prima soundbar voor uitsluitend bij je TV en heb je een voorkeur voor Denon en misschien wil je helemaal geen sub woofer – dan kan dit een goede keus voor jou zijn. Zorg dan wel dat je een goede prijs vindt; de adviesverkoopprijs is veel te hoog. Zelfs voor 499,- kun je andere producten vinden die meer functionaliteit en/of beter geluid produceren – of je kan dezelfde functionaliteit en geluidskwaliteit voor een lagere prijs in andere producten vinden.

De knoppen bovenop hebben weinig toegevoegde functionaliteit, ze lijken vooral om cosmetische redenen aangebracht te zijn. Persoonlijk vond ik het display achter de stof gemonteerd zoals op de LG DSP7 erg geslaagd (review hier) en dat mistte ik bij deze Denon 550, hoewel het natuurlijk ook slechts een 65 cm lange soundbar is en ergens is de ruimte een keer op.

Ik mis vooral dat ‘kamer vullend’ effect bij deze soundbar. Dat Denon een deel van de marketing richt op dat je een sub woofer en achter-speakers draadloos kunt aansluiten op de soundbar is hier misschien ook wel een bevestiging van. In dat geval zou ik echter eerder een fatsoenlijke receiver aanbevelen met een goede (draadloze) speaker set. Op basis van de hoge prijs en mijn eigen ervaringen met connectiviteitsproblemen met de ARC aansluiting op mijn TV ga ik uiteindelijk voor slechts 3 uit 5 sterren.

Koop via Koop via Amazon

Pluspunten

  • Fraai en compact design van slechts 65cm
  • Werkt goed als Bluetooth speaker
  • Bluetooth volume via afstandsbediening en knoppen op mobiel
  • Mogelijk om meer draadloze speakers te verbinden

Minpunten

  • Prijzig
  • Sterk afhankelijk van HEOS app
  • 30 seconden opstarttijd
  • Geen fysieke uit knop
  • Meer draadloze speakers verbinden voor kamer vullend geluid
Onze beoordeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.