TP-Link PoE Switch geluidsoverlast oplossen

Sunion en Noctua

Recent heb ik een nieuwe TP-Link switch met PoE aangeschaft, de TL-SG1218MPE. Hier volgt nog een review van, maar ik stond op het punt om deze retour te sturen. De geluidsproductie is namelijk extreem. Na wat rondspeuren ontdekte ik al spoedig dat veel eigenaren klagen over hun TP-Link PoE switch geluidsoverlast. In deze post beschrijven we een mogelijke oplossing.

Koop via Koop via Amazon

Garantie vervalt!

Let op: bij het wijzigen van de fan vervalt (natuurlijk) de garantie. Deze wijziging is ook geheel op eigen risico, wij accepteren geen enkele verantwoordelijkheid.

TP-Link PoE switch geluidsoverlast

Mijn eerste gedachte was dat de switch die ik had aangeschaft eigenlijk een meer zakelijke oplossing is, waardoor er weinig liefde aan een goede koeler is gegeven door TP-Link. Op een Engelstalig blog vond ik een post over een SX1008 en geluidsoverlast. Daar bleek exact dezelfde koeler van toepassing als in mijn TL-SG1218MPE TP-Link PoE switch en ook dezelfde geluidsoverlast. Het gaat om de Sunon EF40201BX-Q18C-F99 koeler. Behalve TP-Link zijn er ook andere merken met deze koeler en behalve switches gaat het ook om routers. Meerdere hiervan zijn op de consumentenmarkt gericht.

De Sunon koeler produceert ruim 50 dB aan geluid, en bij hoge belasting gaat dit naar bijna 70 dB. Dat is niet ok.

Tijd dus voor een oplossing. Voor zover ik kan nagaan is deze oplossing van toepassing voor de TP-Link switches TL-SG1218MPE en TL-SG2428P en TL-SX1008. De TP-Link PoE switch geluidsoverlast heeft waarschijnlijk betrekking op alle huidige modellen van TP-Link met actieve koeling die de genoemde Sunon koeler gebruiken.

TP-Link TL-SG1218MPE PoE Switch

Met meerdere PoE apparaten in gebruik, is een switch met PoE voor mij een must. PoE is Power over Ethernet, oftewel: stroom via de netwerkkabel. Niet elk apparaat waar een netwerkkabel in kan, kan overweg met stroomvoorziening via die netwerkkabel. Veel meer apparaten willen gewoon stroom via een (12 volt?) adapter. Maar voor de apparaten die er wel mee overweg kunnen is het ideaal. Alleen een netwerkkabel brengen naar de plaats waar het apparaat moet komen en klaar.

Waar ik recent nog de TL-SG108PE gebruikte, was het tijd voor iets meer poorten. Deze 108PE heeft 4 PoE poorten en heeft geen actieve koeling – dus geheel stil. Eigenlijk een geweldig product. Mijn vervangende TL-SG1218MPE is een aantal stappen vooruit met 16 poorten in totaal en PoE op alle poorten.

TL-SG108PE en TL-SG1218MPE
Twee PoE switches: 8 poort SG108PE en 16 poort SG1218MPE

Er is een “PoE-budget” van 192 watt. Dat wil zeggen dat de switch gelijktijdig meer dan 6 apparaten van 30 watt kan voorzien, of natuurlijk een lager wattage aan nog meer apparaten. In mijn geval gaat het om een access point voor Wi-Fi en een beveiligingscamera die PoE willen. Daarmee ga ik zeker niet in de buurt komen van 192 watt. Mocht 192 watt toch worden overschreden dan krijgen de eerste 8 poorten prioriteit. Handig om te weten. De beide PoE apparaten zijn op poortje 7 en 8 aangesloten. Naast de PoE voorziening, heeft de TL-SG1218MPE ook nog 2 Gigabit SFP-poorten die voor glasvezel gebruikers interessant kunnen zijn.

Een uitgebreidere review van dit apparaat volgt binnenkort. Spoiler alert: deze managed switch is geweldig, maar de TP-Link PoE switch geluidsoverlast (fan noise) is verschrikkelijk.

Sunon EF40201BX-Q18C-F99 en Noctua NF-A4x20 12v koeler

Via het blog van Rootusers kwam ik een mogelijke oplossing op het spoor: de Noctua NF-A4x20.

EF40201BX-Q18C-F99

Het bovenstaande aansluitschema en de Noctua als oplossing vond ik via https://www.rootusers.com/how-to-fix-tp-link-tl-sx1008-switch-fan-noise/

Sunon en Noctua
De Sunon en Noctua naast elkaar

De Noctua geeft iets minder aan luchtcirculatie, maar bij een niet extreme belasting van de switch zal de warmteproductie ook aanzienlijk minder zijn. De Noctua fan is in mijn geval ‘goed genoeg’ voor de koeling en de hoeveelheid geluidsproductie is nagenoeg onhoorbaar. Een enorme verademing. De afmetingen zijn exact gelijk en de Noctua past met de bestaande schroefjes op dezelfde plek zonder additionele wijzigingen te moeten doen aan de behuizing. De behuizing past ook zonder issues.

Het enige wat een kleine uitdaging kan zijn is dat de Sunon koelers met een lijmpistool zijn gezekerd.

Lijmpistool
Gelijmde koelers

Bij mijn SG1218MPE had ik echter geen grote problemen, doordat ik er relatief gemakkelijk bij kan. In dit geval is het fijn dat de 16 poort switch zo groot is. Ik kon de connector met lijm en al van de printplaat trekken en rustig de lijm van de connector verwijderen. Het witte plastic omhulsel kon vervolgens zonder de lijm weer terug op de printplaat en de connector van de Noctua daar weer op. Klaar. Een werkje van nog geen 15 minuten.

Waar te koop?

Koop via Koop via Amazon

Op het moment van schrijven kost de Noctua NF-A4x20 14,90 euro. De goedkoopste optie was voor mij via Amazon, met levering naar een agentschap hier vlak in de buurt. Wie Prime heeft, heeft gratis verzending.

Door het linkje te gebruiken ondersteun je Spot on Tech. Het kost jou niets extra. Bij voorbaat dank.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.